Connect with us

Actualitate

Curcani – comuna așezată pe un munte de nereguli

Published

on

Comuna Curcani se află la doar 40 de km de capitala României. Din anul 2004 până în prezent este condusă de primarul Gazu Aurel, având ca orientare politică Partidul Național Liberal. Discuții controversate despre felul în care arată comuna condusă ce acesta există de mulți ani. Au devenit mai intense la jumatatea anului 2017.Majoritatea locuitorilor se abțin să comenteze în fața camerelor de filmat despre implicarea actualului primar în dezvoltarea localității, susțin ca au tot ce le trebuie.

Unii spun că este un primar bun, că a făcut tot ce trebuie pentru comuna lor. Realiteatea este cu totul alta. Infrastructura localității lasă foarte mult de dorit: drumuri pline de gropi, parcuri devastate, lipsa trotuarelor pline de burieni ce ating pe alocuri înațimi și de 2,5 metri. Tonele de gunoaie din comună sunt îngropate la marginea satului. O firmă a familiei edilului s-ar ocupa de aceste lucruri lipsite de legalitate. Peste 400 de asistați social care stau acasă, dovedint prin adeverințe că nu pot munci. Doar o parte a acestora prestază muncă pentru a putea beneficia de venitul minim garantat oferit prin Legea nr. 416/2001. Viceprimarul spune că, în localitatea Curcani sunt doar 200 de persoane ce beneficiază de venitul nimim garantat.

Într-un raport întocmit de Primăria Curcani, prin SERVICIUL ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI AUTORITATE TUTELARĂ reises activitățile prestate de beneficiarii Legii 416, care sunt apți de muncă. Cele menționate în documentul prezentat mai jos ar lăsa de înțeles că s-a efectuat un volum imens de muncă, dar care este contrazis de aspectul real al comunei.

Comuna este traversată trece șoseaua națională DN4, care leagă Oltenița de București, precum și calea ferată dintre cele două orașe.

DJ 402 care trece prin comuna Curcani se află într-o stare de degradare ce nu poate fi descrisă. Sub podul de la intrarea în comună, în fotografiile oferite de Google Maps, făcute în anul 2012, se poate vedea cum mai mult de jumătate din drumul județean era cuprins de apele râului care poată același nume cu cel al localătății.  Nici în momentul actual starea drumului nu este una mai bună. Localnicii spun că e starea asta de an de zile. 

Într-o altă ordine de idei, în primăria din Curcani se pare că au fost găsite foarte multe nereguli.

Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Curcani, care s-a finalizat cu un raport la 26.06.2018.

Iată ce se găsește în raport:

  1. S-au constatat abateri privind înregistrarea în documentele financiar contabile ale unor evenimente și tranzacții de 183.308 ron
  2. S-au constatat neconcordanțe între evidența contabilă și cea fiscală de 3 021 280 ron
  3. Controlul intern managerial nu a fost efectuat
  4. Sumele datorate de plătitori nu s-au stabilit pe baza declarațiilor de impunere sau înregistrărilor
  5. Impozitul pe teren datorat de parohia Curcani nu a fost stabilit și încasat. 5 hectare de teren arabile ale Bisericii sunt administrate de S.C. Maria Trading
  6. Nu au fost respectate prevederile legale privind actualizarea impozitelor pe clădiri pentru o valoare totală nedeclarată de 21563 ron
  7. Inventarierea patrimoiului a fost defectuoasă. Nu s-au inventariat activele, datoriile, ci numai o parte din activele fixe și obiectele de inventar. Nu au fost inventariate terenuri și clădiri aparținând domeniului public privat al Statului. Nu au fost inventariate investițiile în curs
  8. Reevaluarea activelor fixe s-a efectuat parțial privind terenurile și clădirile
  9. S-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat
  10. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat

Primarul Aurică Gazu are termen până la data de 31.12.2018 pentru a recupera aceste sume mai sus menționate. Încasarea impozitelor, plata taxelor locale, dar și o bună inventariere a terenurilor care parțial sunt utilizate ilegal, l-ar putea ajuta să recupereze prejudiciul raportului. Astfel s-a constatat că multe ajutoare au fost acordate nelegal din bugetul de Stat. Acum ele trebuiesc restituite.  Aflăm că s-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat. Dragostea fără limite către alegători a edilului de la Curcani nu are limite.

În caz contrat Curcea de Conturi ar putea aplica sancțiuni sau poate chiar închisoarea asupra persoanelor ce vor fi incadrate ca vinovate pentru pagubele produse.

Locuitorii comunei vorbesc frumose de primarul lor, spun că tot timpul se implică, sta de vorba cu ei, fac poze împreună și se bucură de cele 4 mandate în care acesta nu a făcut aproape nimic.

Advertisement

În cadrul ședinței ordinare a Consiilului Local Curcani s-au dezbătut cele mia importante probleme din comună. Vă invităm să urmăriți materialul video realizat acolo.

https://www.youtube.com/watch?v=l6PUZkhxzDE

MUNȚI DE GUNOAIE ÎN COMUNA CURCANI

În anul 2017, presa centrală, televiziunile și ziarele naționale au descoperit în comuna condusă de primarul Gazu Aurel munți de gunoaie ce zac și acum la marginea comunei.

O firmă de salubritate din Călărași e acuzată că ÎNGROAPĂ GUNOIUL pe islazul unei comune, ca să scoată bani!

Îngroapă gunoiul ca să scoată banii. Un primar din judeţul Călăraşi este acuzat chiar de oamenii din localitate că a pus bazele unei firme de salubritate care depozitează, ilegal, gunoiul pe islazul comunei. Ei susţin că timp de trei ani de zile, pe locul unde pasc animalele au fost îngropată o bombă biologică.

Resturi din gospodării, ambalaje şi animale moarte se strâng din toate comunele învecinate. Cea mai apropiată groapă de gunoi legală este în Bucureşti sau lângă Călăraşi. Dar acolo costă să arunci gunoiul..

De trei ani de zile, firma de salubritate adună gunoiul din satele învecinate şi îl aruncă pe islazul comunei.

Oamenii din comună susţin că sub acest mal de pământ se află, de fapt, foarte mult gunoi îngropat. Lucrul acesta se poate vedea cu ochiul liber. Tot localnicii spun că după ce maşinile aduc gunoiul, chiar un utilaj de la primărie acoperă gropile cu pământ. În acte, acţionar şi administrator la firma de salubritate este o doamnă care, coincidenţă, are acelaşi nume de familie ca primarul. Ca să nu existe un conflict de interese, în comună, serviciul de salubritate este asigurat de Primărie. Taxa este de 60 de lei pe an, pentru fiecare gospodărie. Oricine ar strânge gunoiul, până la urmă tot în capul satului ajunge. Chiar şi sătenii îl aruncă tot acolo. Garda de Mediu din Călăraşi a dat o sancţiune primăriei pentru groapa de gunoi improvizată. Dar asta nu a stopat afacerea.

În comunicatul oficial, Garda de Mediu Călăraşi nu a reuşit să lămurească reporterii Observator dacă ştie cu adevărat ce se întâmplă.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1512264398864414/

 

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Accident rutier grav la intrarea în Roseți: opt persoane implicate, patru minori răniți

Published

on

Sâmbătă seara, la ora 23:50, la intrarea în comuna Roseți dinspre municipiul Călărași, a avut loc un grav accident rutier în care au fost implicate două autoturisme și un atelaj hipo (căruță). În urma impactului, opt persoane au fost rănite, inclusiv patru minori care se aflau în căruță.

Din primele informații preliminare, cei patru copii, aflați în atelajul lovit în plin, au fost spulberați din căruță, însă, surprinzător, atât tatăl acestora, cât și conducătorii celor două autoturisme implicate au scăpat fără răni grave. Imediat după impact, la fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de poliție și ambulanță, precum și autospeciale ale ISU Călărași, fiind activat protocolul pentru intervenții cu victime multiple.

Minori răniți, duși acasă de familie

Deși accidentul părea să aibă urmări grave, cei patru minori au fost preluați inițial de familie și duși acasă. Ulterior, polițiștii și două ambulanțe s-au deplasat la domiciliul acestora pentru a-i transporta la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Șoferii, testați negativ la alcool

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri. În schimb, martori oculari și localnici au susținut că din căruță au fost observate căzând mai multe sticle cu alcool în urma coliziunii. Autoritățile urmează să stabilească cu exactitate circumstanțele în care s-a produs accidentul și dacă băuturile alcoolice găsite au fost consumate de către persoanele aflate în atelaj.

Pe lângă victimele umane, și calul care trăgea căruța a fost rănit în impact, însă a scăpat cu viață. Un veterinar din sat a fost chemat la locul accidentului pentru a-i acorda îngrijiri, iar un echipaj din cadrul Biroului pentru Poliția Animalelor a fost, de asemenea, solicitat pentru a investiga situația și a prelua cazul.

Traficul rutier a fost blocat timp de aproximativ o oră, timp în care polițiștii au dirijat circulația și au investigat locul accidentului. După finalizarea cercetărilor inițiale și îndepărtarea vehiculelor implicate, circulația a fost reluată în condiții normale.

În urma acestui accidentului, poliția a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, urmând ca ancheta să stabilească toate detaliile și răspunderile legale în acest caz.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

REACȚIE: Alexandru Dincă, director sportiv AFC Dunărea Călărași: “Formarea grupelor de juniori, un proces planificat, nu abandonat”

Published

on

Alex Dinca - AFC Dunarea Călărași

În urma publicării materialului care dezvăluia situația financiară dificilă a clubului AFC Dunărea Călărași și a menționat excluderea echipelor de juniori din campionatul organizat de Federația Română de Fotbal, directorul sportiv al clubului, Alexandru Dincă, a oferit vineri, 6 septembrie, o declarație detaliată privind acest subiect.

Recent a apărut într-o publicație online o afirmație că Dunărea Călărași a abandonat grupele de copii și juniori. Aș vrea să clarific că acest lucru nu reflectă realitatea completă. Într-adevăr, grupele de juniori nu au fost înscrise în campionatul actual, însă acest lucru s-a datorat unor circumstanțe specifice, nu neglijenței noastre.

Pentru a participa la competițiile naționale de juniori, Federația Română de Fotbal solicită fiecărui club să depună un dosar de clasificare, care implică respectarea unor criterii stricte privind infrastructura, licențele antrenorilor și numărul de echipe înscrise. De la preluarea funcției de director sportiv, am constatat că ne lipseau două grupe esențiale, Under 12 și Under 16, pentru a îndeplini aceste cerințe. Formarea acestor echipe nu se poate face peste noapte și implică o pregătire mult mai îndelungată, ceea ce a făcut imposibilă înscrierea lor în campionat în acest moment.

În plus, actualii noștri antrenori nu aveau licențele necesare pentru a respecta criteriile impuse de FRF, iar acest lucru este rezultatul lipsei unei strategii coerente în trecut. În prezent, clubul nostru urmează un plan strategic pe termen lung, axat pe formarea antrenorilor și îmbunătățirea infrastructurii pentru a putea crea o Academie la standarde ridicate.

Pe de altă parte, trebuie menționat că echipa de Under 19 este înscrisă în Liga 4, un campionat puternic, unde juniorii noștri au ocazia să joace împotriva unor jucători cu experiență din ligile superioare. Acest lucru le va permite să se dezvolte mai rapid și să facă tranziția către echipa de seniori într-un mod mai eficient. Grupa de Under 17 evoluează de asemenea într-un campionat de Under 19, oferindu-le tinerilor noștri oportunități mai mari de creștere.

Din punct de vedere financiar, suntem în plin proces de reorganizare și, din păcate, nu dispunem de resursele necesare pentru a susține mai multe echipe de juniori în acest moment. De aceea, am luat decizia de a ne concentra pe dezvoltarea echipelor existente și pe implementarea planului nostru pe termen lung“, a declarat Alexandru Dincă, directorul sportiv al AFC Dunărea Călărași.

 

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate