Connect with us

Știri

VIDEO. Primarul Marius Dulce: … Guvernanții noștri nu au niciun fel de milă față de bătrâni

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a criticat Guvernul PNL în conferința de presă susținută astăzi la sediul organizației județene a PSD Călărași. Cea mai mare probelemă semnalată de edilul social-democrat a fost cea a bugetului alocat de Guvernul României care ar putea fi cu 50% mai mic, de aici vor pleca  tăierile de salarii și posibile concedieri…în instituții…

Marius Dulce: Voi începe cu un raport politic. Vreau să vă spun că organizația municipală funcționează foarte bine. Tinerii noștri sunt preocupați de bătrâni, femeile social democrate sunt preocupate de bătrâni, numai guvernanții noștri nu au niciun fel de milă față de bătrâni. Nu este posibil să spui că nu mărești pensiile în condițiile în care e o lege. Nu este posibil ca un Guvern să nu respecte o lege. Dacă Guvernul nu respectă legea, atunci noi ce facem, trebuie să n-o respectam nici noi?

Toate bugetele, așa cum a spus și domnul vice-președinte, vor fi diminuate cu 50%. Eu nu știu de ce nu spun direct că vor să taie salariile, că vor să înceapă concedierile. Cineva de la PNL, săptămâna trecută, ne certa că tot spunem că începem concedierile. Domnilor de la PNL, dumneavoastră ne spuneți să începem concedierile. Nu poți să funcționezi ca instituție dacă ești subfinanțat, dacă nu ne asigurați finanțarea, nu putem funcționa în folosul cetățenilor și atunci trebuie să găsim soluții. Din punct de vedere politic, noi suntem asumați, suntem oameni pentru oameni, dar dacă nu ne dați finanțarea necesară atunci trebuie să găsim noi soluții locale pentru care ne asumăm să putem să funcționăm așa cum trebuie ca instituție administrativă. Deci, domnilor guvernanți, dați-ne drumul la bani, ajutați-ne cu proiecte, dezvoltați fiecare localitate și împreună vom face totul pentru cetățeni.

ADMINISTRAȚIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI

Din punct de vedere administrativ, aceste trei luni au trecut foarte rapid pentru că a fost foarte mult de muncă. Încep cu proiectul din cartierul Măgureni. Canalizarea pe care foarte mulți din Măgureni și-o doresc am găsit-o cu un proiect semnat cu un an înainte și din care se realizase numai 900 de metri de canalizare pluvială. Azi când vă vorbesc, deja am ajuns la 40% de rețea de canalizare pluvială și menajeră. Urmează să aducem căminele de vid și după aceea să intrăm pe stațiile de pompare, pompe de vid, pentru că așa este proiectul. Cetățenii din cartierul Măgureni sunt foarte mulțumiți, ici colo mai sunt nemulțumiri pentru că, este normal, s-a săpat, a venit ploaia, s-a mai creat disconfort din cauza noroiului dar aveți răbdare pentru că vreau să termin această lucrare până în luna Iunie-Iulie. Revin la sursa financiară, la Guvern. Guvernul să ne aloce sumele pe care ni le datorează.

Advertisement

PROIECTE ÎN DESFĂȘURARE

Mergem mai departe la Piața Unirii sau Piața Mare. Înainte de campanie acolo se lucra foarte lent, dacă mergeți astăzi vedeți că am ajuns la acoperiș, am ajuns la primul nivel unde este prevăzut ca un spațiu alimentar și vreau ca această investiție s-o finalizez înainte de termen pentru a nu mai sta omenii încă o iarnă în frig, pentru a avea condiții civilizate. Am găsit un proiect care avea deficiențe, am încercat să schimbăm soluțiile tehnice, le-am schimbat pe unele, pe unele nu am reușit pentru că cei de la Cultură au spus că suntem într-o zonă protejată și atunci a trebuit să mergem pe aceste soluții. O să avem o piață în care o să avem lemn stratificat la ferestre, la uși, dar care n-o să fie de eficiență pentru că va genera costuri suplimentare la întreținere.

ASFALTAREA STRĂZILOR DIN CĂLĂRAȘI, O PRIORITATE PENTRU DULCE

Așa cum am spus în campanie, m-au interesat străzile din Călărași și am ajuns pe strada Plevna, Viitor și Rahova, pentru care am finalizat licitația. Este un proiect din fonduri proprii, de 13 milioane de lei. Este un contract multianual și mi-am propus ca în fiecare an să termin o stradă. Anul acesta am ales strada Plevna pentru că este cea mai lungă dintre ele și putem realiza o descărcare pe strada Libertății. Este un proiect care ne va costa anul acesta aproximativ 4,7 milioane de lei.

În cartierul Ceremag, în prima lună și jumătate, am reușit să asfaltăm șase străzi, două parcări, parcarea de la Spitalul TBC pentru că cine parca acolo, orice bolnav, cobora în apă dacă ploua. Am terminat atribuirea directă a străzilor Zefirului și Luceafărului. Poate că vă întrebați de ce? În primul rând, pentru că de 30 de ani de zile acolo nu s-a făcut nimic. Nu numai acest lucru a contat. Există în SICAP modernizarea străzii București, de la combinat până la limita cu comuna Modelu. Această modernizată va fi modernizată iar ca să nu creăm disconfortul mobilității cetățenilor noștri, am început să fac strada Zefirului și Luceafărului, zona de la Panduri, respectiv până la strada Nufărului, și zona de la Panduri pe Luceafărului, până în Belșugului. Ca să putem face descărcările de mobilitate pe aceste zone dintre blocuri nu ne vom opri aici pentru că avem în proiect, în funcție de banii din buget, să mergem și cu modernizarea străzii Dumbrava din zona dintre Panduri și Belșugului.

Vom avea și mai multe proiecte de genul ăsta. Am luat în calcul și Bulevardul Republicii. În primul rând, trebuie să preluăm o parte din parcarea care este în față la Agneza și o să lărgim acea intersecție pentru a fluidiza zona respectivă. Am început să avem niște studii pentru a crea niște sensuri giratorii. Vom încerca să facem un sens giratoriu la 5 Călărași. Trebuie să vedem ce implică pentru că trebuie să schimbăm și trecerile de pietoni, trebuie să facem anumite modificări în zonă și atunci vom studia această problemă pentru a fluidiza traficul în aceste zone.

Același proiect care a fost semnat în 2019, și vorbim de Bazar, nu s-a făcut nimic un an. Am reușit, pe 31 decembrie, să oprim și să demolăm acest Bazar. Nu l-am făcut mai devreme pentru că am promis în septembrie oamenilor din bazar, comercianților, că-i vom lăsa până pe 31 decembrie. Acum se lucrează acolo și vom da drumul la Bazarul cel nou. Am început în acest an pentru că există demolarea care se va termina până la sfârșitul lunii acesteia și după aceea constructorul are 6 luni să termine. Eu sper ca până în septembrie, cel târziu, să terminăm acest Bazar. Pe această cale îmi cerc scuze cetățenilor de pe strada Trandafirilor, nu am avut altă soluție decât să mut bazarul provizoriu în acea zonă. Era cea mai mare suprafață de teren pe care o avea Călărași. Știu că s-a creat disconfort dar aveți răbdare, încerc să remediez acest lucru în 7 luni și atunci toată lumea va fi liniștită.

Advertisement

PROIECTE EUROPENE CONTINUATE DE PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI

Am fost uimit să se spună că nu spun că proiectele pe care le inaugurez sunt proiecte liberale. Dacă au fost începute, dacă au fost semnate, au rămas semnate de un an de zile în urmă. Proiectele europene care au fost semnate nu sunt ale administrației PNL, sunt ale Consiliului Local din care și eu am făcut parte. Nu-mi aduc aminte ca PSD-ul să nu fi votat un proiect european, din contră. Să nu uităm că sunt proiectele comunității, de care oamenii au nevoie. Într-adevăr, administrația liberală a semnat proiecte de un an de zile, dar așa cum v-am spus au rămas la stadiul de semnătură și acum trebuie să le implementăm la o viteză foarte mare. Finanțarea pe acest program se va termina definitiv în 2023. Noi trebuie să le implementăm. Este ușor să faci un copil, dar este foarte greu să-l crești. Drept urmare, trebuie să ne unim și să implementăm aceste proiecte în interesul cetățeanului.

Advertisement

Știri

Oltenița: Scăpăm de țânțari, ne bucurăm de vară!

Primăria Municipiului Oltenița a anunțat că se derulează două nopți de tratamente împotriva țânțarilor în toată localitatea — vineri și sâmbătă, 4 și 5 iulie, între orele 22:00 și 05:00, pentru ca locuitorii să se poată bucura de serile de vară fără disconfortul provocat de insecte.

🦟 Scăpăm de țânțari, ne bucurăm de vară!

Primarul orașului transmite că activitățile se desfășoară cu folosirea substanțelor omologate și avizate, garantând siguranță pentru oameni și animale. Acțiunea vizează reducerea semnificativă a populațiilor de țânțari și alte insecte care pot afecta confortul nocturn al cetățenilor.

Ce trebuie să știți

Advertisement
  • Acțiunea va acoperi întreg teritoriul orașului Oltenița, inclusiv zone rezidențiale și spații publice.
  • Este posibilă reprogramarea intervenției în funcție de evoluția condițiilor meteorologice — dacă vremea nu permite, primăria va comunica o dată alternativă.
  • Apicultori, atenție: vă rugăm să protejați stupii în perioada tratamentelor, pentru a preveni orice risc asupra albinelor.

De ce contează

Serile liniștite de vară sunt prețuite de toți. Cu acțiuni proactive și planificate, autoritățile locale urmăresc să creeze un mediu mai plăcut pentru socializare, relaxare în aer liber și plimbări nocturne în liniște.

Recomandări practice pentru cetățeni înainte de tratament:

  • Dacă locuiți în apropierea zonei tratate, feriți ferestrele și ușile între orele menționate.
  • Acoperi recipientele cu miere și apă, protecte stupii — pentru apicultori.
  • Respectați eventualele instrucțiuni suplimentare comunicate de Primărie în cazul reprogramării.

Astfel de acțiuni de deratizare sunt tot mai necesare în sezonul cald pentru a limita transmiterea bolilor de către insecte, dar și pentru a ridica calitatea vieții comunității. Oltenița spune “adio” țânțarilor și salută serile liniștite de vară!

Continue Reading

Știri

PSD Călărași, omagiu de Ziua Drapelului Național: „România este o datorie, o moștenire și un ideal”

Astăzi, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului Național, Organizația PSD Călărași a transmis un mesaj de respect și recunoștință față de unul dintre cele mai puternice simboluri ale identității naționale: tricolorul românesc.

„Drapelul spune povestea unei națiuni care nu a încetat niciodată să lupte, să spere și să construiască. Este un simbol care ne unește ca popor, indiferent de vremuri și greutăți”, se arată în mesajul organizației județene.

Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a subliniat că adevăratul patriotism se exprimă prin fapte, nu doar prin vorbe:
„Cred cu tărie că patriotismul înseamnă faptele care aduc onoare țării. Tricolorul ne amintește că România este o datorie, o moștenire și un ideal. Să fim demni de steagul sub care trăim!”

Cu acest prilej, social-democrații din Călărași le-au transmis tuturor românilor gânduri de solidaritate, unitate și speranță.

Advertisement

La mulți ani, Drapelului României!
La mulți ani, România!

Continue Reading

Știri

Primăria Călărași are 101 oameni la Spații Verzi, dar plătește o altă firmă să facă treaba

Municipiul Călărași se confruntă cu o situație administrativă paradoxală: în timp ce Serviciul Public Pavaje Spații Verzi (SPPSV), aflat în subordinea primăriei, funcționează cu 101 angajați plătiți din bani publici, autoritatea locală continuă să externalizeze, an de an, serviciile de cosit mecanic al ierbii către o firmă privată — Lazy Garden SRL.

Potrivit datelor oficiale, firma a avut în 2024 un număr mediu de doar 3 angajați. În anii anteriori, cifra a fost ușor mai mare, dar nu a depășit 5 angajați. Cu toate acestea, Lazy Garden a reușit să câștige contracte în valoare totală de 2.189.412,75 lei (fără TVA) între 2021 și 2025, pentru servicii precum:

  • cosit mecanic al ierbii
  • încărcare și transport vegetație
  • întreținerea spațiilor verzi pe suprafețe mari, de peste 200.000 mp/an

Doar în perioada 2021–2025, Lazy Garden a încheiat contracte în valoare de aproape 2 milioane de lei (fara TVA), prin licitații directe sau achiziții publice, pentru a presta activități pe care, teoretic, SPPSV ar trebui să le poată realiza intern.

An Valoare totală contracte (RON)
2021 266.190,00
2022 533.430,75
2023 501.674,75
2024 520.354,75
2025 367.762,50

În unele cazuri, contractele au presupus întreținerea unor suprafețe de peste 200.000 mp și manipularea a peste 100 de tone de vegetație – toate în termene relativ scurte.

Am întrebat: cum este posibil ca o firmă cu 3 angajați să acopere munca de zeci de oameni?

Pentru clarificări, l-am contactat pe administratorul firmei Lazy Garden SRL, Lucian Croitoru. I-am adresat întrebarea direct: care este secretul capacității firmei sale de a realiza lucrări care ar necesita, în mod realist, cel puțin 40–50 de oameni pe teren?

Advertisement

Lucian Croitoru ne-a răspuns:

„Activitatea este acoperită prin încadrarea de persoane în regim zilier, în baza legii. Sunt folosiți strict în anumite zile, pentru o perioadă determinată.”

Pentru confirmare, am discutat și cu șeful ITM Călărași, Nicolae Dumitru, care a precizat:

„Este legal ca o firmă să angajeze zilieri în condițiile prevăzute de lege, cu respectarea duratei zilnice maxime și a numărului de zile lucrate per an. Obligația raportării prin aplicația electronică Revizor este respectată în acest caz.”

Este de asemenea legitim să ne întrebăm ce activitate reală desfășoară SPPSV, dacă pentru lucrările de bază – întreținerea spațiilor verzi – se apelează constant la contracte externe. Mai ales în condițiile în care structura serviciului include zeci de angajați pentru drumuri, pepinieră, atelier mecanic și chiar mixturi asfaltice.

Aceste practici ridică semne de întrebare nu doar privind eficiența administrativă, ci și utilizarea fondurilor publice. Primăria plătește:

  • Salariile lunare a 101 persoane
  • Contracte externe repetate, de sute de mii de lei anual

Advertisement
Continue Reading