Connect with us

Actualitate

Curcani – comuna așezată pe un munte de nereguli

Published

on

Comuna Curcani se află la doar 40 de km de capitala României. Din anul 2004 până în prezent este condusă de primarul Gazu Aurel, având ca orientare politică Partidul Național Liberal. Discuții controversate despre felul în care arată comuna condusă ce acesta există de mulți ani. Au devenit mai intense la jumatatea anului 2017.Majoritatea locuitorilor se abțin să comenteze în fața camerelor de filmat despre implicarea actualului primar în dezvoltarea localității, susțin ca au tot ce le trebuie.

Unii spun că este un primar bun, că a făcut tot ce trebuie pentru comuna lor. Realiteatea este cu totul alta. Infrastructura localității lasă foarte mult de dorit: drumuri pline de gropi, parcuri devastate, lipsa trotuarelor pline de burieni ce ating pe alocuri înațimi și de 2,5 metri. Tonele de gunoaie din comună sunt îngropate la marginea satului. O firmă a familiei edilului s-ar ocupa de aceste lucruri lipsite de legalitate. Peste 400 de asistați social care stau acasă, dovedint prin adeverințe că nu pot munci. Doar o parte a acestora prestază muncă pentru a putea beneficia de venitul minim garantat oferit prin Legea nr. 416/2001. Viceprimarul spune că, în localitatea Curcani sunt doar 200 de persoane ce beneficiază de venitul nimim garantat.

Într-un raport întocmit de Primăria Curcani, prin SERVICIUL ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI AUTORITATE TUTELARĂ reises activitățile prestate de beneficiarii Legii 416, care sunt apți de muncă. Cele menționate în documentul prezentat mai jos ar lăsa de înțeles că s-a efectuat un volum imens de muncă, dar care este contrazis de aspectul real al comunei.

Comuna este traversată trece șoseaua națională DN4, care leagă Oltenița de București, precum și calea ferată dintre cele două orașe.

DJ 402 care trece prin comuna Curcani se află într-o stare de degradare ce nu poate fi descrisă. Sub podul de la intrarea în comună, în fotografiile oferite de Google Maps, făcute în anul 2012, se poate vedea cum mai mult de jumătate din drumul județean era cuprins de apele râului care poată același nume cu cel al localătății.  Nici în momentul actual starea drumului nu este una mai bună. Localnicii spun că e starea asta de an de zile. 

Într-o altă ordine de idei, în primăria din Curcani se pare că au fost găsite foarte multe nereguli.

Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Curcani, care s-a finalizat cu un raport la 26.06.2018.

Advertisement

Iată ce se găsește în raport:

 1. S-au constatat abateri privind înregistrarea în documentele financiar contabile ale unor evenimente și tranzacții de 183.308 ron
 2. S-au constatat neconcordanțe între evidența contabilă și cea fiscală de 3 021 280 ron
 3. Controlul intern managerial nu a fost efectuat
 4. Sumele datorate de plătitori nu s-au stabilit pe baza declarațiilor de impunere sau înregistrărilor
 5. Impozitul pe teren datorat de parohia Curcani nu a fost stabilit și încasat. 5 hectare de teren arabile ale Bisericii sunt administrate de S.C. Maria Trading
 6. Nu au fost respectate prevederile legale privind actualizarea impozitelor pe clădiri pentru o valoare totală nedeclarată de 21563 ron
 7. Inventarierea patrimoiului a fost defectuoasă. Nu s-au inventariat activele, datoriile, ci numai o parte din activele fixe și obiectele de inventar. Nu au fost inventariate terenuri și clădiri aparținând domeniului public privat al Statului. Nu au fost inventariate investițiile în curs
 8. Reevaluarea activelor fixe s-a efectuat parțial privind terenurile și clădirile
 9. S-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat
 10. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat

Primarul Aurică Gazu are termen până la data de 31.12.2018 pentru a recupera aceste sume mai sus menționate. Încasarea impozitelor, plata taxelor locale, dar și o bună inventariere a terenurilor care parțial sunt utilizate ilegal, l-ar putea ajuta să recupereze prejudiciul raportului. Astfel s-a constatat că multe ajutoare au fost acordate nelegal din bugetul de Stat. Acum ele trebuiesc restituite.  Aflăm că s-au acordat nelegal drepturi de asistență socială unor cetățeni ce dețineau depozite bancare de peste 3000 lei. 6 beneficiari au primit nelegal 9056 ron de la bugetul de stat. La 19 beneficiari li s-au acordat ajutoare pentru încălzirea locuinței nelegal de 5000 lei. La 7  beneficiari ailegii 416/2001  li s-au acordat ajutoare de 2970 ron nelegal iar altor 12 beneficiari alte ajutoare acordate nelegal de 2030 ron de la bugetul de stat. Dragostea fără limite către alegători a edilului de la Curcani nu are limite.

În caz contrat Curcea de Conturi ar putea aplica sancțiuni sau poate chiar închisoarea asupra persoanelor ce vor fi incadrate ca vinovate pentru pagubele produse.

Locuitorii comunei vorbesc frumose de primarul lor, spun că tot timpul se implică, sta de vorba cu ei, fac poze împreună și se bucură de cele 4 mandate în care acesta nu a făcut aproape nimic.

În cadrul ședinței ordinare a Consiilului Local Curcani s-au dezbătut cele mia importante probleme din comună. Vă invităm să urmăriți materialul video realizat acolo.

https://www.youtube.com/watch?v=l6PUZkhxzDE

Advertisement

MUNȚI DE GUNOAIE ÎN COMUNA CURCANI

În anul 2017, presa centrală, televiziunile și ziarele naționale au descoperit în comuna condusă de primarul Gazu Aurel munți de gunoaie ce zac și acum la marginea comunei.

O firmă de salubritate din Călărași e acuzată că ÎNGROAPĂ GUNOIUL pe islazul unei comune, ca să scoată bani!

Îngroapă gunoiul ca să scoată banii. Un primar din judeţul Călăraşi este acuzat chiar de oamenii din localitate că a pus bazele unei firme de salubritate care depozitează, ilegal, gunoiul pe islazul comunei. Ei susţin că timp de trei ani de zile, pe locul unde pasc animalele au fost îngropată o bombă biologică.

Resturi din gospodării, ambalaje şi animale moarte se strâng din toate comunele învecinate. Cea mai apropiată groapă de gunoi legală este în Bucureşti sau lângă Călăraşi. Dar acolo costă să arunci gunoiul..

De trei ani de zile, firma de salubritate adună gunoiul din satele învecinate şi îl aruncă pe islazul comunei.

Oamenii din comună susţin că sub acest mal de pământ se află, de fapt, foarte mult gunoi îngropat. Lucrul acesta se poate vedea cu ochiul liber. Tot localnicii spun că după ce maşinile aduc gunoiul, chiar un utilaj de la primărie acoperă gropile cu pământ. În acte, acţionar şi administrator la firma de salubritate este o doamnă care, coincidenţă, are acelaşi nume de familie ca primarul. Ca să nu existe un conflict de interese, în comună, serviciul de salubritate este asigurat de Primărie. Taxa este de 60 de lei pe an, pentru fiecare gospodărie. Oricine ar strânge gunoiul, până la urmă tot în capul satului ajunge. Chiar şi sătenii îl aruncă tot acolo. Garda de Mediu din Călăraşi a dat o sancţiune primăriei pentru groapa de gunoi improvizată. Dar asta nu a stopat afacerea.

În comunicatul oficial, Garda de Mediu Călăraşi nu a reuşit să lămurească reporterii Observator dacă ştie cu adevărat ce se întâmplă.

Advertisement

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1512264398864414/

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

 • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
 • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
 • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Advertisement

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Inundații la Spitalul din Oltenița! Ploaia a pătruns prin acoperiș și a afectat aparatura medicală. Primarul neagă întreaga întâmplare

Published

on

By

Joi, 18 aprilie, în urma ploilor din ziua precedentă, apa s-a strecurat prin acoperișul Spitalului Municipal Oltenița și a provocat inundații considerabile. Văzând situația incredibilă, cetățenii au fotografiat imediat pagubele și au publicat imaginile pe Facebook, unde s-au arătat foarte revoltați.

Postarea publicată pe pagina „Oltenița Ruinată” include atât fotografii cu pereți crăpați și mucegăiți, cât și cu aparatura medicală care se află într-o mare baltă de apă. De asemenea, în descrierea respectivelor imagini, autorul postării a adus acuzații dure la adresa primarului municipiului Oltenița, Costinel Milescu.

„Realitatea bate filmul. După străzile cârpite și făcute la mișto, acum este rândul “surprizelor” de la spital. Exact, spitalul cu care Costinel Milescu se laudă că l-a modernizat și l-a adus la standarde europene! De fapt, l-a făcut praf! Și pe ăsta!

După ploaie, spitalul din Oltenița a devenit ud. Inundații peste tot, aparatura medicală și finisajele sunt deteriorate. Evident, vina este a firmei de construcții angajate de Costinel Milescu”, se arată în respectiva postare, care, în patru ore, a fost distribuită de 34 de localnici, la fel de indignați.

Vizavi de fotografiile și afirmațiile apărute pe rețelele sociale, reporterii Călărași PRESS au solicitat explicații din partea edilului, care a preferat să nu recunoască incidentul de la spital. De asemenea, la rândul lui, Costinel Milescu a ținut să lanseze critici la adresa paginii care a postat imaginile cu spitalul inundat.

Advertisement

„Când va fi un cont real, pot să vă ofer orice răspuns, dar atâta timp cât e un cont fals, n-am ce răspuns să vă dau. Dacă era un cont real puteam să stau de vorbă, să explic, dar dacă este un cont fals, ce caracter are omul acela? Înseamnă că ce prezintă el nu este corect, poți să pui filme, poze trucate, poți face orice”, a declarat primarul municipiului Oltenița.

Ce spune conducerea spitalului despre inundații

Însă, Ion Cîmpeanu, managerul Spitalului Municipal Oltenița, ne-a oferit detalii concrete despre situația cu care se confruntă unitatea medicală, explicând că:

„Nu-i un incident foarte grav. E într-un corp din zona administrativă a spitalului, în zona spălătoriei. S-au organizat niște lucrări la acoperiș, avem un proiect de eficiență energetică, care presupune schimbarea acoperișului.

Firma de construcții, după ce a dat jos acoperișul, nu a făcut hidroizolația cum trebuie. Ei au pus o hidroizolație, dar care nu a fost făcută perfect și au fost niște ploi aseară, în urma cărora au rezultat niște infiltrații, dar ele cad în sarcina constructorului. Acum evaluăm pagubele, dar nu sunt foarte mari, la prima vedere”. 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Mâine Consiliul Local al municipiului Călărași se convoacă în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte

Published

on

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţă extraordinară, vineri, 19.04.2024, ora 12.00, care se va desfăşura prin mijloace electronice, respectiv aplicaţia Whatsapp/SMS, cu următoarea ordine de zi:   

📍 Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.

📍  Proiect de hotărâre privind aprobarea noii durate de implementare şi a cheltuielilor necesare finalizării proiectului cu titlul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călărași-Silistra” ROBG-478, finanţat în cadrul Interreg V-A România-Bulgaria.

📍  Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia ”Modernizare iluminat public în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi”.

📍  Proiect de hotărâre privind desfășurarea și aprobarea organizării și desfășurării evenimentului intitulat ”Vânătoarea de ouă la ZOO”, 6 mai 2024.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate