Connect with us

Știri

ZERO grad de colectare selectivă în comunele din Călărași. Din 2024, prețul de sortare se va dubla

Published

on

Controalele comisarilor Gărzii de Mediu din Călărași scot la lumină o situație alarmantă și la nivelul județului nostru. Colectare selectivă este aproape inexistentă în multe localități din județul Călărași. De la 1 ianuarie 2024, prețul solicitat de IRIDEX pentru sortarea gunoiului ajuns la stația din comuna Ciocănești se va dubla, de la 80 lei/tonă, la 160 lei/tonă.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 175/2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris a transmis notificări tuturor Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din județul Călărași cu privire la majorarea tarifului pentru activitățile de sortare și compostare.

https://youtu.be/cwVO_o4OJ0w

Cât de importantă e selectarea gunoiului?

Advertisement

Alexandru Vasile, GNM Călărași:Este foarte importantă selectarea. Totul conduce la o țintă anuală pe care toate UAT-urile din jud. Călărași trebuie să o atingă. Avem din partea Uniunii Europene o țintă. Avem obligația de a ajunge la un procent ridicat de reciclare. Deocamdată suntem la un nivel foarte scăzut la nivelul jud. Călărași. Cifrele sunt îngrijorătoare. Comuna Roseți are 3,7%, conform calculelor noastre făcute. Mai sunt și alte comune care au grad de reciclare zero.”

Potrivit documentului, începând cu data de 1 ianuarie 2024, contribuția pentru economia circulară pentru deseurile municipale, cele provenite din construcții și demolări, destinate eliminării prin depozitare, va crește de la 80 lei/tonă la 160 lei/tonă, conform prevederilor Legii 175/2023.

Primăriile din județul Călărași, membre ale ADI Ecomanagement Salubris, au fost notificate să convoace ședințe urgente în cadrul Consiliilor Locale pentru obținerea și transmiterea mandatelor speciale în vederea exercitării votului în Adunarea Generală. Indiferent de forma în care acestea vor fi adoptate, se solicită transmiterea mandatelor către Asociație, iar în cazul respingerii acestora, trebuie furnizate justificări.

Majorarea contribuției pentru economia circulară are la bază prevederile Legii nr. 175 din 19 iunie 2023 și ale Ordinului 640/2022, conform cărora costurile corespunzătoare indicatorilor de performanță pentru activitățile desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor municipale se recuperează de către operatori din facturile emise utilizatorilor.

Asociația Ecomanagement Salubris a transmis solicitarea de aprobare a majorării contribuției către Primării, aducând la cunoștință faptul că Adunarea Generală este convocată pentru data de 28.12.2023, iar mandatele speciale sunt necesare pentru reprezentarea UAT-urilor în cadrul acestei adunări.

Advertisement

Multe comune din județul Călărași nu colectază gunoiul în mod selectiv, motiv pentru care costurile de sortare ajung să fie suportate din bugetul local. De aici, lunar, zecii de mii de lei pleacă din bugetul primăriilor în conturile societății care și-a luat responsabilitata să selecteze gunoiul. Legea s-a schimbat, iar consturile s-au dublat. Dacă până în 2023 plătim pentru o tonă de gunoi neselectat, 80 lei pentru sortar, din 2024 vom plăti dublu. Costul este impus de Legea 175/2023. ADI Ecomanagement Salubris a adus la cunoștință tuturor mebrilor care fac parte din asociație.

Colectează selectivă în localitățile călărășene

Chirnogi este una dintre comunele cu ZERO grad de colectare selectivă. Aici, lucrurile stau bine doar la nivel declarativ. Primarul Ștefan Ion, un edil care pare bine ancorat în administrație, declară în presă că procesul de colectare selectivă decurge bine.

De mai mulți ani, în comuna noastră, gunoiul se colectează selectiv. Fiecare gospodărie are câte două tomberoane de 120 de litri. Avem tomberoane de culoare albastră, în care se pune gunoiul selectiv și tomberoane de culoare neagră, în care se pune gunoiul menajer. Gunoiul menajer se ridică de patru ori per lună, două zile per săptămână, miercuri și joi, iar gunoiul selectiv se ridică de două ori per lună, miercuri și joi. Cetățenii deja s-au obișnuit cu acest lucru și respectă întocmai acest program și chiar sunt mulțumit de felul cum aceștia sunt receptivi la colectarea gunoiului în localitatea noastră”, preciza primarul comunei Chirnogi într-un articol de presă.

În realitate, lucrurile stau mult mai rău. Potrvit unor surse, colectare selectivă nu funcționează, iar gradul de selectare este ZERO.

Primăria comunei Chirnogi are contract cu societatea de salubritate Iridex, însă edilul nu este mulțumit de sumele piperate pe care trebuie să le plătească către această firmă. Ceea ce uită în mod intenționat să precizeze edilul este că aceste prețuri piperate sunt facturate după gradul de colectare selectivă a gunoiului. Pentru că gradul este aproape ZERO, facturi sunt pe măsură, adică imense. Primarul, curajos și sigur pe ceea ce spune, afirmă că unele facturi emise în 2023, care au o valoare de cca. 42.000 lei sunt decente, în comparație cu altele din anii anteriori care sar de 70.000 lei, pe lună.

Suntem mulțumiți de felul cum evoluează relația între noi și Iridex, numai că, după părerea noastră, prețurile sunt destul de piperate și reușim, cu mare greutate, să strângem banii pe care îi predăm către Iridex. Acum, de fapt, lucrăm cu două facturi. O factură se ia pentru transport, iar o altă factură merge la societatea care se ocupă cu platforma de gunoi de la Ciocănești. Facturile, la Chirnogi, sunt mari, dar în ultima perioadă am reușit să le diminuăm, deoarece noi strângem gunoiul selectiv, avem o parte gunoi menajer și o parte gunoi reciclabil” explicat primarul din Chirnogi în același articol de presă. 

Advertisement

Comuna Chirnogi este un singur exemplu din lista lungă de localități în care gradul de colectare selectivă bate spre ZERO!

https://youtu.be/_IUkt0JNGqs

 

 

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate