Connect with us

Actualitate

Cod galben de vânt și precipitații, în județul Călărași

Published

on

Actualitate

Zile de foc în mai multe județe din țară. Ce temperaturi anunță specialiștii ANM

Published

on

Sursa: facebook.com

După o săptămână caracterizată de temperaturi extreme, România se pregătește pentru cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, ne așteptăm la temperaturi maxime de până la 41 de grade Celsius și nopți tropicale, care vor afecta în mod semnificativ confortul termic al populației.

În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va fi accentuat, cu temperaturi maxime variind între 37 și 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi foarte pronunțat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele nocturne nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, astfel încât nopțile vor fi tropicale, menținând un nivel ridicat de disconfort.

Vineri, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va continua și se va intensifica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 40 de grade Celsius, iar pe litoral vor ajunge între 32 și 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Advertisement

În intervalul duminică și luni dimineața la ora 9:00, valul de căldură intensă și disconfortul termic accentuat vor persista. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va atinge aproximativ 40 de grade Celsius, iar cea minimă va fi în jur de 22-23 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Având în vedere condițiile meteorologice extreme, autoritățile recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare, consumul adecvat de lichide și limitarea efortului fizic intens. Este important ca persoanele vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, să beneficieze de protecție suplimentară.

Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina. Ce prevede documentul

Published

on

Sursa: x.com

Preşedintele Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, 11 iulie, la Washington un Acord de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, acesta fiind al 23-lea document de acest fel semnat de Kiev.

Textul acordului prevede sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național pentru armament.

Conform unui comunicat al Președinției ucrainene, în cadrul Acordului, România va transfera Ucrainei un sistem Patriot, va oferi sprijin continuu similar cu cel din perioada 2022-2024 și va facilita tranzitul rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina.

În plus, cele două țări vor continua să coopereze pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției acesteia.

Advertisement

România se va strădui să asigure utilizarea maximă a rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiectele pe termen scurt, mediu și lung din procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Acordul mai prevede că România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei pentru a răspunde nevoilor forțelor sale de securitate și apărare.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului, potrivit news.ro.

De asemenea, Bucureștiul va sprijini, împreună cu partenerii săi, centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la întărirea capacităților forțelor aeriene ale coaliției.

Sursa: x.com

Sursa: x.com

În document sunt incluse secțiuni separate referitoare la informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, și restaurarea și reconstrucția Ucrainei.

În plus, acordul stabilește un mecanism pentru un răspuns de urgență în 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative.

Advertisement

Acest acord bilateral de securitate implementează Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, adoptată la 12 iulie 2023.

Până în prezent, Ucraina a semnat 23 de astfel de acorduri bilaterale de securitate cu diverse țări și entități, printre care Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, Uniunea Europeană, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

Semnarea acestui acord cu Ucraina a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis în cadrul summitului NATO de la Washington, unde a participat alături de președintele Volodimir Zelenski.

Aceste acorduri bilaterale de securitate sunt considerate garanții ale sprijinului aliaților occidentali pentru Ucraina, până când aceasta va putea să devină într-o zi membră cu drepturi depline a NATO.

„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Sudul României devastat de incendiile de vegetație. Cum putem evita izbucnirea incendiilor

Published

on

În aceste zile toride, sudul României este devastat de incendii de vegetație, care au cuprins peste 1.000 de hectare. Incendiile au făcut ravagii în Constanța, Mehedinți și lângă București.

În doar trei zile, pompierii au intervenit de urgență la 300 de focare. De multe ori, vinovați sunt oamenii care dau foc vegetației uscate fără supraveghere. La Constanța, o autospecială a ars în timpul intervenției. De șapte zile consecutiv, zeci de hectare de pădure și vegetație ard în Clisura Dunării, la Șvinița, județul Mehedinți, în Parcul Natural Porțile de Fier. Flăcările au mistuit o pădure de pin negru, o specie extrem de inflamabilă. A fost alertă și lângă București, unde flăcările uriașe amenințau să se extindă la un aqua park.

Căldura intensă îngreunează semnificativ misiunea pompierilor. Fumul și flăcările uriașe sunt vizibile chiar și de pe malul opus al Dunării, în Serbia. De asemenea, misiunea este extrem de periculoasă atât pentru pompieri, cât și pentru pădurari.

La Poarta Albă, planul roșu de intervenție a fost activat după ce flăcările, care au cuprins iarba uscată, s-au apropiat periculos de un azil de bătrâni. În fumul dens, echipajele de intervenție aveau dificultăți în comunicare.

Advertisement

80 de persoane, pacienți și cadre medicale, au fost evacuate. 50 de hectare de miriște au ars, iar militarii au luptat cu focarele timp de peste două ore.

Din cauza incendiului, nouă trenuri de călători, șase din direcția Constanța și trei dinspre București, au fost oprite pe câmp până la lichidarea focarelor.

Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Insepctoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat pentru digi24.ro: „În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor se află și locuințe. Arderea vegetației este interzisă. De asemenea, utilizarea focului și prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Meteorologii spun că și seceta și canicula din ultima perioadă contribuie la apariția incendiilor de vegetație.

Cum putem evita incendiile de vegetație
Pentru a preveni incendiile de vegetație, evitați să ardeți gunoaie și alte resturi în apropierea zonelor cu vegetație. Ca turiști, aprindeți focuri doar în locurile special amenajate și nu lăsați focul nesupravegheat. De asemenea, nu aruncați sticle sau cioburi în zonele cu vegetație, deoarece acestea pot reflecta și concentra razele solare, provocând incendii. Evitați să aruncați țigări sau resturi de țigări în zonele cu vegetație pentru a reduce riscul de incendiu.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate