Cultură
Astăzi, la CJCC – piesa de teatru ”ELIXIR”


Cultură
Festivalurile din Călărași organizate de CJCC într-o nouă locație

Cele mai așteptate evenimente culturale din sud-estul României care au loc la Călărași se vor desfășura anul acesta într-o nouă locație. Festivalul Concurs Național de interpretare a muzicii ușoare „Flori de Mai” se va desfășura anul acesta, la fel ca în restul anilor, la jumătatea lunii mai. În 2023, organizatorii vor schimba puțin programul și vor veni cu încă o zi de eveniment, dedicată laureaților festivalului.
Pentru ediția a XXXIII-a ce se va desfășura în perioada 25-28 Mai 2023, înscrierile se desfășoară în perioada 10 martie – 07 aprilie 2023.
Regulamentul concursului îl puteți accesa pe site-ul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași la următorul link: https://www.culturalcl.ro/index.php/evenimente/regulamente-evenimente
Festivalurile „Flori de Mai” și „Hora Mare” organizate de CJCC într-o nouă locație
Decizia privind desfășurarea festivalurilor într-o nouă locație vine după ce lucrările proiectului de modernizare a Centrului Pietononal au avansat pe esplanada Consiliului Județean Călărași, iar din acest motiv, organizatorii au stabilit ca noua locație în care se vor desfășura spectacolele să fie chiar Stadionul Municipal „Ion Comșa” din Călărași, urmând exemplul orașelor mari care fac acest lucru de mult timp.
Stadionul oferă suficient spațiu pentru a găzdui un număr mare de spectatori și, în plus, poate crea o atmosferă unică pentru evenimente culturale în aer liber. Potrivit datelor, ultimele spectacole din aer liber au adunat 5.000/6.000 de oameni în fața scenei.
Festivalul Internațional de Folclor „Hora Mare” se întoarce la Călărași în 2023
Festivalul Internațional de Folclor „Hora Mare” revine la Călărași în perioada 12-17 august 2023, după patru ani de pauză. Evenimentul, cunoscut pe plan mondial, va avea loc pe stadionul Municipal Ion Comșa și va aduce în fața publicului o mulțime de artiști și trupe din întreaga lume. Festivalul „Hora Mare” este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România și este dedicat promovării tradițiilor și a folclorului din întreaga lume. Acest eveniment adună în fiecare an mii de participanți din țară și străinătate și este un prilej de a cunoaște și de a împărtăși cultura și obiceiurile altor popoare.
În cadrul festivalului vor avea loc o serie de evenimente precum spectacole de muzică și dansuri populare, parade ale porturilor tradiționale, expoziții de artă populară și alte activități culturale.
Pe lângă artiștii și trupele din România, vor participa și reprezentanți din alte țări precum Bulgaria, Ucraina, Serbia, Grecia, Turcia, Franța, Italia, Spania și multe altele. Fiecare trupă va prezenta câteva momente din cultura și tradițiile proprii, astfel încât publicul să poată călători virtual în jurul lumii și să descopere frumusețea diversității culturale. Echipa de organizare este în discuții cu mai multe grupuri străine din țări precum Turcia, Cipru, Indonezia și Georgia, pentru a îndeplini cerințele Consiliului Internațional al Festivalurilor Folk (C.O.F.).
În perioada festivalului, municipiul Călărași va deveni centrul cultural al regiunii și va oferi turiștilor și vizitatorilor o mulțime de alte activități culturale și de agrement. De asemenea, festivalul va avea un impact important asupra economiei locale, prin creșterea numărului de turiști și a afacerilor din zona.
Potrivit acestor cerințe internaționale, festivalul trebuie să dureze cel puțin cinci zile, să includă cel puțin cinci grupuri străine din cel puțin cinci țări diferite, iar organizatorii trebuie să asigure transportul, cazarea și masa pentru toți participanții. Obiectivul principal al Centrului Cultural Judeţean Călăraşi este să promoveze interculturalitatea prin participarea unor ansambluri de muzică și dans tradițional care prezintă folclorul specific al zonei lor de proveniență. Ultima ediție a avut loc în 2019, când a fost suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.
Pandemia a avut un impact major asupra vieții sociale și culturale din întreaga lume, iar România nu a fost o excepție. În ultimii ani, multe evenimente culturale și tradiționale au fost anulate sau suspendate din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea virusului.
Cultură
Lungmetrajul “Experimentul Pitești”, la Cinema Călărași! Câștigă două bilete gratuite din partea noastră

Luni, 20 martie, ora 18:30 la Cinematograf Calarasi.
Acest lungmetraj este o abordare originală a controversatului experiment din închisoarea Pitești, firul narativ acoperind perioada 1942 – 1954. Povestea este o expunere a vieții lui Herman, un tanar cu un viitor promițător care, datorită împrejurărilor extreme, ajunge unul dintre cei mai eficienti torționari ai crâncenului Experiment Pitești, din perioada comunismului.
Filmul este o expunere răscolitoare a unei povești nascute la începuturile regimului, atunci cand granița dintre prieten si dusman era aproape invizibilă. Este o etalare terifiantă a trădării de sine, credinței, familiei și negării originilor și de asemenea o poveste emoționantă despre iubire, prieteni, speranță, ce dezvăluie cum o victimă, o persoana aparent inocentă, poate fi mutilata fizic și psihic și transformată într-un monstru.
Filmul este realizat de o echipă tânără de producție, în urma unei documentări de lungă durată, și reprezintă ultimul rol pe marele ecran al regretatului actor Ion Caramitru. Proiecția face parte dintr-un turneu național și se va desfășura în prezența echipei.
CONCURS
Călărași PRESS lansează un concurs prin care poți câștiga două bilete gratuite pentru filmul “Experimentul Pitești” care ajunge luni la Cinema 3D/2D Călărași.
Ce trebuie să faci?
Pasul 1. Distribuie link-ul acestui articol în profilul tău de Facebook
Pasul 2. Scrie în postare #calarasipresss pentru a te putea găsi ușor.
Cel care obține cele mai multe share-uri sau like-uri la postare, câștigă două bilete!
Vor câștiga primele două categorii:
- – Cele mai multe share-uri (distribuiri).
Notă: fără share multiplu pe același cont; - – Cele mai multe aprecieri strânse la articolul distribuit în profilul participantului care trebuie să aibă în descriere #calarasipresss
Vom anunța câștigătorul tot în acest articol, luni, orele 16:00!
Cultură
VIDEO. Comuna Roseți a găzduit Concursul Național „Muguri de Folclor”

Astăzi, 18 Martie 2023, are loc un eveniment cultural important în sala de spectacole a Căminului Cultural din Roseți. Concursul Național „Muguri de Folclor” care a avut loc anul trecut la Cluj a ajuns în acest weekend la Roseți, în județul Călărași.
Gazda evenimentului a fost edilul Nicolae Rîjnoveanu, împreună cu celebrul coregraf Sile Baraitaru și organizatorul evenimentului Alina Dumitru.
Ansamblurile folclorice care au participat și debutat pe scena sălii de spectacole din Căminul Cultural din Roseți au oferit publicului prezent cele mai frumoase momente artistice și interpretări de dansuri tradiționale din mai multe zone ale țării.
În afară de ansamblurile folclorice îndrăgite de public, sala s-a ridicat în picioare în fața dansatorilor care au interpretat dansuri țigănești. Energia emanată de acești tineri dansatori i-a făcut pe cei prezenți să uite de săptămâna încărcată de muncă pe care au încheiat-o.
În cadrul evenimentului, artista Denisa Gheorghe a interpretat o doină care a emoționat o bună parte dintre cei prezenți în sală. Printre participanți s-au numărat: Ansamblul Folcloric Roseți Junior cu dansul Moldova, Ansamblul Folcloric Grâușorul Junior cu dansul Muntenie-debut, Ansamblul Folcloric Borcea Junior cu dansul Dobroge-ansambluri, Ansamblul Folcloric – Mlădițele Dichiseni – debut, Ansamblul Folcloric – Borcea cu dansul moldova-debut, “Dreams Dance” cu dansul țigănesc și Duet Vals, Dreams Dans cu stilul popular stilizat, Ansamblul Folcloric Roseți cu dansul Moldova, Ansamblul Folcloric – Mlădițele Dichiseni cu laureați, Ansamblul Folcloric – Izvorașul cu dansul Moldova-laureați și Ansamblul Folcloric – Roseți cu dansul Muntenie – laureați.
Întrebat despre desfășurarea acestui eveniment, edilul Nicolae Rîjnoveanu a declarat în cadrul unui interviu acordat CălărașiPRESS.ro că este mulțumit de organizarea evenimentului iar despre organizatori acesta a spus că s-au întrecut pe ei în acest an.
“Este un festival național, același festival a avut loc și anul trecut în Craiova, unde datorită faptului că formația de dansuri din Roseți, ansamblul folcloric din Roseți, a luat locul întâi sau trofeul special al publicului, s-a convenit ca anul ăsta să se organizeze la Roseți. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot posibilul să fie cât mai bine organizat, dar realizatorii s-au autodepășit. A fost foarte frumos și e frumos în continuare. Rămâne acum să evalueze situația. Pot să vă spun că Roseți a contribuit la acest festival, a venit cu vreo 4 sau 5 formații. Eu am numai cuvinte de laudă la adresa realizatorilor și a organizatorilor. Așa cum am expus problema și pe scenă, la deschidere, toate mulțumirile mele pentru cei care au adus aportul raportul în comuna Roseți astfel încât cultura să fie la un nivel anume. Am tot spus că tradițiile populare ne reprezintă, pe noi, pe români, și pot spune că sunt sufletul localităților din mediul rural.
“Astăzi avem onoarea de a fi gazda unui festival-concurs național Mugur de Folclor organizat de Atelierul de Talente. Pentru că am fost aleși, satul este cel ce poartă vestea, tradiția folclorului popular, cântecul tradițional românesc. Astăzi, prin arta dansului în spectacole, din generație în generație, vom fi veșnic români. Mulțumim celor care au organizat acest festival, pentru păstrarea, valorificarea civilizației tradiționale românești specifice satului românesc. Astăzi, pe lângă faptul că suntem gazdă, vom participa cu ansamblurile de dansuri ale comunei Roseți – juniori și seniori care ne vor încânta prin frumusețea și optimismul lor ca de fiecare dată.” a precizat, pentru CălărașiPRESS.ro, Cristina Dumitru, directoarea Școlii Gimnaziale Nr.1 din Roseți.
Jurații vor trebui să voteze cele mai bune prestații, moment în care se va realiza și un clasament al celor mai bine pregătiți participanți.
-
Știrio zi ago
Conflict reglat cu cuțitul, din cauza unor fete, într-un local din Călărași
-
Știri3 zile ago
Elicopter SMURD solicitat la Călărași pentru un bărbat care a făcut infarct
-
INFO TRAFIC2 zile ago
Accident rutier în sensul giratoriu de pe Varianta Nord, intersecție cu DN 21
-
INFO TRAFIC2 zile ago
Accident rutier în Lehliu Sat: Încărcătura unui autotren s-a răsturnat într-o curbă
-
Știri15 ore ago
Tânără de 17 ani din Ialomița, dispărută de acasă, găsită în Călărași de polițiștii locali
-
Știri3 zile ago
Fostul poligon militar din Călărași ar putea fi transformat într-un stadion multifuncțional. Vezi cine va face această investiție
-
Cultură10 ore ago
Festivalurile din Călărași organizate de CJCC într-o nouă locație
-
Știri5 zile ago
Irimias Shopping Center – un nou punct de referință în Călărărași