Connect with us

Știri

ZERO grad de colectare selectivă în comunele din Călărași. Din 2024, prețul de sortare se va dubla

Published

on

Controalele comisarilor Gărzii de Mediu din Călărași scot la lumină o situație alarmantă și la nivelul județului nostru. Colectare selectivă este aproape inexistentă în multe localități din județul Călărași. De la 1 ianuarie 2024, prețul solicitat de IRIDEX pentru sortarea gunoiului ajuns la stația din comuna Ciocănești se va dubla, de la 80 lei/tonă, la 160 lei/tonă.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 175/2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris a transmis notificări tuturor Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din județul Călărași cu privire la majorarea tarifului pentru activitățile de sortare și compostare.

https://youtu.be/cwVO_o4OJ0w

Cât de importantă e selectarea gunoiului?

Alexandru Vasile, GNM Călărași:Este foarte importantă selectarea. Totul conduce la o țintă anuală pe care toate UAT-urile din jud. Călărași trebuie să o atingă. Avem din partea Uniunii Europene o țintă. Avem obligația de a ajunge la un procent ridicat de reciclare. Deocamdată suntem la un nivel foarte scăzut la nivelul jud. Călărași. Cifrele sunt îngrijorătoare. Comuna Roseți are 3,7%, conform calculelor noastre făcute. Mai sunt și alte comune care au grad de reciclare zero.”

Potrivit documentului, începând cu data de 1 ianuarie 2024, contribuția pentru economia circulară pentru deseurile municipale, cele provenite din construcții și demolări, destinate eliminării prin depozitare, va crește de la 80 lei/tonă la 160 lei/tonă, conform prevederilor Legii 175/2023.

Primăriile din județul Călărași, membre ale ADI Ecomanagement Salubris, au fost notificate să convoace ședințe urgente în cadrul Consiliilor Locale pentru obținerea și transmiterea mandatelor speciale în vederea exercitării votului în Adunarea Generală. Indiferent de forma în care acestea vor fi adoptate, se solicită transmiterea mandatelor către Asociație, iar în cazul respingerii acestora, trebuie furnizate justificări.

Majorarea contribuției pentru economia circulară are la bază prevederile Legii nr. 175 din 19 iunie 2023 și ale Ordinului 640/2022, conform cărora costurile corespunzătoare indicatorilor de performanță pentru activitățile desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor municipale se recuperează de către operatori din facturile emise utilizatorilor.

Asociația Ecomanagement Salubris a transmis solicitarea de aprobare a majorării contribuției către Primării, aducând la cunoștință faptul că Adunarea Generală este convocată pentru data de 28.12.2023, iar mandatele speciale sunt necesare pentru reprezentarea UAT-urilor în cadrul acestei adunări.

Advertisement

Multe comune din județul Călărași nu colectază gunoiul în mod selectiv, motiv pentru care costurile de sortare ajung să fie suportate din bugetul local. De aici, lunar, zecii de mii de lei pleacă din bugetul primăriilor în conturile societății care și-a luat responsabilitata să selecteze gunoiul. Legea s-a schimbat, iar consturile s-au dublat. Dacă până în 2023 plătim pentru o tonă de gunoi neselectat, 80 lei pentru sortar, din 2024 vom plăti dublu. Costul este impus de Legea 175/2023. ADI Ecomanagement Salubris a adus la cunoștință tuturor mebrilor care fac parte din asociație.

Colectează selectivă în localitățile călărășene

Chirnogi este una dintre comunele cu ZERO grad de colectare selectivă. Aici, lucrurile stau bine doar la nivel declarativ. Primarul Ștefan Ion, un edil care pare bine ancorat în administrație, declară în presă că procesul de colectare selectivă decurge bine.

De mai mulți ani, în comuna noastră, gunoiul se colectează selectiv. Fiecare gospodărie are câte două tomberoane de 120 de litri. Avem tomberoane de culoare albastră, în care se pune gunoiul selectiv și tomberoane de culoare neagră, în care se pune gunoiul menajer. Gunoiul menajer se ridică de patru ori per lună, două zile per săptămână, miercuri și joi, iar gunoiul selectiv se ridică de două ori per lună, miercuri și joi. Cetățenii deja s-au obișnuit cu acest lucru și respectă întocmai acest program și chiar sunt mulțumit de felul cum aceștia sunt receptivi la colectarea gunoiului în localitatea noastră”, preciza primarul comunei Chirnogi într-un articol de presă.

În realitate, lucrurile stau mult mai rău. Potrvit unor surse, colectare selectivă nu funcționează, iar gradul de selectare este ZERO.

Primăria comunei Chirnogi are contract cu societatea de salubritate Iridex, însă edilul nu este mulțumit de sumele piperate pe care trebuie să le plătească către această firmă. Ceea ce uită în mod intenționat să precizeze edilul este că aceste prețuri piperate sunt facturate după gradul de colectare selectivă a gunoiului. Pentru că gradul este aproape ZERO, facturi sunt pe măsură, adică imense. Primarul, curajos și sigur pe ceea ce spune, afirmă că unele facturi emise în 2023, care au o valoare de cca. 42.000 lei sunt decente, în comparație cu altele din anii anteriori care sar de 70.000 lei, pe lună.

Suntem mulțumiți de felul cum evoluează relația între noi și Iridex, numai că, după părerea noastră, prețurile sunt destul de piperate și reușim, cu mare greutate, să strângem banii pe care îi predăm către Iridex. Acum, de fapt, lucrăm cu două facturi. O factură se ia pentru transport, iar o altă factură merge la societatea care se ocupă cu platforma de gunoi de la Ciocănești. Facturile, la Chirnogi, sunt mari, dar în ultima perioadă am reușit să le diminuăm, deoarece noi strângem gunoiul selectiv, avem o parte gunoi menajer și o parte gunoi reciclabil” explicat primarul din Chirnogi în același articol de presă. 

Comuna Chirnogi este un singur exemplu din lista lungă de localități în care gradul de colectare selectivă bate spre ZERO!

https://youtu.be/_IUkt0JNGqs

 

 

Advertisement

Știri

România primește zece milioane de dolari de la SUA pentru a combate traficul de copii

Published

on

Sursa: Salvați Copiii

Luni, 16 septembrie, Guvernul României a semnat un parteneriat cu Guvernul Statelor Unite ale Americii la ambasada SUA de la București. Prin acest acord, România va primi 10 milioane de dolari pentru a combate traficul de copii, scrie mediafax.ro.

Parteneriatul a fost semnat la sediul Ambasadei SUA din București, în prezența ambasadoarei Kathleen Kavalec, a ministrului de Interne Cătălin Predoiu, a șefului Poliției Române Benone Matei, a chestorului general de poliție Bogdan Despescu și a șefului Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu.

„Vom sprijini România în eforturile sale de a dezvolta o strategie de prevenire centrată pe victimă, de a crește protecția pentru victimele copii ale traficului și de a îmbunătăți investigațiile în vederea urmăririi penale și condamnării traficanților de copii. În acest scop, Departamentul de Stat va contribui cu până la zece milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, potrivit libertatea.ro.

România este prima țară care primește sprijin financiar din partea Statelor Unite. Parteneriatul dintre cele două țări va avea o durată de cinci ani și vizează prevenirea și combaterea traficului de copii, asistarea și protejarea victimelor, precum și urmărirea penală și cooperarea între autorități și societate.

„Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima țară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătățirea sistemului național pentru prevenirea și combaterea traficului de copii”, a transmis Guvernul condus de Marcel Ciolacu, conform libertatea.ro.

Prin acest parteneriat, vor fi înființate trei centre:

  • Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor, sub egida Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA);
  • Centrul Național de Combatere a Abuzurilor și Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcționa în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR);
  • Centrul de Excelență pentru Securitatea Digitală a Copiilor, tot la nivelul IGPR.

Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor va avea două obiective principale:

1. Eliminarea materialelor dăunătoare din mediul online, monitorizând și eliminând conținutul periculos sau nepotrivit pentru copii, precum imagini violente sau pornografie.
2. Identificarea nevoilor de formare pentru profesioniștii în protecția copilului, evaluând lacunele în cunoștințele și abilitățile acestora și oferind formări adecvate.

Fondurile vor fi alocate organizațiilor non-profit și instituțiilor publice internaționale care colaborează cu autoritățile române în combaterea traficului de minori, a adăugat Mediafax.

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat că semnarea acestui parteneriat reprezintă un prim pas în eforturile comune de a eradica traficul de copii și de a proteja victimele.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Începe sezonul gripal. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, apel către români să se vaccineze. Cine primește vaccinul gratuit

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că vaccinul antigripal este deja disponibil în farmacii. În contextul începerii sezonului gripal, el a recomandat ca populația să consulte medicii de familie pentru a obține o prescripție pentru acest vaccin.

„Îl începem acum. Începe sezonul. (…) Invităm lumea să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru prescripţia vaccinului gripal”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, conform digi24.ro.

Ministrul Sănătății a subliniat că anumite categorii de pacienți beneficiază de vaccinul antigripal gratuit. Acestea includ copiii sub 18 ani, gravidele, persoanele peste 45 de ani cu afecțiuni cronice și cetățenii cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu au afecțiuni cronice și doresc să se vaccineze antigripal, vaccinul beneficiază de o compensare de 50% din preț.

Vaccinul antigripal este disponibil în farmacii încă din începutul lunii septembrie. Prețul pentru Vaxigrip este de 68 lei, Influvac costă 64,48 lei, iar vaccinul Fluenz, administrat intranazal copiilor, poate fi achiziționat cu 124 lei.

În luna septembrie este recomandat să începem vaccinarea copiilor care au nevoie de două doze, adică cei cu vârste între 6 luni și 8 ani care primesc pentru prima dată vaccinul antigripal. În acest caz, protecția completă se obține după administrarea celei de-a doua doze, a transmis dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, pentru news.ro.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca protecția împotriva gripei să fie obținută până la sfârșitul lunii octombrie. Acesta este termenul pe care ni-l propunem, astfel încât, la apariția primelor cazuri de gripă, care de obicei survin în noiembrie – decembrie, să avem deja protecția necesară.

Dacă imunizarea se efectuează în farmacii, farmacistul vaccinator trebuie să înregistreze vaccinul în Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru a asigura o evaluare precisă a acoperirii vaccinale. Raportarea este crucială și din alte motive, subliniază coordonatorul Grupului de Vaccinologie din SNMF.

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Apel umanitar inițiat de Crucea Roșie Română: Călărășenii sunt chemați să sprijine victimele inundațiilor din Galați și Vaslui

Published

on

Sursă imagine: Crucea Roșie Română

Crucea Roșie Română lansează o campanie urgentă de ajutorare a persoanelor grav afectate de inundațiile devastatoare provocate de ciclonul Boris. Cele mai afectate județe, Galați și Vaslui, se confruntă cu o criză majoră, peste 5.000 de gospodării fiind afectate și sute de persoane evacuate, potrivit unui bilanț provizoriu. 

În acest context, călărășenii pot contribui direct la sprijinirea celor care și-au pierdut casele și bunurile. Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Călărași a deschis un cont special pentru donații în bani, în sprijinul familiilor din zonele afectate. Firmele și persoanele fizice din Călărași sunt invitate să contribuie la această acțiune umanitară.

Date pentru donații:

CIF: 4930898

Cod IBAN: RO70BRDE120SV12163551200

BRD Călărași

Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Călărași

Mesajul președintelui Crucii Roșii Române

„În ultimele zile, natura ne-a pus din nou la încercare. Ploile torențiale și inundațiile devastatoare au afectat familiile din județele Galați și Vaslui, lăsând în urma lor case distruse și comunități lovite de suferință. Crucea Roșie Română lansează un apel de urgență pentru colectarea de fonduri și alimente greu perisabile pentru persoanele afectate. Voluntarii au fost mobilizați și resursele noastre din teritoriu au fost activate pentru acoperirea nevoilor urgente ale populației.

Oamenii aceștia au nevoie de noi acum, mai mult ca oricând. În fața unei asemenea tragedii, fiecare gest contează. Orice donație, fie în bani, fie în alimente greu perisabile, poate aduce o rază de speranță celor care au pierdut totul.

Advertisement

Donează și tu! Când totul dispare, chiar și cel mai mic gest capătă o valoare imensă! Fiți oamenii Crucii Roșii!”, a transmis Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, potrivt PRO TV

Continue Reading

Cele mai vizualizate