Connect with us

Actualitate

Curcani – comuna așezată pe un munte de nereguli

Published

on

Comuna Curcani se află la doar 40 de km de capitala României. Din anul 2004 până în prezent este condusă de primarul Gazu Aurel, având ca orientare politică Partidul Național Liberal. Discuții controversate despre felul în care arată comuna condusă ce acesta există de mulți ani. Au devenit mai intense la jumatatea anului 2017.Majoritatea locuitorilor se abțin să comenteze în fața camerelor de filmat despre implicarea actualului primar în dezvoltarea localității, susțin ca au tot ce le trebuie.

Unii spun că este un primar bun, că a făcut tot ce trebuie pentru comuna lor. Realiteatea este cu totul alta. Infrastructura localității lasă foarte mult de dorit: drumuri pline de gropi, parcuri devastate, lipsa trotuarelor pline de burieni ce ating pe alocuri înațimi și de 2,5 metri. Tonele de gunoaie din comună sunt îngropate la marginea satului. O firmă a familiei edilului s-ar ocupa de aceste lucruri lipsite de legalitate. Peste 400 de asistați social care stau acasă, dovedint prin adeverințe că nu pot munci. Doar o parte a acestora prestază muncă pentru a putea beneficia de venitul minim garantat oferit prin Legea nr. 416/2001. Viceprimarul spune că, în localitatea Curcani sunt doar 200 de persoane ce beneficiază de venitul nimim garantat.

Într-un raport întocmit de Primăria Curcani, prin SERVICIUL ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI AUTORITATE TUTELARĂ reises activitățile prestate de beneficiarii Legii 416, care sunt apți de muncă. Cele menționate în documentul prezentat mai jos ar lăsa de înțeles că s-a efectuat un volum imens de muncă, dar care este contrazis de aspectul real al comunei.

Comuna este traversată trece șoseaua națională DN4, care leagă Oltenița de București, precum și calea ferată dintre cele două orașe.

DJ 402 care trece prin comuna Curcani se află într-o stare de degradare ce nu poate fi descrisă. Sub podul de la intrarea în comună, în fotografiile oferite de Google Maps, făcute în anul 2012, se poate vedea cum mai mult de jumătate din drumul județean era cuprins de apele râului care poată același nume cu cel al localătății.  Nici în momentul actual starea drumului nu este una mai bună. Localnicii spun că e starea asta de an de zile. 

Într-o altă ordine de idei, în primăria din Curcani se pare că au fost găsite foarte multe nereguli.

Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Curcani, care s-a finalizat cu un raport la 26.06.2018.

Advertisement

Iată ce se găsește în raport:

  1. S-au constatat abateri privind înregistrarea în documentele financiar contabile ale unor evenimente și tranzacții de 183.308 ron
  2. S-au constatat neconcordanțe între evidența contabilă și cea fiscală de 3 021 280 ron
  3. Controlul intern managerial nu a fost efectuat
  4. Sumele datorate de plătitori nu s-au stabilit pe baza declarațiilor de impunere sau înregistrărilor
  5. Impozitul pe teren datorat de parohia Curcani nu a fost stabilit și încasat. 5 hectare de teren arabile ale Bisericii sunt administrate de S.C. Maria Trading
  6. Nu au fost respectate prevederile legale privind actualizarea impozitelor pe clădiri pentru o valoare totală nedeclarată de 21563 ron
  7. Inventarierea patrimoiului a fost defectuoasă. Nu s-au inventariat activele, datoriile, ci numai o parte din activele fixe și obiectele de inventar. Nu au fost inventariate terenuri și clădiri aparținând domeniului public privat al Statului. Nu au fost inventariate investițiile în curs
  8. Reevaluarea activelor fixe s-a efectuat parțial privind terenurile și clădirile
  9. S-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat
  10. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat

Primarul Aurică Gazu are termen până la data de 31.12.2018 pentru a recupera aceste sume mai sus menționate. Încasarea impozitelor, plata taxelor locale, dar și o bună inventariere a terenurilor care parțial sunt utilizate ilegal, l-ar putea ajuta să recupereze prejudiciul raportului. Astfel s-a constatat că multe ajutoare au fost acordate nelegal din bugetul de Stat. Acum ele trebuiesc restituite.  Aflăm că s-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat. Dragostea fără limite către alegători a edilului de la Curcani nu are limite.

În caz contrat Curcea de Conturi ar putea aplica sancțiuni sau poate chiar închisoarea asupra persoanelor ce vor fi incadrate ca vinovate pentru pagubele produse.

Locuitorii comunei vorbesc frumose de primarul lor, spun că tot timpul se implică, sta de vorba cu ei, fac poze împreună și se bucură de cele 4 mandate în care acesta nu a făcut aproape nimic.

În cadrul ședinței ordinare a Consiilului Local Curcani s-au dezbătut cele mia importante probleme din comună. Vă invităm să urmăriți materialul video realizat acolo.

Advertisement

MUNȚI DE GUNOAIE ÎN COMUNA CURCANI

În anul 2017, presa centrală, televiziunile și ziarele naționale au descoperit în comuna condusă de primarul Gazu Aurel munți de gunoaie ce zac și acum la marginea comunei.

O firmă de salubritate din Călărași e acuzată că ÎNGROAPĂ GUNOIUL pe islazul unei comune, ca să scoată bani!

Îngroapă gunoiul ca să scoată banii. Un primar din judeţul Călăraşi este acuzat chiar de oamenii din localitate că a pus bazele unei firme de salubritate care depozitează, ilegal, gunoiul pe islazul comunei. Ei susţin că timp de trei ani de zile, pe locul unde pasc animalele au fost îngropată o bombă biologică.

Resturi din gospodării, ambalaje şi animale moarte se strâng din toate comunele învecinate. Cea mai apropiată groapă de gunoi legală este în Bucureşti sau lângă Călăraşi. Dar acolo costă să arunci gunoiul..

De trei ani de zile, firma de salubritate adună gunoiul din satele învecinate şi îl aruncă pe islazul comunei.

Oamenii din comună susţin că sub acest mal de pământ se află, de fapt, foarte mult gunoi îngropat. Lucrul acesta se poate vedea cu ochiul liber. Tot localnicii spun că după ce maşinile aduc gunoiul, chiar un utilaj de la primărie acoperă gropile cu pământ. În acte, acţionar şi administrator la firma de salubritate este o doamnă care, coincidenţă, are acelaşi nume de familie ca primarul. Ca să nu existe un conflict de interese, în comună, serviciul de salubritate este asigurat de Primărie. Taxa este de 60 de lei pe an, pentru fiecare gospodărie. Oricine ar strânge gunoiul, până la urmă tot în capul satului ajunge. Chiar şi sătenii îl aruncă tot acolo. Garda de Mediu din Călăraşi a dat o sancţiune primăriei pentru groapa de gunoi improvizată. Dar asta nu a stopat afacerea.

În comunicatul oficial, Garda de Mediu Călăraşi nu a reuşit să lămurească reporterii Observator dacă ştie cu adevărat ce se întâmplă.

Advertisement

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1512264398864414/

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

DORNA AGRI S.A. din Roseți angajează combainier

Published

on

SC DORNA AGRI S.A. din Roseți, punct de lucru Balta Roseți, angajează în condițiile legii:

  • combainier agricol

Contact:

SC DORNA AGRI S.A.
Roseți, punct de lucru Balta Roseți
Tel: 0749.101.009

Continue Reading

Actualitate

Drept la replică. Reacția Primăriei Budești după acuzațiile aduse din partea cetățeanului care susține că a fost jignit de reprezentanții primăriei

Published

on

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, dar și în virtutea dreptului la replică, legat de articolul apărut în spațiul public în data de 26.03.2024, având ca titlu ” Primarul Ilie Mihai din Budești, acuzat că a jignit un localnic din satul Gruiu. Momentul surprins de o filmare ”Băgați-aș……”, ținem să precizăm următoarele:

Miercuri, 27.03.2024, Primăria Budești, jud. Călărași a luat act de aspectele total nerealiste, scoase din context, cu privire la așa-zisul incident din localitatea Gruiu, jud. Călărași, publicate pe pagina de web ”calarasipress.ro.”

Înainte de toate, calificarea unei discuții în spațiul public, purtate pe fondul edificării unor construcții ca fiind abuz verbal și fizic, este de natură să aducă atingeri grave reputației conducerii Primăriei Budești. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează și reputația persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.

Elemente de genul veridicitate, acuratețe, obiectivitate, imparțialitate, corectitudine și responsabilitate publică ar trebui să guverneze și modul de lucru al spațiului public virtual în cauză, evitând astfel lezarea gravă a imaginii Primăriei Budești, precum și a reprezentanților acestora, Primarul și viceprimarul orașului Budești.

În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conține o serie de erori care puteau fi evitate în condițiile în care s-ar fi dat eficiență principiului audiatur et altera pars, (a se asculta și cealaltă parte) valabil și în activitatea jurnalistică.

Advertisement

Este evident că prezentarea articolului mai sus enunțat evidențiază o lipsă flagrantă de informare obiectivă, conturând astfel o situație de fapt ieșită din context.

Articolul pleacă de la o ipoteză gresită (limbaj trivial al Primarului orașului Budești, abuzuri verbale, etc), care distorsionează adevărul privind realitatea de fapt.

Astfel, facem precizarea că, reprezentanții Primăriei Budești, aflați în împreună cu Serviciul Control Disciplina în Construcții din cadrul aceleiași instituții se aflau în timpul serviciului, respectiv îndeplineau activitate de prevenție și combatere aflate sub incidența Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor.

Dat fiind că, în timpul deplasării de lucru, se observase edificarea unui gard, aparent înafara legii, reprezentanții Primăriei Budești au solicitat informații referitoare la respectiva construcție, moment în care o persoană aflată în acel loc a început să aducă injurii Primarului orașului Budești. Un cetățean, aflat în apropiere, străin de conflict, a început să înjure persoana care filma și care folosea un limbaj trivial la adresa reprezentanților Primăriei Budești. Așadar, în fundalul filmării postate pe site-ul calarasipress.ro, se poate evidenția cu ușurință că, nu Primarul orașului Budești este cel care folosește cuvinte jignitoare, ci altă persoană aflată în apropiere și care a apreciat că acesta ar fi modul de combatere potrivit pentru incidentul în cauză.

Facem precizarea că Primăria orașului Budești dezavuează un astfel de comportament și îndeamnă pe toți cei care folosesc un astfel de limbaj, la calm și maturitate.

De asemenea, Primăria orașului Budești se delimitează categoric de acest tip de comportament, Primarul orașului Budești condamnând ferm orice act de violenţă verbală, indiferent de persoană. Orice gest reprobabil în societate trebuie sancționat potrivit legislației în materie.

Advertisement

În egală măsură, conducerea Primăriei Budești nu acceptă fie asociată cu violenţa de orice tip, cu atât mai puţin cu cea îndreptată împotriva concetățenilor orașului Budești, în condițiile în care Primarul orașului Budești este cunoscut ca fiind o persoană apropiată acestora.

În concluzie, având în vedere aceste erori de înțelegere a conflictului generat subiectiv, (probabil din considerente politice) de persoane rău voitoare, Primăria Budești vă solicită retragerea din mediul online a articolului tendențios, de natură a creea grave prejudicii acestei instituții și, nu în ultimul rând, cetățenilor orașului Budești.

De asemenea, invităm reprezentanții redacției calarasipress.ro la un dialog deschis pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest neplăcut incident scos eminamente din context, care a  dus la creearea unei imagini negative a instituției, în mod nejustificat.

Cu stimă,                                                                                                       27.03.2024

Primăria orașului Budești

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Cursuri de formare profesională, la CRFPA Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

CRFPA CĂLĂRAȘI va demara următoarele programe de formare profesională:

🔧 MECANIC AUTO- curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
🧑‍🔧 ELECTROMECANIC UTILAJE ȘI INSTALAȚII INDUSTRIALE – curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
👷‍♂️ ELECTRICIAN CONSTRUCTOR – curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
💅 MANICHIURIST – curs de calificare, 360 de ore, condiție de acces învățământ gimnazial .
👩‍💻 LUCRĂTOR COMERCIAL – curs de calificare, 360 de ore, condiție de acces învățământ gimnazial.
🕵‍♂️ INSPECTOR IN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII ȘI SECURITĂȚII IN MUNCĂ- curs de perfecționare, 80 de ore, condiție de acces învățământ liceal cu/fără diplomă de bacalaureat.
‼️ Documente necesare – copie CI, certificat naștere, certificat căsătorie , act studii.
📜 La finalizarea cursului, în urma examenului de absolvire, se vor elibera certificate cu recunoaștere națională .
Pentru detalii și înscriere vă așteptăm la sediul nostru (strada Sloboziei, nr. 4 bis) sau la următoarele date de contact :
Telefon: 0242. 319. 137 , 0242. 314. 353
Mail: crfpacl@anofm.gov.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate