Connect with us

Știri

ZERO grad de colectare selectivă în comunele din Călărași. Din 2024, prețul de sortare se va dubla

Published

on

Controalele comisarilor Gărzii de Mediu din Călărași scot la lumină o situație alarmantă și la nivelul județului nostru. Colectare selectivă este aproape inexistentă în multe localități din județul Călărași. De la 1 ianuarie 2024, prețul solicitat de IRIDEX pentru sortarea gunoiului ajuns la stația din comuna Ciocănești se va dubla, de la 80 lei/tonă, la 160 lei/tonă.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 175/2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris a transmis notificări tuturor Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din județul Călărași cu privire la majorarea tarifului pentru activitățile de sortare și compostare.

Cât de importantă e selectarea gunoiului?

Alexandru Vasile, GNM Călărași:Este foarte importantă selectarea. Totul conduce la o țintă anuală pe care toate UAT-urile din jud. Călărași trebuie să o atingă. Avem din partea Uniunii Europene o țintă. Avem obligația de a ajunge la un procent ridicat de reciclare. Deocamdată suntem la un nivel foarte scăzut la nivelul jud. Călărași. Cifrele sunt îngrijorătoare. Comuna Roseți are 3,7%, conform calculelor noastre făcute. Mai sunt și alte comune care au grad de reciclare zero.”

Advertisement

Potrivit documentului, începând cu data de 1 ianuarie 2024, contribuția pentru economia circulară pentru deseurile municipale, cele provenite din construcții și demolări, destinate eliminării prin depozitare, va crește de la 80 lei/tonă la 160 lei/tonă, conform prevederilor Legii 175/2023.

Primăriile din județul Călărași, membre ale ADI Ecomanagement Salubris, au fost notificate să convoace ședințe urgente în cadrul Consiliilor Locale pentru obținerea și transmiterea mandatelor speciale în vederea exercitării votului în Adunarea Generală. Indiferent de forma în care acestea vor fi adoptate, se solicită transmiterea mandatelor către Asociație, iar în cazul respingerii acestora, trebuie furnizate justificări.

Majorarea contribuției pentru economia circulară are la bază prevederile Legii nr. 175 din 19 iunie 2023 și ale Ordinului 640/2022, conform cărora costurile corespunzătoare indicatorilor de performanță pentru activitățile desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor municipale se recuperează de către operatori din facturile emise utilizatorilor.

Asociația Ecomanagement Salubris a transmis solicitarea de aprobare a majorării contribuției către Primării, aducând la cunoștință faptul că Adunarea Generală este convocată pentru data de 28.12.2023, iar mandatele speciale sunt necesare pentru reprezentarea UAT-urilor în cadrul acestei adunări.

Multe comune din județul Călărași nu colectază gunoiul în mod selectiv, motiv pentru care costurile de sortare ajung să fie suportate din bugetul local. De aici, lunar, zecii de mii de lei pleacă din bugetul primăriilor în conturile societății care și-a luat responsabilitata să selecteze gunoiul. Legea s-a schimbat, iar consturile s-au dublat. Dacă până în 2023 plătim pentru o tonă de gunoi neselectat, 80 lei pentru sortar, din 2024 vom plăti dublu. Costul este impus de Legea 175/2023. ADI Ecomanagement Salubris a adus la cunoștință tuturor mebrilor care fac parte din asociație.

Colectează selectivă în localitățile călărășene

Chirnogi este una dintre comunele cu ZERO grad de colectare selectivă. Aici, lucrurile stau bine doar la nivel declarativ. Primarul Ștefan Ion, un edil care pare bine ancorat în administrație, declară în presă că procesul de colectare selectivă decurge bine.

Advertisement

De mai mulți ani, în comuna noastră, gunoiul se colectează selectiv. Fiecare gospodărie are câte două tomberoane de 120 de litri. Avem tomberoane de culoare albastră, în care se pune gunoiul selectiv și tomberoane de culoare neagră, în care se pune gunoiul menajer. Gunoiul menajer se ridică de patru ori per lună, două zile per săptămână, miercuri și joi, iar gunoiul selectiv se ridică de două ori per lună, miercuri și joi. Cetățenii deja s-au obișnuit cu acest lucru și respectă întocmai acest program și chiar sunt mulțumit de felul cum aceștia sunt receptivi la colectarea gunoiului în localitatea noastră”, preciza primarul comunei Chirnogi într-un articol de presă.

În realitate, lucrurile stau mult mai rău. Potrvit unor surse, colectare selectivă nu funcționează, iar gradul de selectare este ZERO.

Primăria comunei Chirnogi are contract cu societatea de salubritate Iridex, însă edilul nu este mulțumit de sumele piperate pe care trebuie să le plătească către această firmă. Ceea ce uită în mod intenționat să precizeze edilul este că aceste prețuri piperate sunt facturate după gradul de colectare selectivă a gunoiului. Pentru că gradul este aproape ZERO, facturi sunt pe măsură, adică imense. Primarul, curajos și sigur pe ceea ce spune, afirmă că unele facturi emise în 2023, care au o valoare de cca. 42.000 lei sunt decente, în comparație cu altele din anii anteriori care sar de 70.000 lei, pe lună.

Suntem mulțumiți de felul cum evoluează relația între noi și Iridex, numai că, după părerea noastră, prețurile sunt destul de piperate și reușim, cu mare greutate, să strângem banii pe care îi predăm către Iridex. Acum, de fapt, lucrăm cu două facturi. O factură se ia pentru transport, iar o altă factură merge la societatea care se ocupă cu platforma de gunoi de la Ciocănești. Facturile, la Chirnogi, sunt mari, dar în ultima perioadă am reușit să le diminuăm, deoarece noi strângem gunoiul selectiv, avem o parte gunoi menajer și o parte gunoi reciclabil” explicat primarul din Chirnogi în același articol de presă. 

Comuna Chirnogi este un singur exemplu din lista lungă de localități în care gradul de colectare selectivă bate spre ZERO!

 

Advertisement

 

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate