Connect with us

Știri

VIDEO. Primarul Marius Dulce: … Guvernanții noștri nu au niciun fel de milă față de bătrâni

Published

on

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a criticat Guvernul PNL în conferința de presă susținută astăzi la sediul organizației județene a PSD Călărași. Cea mai mare probelemă semnalată de edilul social-democrat a fost cea a bugetului alocat de Guvernul României care ar putea fi cu 50% mai mic, de aici vor pleca  tăierile de salarii și posibile concedieri…în instituții…

Marius Dulce: Voi începe cu un raport politic. Vreau să vă spun că organizația municipală funcționează foarte bine. Tinerii noștri sunt preocupați de bătrâni, femeile social democrate sunt preocupate de bătrâni, numai guvernanții noștri nu au niciun fel de milă față de bătrâni. Nu este posibil să spui că nu mărești pensiile în condițiile în care e o lege. Nu este posibil ca un Guvern să nu respecte o lege. Dacă Guvernul nu respectă legea, atunci noi ce facem, trebuie să n-o respectam nici noi?

Toate bugetele, așa cum a spus și domnul vice-președinte, vor fi diminuate cu 50%. Eu nu știu de ce nu spun direct că vor să taie salariile, că vor să înceapă concedierile. Cineva de la PNL, săptămâna trecută, ne certa că tot spunem că începem concedierile. Domnilor de la PNL, dumneavoastră ne spuneți să începem concedierile. Nu poți să funcționezi ca instituție dacă ești subfinanțat, dacă nu ne asigurați finanțarea, nu putem funcționa în folosul cetățenilor și atunci trebuie să găsim soluții. Din punct de vedere politic, noi suntem asumați, suntem oameni pentru oameni, dar dacă nu ne dați finanțarea necesară atunci trebuie să găsim noi soluții locale pentru care ne asumăm să putem să funcționăm așa cum trebuie ca instituție administrativă. Deci, domnilor guvernanți, dați-ne drumul la bani, ajutați-ne cu proiecte, dezvoltați fiecare localitate și împreună vom face totul pentru cetățeni.

ADMINISTRAȚIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI

Din punct de vedere administrativ, aceste trei luni au trecut foarte rapid pentru că a fost foarte mult de muncă. Încep cu proiectul din cartierul Măgureni. Canalizarea pe care foarte mulți din Măgureni și-o doresc am găsit-o cu un proiect semnat cu un an înainte și din care se realizase numai 900 de metri de canalizare pluvială. Azi când vă vorbesc, deja am ajuns la 40% de rețea de canalizare pluvială și menajeră. Urmează să aducem căminele de vid și după aceea să intrăm pe stațiile de pompare, pompe de vid, pentru că așa este proiectul. Cetățenii din cartierul Măgureni sunt foarte mulțumiți, ici colo mai sunt nemulțumiri pentru că, este normal, s-a săpat, a venit ploaia, s-a mai creat disconfort din cauza noroiului dar aveți răbdare pentru că vreau să termin această lucrare până în luna Iunie-Iulie. Revin la sursa financiară, la Guvern. Guvernul să ne aloce sumele pe care ni le datorează.

Advertisement

PROIECTE ÎN DESFĂȘURARE

Mergem mai departe la Piața Unirii sau Piața Mare. Înainte de campanie acolo se lucra foarte lent, dacă mergeți astăzi vedeți că am ajuns la acoperiș, am ajuns la primul nivel unde este prevăzut ca un spațiu alimentar și vreau ca această investiție s-o finalizez înainte de termen pentru a nu mai sta omenii încă o iarnă în frig, pentru a avea condiții civilizate. Am găsit un proiect care avea deficiențe, am încercat să schimbăm soluțiile tehnice, le-am schimbat pe unele, pe unele nu am reușit pentru că cei de la Cultură au spus că suntem într-o zonă protejată și atunci a trebuit să mergem pe aceste soluții. O să avem o piață în care o să avem lemn stratificat la ferestre, la uși, dar care n-o să fie de eficiență pentru că va genera costuri suplimentare la întreținere.

ASFALTAREA STRĂZILOR DIN CĂLĂRAȘI, O PRIORITATE PENTRU DULCE

Așa cum am spus în campanie, m-au interesat străzile din Călărași și am ajuns pe strada Plevna, Viitor și Rahova, pentru care am finalizat licitația. Este un proiect din fonduri proprii, de 13 milioane de lei. Este un contract multianual și mi-am propus ca în fiecare an să termin o stradă. Anul acesta am ales strada Plevna pentru că este cea mai lungă dintre ele și putem realiza o descărcare pe strada Libertății. Este un proiect care ne va costa anul acesta aproximativ 4,7 milioane de lei.

În cartierul Ceremag, în prima lună și jumătate, am reușit să asfaltăm șase străzi, două parcări, parcarea de la Spitalul TBC pentru că cine parca acolo, orice bolnav, cobora în apă dacă ploua. Am terminat atribuirea directă a străzilor Zefirului și Luceafărului. Poate că vă întrebați de ce? În primul rând, pentru că de 30 de ani de zile acolo nu s-a făcut nimic. Nu numai acest lucru a contat. Există în SICAP modernizarea străzii București, de la combinat până la limita cu comuna Modelu. Această modernizată va fi modernizată iar ca să nu creăm disconfortul mobilității cetățenilor noștri, am început să fac strada Zefirului și Luceafărului, zona de la Panduri, respectiv până la strada Nufărului, și zona de la Panduri pe Luceafărului, până în Belșugului. Ca să putem face descărcările de mobilitate pe aceste zone dintre blocuri nu ne vom opri aici pentru că avem în proiect, în funcție de banii din buget, să mergem și cu modernizarea străzii Dumbrava din zona dintre Panduri și Belșugului.

Vom avea și mai multe proiecte de genul ăsta. Am luat în calcul și Bulevardul Republicii. În primul rând, trebuie să preluăm o parte din parcarea care este în față la Agneza și o să lărgim acea intersecție pentru a fluidiza zona respectivă. Am început să avem niște studii pentru a crea niște sensuri giratorii. Vom încerca să facem un sens giratoriu la 5 Călărași. Trebuie să vedem ce implică pentru că trebuie să schimbăm și trecerile de pietoni, trebuie să facem anumite modificări în zonă și atunci vom studia această problemă pentru a fluidiza traficul în aceste zone.

Același proiect care a fost semnat în 2019, și vorbim de Bazar, nu s-a făcut nimic un an. Am reușit, pe 31 decembrie, să oprim și să demolăm acest Bazar. Nu l-am făcut mai devreme pentru că am promis în septembrie oamenilor din bazar, comercianților, că-i vom lăsa până pe 31 decembrie. Acum se lucrează acolo și vom da drumul la Bazarul cel nou. Am început în acest an pentru că există demolarea care se va termina până la sfârșitul lunii acesteia și după aceea constructorul are 6 luni să termine. Eu sper ca până în septembrie, cel târziu, să terminăm acest Bazar. Pe această cale îmi cerc scuze cetățenilor de pe strada Trandafirilor, nu am avut altă soluție decât să mut bazarul provizoriu în acea zonă. Era cea mai mare suprafață de teren pe care o avea Călărași. Știu că s-a creat disconfort dar aveți răbdare, încerc să remediez acest lucru în 7 luni și atunci toată lumea va fi liniștită.

Advertisement

PROIECTE EUROPENE CONTINUATE DE PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI

Am fost uimit să se spună că nu spun că proiectele pe care le inaugurez sunt proiecte liberale. Dacă au fost începute, dacă au fost semnate, au rămas semnate de un an de zile în urmă. Proiectele europene care au fost semnate nu sunt ale administrației PNL, sunt ale Consiliului Local din care și eu am făcut parte. Nu-mi aduc aminte ca PSD-ul să nu fi votat un proiect european, din contră. Să nu uităm că sunt proiectele comunității, de care oamenii au nevoie. Într-adevăr, administrația liberală a semnat proiecte de un an de zile, dar așa cum v-am spus au rămas la stadiul de semnătură și acum trebuie să le implementăm la o viteză foarte mare. Finanțarea pe acest program se va termina definitiv în 2023. Noi trebuie să le implementăm. Este ușor să faci un copil, dar este foarte greu să-l crești. Drept urmare, trebuie să ne unim și să implementăm aceste proiecte în interesul cetățeanului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate