Connect with us

Știri

Belciugatele: 20 de familii așteaptă să primească, de 10 ani, terenurile oferite de stat pentru ridicarea unei locuințe -VIDEO

Din nou în localitatea Belciugatele. Fostul edil al localității, Dinei Petre, care are în total opt mandate de primar, adică 32 de ani de muncă în administrația publică, continuă să scoată la lumină abuzurile, probleme și situațiile pe care actuala administrație nu a reușit să le rezolve până la acest moment. Fostul edil este, chiar dacă la acest moment nu mai are nicio implicare în administrație, un om apreciat în localitate pe care a condus-o atâta vreme.

Locuitorii îl apreciază pe fostul primar ca pe un om gospodar, care s-a implicat și care a muncit mult pentru ca această localitate să prospere. Acum părerile sunt împărțite. Gurile rele din comună mai spun despre actualul primar Gurlui Mihai că n-ar fi făcut nimic bun pentru localitate. Ba mai mult, unii cetățeni din localitate spun că primarul este văzut foarte rar la față prin primărie. Iată că fostul primar Dinei Petre nu se lasă așa ușor doborât și încearcă din răsputeri să scoată la lumină toate lucrurile pe care acesta le consideră ilegale la nivel de administrație locală. Situația relatată mai jos este una pe care nu am mai întâlnit-o, o problemă cu iz penal, care persistă de multă vreme în satul Măriuța din comuna Belciugatele.

FOSTA SECURITATE DIN PORUMBUL CULTIVAT ILEGAL

Iată că acum, la sfârșit de an, fostul edil Dinei Petre descoperă o altă “afacere” pe care actualul primar Gurlui ar avea-o alături de alte persoane apropiate lui. Dinei susține că, implicat în această treabă ar fi și fratele primarului, viceprimarul Gurlui Gabriel (dovedit recent ca fost colaborator al Securității). Fostul edil pune accent pe latura penală când explică situația ce se petrece în localitatea pe care acesta a păstorit-o. Iar acum a rămas un simplu spectator la tot ce se întâmplă la nivelul administrației locale. Vrea să facă dreptate, să ajute cetățenii, chiar dacă s-a retras din administrație.

LOCURI DE CASĂ PENTRU TINERI, CULTIVATE CU PORUMB ȘI LUCERNĂ. DINEI ARE BĂNUIELI PRIVIND MAI MULTE INFRACȚIUNI

Dinei Petre: “Nu credeam că este posibil așa ceva! Am ajuns să fiu martorul la ceva ce nu credeam să văd vreodată. Știu că am dat, pe mandatul meu, mai multe locuri conform Legii 15/2003 care prevede sprijinul tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personala. Acum văd doar porumb plantat și mult tupeu din partea unuia care pretinde că reprezintă cetățenii acestei comune. Locurile au fost date la finele penultimului meu mandat de primar, adică prin anul 2007, dacă îmi amintesc exact. Au fost peste 20 de persoane care au beneficiat la momentul respectiv de această lege care îi încuraja să construiască un cămin. Este bătaie de joc ceea ce se întâmplă acum, aici. Mă uit cu groază și nu îmi vine să cred așa ceva… Oare ce spun acei oameni care dețin aceste terenuri. Ce părere or avea ? Cetățenii stau cu hârtiile în mână și nu pot intra în posesia pământului pentru casă pentru că este folosit de altcineva.

Advertisement

Treaba asta se întâmplă de câțiva ani de zile, nu de acum. Revenind la locuri de casă, suprafața totală acordată pentru cele nu mai puțin de 21 de locuri ar de aproximativ două hectare de pământ. Știu că o parte din acești beneficiari ai Legii 15/2003 sunt prin țară sau prin afară la muncă. Am discutat cu o parte din aceștia, cel puțin 7 -8  pot veni cu adeverințe ce au fost eliberate în anul când s-au dau terenurile pentru a demonstra că aceștia nu au nimic în prezent. Oamenii sunt supărați și nu au unde să stea.”– declara fostul primar din Belciugatele, Dinei Petre pentru calarasipress.ro

Jurnaliștii CĂLĂRAȘIPRESS.RO au încercat să îl contacteze telefonic pe actualul primar din Belciugatele Gurlui Mihai pentru un punct de vedere privind acuzațiile aduse,  însă fără a avea rezultate. Am decis să mergem pe teren pentru a documenta  la fața locului fenomenul din Belciugatele. Dinei Petre s-a oferit să ne însoțească și să ne pună în legătură cu o parte din persoanele care au dreptul legal la suprafețele de teren pe care le-au  primit (n.r. doar în hârtii) în anul 2008 de la administrația din Belciugatele.

Am reușit să discutăm cu o parte din persoanele care ar fi trebuit să aibă casă construită în acest moment. Oamenii se declară total nemulțumiți de faptul că actualul primar Gurlui nu a vrut să îi pună în posesia terenurilor primite conf. Legii 15/2003, aceștia spunând că Gurlui le-a motivat că documentele nu sunt valabile și nu au bază legală. Iar oamenii, de frică, din nesiguranță, nu au mai construit nimic. Doar unul dintre beneficiari a ridicat o parte din fundație, dar a demolat-o în cele din urmă din cauza insistențelor venite din diferite direcții.

PRIMARUL GURLUI MIHAI ARE O ALTĂ PĂRERE: CETĂȚENII AU REFUZAT SĂ CONSTRUIASCĂ LOCUINȚE

Pentru a prezenta acest subiect în spațiul public, am documentat problema din toate perspectivele. Primarul Gurlui are o poziție opusă față de declarațiile cetățenilor și fostului primar Dinei. Gurlui îi găsește vinovați pentru situație chiar pe beneficiarii suprafețelor de teren primit de la primăriei.

Întrebat de jurnaliști de ce s-a ajuns la această situație, primarul Gurlui răspunde: “Să-și facă case și acum. Problema este că ei nu vor să-și facă pe acolo. Știți de ce? Petru că au zis că sunt linii de înaltă tensiune și îi încurcă și nu vor să-și facă… Acesta este motivul pentru ei nu vor să-și facă. Plus că, nu au bani unii din ei să construiască, probabil. A venit vreunul dintre ei cu documentație să spună ‘Dom’le, vreau să mă apuc..’?

Advertisement

Am prezentat primarul Gurlui o parte din adeverințele și documentele eliberate în anul 2008 a terenurilor ce s-au dat în posesia mai multor beneficiari, iar primarul Gurlui comentează:

“Să-și facă case acolo, câte or vrea. Măcar să facă. M-ar bucura.”- Mihai Gurlui și-a exprimat dorința de a-i ajută pe beneficiari să intre în posesia suprafețelor de teren, apoi adaugă: “Nici măcar nu aș ține cont că au trecut atâția ani de când s-au dat aceste terenuri și nu s-a construit nimic pe ele. NU am nicio problemă în a le acorda sprijinul” – concluzionează actualul primar Gurlui Mihai

URMĂRIȚI ÎN REPORTAJUL VIDEO DE MAI JOS REACȚIILE ȘI OPINIILE OAMENILOR DIN BELCIUGATELE CARE AȘTEAPTĂ DE PESTE 10 ANI SĂ INTRE ÎN POSESIA TERENURILOR

POLIȚIA ȘI PROCURATURA A FOST SESIZATĂ

Fostul primar din Belciugatele a dorit să facă cunoscut faptul că, din cauza nenumăratelor situații grave pe care le-a identificat la nivel de administrație și activitate din localitate, a sesizat mai multe instituții abilitate care urmează să desfășoare cercetări și verificări privind situațiile relatate de acesta.

Advertisement
Advertisement

Știri

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate din cauza scăderii nivelului Dunării

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate temporar, din cauza scăderii accentuate a nivelului apelor Dunării, informează Consiliul Judeţean Călăraşi.

Conform declarației lui Alexandru Drăgulin, șeful Agenției Căi Navigabile Călărași, „nivelul apei a coborât sub limita necesară pentru ca navele să poată lucra în condiții normale. Datorită pescajului mic, nava nu se poate încărca cu nisip și nu îl poate transporta. Lucrările vor putea fi reluate doar când Dunărea va ajunge la cota de +100 cm, ceea ce, din păcate, nu se va întâmpla prea curând.”

Intervenția planificată prevede utilizarea a două nave: dragă „Comana”, care va perfora fundul brațului acolo unde este depus un strat gros de nisip, și nava „Cernavodă”, care va aspira și transporta nisipul dislocat. Scopul este refacerea adâncimilor necesare pentru circulația sigură a navelor, în conformitate cu standardele Comisiei Dunării.

Lucrările au început la sfârșitul lunii mai, după sosirea navei „Cernavodă” în portul Călărași, și au fost desfășurate în zona kilometrilor fluviali 90 – 100, conform Avizului către Navigatori emis de Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați.

Advertisement

Consiliul Județean Călărași reafirmă angajamentul său de a susține toate demersurile menite să asigure navigabilitatea Dunării, să protejeze infrastructura portuară și să valorifice potențialul economic al transportului fluvial în județ.

Continue Reading

Știri

Călărași: Pista de biciclete din Parcul Jirlău s-a surpat la câteva luni după inaugurare. Primăria anunță reparații pe garanție

Pista de biciclete din Parcul Jirlău, una dintre investițiile recente ale Primăriei Călărași, a cedat la doar câteva luni de la finalizare. Crăpăturile întinse pe toată lungimea traseului au dus la decizia autorităților de a interveni de urgență, iar în prezent, pista este în mare parte decopertată, urmând să fie reasfaltată.

Deși lucrarea a fost finalizată relativ recent, calitatea slabă a execuției a devenit evidentă în scurt timp. Problemele de structură și surparea în anumite porțiuni au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care a fost proiectată și realizată această investiție, în special având în vedere proximitatea malului lacului.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a transmis că reparațiile nu vor fi suportate din bugetul local, întrucât pista este încă în perioada de garanție.

„Pista de biciclete este în garanție și din acest motiv am cerut reparația pe segmentele care prezintă neconformități. S-a realizat încă o expertiză tehnică a zonei, fiind și malul lacului, iar de săptămâna viitoare începe turnarea asfaltului special”, a precizat edilul.

Acesta a dat asigurări că niciun obiectiv nu va fi refăcut pe cheltuiala primăriei:

Advertisement

„Vreau să înțeleagă toți cetățenii că nimic nu vom reface pe banii noștri, fiecare obiectiv va fi finalizat conform proiectului.”

Lucrările de reparație vor continua în perioada următoare, iar pista de biciclete va rămâne închisă temporar. Municipalitatea nu a anunțat, deocamdată, un termen clar pentru finalizarea reparațiilor.

Această situație ridică din nou întrebări despre calitatea lucrărilor publice și despre modul în care sunt supervizate și recepționate proiectele de infrastructură urbană în Călărași.

Continue Reading

Știri

„Nu punem nici un popic!” Primăria Călărași blocată de… garanție!

De ce arată orașul ca un șantier cu dale sparte și mobilier urban degradat?

Ai trecut prin centrul Călărașiului și ai văzut dale sparte, popici (acele stâlpișori de protecție) dărâmați sau mobilier urban lăsat de izbeliște? Ți-ai zis, probabil: „Ce face primăria? Nu vede nimeni?” Ei bine, surpriză: vede, dar nu poate face nimic.

Primarul Dulce: „Dacă intervenim, pierdem garanția”

Într-o discuție aprinsă din ședința Consiliului Local din 26 iunie 2026, primarul Marius Dulce a explicat de ce nu se repară nimic în unele zone: totul e „în garanție”.

Totul a pornit de la nemulțumirea mai multor consilieri locali, dar și din reclamațiile primite de la cetățeni: „Centrul arată jalnic!” — au spus mai mulți aleși în ședința Consiliului Local Călărași din 26 iunie 2026.

Băncile sunt rupte, dalele de granit crăpate, iar popicii care ar trebui să protejeze trotuarele sunt căzuți sau lipsesc. Cei prezenți au cerut explicații clare: Cine repară? Când? De ce nu se face nimic?

Advertisement

Răspunsul a fost unul care i-a lăsat mască pe mulți: „Nu putem repara nimic. Totul e în garanție!” — a declarat primarul Marius Dulce. Această justificare a declanșat un val de reacții și discuții aprinse despre cât timp trebuie să mai stea orașul „în așteptare”, doar pentru că lucrările sunt „protejate” de garanții contractuale.

Așadar, orice reparație ar însemna pierderea banilor asigurați prin contractele de execuție. În plus, nici în carosabil nu pot face nimic fără aprobări în lanț.

Cetățenii sparg, primăria „notează”

Consilierii au cerut intervenții rapide. Se mătură cioburi, se dărâmă stâlpișori, dar primăria „doar notează”. De ce? Pentru că toate aceste lucrări sunt sub supravegherea firmelor de construcții până la expirarea garanției. Orice reparație făcută de primărie ar însemna că firma nu mai e responsabilă.

„Dacă intru să schimb un popic azi, mâine vine constructorul și zice că l-am stricat eu, nu el,” a explicat primarul.

Și popicii-s cu scandal!

Pe strada București, de exemplu, stâlpii montați sunt considerați prost aleși. Proiectantul „n-a vrut să renunțe la model”. Dulce spune că acum nu mai găsește același tip de popic, iar oamenii se întreabă: „De ce nu puneți alții?”. Răspunsul e același: garanția!

Advertisement

„Bani avem, dar suntem legați de mâini”

E clar că primăria nu duce lipsă de intenții bune sau de bani europeni, dar e blocată într-o capcană birocratică în care „garantia e sfântă”.

Continue Reading