Connect with us

Știri

VIDEO / Zilele Comunei Roseți, eveniment reușit pentru primarul Rîjnoveanu

Published

on

Două zile de voie bună și muzică de tradițională de calitate în localitatea Roseți din Călărași, oferite de Primăria Comunei Roseți și Consiliul Local, dedicate aniversării Zilelor Comunei Roseți, una dintre cele mai așteptate și dorite sărbători din ultimii doi ani, perioadă în care activitățile cultural-artistice au fost stopate în contextul pandemiei începute în 2019. 

Dedicație de la Emilia Ghinescu pentru primarul Nicolae Rîjnoveanu:

  • măi, primare, primărele … dragi-ți sunt mândrele tale…
  • mândruțe câte-ai avut, zi-mi, pe popa ați întrecut…?
  • măi, primare, primărele … dragi-ți sunt mândrele tale…
  • mândruțe câte-ai avut, zi-mi, pe popa ați întrecut…?

https://youtu.be/2dP7bT_HDVQ

Mare sărbătoare în ultimul weekend al săptămânii care tocmai ce a început în comuna Roseți. Sâmbătă 20 august și duminică 21 august, cetățenii din localitate și nu numai au participat într-un număr impresionant la o nouă ediție a celui mai iubit eveniment cultural-artistic din Roseți.

Localitatea Roseți a împlinit anul acesta 251 de ani de atestare documentară. Programul celor două zile de sărbătoare a cuprins mai multe evenimente dedicate tuturor vârstelor: religioase, cultural-artistice, sportive şi voie bună din plin.

Advertisement

“Mi-aș dori din tot sufletul să mai conduc această localitate și să fiu în fruntea acestei localități pe parcursul unui mandat în care Consiliul Județean să fie PSD. Astăzi nu e momentul și nu vreau să fac politică. Pentru că lângă mine există o parte din conducerea CJ, ce să fac, trebuia să o adaug și pe asta…
Noi trebuie să le mulțumim acestor oameni, care prin funcțiile pe care le dețin, m-au ajutat atunci când am solicitat sprijin pentru a rezolva problemele comunei. Eu vă mulțumesc foarte mult și astăzi o să vă ofer și câte un mic cadou din partea comunității noastre.” a precizat Nicolae Rîjnoveanu la deschiderea festivităților.

“Mulțumesc frumos, domnule primar. Bine v-am găsit dragi locuitori ai comunei Roseți. La noi în Bărăgan avem o vorbă: „Omul gospodar se cunoaște de la poartă”. Acesta este și domnul primar, care după 30 de ani, cel mai longeviv primar al județului Călărași, iată că a adus comuna la o dezvoltare la care nimeni nu se aștepta – foarte multe proiecte aici la Roseți. Mulțumesc domnului primar, felicitări în continuare. La mulți ani dragi locuitori ai comunei!
Că este cel mai longeviv primar, că este cel mai destoinic, cel mai harnic, că a reușit să aducă în comuna dumneavoastră infrastructură stradală – apă și canal, căminul cultural, un parc în care puteți să vă desfășurați activitățile culturale, asta știe toată lumea. Ce nu știe sau ce poate cunoașteți mai puțin este cât de bătăios este domnul primar atunci când vine la Consiliul Județean, cu câtă dârzenie își apără comunitatea și proiectele pe care vrea să le desfășoare. La această aniversare eu vă spun la mulți ani, să aveți grijă de domnul de domnul primar așa cum și dumnealui are grijă de dumneavoastră, de fiecare în parte, și să dea Dumnezeu ca anul care vine să venim aici din nou și să vă găsim sănătoși și putere de muncă să rămâneți acolo, în topul localităților din jud. Călărași. Felicitări domnului primar, la mulți ani încă o dată!” – a punctat Marinela Voivozeanu – candidată pentru șefia OFSD Călărași.

Prima zi de sărbătoare plină de emoții și bucurii a început cu Sfânta Slujbă susținută de către preotul Gabriel Teodor Ciobanu și părintele Georgian Bădică.
Domnul primar, Nicolae Rîjnoveanu, a oferit premii tuturor cadrelor didactice ce îndrumă pașii copiilor pe drumul cel plin de lumină. Ca de obicei, fără greșeală, edilul a oferit premii și  cetățenilor ce au contribuit la înfrumusețarea comunei prin spațiile amenajate cu flori, dar și celor ce au împlinit 50 de ani de căsătorie și societăților agricole ale comunei.
Elevii Școlii Gimnaziale “Iancu Rosetti” îndrumați de către doamna director adjunct, Marilena Rotaru și de doamna profesoară, Lucreția Vasile, au pășit îndrăzneți pe scena special amenajată din Parcul Central, și au făcut spectacol: cântece din folclorul românesc ce au răsunat în toată comuna, dansuri populare, dansuri moderne, iar zâmbetul nu a lipsit de pe chipurile acestora. Au umplut inimile tuturor cu bucurie și au încântat privirile cetățenilor prezenți la spectacol.

La ceremonia de deschidere a evenimentului ce marchează 251 de ani de atestare documentară a participat și o parte importantă din oficialitățile județului, Marinela Voivozeanu- omul de imagine din spatele președintelui Vasile Iliuță, Bogdan Mihai – administratorul public al județului Călărași, Spiridon Marian – consilier județean PSD, Doinița Nicolae – director AJOFM Călărași și Ionuț Stan – șef serviciu Biblioteca Județeană Al. Odobescu din Călărași.

“Toate meritele care-mi sunt atribuite astăzi sunt datorită dumneavoastră. Dumneavoastră ați avut înțelepciunea și mi-ați dat ocazia ca în astea 6 mandate să vă conduc destinele. Eu sunt exponentul dumneavoastră. Trebuie să înțeleagă toată lumea că atunci când solicit ceva nu solicit pentru mine, solicit pentru voi, pentru cetățenii acestei localități care meritați poate cu mult mai mult decât se poate oferi. Eu voi face tot ce este posibil ca toate celelalte proiecte de care știți și pe care vi le-am adus la cunoștință să le realizez. Să realizez cât mai multe, cât pot de multe. Cu ocazia aceasta vă mulțumesc pentru tot timpul parcurs în cele 6 mandate și împreună vom reuși să facem mult mai multe treburi bune în această comună. Vă mulțumesc mult și tuturora vă urez în astea 2 zile să fiți bucuroși și să petreceți împreună cu noi!” – a spus primarul PSD Nicolae Rîjnoveanu.

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate