Connect with us

Actualitate

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina. Ce prevede documentul

Published

on

Sursa: x.com

Preşedintele Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, 11 iulie, la Washington un Acord de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, acesta fiind al 23-lea document de acest fel semnat de Kiev.

Textul acordului prevede sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național pentru armament.

Conform unui comunicat al Președinției ucrainene, în cadrul Acordului, România va transfera Ucrainei un sistem Patriot, va oferi sprijin continuu similar cu cel din perioada 2022-2024 și va facilita tranzitul rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina.

În plus, cele două țări vor continua să coopereze pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției acesteia.

Advertisement

România se va strădui să asigure utilizarea maximă a rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiectele pe termen scurt, mediu și lung din procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Acordul mai prevede că România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei pentru a răspunde nevoilor forțelor sale de securitate și apărare.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului, potrivit news.ro.

De asemenea, Bucureștiul va sprijini, împreună cu partenerii săi, centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la întărirea capacităților forțelor aeriene ale coaliției.

Sursa: x.com

Sursa: x.com

În document sunt incluse secțiuni separate referitoare la informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, și restaurarea și reconstrucția Ucrainei.

În plus, acordul stabilește un mecanism pentru un răspuns de urgență în 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative.

Advertisement

Acest acord bilateral de securitate implementează Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, adoptată la 12 iulie 2023.

Până în prezent, Ucraina a semnat 23 de astfel de acorduri bilaterale de securitate cu diverse țări și entități, printre care Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, Uniunea Europeană, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

Semnarea acestui acord cu Ucraina a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis în cadrul summitului NATO de la Washington, unde a participat alături de președintele Volodimir Zelenski.

Aceste acorduri bilaterale de securitate sunt considerate garanții ale sprijinului aliaților occidentali pentru Ucraina, până când aceasta va putea să devină într-o zi membră cu drepturi depline a NATO.

„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

Advertisement

Actualitate

Temperaturile încep să scadă în Călărași, dar nu destul. Meteorologii anunță cod galben de caniculă sâmbătă, 20 iulie

Published

on

Temperaturile încep să scadă treptat în sudul țării, după un lung val de cod roșu de caniculă care a străbătut aproape toată țara. Temperaturile au scăzut de la 40 + grade, la 37…38 de grade anunțate astăzi, 19 iulie. Mâine temperaturile vor fi puțin mai mici, dar nu vom scăpa de atenționările meteorologice de caniculă. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de căldură, cu temperaturi situate între 34…37 de grade. Minimele nu vor coborî sub de 20 grade, astfel că vom avea în continuare nopți tropicale. Temperaturile au început să scadă treptat în Muntenia începând cu ziua de 17 iulie și se vor menține la temperaturile preconizate în această perioadă, mai anunță meteorologii.  

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Două școli din județul Călărași au câștigat titlul de „Școală Europeană”. La nivel național, doar 104 unități de învățământ au primit distincția

Published

on

Două școli din județul Călărași au primit distincția de „Școală Europeană” în urma competiției din acest an. E vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași, care a obținut 168 puncte, și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Oltenița, cu 154 puncte. Concursul „Școală Europeană” constă în evaluarea calității școlii, reflectate în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale a elevilor și profesorilor. Punctajul maxim care putea fi obținut este de 200 de puncte, evaluat în baza a nouă criterii. 

Unitățile de învățământ câștigătoare sunt recompensate cu premii și distincția/certificatul „Școală Europeană”, prin care e încurajată implicarea în programe al Uniunii Europene în domeniul educației și formării profesionale. 

Certificatul „Școală Europeană” are o valabilitate de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Pentru ediția din acest an s-au luat în considerare activitățile desfășurate de școli în perioada septembrie 2021 – august 2024. 

Evaluarea candidaturilor cuprinde două etape. În prima etapă „administrativă” se verifică de către o Comisie națională conformitatea și eligibilitatea înscrierilor, iar în cea de a doua este evaluat conținutul prin acordarea unui punctaj în baza a 9 criterii. 

Advertisement
  1. Coerența activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituției școlare 25 puncte
  1. Integrarea activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al școlii- 20 puncte
  1. Performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor – 25 puncte
  2. Asigurarea egalității de șanse și facilitarea accesului la educație – 25 puncte
  3. Continuitate și constanță în derularea de activități/proiecte/programe europene – 15 puncte
  4. Strategie şi modalități de implementare și evaluare -15 puncte
  5. Strategie și modalități de valorizare (diseminare și exploatare a rezultatelor/produselor) – 15 puncte
  6. Dezvoltarea dimensiunii europene a educației și integrarea valorilor europene în cultura organizațională a unității de învățământ prin activitățile de cooperare europeană – 30 puncte
  7. Calitatea documentelor de candidatură – 30 puncte 

În total, 104 unități de învățământ preuniversitar au primit anul acesta titlul de „Școală Europeană”, precizează Ministerul Educației. 

Aflată la a XIX-a ediție, această competiție națională încurajează și motivează participarea școlilor din România la programele europene precum Socrates 1997 – 2006, Lifelong Learning 2007 – 2013, Erasmus+ 2014 – 2020 și Erasmus+ 2021 – 2027 și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

Continue Reading

Actualitate

Subprefectul Ionuț Stan, prima reacție după scandalul imaginilor care l-au făcut să demisioneze din funcția publică!

Published

on

Este scandal de proporții în Organizația Județeană a Partidului Social Democrat Călărași, după ce mai multe imagini revoltătoare cu Ionuț Stan, subprefect al județului Călărași până astăzi, au apărut în presa locală și națională.

Imagini scandaloase, în care acesta apare în stare de ebrietate, au fost difuzate pe canalele televiziunilor naționale, stârnind o furtună de reacții și speculații.

Subprefectul a reacționat în această seară, printr-o postare pe Facebook.

Stan Ionuț a recunoscut autenticitatea acestor filmări, explicând că au fost realizate într-o perioadă a vieții sale în care nu deținea funcția publică. „Nu le neg și nici nu spun că nu sunt eu. Acum, plătesc pentru momentele în care aveam mai puțină minte. Și poate că așa și trebuia să se întâmple”, a declarat Stan, asumându-și greșelile trecutului.

Advertisement

Conștient de impactul imaginii sale asupra funcției pe care o deținea, Ionuț Stan a decis să își prezinte demisia de onoare. „Îmi asum acest lucru, și tocmai din acest motiv îmi dau demisia de onoare din funcția publică deținută”, a anunțat acesta.

Stan a explicat și contextul apariției acestor imagini, dezvăluind că a fost victima unui șantaj.

Potrivit subprefectului, un fost prieten, care se află în anturajul său, a realizat filmările și pozele compromițătoare și a amenințat că le va face publice dacă Stan nu va coopera. „Mi s-a dat un ultimatum: dacă nu voi face ce va vrea el, va transmite presei aceste imagini”, a mărturisit subprefectul în postare.

Conflictul a escaladat recent, când Stan a propus suspendarea din funcția politică a directorului Ecoaqua, pe baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind incompatibilitatea acestuia. Această propunere, considerată „picătura care a umplut paharul”, a determinat publicarea imaginilor compromițătoare. „Publicarea imaginilor a venit și cu o sumă de bani la pachet”, a adăugat Stan, sugerând că întreaga operațiune a fost orchestrată din motive de răzbunare și influență.

Ionuț Stan și-a încheiat declarația subliniind că imaginile publicate nu reflectă dedicarea și integritatea cu care și-a exercitat atribuțiile de subprefect în ultimele șase luni. „Plec din această funcție cu capul sus pentru că am avut curajul să spun lucrurilor pe nume! (…) Acest individ este împotriva tuturor, inclusiv a dumneavoastră! Așa că, atunci când plătiți factura la #APĂ și sunteți nemulțumiți, vă sfătuiesc să nu spuneți cu glas tare acest lucru, pentru că veți păți ca și mine!”  a spus acesta.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate