Connect with us

Știri

Călărași modernizează sistemul de colectare a deșeurilor: 50 de insule subterane vor fi instalate în oraș. Locuitorii vor putea scăpa gratuit și de deșeurile voluminoase

Published

on

Imagine cu rol ilustrativ. Sursă: Best Tools

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, anunță implementarea proiectului „Plătește pentru cât arunci” pentru eficientizarea sistemului de management al deșeurilor. 50 de insule subterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi vor fi instalate în oraș. Ce aduce nou proiectul este că oferă călărășenilor posibilitatea de a scăpa de deșeurile voluminoase fără plată. Totodată, edilul anunță că în contextul temperaturilor ridicate din această perioadă, a dispus ca REBU să curețe spațiile de colectare pentru a îndepărta mirosurile neplăcute. 

Proiectul „Plătește pentru cât arunci” aduce schimbări la sistemul de colectare și introduce noi tehnologii în privința modului în care ne raportăm la deșeuri. 

Prin implementarea proiectului se vor asigura spaţiile necesare colectării separate a deşeurilor şi oferirea către populaţie a posibilității de a se debarasa, fără plată, de deşeurile voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv acumulatori, deşeuri din construcţii, deşeurile periculoase (vopsele, lacuri), deşeuri textile și lemn.

Marius Dulce precizează că finanțarea proiectului este câștigată, iar la ora actuală se află în procedura de achiziție lucrări de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Advertisement

Inițiativa vine în contextul gradului scăzut de colectare a deșeurilor municipale, a penalităților plătite anual pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare și valorificare. Astfel,  Primăria Municipiului Călărași accelearea procesului de modernizare a sistemului de gestionare a deșeurilor cu accent pe colectarea separată în cinci fracții de deșeuri, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare. 

Advertisement

Știri

Zoo Călărași îi așteaptă în acest weekend pe vizitatori cu un nou exemplar! Surpriza de care vor avea parte cetățenii

Published

on

By

Complexul Agrement Zoo Călărași anunță cu entuziasm o noutate pentru vizitatori în acest weekend. Conform unei postări recente pe pagina oficială de Facebook a Grădinii Zoo, vizitatorii sunt invitați să descopere un nou exemplar: veverițele Degu.

Veverițele Degu sunt o specie de rozătoare originară din Chile, cunoscută pentru comportamentul său social și tendința de a trăi în grupuri mari. Această specie de rozătoare trăiește în colonii numeroase și este recunoscută pentru interacțiunile sale complexe și jucăușe.

Aceste rozătoare sunt inteligente și pline de energie, captând atenția pentru mult timp. Ele sunt, de asemenea, curioase, blânde și, în general, inofensive, emițând sunete specifice în anumite situații. În condiții optime de viață, veverița Degu poate trăi între 5 și 9 ani. Ajunge la maturitate la vârsta de 6-9 luni, iar femelele pot naște între 4 și 6 pui.

Zoo Călărași își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 9:30 – 19:00 pentru a observa acest exemplar interesant și a afla mai multe detalii despre comportamentul și habitatul său natural. Grădina Zoologică speră că această nouă atracție va aduce bucurie și curiozitate în rândul tuturor celor care aleg să-i treacă pragul în acest weekend.

Advertisement

Vizitatorii sunt încurajați să vină și să profite de ocazia de a vedea veverițele Degu, o specie fascinantă care își face debutul la Complexul Agrement Zoo Călărași. Această oportunitate oferă o șansă excelentă de a învăța mai multe despre diversitatea faunei mondiale și de a observa comportamentele specifice acestei specii unice de rozătoare.

Continue Reading

Breaking News

Au fost prinși cei doi complici ai tentativei de omor cu acid din Călărași

Published

on

În noaptea de 4 iunie, Daniela Jora, în vârstă de 27 de ani, și Gabriel Mihai Gugoașă, de 24 de ani, au fost victimele unui atac cu acid de baterie, suferind arsuri grave la nivelul feței. În prezent, Gabriel Mihai Gugoașă se află la Spitalul Floreasca din Capitală. După o lună de suferință și chin, timp în care tânărul a fost ținut în comă indusă de către medici, a început să își revină. Este stabil și a început să comunice cu medicii și familia.

Principalul făptaș, reținut după o lună de anchetă

La exact o lună de la incident, anchetatorii au reușit să identifice și să rețină principalul făptaș, Ștefan Lucian Macula, un tânăr de 30 de ani din județul Timișoara. Acesta a fost capturat noaptea și prezentat joi, 4 iunie, magistraților din cadrul Tribunalului Călărași, care au decis reținerea sa pentru 30 de zile.

Macula nu a acționat singur. În momentul atacului, era însoțit de o tânără de 20 de ani și un bărbat de 40 de ani, ambii complici în acest act violent.

Advertisement

Ștefan Lucian Macula era echipat cu mănuși de protecție și o cagulă, pregătindu-se minuțios pentru atacul care a lăsat urme adânci asupra victimelor. Victimele au fost filate ore în șir.

Complicii, fata de 20 de ani și bărbatul care au închiriat un autoturism din Ilfov au verificat zona, iar la momentul potrivit, au acționat.

Cei doi complici se numesc Coșercar Andrei-Dumitru și Ciubăncan Isabela-Ioana, ambii fiind din  Timișoara.

Anchetatorii au depus eforturi pentru a dezlega acest caz complex. Au vizionat sute de ore de filmări din zeci de locații din municipiul Călărași, descoperind că atacatorii au planificat cu atenție fiecare detaliu al faptei.

La alte 8 zile distanță după ce principalul suspect a fost prins de anchetatori, cei doi suspecți căutați in mai multe tari după ce au fugit din țară, au fost prinși.

Advertisement

Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași este împuternicit să aducă la cunoștința publică următoarele:

În continuarea activității de urmărire penală desfășurate într-un dosar de tentativă de omor calificat, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași (cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Călărași și al Direcției de Investigații Criminale din structura GPR, precum și al Brigăzii Autostrăzi) a pus în executare două mandate de aducere privind suspecții C.A.D., de 40 de ani, și C.I.I., de 20 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la tentativă de omor calificat, prevăzută de art. 48 alin. 1 CP raportat la art. 32 alin. 1 combinat cu art. 188 alin. 1 – 189 alin. 1 lit. a, f, h CP.

Cei doi suspecți au fost reținuți la data de 12.07.2024 pentru comiterea infracțiunii de complicitate la tentativă de omor calificat, constând în aceea că, în seara de 04.06.2024, aceștia l-au însoțit pe raza municipiului Călărași și l-au sprijinit pe autorul M.S.L. în punerea în executare a hotărârii de a suprima viața victimelor G.G.M. și J.D.A. prin stropirea acestora cu o substanță corozivă și în demersul de a părăsi localitatea, deplasându-se în județul Timiș.

La data de 12.07.2024, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Călărași cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, față de inculpatul C.A.D., de 40 de ani, și față de inculpata C.I.I., de 20 de ani.

Advertisement

Continue Reading

Știri

ITM Călărași, 25 de ani de existență

Published

on

Ieri 11 iulie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Călărași s-a aflat la ceas de sărbătoare, marcând 25 de ani de la înființare Inspecției Muncii care împreună cu inspectoratele teritoriale de muncă, veghează pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și corect pentru angajații. La acest eveniment au participat Prefectul județului Călărași, conducători ai instituțiilor locale, angajatori, colaboratori ai serviciilor externe și presa locală.

Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă au ca principal scop urmărirea îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor legale în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi al supravegherii pieţei produselor, precum şi a celor referitoare la condiţiile de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii salariaţilor şi a altor participanţi la procesul de muncă, în desfăşurarea activităţii.

Pe lângă activitatea primordială de control, Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă sunt preocupate în permanență de informarea și conștientizarea angajatorilor și a angajaților despre importanța cunoașterii și respectării legislației din domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

În cadrul simpozionului, dl. Nicolae DUMITRU – Inspector Șef al ITM Călărași, a prezentat o sinteză a activității Inspecției Muncii din 1999 până în prezent, subliniind că împlinirea a 25 ani de la înființarea Inspecției Muncii este un moment de reflecție asupra realizărilor semnificative și a impactului pozitiv pe care această instituție l-a avut asupra pieței muncii.
Din 1999, Inspecția Muncii joacă un rol esențial în monitorizarea și asigurarea respectării legislației muncii, protejând drepturile și securitatea în muncă a angajaților din întreaga țară. De-a lungul celor 25 ani, Inspecția Muncii a evoluat constant pentru a răspunde provocărilor moderne ale pieței muncii, extinzându-și aria de acțiune și implementând noi strategii pentru a asigura un control eficient și adaptat noilor condiții economice și sociale.

Advertisement

Pe plan local, prin activitățile de informare și control, ITM Călărași urmărește îmbunătățirea permanentă a condițiilor de muncă, reducerea numărului de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale precum și combaterea muncii nedeclarate. Prin campaniile de sensibilizare și informare privind protejarea drepturilor angajaților și securitatea și sănătatea în muncă a acestora, ITM Călărași se asigură permanent că toți lucrătorii își desfăsoară activitatea în condiții sigure, contribuind la crearea unei culturi a siguranței în rândul angajaților și angajatorilor.

În cei 25 ani de la înființare, Inspecția Muncii a fost un catalizator pentru implementarea bunelor practici în managementul securității și sănătății în muncă, al relațiilor de muncă, încurajând angajatorii să adopte măsuri proactive pentru protecția angajaților.
La finalul simpozionului, toți invitații si-au manifestat aprecierea față de rolul și impactul Inspecției Muncii în societate.

Inspectorul şef al ITM Călăraşi, domnul Dumitru Nicolae, transmite”Aprecieri pentru activitatea desfăşurată de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Călăraşi şi succes în activitate angajatorilor şi angajaţilor de pe piaţa muncii din judeţul Călăraşi”.

INSPECTOR ȘEF,
DUMITRU NICOLAE

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate