Connect with us

Știri

Belciugatele: 20 de familii așteaptă să primească, de 10 ani, terenurile oferite de stat pentru ridicarea unei locuințe -VIDEO

Published

on

Din nou în localitatea Belciugatele. Fostul edil al localității, Dinei Petre, care are în total opt mandate de primar, adică 32 de ani de muncă în administrația publică, continuă să scoată la lumină abuzurile, probleme și situațiile pe care actuala administrație nu a reușit să le rezolve până la acest moment. Fostul edil este, chiar dacă la acest moment nu mai are nicio implicare în administrație, un om apreciat în localitate pe care a condus-o atâta vreme.

Locuitorii îl apreciază pe fostul primar ca pe un om gospodar, care s-a implicat și care a muncit mult pentru ca această localitate să prospere. Acum părerile sunt împărțite. Gurile rele din comună mai spun despre actualul primar Gurlui Mihai că n-ar fi făcut nimic bun pentru localitate. Ba mai mult, unii cetățeni din localitate spun că primarul este văzut foarte rar la față prin primărie. Iată că fostul primar Dinei Petre nu se lasă așa ușor doborât și încearcă din răsputeri să scoată la lumină toate lucrurile pe care acesta le consideră ilegale la nivel de administrație locală. Situația relatată mai jos este una pe care nu am mai întâlnit-o, o problemă cu iz penal, care persistă de multă vreme în satul Măriuța din comuna Belciugatele.

FOSTA SECURITATE DIN PORUMBUL CULTIVAT ILEGAL

Iată că acum, la sfârșit de an, fostul edil Dinei Petre descoperă o altă “afacere” pe care actualul primar Gurlui ar avea-o alături de alte persoane apropiate lui. Dinei susține că, implicat în această treabă ar fi și fratele primarului, viceprimarul Gurlui Gabriel (dovedit recent ca fost colaborator al Securității). Fostul edil pune accent pe latura penală când explică situația ce se petrece în localitatea pe care acesta a păstorit-o. Iar acum a rămas un simplu spectator la tot ce se întâmplă la nivelul administrației locale. Vrea să facă dreptate, să ajute cetățenii, chiar dacă s-a retras din administrație.

LOCURI DE CASĂ PENTRU TINERI, CULTIVATE CU PORUMB ȘI LUCERNĂ. DINEI ARE BĂNUIELI PRIVIND MAI MULTE INFRACȚIUNI

Dinei Petre: “Nu credeam că este posibil așa ceva! Am ajuns să fiu martorul la ceva ce nu credeam să văd vreodată. Știu că am dat, pe mandatul meu, mai multe locuri conform Legii 15/2003 care prevede sprijinul tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personala. Acum văd doar porumb plantat și mult tupeu din partea unuia care pretinde că reprezintă cetățenii acestei comune. Locurile au fost date la finele penultimului meu mandat de primar, adică prin anul 2007, dacă îmi amintesc exact. Au fost peste 20 de persoane care au beneficiat la momentul respectiv de această lege care îi încuraja să construiască un cămin. Este bătaie de joc ceea ce se întâmplă acum, aici. Mă uit cu groază și nu îmi vine să cred așa ceva… Oare ce spun acei oameni care dețin aceste terenuri. Ce părere or avea ? Cetățenii stau cu hârtiile în mână și nu pot intra în posesia pământului pentru casă pentru că este folosit de altcineva.

Advertisement

Treaba asta se întâmplă de câțiva ani de zile, nu de acum. Revenind la locuri de casă, suprafața totală acordată pentru cele nu mai puțin de 21 de locuri ar de aproximativ două hectare de pământ. Știu că o parte din acești beneficiari ai Legii 15/2003 sunt prin țară sau prin afară la muncă. Am discutat cu o parte din aceștia, cel puțin 7 -8  pot veni cu adeverințe ce au fost eliberate în anul când s-au dau terenurile pentru a demonstra că aceștia nu au nimic în prezent. Oamenii sunt supărați și nu au unde să stea.”– declara fostul primar din Belciugatele, Dinei Petre pentru calarasipress.ro

Jurnaliștii CĂLĂRAȘIPRESS.RO au încercat să îl contacteze telefonic pe actualul primar din Belciugatele Gurlui Mihai pentru un punct de vedere privind acuzațiile aduse,  însă fără a avea rezultate. Am decis să mergem pe teren pentru a documenta  la fața locului fenomenul din Belciugatele. Dinei Petre s-a oferit să ne însoțească și să ne pună în legătură cu o parte din persoanele care au dreptul legal la suprafețele de teren pe care le-au  primit (n.r. doar în hârtii) în anul 2008 de la administrația din Belciugatele.

Am reușit să discutăm cu o parte din persoanele care ar fi trebuit să aibă casă construită în acest moment. Oamenii se declară total nemulțumiți de faptul că actualul primar Gurlui nu a vrut să îi pună în posesia terenurilor primite conf. Legii 15/2003, aceștia spunând că Gurlui le-a motivat că documentele nu sunt valabile și nu au bază legală. Iar oamenii, de frică, din nesiguranță, nu au mai construit nimic. Doar unul dintre beneficiari a ridicat o parte din fundație, dar a demolat-o în cele din urmă din cauza insistențelor venite din diferite direcții.

PRIMARUL GURLUI MIHAI ARE O ALTĂ PĂRERE: CETĂȚENII AU REFUZAT SĂ CONSTRUIASCĂ LOCUINȚE

Pentru a prezenta acest subiect în spațiul public, am documentat problema din toate perspectivele. Primarul Gurlui are o poziție opusă față de declarațiile cetățenilor și fostului primar Dinei. Gurlui îi găsește vinovați pentru situație chiar pe beneficiarii suprafețelor de teren primit de la primăriei.

Întrebat de jurnaliști de ce s-a ajuns la această situație, primarul Gurlui răspunde: “Să-și facă case și acum. Problema este că ei nu vor să-și facă pe acolo. Știți de ce? Petru că au zis că sunt linii de înaltă tensiune și îi încurcă și nu vor să-și facă… Acesta este motivul pentru ei nu vor să-și facă. Plus că, nu au bani unii din ei să construiască, probabil. A venit vreunul dintre ei cu documentație să spună ‘Dom’le, vreau să mă apuc..’?

Advertisement

Am prezentat primarul Gurlui o parte din adeverințele și documentele eliberate în anul 2008 a terenurilor ce s-au dat în posesia mai multor beneficiari, iar primarul Gurlui comentează:

“Să-și facă case acolo, câte or vrea. Măcar să facă. M-ar bucura.”- Mihai Gurlui și-a exprimat dorința de a-i ajută pe beneficiari să intre în posesia suprafețelor de teren, apoi adaugă: “Nici măcar nu aș ține cont că au trecut atâția ani de când s-au dat aceste terenuri și nu s-a construit nimic pe ele. NU am nicio problemă în a le acorda sprijinul” – concluzionează actualul primar Gurlui Mihai

URMĂRIȚI ÎN REPORTAJUL VIDEO DE MAI JOS REACȚIILE ȘI OPINIILE OAMENILOR DIN BELCIUGATELE CARE AȘTEAPTĂ DE PESTE 10 ANI SĂ INTRE ÎN POSESIA TERENURILOR

POLIȚIA ȘI PROCURATURA A FOST SESIZATĂ

Fostul primar din Belciugatele a dorit să facă cunoscut faptul că, din cauza nenumăratelor situații grave pe care le-a identificat la nivel de administrație și activitate din localitate, a sesizat mai multe instituții abilitate care urmează să desfășoare cercetări și verificări privind situațiile relatate de acesta.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce (PSD) refuză o dezbatere cu Alin Dragulin (PNL): „Ce să discute omul cu șobolanul?”

Published

on

Marius Dulce, președinte al PSD în municipiul Călărași și primar, răspunde negativ la invitația publică lansată de Alin Drăgulin (PNL), contracandidatul acestuia de la alegerile locale din 9 iunie. Dulce a spus că nu e dispus să participe la o dezbatere și că pot avea un dialog abia după alegeri. ”Nu, nu știu de ce aș face. Ce să discute omul cu șobolanul?”, a declarat acesta. 

Marius Dulce argumentează refuzul prin prisma programului încărcat: „Ce să discutăm în dezbatere publică. Eu nu mi-am luat concediu, de la ora 08:00 sunt în primărie până la ora 17:00, apoi intru în campanie. Dânsul să își spună proiectele, iar după 10 iunie putem discuta”.

Întrebat despre dreptul călărășenilor de a avea o dezbatere publică între cei doi contracandidați, Marius Dulce a spus că „cetățenii merită dezbaterea cu noi, în primul rând, când ne ducem să prezentăm în fața dânșilor ceea ce vrem să facem, iar dânsul trebuie să prezinte în fața cetățenilor ce vrea să facă”. 

Deși la nivel național, PSD și PNL se află într-o alianță politică, la nivel local au existat de mai multe ori neînțelegeri între organizațiile județene ale partidelor.

Continue Reading

Știri

Mutări în PSD Călărași. Partidul înlocuiește doi candidați, iar în alte patru localități nu are adversari. Vasile Iliuță: „Pot să spun că m-am bucurat”

Published

on

Partidul Social Democrat Călărași a avut astăzi prima conferință de presă de la începutul campaniei electorale, în cadrul căreia Vasile Iliuță a prezentat situația primarilor propuși să candideze din partea partidului la alegerile de pe 9 iunie. În mai multe localități, PSD nu are contracandidați, iar doi candidați au fost schimbați cu alte variante, precizează președintele organizației politice județene. 

Doi candidați au fost înlocuiți de Partidul Social Democrat Călărași, în urma unor analize interne efectuate, precizează Vasile Iliuță. E vorba de comuna de Cuza Vodă, unde Nelu Mușat a fost înlocuit cu Marian Vlășceanu, și de Lehliu Gară. 

„În urma analizei pe care am făcut-o la Cuza Vodă, s-a retras Nelu Mușat și a intrat în competiție fermierul nostru, Marian Vlășceanu. E clar că acum am găsit o soluție mai bună, acceptată de marea majoritate a cetățenilor și a agenților economici din Cuza Vodă. Am mai înlocuit și în Lehliu Sat vechiul candidat cu Stancu Cristian, un nou candidat. Celălalt era șofer pe un microbuz și nu putea să vină în campania electorală. Ne-am dat seama că dacă nu vom fi prezenți în campaniile electorale să susținem Partidul Social Democrat, o să avem o problemă”, a precizat Iliuță.

PSD Călărași are patru localități fără contracandidați: Mânăstirea, Frăsinet, Gurbănești și Vâlcelele. 

„Numai Partidul Social Democrat a depus liste de consilieri și de candidați în comunele Mănăstirea, Frăsinet, Gurbănești și Vâlcelele. Pot să spun că m-am bucurat. În localitățile unde nu avem primari, am văzut o echipă mult mai puternică decât în 2020 și cred că rezultatele vor fi pe măsura investiției politice pe care am făcut-o în cei trei ani jumate de când sunt președinte al Partidului Social Democrat și de când sunt președinte al Consiliului Județean Călărași”, a mai precizat președintele PSD Călărași în conferința de presă. 

Vasile Iliuță spune că a inclus toate nevoile oamenilor cu care a discutat în proiectele viitoare de guvernare și că „împreună vom moderniza Călărașiul așa cum vor cetățenii cu care stăm de vorbă și le promitem că vom duce la bun sfârșit proiectele propuse de către ei”. 

Continue Reading

Știri

Un contract istoric în regiunea Sud-Muntenia a fost semnat astăzi la Consiliul Județean Călărași. Ce presupune acesta și ce valoare are

Published

on

sursă imagini: Vasile Iliuță/Facebook

Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, alături de Vasile Iliuţă, președintele Consiliului Județean Călăraşi, au semnat astăzi (16 mai 2024) un contract istoric al regiunii pentru modernizarea drumurilor judeţene din Călărași. E vorba de un contract în valoare de peste 77 de milioane de euro, al doilea ca valoare totală și primul în regiunea Sud-Muntenia ca lungime, potrivit lui Vasile Iliuță. În total, peste 100 de kilometri vor fi reabilitați. 

Proiectul „ Modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene DJ201B tronson DN31 – Ulmeni – Lunca (Ostrovu) – Frăsinet km 49+730 – km 81+290, DJ305 tronson Lunca (Ostrovu) – Lehliu Sat – Săpunari km 0+000 – km 33+529, DJ 313 tronson Săpunari – limită judeţ Ialomiţa km 28+700 – km 30+500 și DJ 309 – tronson Bogata – DJ 307A – Alexandru Odobescu – N. Bălcescu – Zimbru (DJ 304) – Făurei – Dănești (DJ 303) – Nucetu (DN3)”, finanţat în cadrul Programul Regional (PR) Sud-Muntenia (SM) 2021-2027, Prioritatea 4 – „O regiune mai accesibilă”, componenta dedicată drumurilor judeţene, are o valoare totală de peste 77,3 milioane de euro și a fost semnat astăzi de către Consiliul Județean Călărași, în calitate de beneficiar, împreună cu ADR Sud-Muntenia. 

Consiliul Judeţean Călăraşi va reconstrui şi moderniza 101,55 kilometri de drumuri judeţene şi aproximativ 24 kilometri de piste de biciclete.

„Un moment istoric pentru județul Călărași, care ne aduce tot mai aproape de obiectivul proiectului meu administrativ de a nu mai avea drumuri neasfaltate și să finalizăm astfel modernizarea și reabilitarea totală a infrastructurii rutiere județene. Colaborarea fructuoasă dintre CJ și ADR Sud-Muntenia este una consistentă, reală și îmi doresc să aducem cât mai multe fonduri în județul Călărași, pentru bunăstarea și dezvoltarea tuturor localităților”, a transmis Vasile Iliuță pe pagina personală. 

La evenimentul desfăşurat la sediul Consiliului Judeţean Călăraşi au mai participat Gabriela Călin, director Autoritatea de Management PR SM 2021-2027, Andreea-Mirela Tache, directorul Cabinetului Directorului General din cadrul ADR Sud-Muntenia, Mihai Bogdan, administratorul public, şi primarii localităţilor străbătute de drumurile judeţe modernizate prin proiect.

Continue Reading

Cele mai vizualizate