Connect with us

Actualitate

Consiliul Județean a demarat lucrările de asfaltare a două drumuri județene

Published

on

Consiliul Județean Călărași continuă dezvoltarea județului. Conducerea instituţiei a anunțat săptămâna aceasta începerea lucrărilor de asfaltare a două drumuri județene, DJ 401C și DJ401. Valoare totală a proiectului este de peste 21 de milioane de lei.

În data de 4 iulie a.c., pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Călărași a fost făcută următoarea informare publică:  Astăzi, 4 iulie, au demarat lucrările de asfaltare pe drumurile județene 401 C și 412, drumuri care deservesc și traversează teritoriile administrative ale comunelor Platărești, Sohatu și Gălbinași.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, alături de echipa tehnică din cadrul instituției, a fost prezent la deschiderea șantierului de lucru.

Proiectul are o valoare de 21.140.775, 85 lei cu TVA și reprezintă reabilitarea și modernizarea următoarelor tronsoane de drum: Cucuieți – Progresul- Sohatu- intersecția cu DJ 412 și Sohatu- DJ 402 (km 61+780).”

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cod galben de inundații în mai multe județe din țară. Ce zone sunt afectate

Published

on

Hidrologii au emis un cod galben de viituri pentru râurile din 14 județe, valabil de marți după-amiază până miercuri noaptea. Scurgerile de pe versanți și viiturile rapide vor fi mai intense pe unele râuri din județele Bacău, Neamț, Iași și Vaslui.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, a fost instituit codul galben de viituri, de marți, de la ora 16:00, până miercuri, la ora 24:00.

„În acest interval sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe anumite sectoare de râuri din judeţele: Braşov, Covasna, Buzău, Vrancea, Harghita, Bacău, Neamţ, Suceava, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea. Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. De asemenea, menţionăm că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bacău, Neamţ, Iaşi şi Vaslui”, conform specialiștilor INHGA.

Hidrologii avertizează că emiterea codului galben indică un risc de viituri și creșteri rapide ale nivelului apei, recomandând precauție sporită pentru cei care desfășoară activități expuse la inundații.

Advertisement

Cod galben de ploi și furtuni în România

Conform prognozei specialiștilor, în perioada 28 mai, ora 16:00 – 29 mai, ora 16:00, în majoritatea regiunilor Moldovei, estul Transilvaniei, Carpaţii Orientali și partea de est a Carpaţilor Meridionali, se vor înregistra averse și ploi torențiale. În intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 25 – 30 litri/mp, iar local pot depăși 40 – 50 litri/mp.

Județele aflate complet sub atenșionarea de cod galben de averse sunt: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Covasna. Parțial afectate sunt județele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

În perioada 28 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 20:00, ploile se vor extinde treptat și vor acoperi majoritatea țării. Se vor înregistra averse cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15 – 25 litri/mp, local depășind 40 litri/mp.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

TAROM organizează Ziua Porților Deschise de 1 iunie. Copiii beneficiază de bilete de avion gratuite

Published

on

Pe 1 iunie, TAROM va găzdui „Ziua Porților Deschise”, unde copiii vor avea ocazia să viziteze o aeronavă și să exploreze cabina de pilotaj. De asemenea, părinții pot achiziționa bilete de avion gratuite pentru copiii cu vârsta de până la 11 ani.

Evenimentul „Ziua Porților Deschise” va avea loc în incinta Hangarului TAROM și pe platforma din fața acestuia și este destinat tuturor celor care doresc să participe, indiferent de vârstă. Accesul va fi gratuit, iar copiii și părinții însoțitori sunt așteptați între orele 10:00 și 16:00.

Cei mici vor avea ocazia să exploreze o aeronavă și să facă fotografii în interiorul acesteia, inclusiv în cabina de pilotaj, în cadrul evenimentului. Vor putea întâlni piloți, însoțitori de zbor și ingineri de aviație, cu care se pot fotografia și care sunt disponibili să răspundă la întrebările lor despre lumea aviației.

În plus, compania oferă gratuitate la biletele de avion pentru copiii cu vârsta de până la 11 ani, dacă sunt însoțiți de un adult. Această ofertă este valabilă pentru biletele achiziționate în data de 1 iunie 2024, indiferent de data călătoriei, pe toate cursele operate de TAROM. Un adult poate însoți un copil, iar gratuitatea se aplică doar la tariful biletului, nefiind inclusă în ea taxa de emitere, care va fi suportată de pasager.

Advertisement

Compania va amenaja un ghișeu special destinat să faciliteze interacțiunea copiilor cu agenții pentru efectuarea check-in-ului, conform informațiilor publicate pe tarom.ro.

Evenimentul organizat de TAROM oferă tuturor celor care sărbătoresc ziua de 1 iunie șansa de a descoperi minunata lume a aviației.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

ANPC lansează un nou avertisment înainte de Ziua Copilului: Jucăriile contrafăcute pot fi periculoase pentru sănătatea copiilor

Published

on

Mai sunt câteva zile până când, întreaga lume va sărbători Ziua Copilului. Majoritatea celor care doresc să cumpere un cadou pentru cei mici optează pentru jucării. Cu toate acestea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) emite un avertisment serios cu privire la jucăriile comercializate în magazine.

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) oferă mai multe recomandări privind cumpărarea jucăriilor, subliniind importanța achiziționării acestora doar din magazine specializate.

„Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, acestea fiind absolut necesare în caz de reclamaţie”, a scris pe Facebook, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Acesta a publicat mai multe recomandări și sfaturi pentru părinți, în apropierea zilei de 1 iunie, când se achiziționează mult mai multe cadouri pentru copii decât de obicei.

„Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi: achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamaţie; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată, care ajută la alegerea jucăriei”, a precizat Paul Anghel.

Advertisement

Oficialul ANPC a recomandat verificarea instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, traduse obligatoriu în limba română. Părinții sunt sfătuiți să nu cumpere jucării cu părți mici detașabile pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia pot să se înece. De asemenea, trebuie respectate atenționările privind jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, exprimate prin fraza sau simbolul grafic corespunzător.

Comisarii ANPC au descoperit jucării care conțin substanțe chimice

Paul Anghel a subliniat că, în urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au descoperit la comercializare jucării periculoase de tip slime, care au fost notificate prin intermediul sistemului. Ca urmare, s-a decis retragerea lor definitivă de pe piață.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a subliniat Anghel în postarea sa.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) avertizează că boraxul este o substanță iritantă cunoscută, care poate afecta pielea, ochii, nasul și gâtul prin inhalarea vaporilor. În cazul înghițirii, boraxul poate cauza indigestie, gastrită, vărsături, diaree și alte probleme gastrointestinale. Consumat în cantități suficient de mari, boraxul poate fi fatal; doza letală este estimată la 15-20 de grame pentru adulți și 5-6 grame pentru copii, administrate într-un interval scurt de timp.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate