Connect with us

Actualitate

Sudul României devastat de incendiile de vegetație. Cum putem evita izbucnirea incendiilor

Published

on

În aceste zile toride, sudul României este devastat de incendii de vegetație, care au cuprins peste 1.000 de hectare. Incendiile au făcut ravagii în Constanța, Mehedinți și lângă București.

În doar trei zile, pompierii au intervenit de urgență la 300 de focare. De multe ori, vinovați sunt oamenii care dau foc vegetației uscate fără supraveghere. La Constanța, o autospecială a ars în timpul intervenției. De șapte zile consecutiv, zeci de hectare de pădure și vegetație ard în Clisura Dunării, la Șvinița, județul Mehedinți, în Parcul Natural Porțile de Fier. Flăcările au mistuit o pădure de pin negru, o specie extrem de inflamabilă. A fost alertă și lângă București, unde flăcările uriașe amenințau să se extindă la un aqua park.

Căldura intensă îngreunează semnificativ misiunea pompierilor. Fumul și flăcările uriașe sunt vizibile chiar și de pe malul opus al Dunării, în Serbia. De asemenea, misiunea este extrem de periculoasă atât pentru pompieri, cât și pentru pădurari.

La Poarta Albă, planul roșu de intervenție a fost activat după ce flăcările, care au cuprins iarba uscată, s-au apropiat periculos de un azil de bătrâni. În fumul dens, echipajele de intervenție aveau dificultăți în comunicare.

Advertisement

80 de persoane, pacienți și cadre medicale, au fost evacuate. 50 de hectare de miriște au ars, iar militarii au luptat cu focarele timp de peste două ore.

Din cauza incendiului, nouă trenuri de călători, șase din direcția Constanța și trei dinspre București, au fost oprite pe câmp până la lichidarea focarelor.

Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Insepctoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat pentru digi24.ro: „În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor se află și locuințe. Arderea vegetației este interzisă. De asemenea, utilizarea focului și prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Meteorologii spun că și seceta și canicula din ultima perioadă contribuie la apariția incendiilor de vegetație.

Cum putem evita incendiile de vegetație
Pentru a preveni incendiile de vegetație, evitați să ardeți gunoaie și alte resturi în apropierea zonelor cu vegetație. Ca turiști, aprindeți focuri doar în locurile special amenajate și nu lăsați focul nesupravegheat. De asemenea, nu aruncați sticle sau cioburi în zonele cu vegetație, deoarece acestea pot reflecta și concentra razele solare, provocând incendii. Evitați să aruncați țigări sau resturi de țigări în zonele cu vegetație pentru a reduce riscul de incendiu.

 

Advertisement

Actualitate

Accident rutier pe DJ 403 între Luica și Mănăstirea: Un microbuz și un autoturism s-au acroșat

Published

on

Astăzi, în jurul orelor 16:10, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 403, între comuna Luica și comuna Mănăstirea. În incident au fost implicate un autoturism și un microbuz. În urma coliziunii, au intervenit de urgență o autospecială SMURD și un echipaj de descarcerare pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Microbuzul, care transporta opt persoane, s-a acroșat cu autoturismul în care se aflau doi ocupanți.

La fața locului, echipajele de urgență au acționat pentru a evalua starea victimelor și a le transporta la spital, însă nu a fost necesar. Potrivit primelor evaluări, cel puțin două persoane au suferit răni ușoare care necesită îngrijiri medicale, fără ca persoanele să fie transportate la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Primele indicii sugerează că o posibilă neadaptare a vitezei la condițiile de drum ar putea fi una dintre cauzele coliziunii, însă această ipoteză urmează să fie confirmată după finalizarea cercetărilor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Avertizare meteo: Cod Galben de averse torențiale și vânt puternic în Călărași

Published

on

Locuitorii județului Călărași sunt avertizați să se pregătească pentru condiții meteorologice severe în următoarele 24 de ore. Începând cu ora 10:00 pe 24 iulie 2024 și până la ora 10:00 pe 25 iulie 2024, județul nostru se va afla sub incidența unui Cod Galben de averse torențiale, emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteorologică indică faptul că în acest interval se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, sunt așteptate intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente, ceea ce poate crea condiții periculoase atât pentru traficul rutier cât și pentru cel pietonal.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă cetățenilor să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja și a reduce riscul de accidente. Este esențial ca oamenii să evite deplasările pe cât posibil în timpul furtunilor și să fie atenți la alertele și recomandările transmise de autorități.

Sfaturi utile pentru populație:

Advertisement
  1. Evitați deplasările inutile: Pe durata avertizării, încercați să rămâneți în siguranța locuinței și să evitați deplasările neesențiale.
  2. Asigurați ferestrele și ușile: Închideți și asigurați ferestrele, ușile și alte deschideri pentru a preveni pagubele cauzate de vântul puternic.
  3. Deconectați aparatele electrice: Pentru a evita scurtcircuitele și alte incidente, deconectați aparatele electrice pe timpul furtunii.
  4. Evitați utilizarea dispozitivelor electronice în timpul descărcărilor electrice: Folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în aer liber pe timpul furtunii poate fi periculoasă.

Continue Reading

Actualitate

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași are noi polițiști

Published

on

La data de 22 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, a avut loc un eveniment important pentru comunitatea locală. Noii absolvenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024, au fost prezenți pentru a-și prelua atribuțiile de serviciu.

Tinerii ofițeri de poliție își vor desfășura activitatea în diverse structuri ale IPJ Călărași, inclusiv în cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Investigații Criminale, Compartimentului Juridic și Biroului Control Intern. Pentru următorul an, acești noi ofițeri vor fi sub îndrumarea unui tutore experimentat, care le va ghida primii pași în cariera lor de polițiști.

Îi felicităm pentru alegerea de a urma această profesie și le dorim o carieră strălucită și mult succes!“, a transmis conducerea IPJ Călărași într-un mesaj de bun venit adresat noilor colegi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate