Connect with us

Administrație

VIDEO. Municipiul Călărași are 25 de proiecte de modernizare

Published

on

Edilul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a prezentat într-o conferinţă de presă, stadiul celor 25 de proiecte menite să modernizeze infrastructructura din oraş și nu numai. Din nefericire, toate cele 25 de proiecte demarate de autoritatea locală au fost afectate de inflația prețurilor la materialele de construcții, motiv pentru care autoritățile din Călărași vor fi nevoite să suplimenteze sumele de bani prevăzute pentru realizarea acestor importante investiții. Iată stadiul fiecărui proiect:
“Astăzi (23 iunie 2022) voi prezenta o parte din proiectele europene și ceea ce mai facem din banii primăriei. Am observat în ultima perioadă că Partidul Național Liberal are așa o zbatere despre ce se întâmplă și ce facem, dar în schimb în Consiliu nu votează ceea ce trebuie să voteze pentru cetățeni. Dacă noi am votat aceste proiecte europene, dânșii nu binevoiesc să voteze, pentru că li se pare că nu știm ce să facem și cum să facem. Ei consideră că nu mai trebuie să facem nici lucrări suplimentare, nici lucrări conexe, pentru aceste proiecte europene.” –  a declarat Marius Dulce în conferința din 23 iunie.

Cum arată Centrul Vechi din Călărași în mijlocul șantierului

Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra. Acolo se lucrează, avem o cofinanțare foarte mare, de peste 5 milioane de euro, iar dacă pun în aplicare și sperăm că le vor ajunge acești bani de proiect. Dacă ajungem la Ordonanța 64, atunci ne mai trebuie vreo 13 milioane de lei. Deci banii pe care i-am luat și pe care i-am împrumutat, uitați că de fapt aproape 40 de milioane de lei merg către acest proiect Promenada, care este complementar cu portul de ambarcațiuni ușoare. Atunci aceste lucrări sunt conexe și trebuie făcute, pentru că deja, dacă mergeți acolo, o să vedeți că prinde contur.
Al doilea proiect este reabilitarea termică a grădiniței cu program prelungit „Țara Copilăriei”. Aici așteptăm avizul ISU, mai avem lucrări complementare, pe lângă cofinanțarea de 2%, mai avem cel puțin 20.000 de lei dacă ISU schimbă cerințele după noua metodologie.
Reabilitarea termică a liceului teoretic „Mihai Eminescu” – suntem în grafic, acolo funcționăm foarte bine, se construiește și o să fie terminat spunem noi mai devreme de 1 decembrie 2023.
Reabilitarea termică a școlii gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, Școala 11, acolo deja este dat ordinul de începere, dar faptul că prețurile au luat-o razna, constructorul își face fel de fel de proiecte, caută să negocieze prețurile cele mai bune ca să poată să stea în prețurile de achiziție și să putem să ducem lucrarea la bun sfârșit, fără costuri suplimentare.
Modernizare Centru Comunitar existent și amenajare zonă adiacentă Oborul Nou – aici așteptăm să vedem ce modificări s-au mai făcut. Contractul de finanțare a fost semnat și o să lucrăm la proiectul de proiectare tehnică, o să începem lucrările și sperăm să-l terminăm. Aici, ca la fiecare proiect european, intervin diferențele de prețuri și în fiecare zi negociem cu constructorul și căutăm soluții ca să menținem prețul, sau cel puțin dacă venim cu costuri suplimentare, să venim cu prețuri cât mai mici.
Înființare centru pentru activități educative, culturale, în cartierul Livadă – acolo deja a fost dat ordinul de începere, se lucrează și o să înceapă să toarne fundația chiar zilele următoare. Avem o problemă cu comunitatea. Constructorul spune că este amenințat că dacă pune fierul, noaptea o să-l ia. Acolo se pare că vom avea nevoie de o intervenție mai deosebită, să spunem așa, pentru a pune la punct lucrurile, pentru că nu putem lăsa pe fiecare să facă ce vrea pe domeniul public.
Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin modernizarea infrastructurii căilor cu derulare a transportului public local. Este vorba de strada București, s-a dat ordinul, acum așteptăm proiectul. Am vorbit cu cel care a câștigat, cu antreprenorul, și așteptăm până la sfârșitul lunii să vină cu primul draft de proiect, ca să putem discuta îmbunătățirile pe care le aducem acolo și să vedem cum vom face cu tronsonul care nu a fost prin în proiectul de modernizare a străzii București, respectiv trotuarul de pe Titulescu, pe partea cu Profi, până la Cuza Vodă. Vom avea toate detaliile la momentul respectiv, suntem în grafic și cu siguranță vom termina până în 2023. Dacă nu a fost prins în proiect este clar că o să fie cheltuieli de peste 500.000 de lei cu acest trotuar pe care trebuie să-l reabilităm. Avem un contract de deviz. Sperăm să mai apară și altele, dar cu siguranța o să avem cheltuieli suplimentare pe toată suprafața și întinderea acestui proiect, mai ales dacă vrem să asfaltăm pe banii noștri și bucata de la Dedeman, până la intrarea în Modelu.

Strada București va fi reabilitată

Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrală a municipiului. Este vorba despre pietonal – aici lucrăm, deja acolo suntem undeva la 30% ca execuție, ne mișcăm destul de bine și o să iasă un proiect frumos. Acum deja trebuie să începem să ne gândim ce urmează, pentru că avem și lucrări complementare în zonă, dar în același timp trebuie să pregătim și mentenanțele respective. Avem fântâni foarte multe, și atunci trebuie să avem grijă de ele, pentru că dacă doar le facem și nu le îngrijește cineva, atunci avem o problemă.
Îmbunătățirea transportului public de călători în municipiul Călărași, creșterea performanței acesteia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului, monitorizare video bazat pe instrumente inovative și eficiente. Ne gândim la acest proiect, pentru că trebuie să gândim cheltuielile următoare în ceea ce privește mentenanța. Este un sistem complex, atunci trebuie să pregătim pentru anul viitor ce costuri avem cu această mentenanță pentru a fi funcțională. Vedeți la ora actuală, tot ne lovim de această problemă, deoarece avem doar 140 de camere la nivel de primărie și sunt funcționale ba 40, ba 30, ba 50. Se pare că n-am găsit pe cineva ca să le pună la punct și de aceea trebuie să gândim foarte bine sistemul de mentenanță în această privință.
Creșterea atractivității, siguranței, eficienței transportului public în municipiul Călărași prin modernizarea acestui mod de transport. Aici vorbim de acel contract în care autobuzele deja sunt date în lucru, le așteptăm să vină la începutul lunii septembrie și acum lucrăm pentru a face platformele de montare a cabinelor de stație de așteptare, complementar o să fie și stațiile de biciclete. Am avut întâlnire cu operatorul și trebuie să punem la punct sistemul pentru a fi funcțional și a îndeplini toți parametrii contractuali din proiect.

Autobuze hibrid în Călărași

Regenerarea fizică a zonei defavorizate Cărămidari zona 7, dezvoltarea bazei materiale destinate activităților creative, culturale și recreative. Din cauza creșterilor prețurilor de fiecare dată când l-am scos nu a venit nimeni, iar acum iarăși suntem în zona de proiectare, pentru a avea valorile corecte la vremea aceasta, după care urmează să fie integrat în SICAP ca să putem să vedem cine va veni. Cred că a fost scos de cel puțin trei ori și nu a venit nimeni.
Sporirea gradului de mobilitate a populației prin introducerea unui sistem integrat de mobilitate urbană, alternativă, cu stații inteligente, automatizate, de biciclete în municipiul Călărași. Acesta a fost contractat. Urmează să facem stațiile de biciclete, amplasamentele le-am stabilit, iar după aceea el va deveni funcțional, pentru că în contract trebuie să vină foarte repede cu bicicletele. Trebuie să ne gândim că acest serviciu trebuie externalizat, pentru că cineva trebuie să repare bicicletele, să le recupereze, cineva trebuie să știe unde sunt localizate în orice moment aceste biciclete.

Municipiul Călărași va avea o rețea de piste de biciclete și 19 stații de biciclete

Reducerea emisiilor de carbon în zona urbană prin construirea unui terminal intermodal de transport în zona vest Siderca. Deja a fost semnat, e în stadiul de proiectare. O să iasă foarte frumos, pentru că este complementar cu proiectul de autobuze.
Fundamentarea deciziilor de planificare strategică și măsuri simplificate pentru cetățeni la nivelul administrației publice Călărași. Este contract semnat, termen de implementare până în 2022. Aici avem monitorizare de parcări prin sisteme video și trebuie făcut un regulament prin HCL ca să definim cum realizăm acest lucru. Avem un fenomen acum la parcări, am observat că după ce am scos la licitație și acolo unde avem o parcare foarte generoasă vin foarte puțini să procure parcare de reședință. În condițiile astea, dacă mergem în acest trend, vom fi obligați de a face în aceste zone toate parcările mari, pentru că așa e modern, să facem parcări cu plată, iar cei care stau în zonele respective să devină parcare de reședință dacă vin să achiziționeze aceste locuri.
Reabilitarea termică a căminului pentru persoane vârstnice Antim Ivireanul. Aici suntem la nivel de proiectare, pentru că iarăși sunt foarte multe discuții. În momentul în care au crescut prețurile la materiale, deja banii care au fost prinși în proiect nu au mai fost suficienți, deci așteptăm un nou proiect, pentru că valorile au ieșit destul de mari. De la 2.000.200, acum ajungem la aproximativ 4.000.000, asta înseamnă o creștere destul de mare și care trebuie suportată de bugetul local.
Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate și a intermodalității în municipiul Călărași prin amenajarea unei rețele de piste de biciclete. Se dă ordinul de începere, mai trebuia să luăm un aviz de la Enel, s-a luat și de săptămâna viitoare avem ordinul de începere. O să fie în grafic. Am găsit soluțiile, pentru că și aici au fost probleme cu banii, cu prețurile la materiale. S-au găsit soluțiile tehnice de a sta în prețuri și a merge în continuare.
Reabilitarea infrastructurii educaționale pentru învățământ antepreșcolar și preșcolar, grădinița cu program prelungit Step by Step. Aici avem cheltuieli neeligibile de peste 500.000 de lei. Așteptăm de la ISU acum, pentru că s-a schimbat metodologia și s-ar putea să fie ceva în plus pentru siguranța copiilor. Din momentul în care luăm avizarea de la ISU atunci am rezolvat și această problemă, dar cu costuri suplimentare.
Regenerarea spațiului urban în mijlocul din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona Vest și a spațiului verde din zona de locuit Navrom. Aici vorbim de cele două parcuri Navrom și parcul care se va crea pe regenerare de la Mircea Vodă până la Titulescu. Deja s-a dat ordinul de începere pentru parcul Navrom. Urmează de săptămâna viitoare să dăm ordinul de începere și pentru cel din zona Mircea Vodă. Vreau să vă spun că cheltuielile suplimentare pentru acest parc, pentru că nu puteam să lăsăm stâlpii aceia mari de înaltă tensiune, deja ne costă peste 1,6 milioane de lei, ca să introducem cablurile în subteran. Cineva spunea ca Enelul să ne ajute cu 50%. Nu, legislația s-a schimbat. Enel ne ajută cu 50% numai în zonele în care interferăm cu carosabil. Atunci toată această cheltuială va fi suportată de către primăria Călărași.
Sistemul de monitorizare de care vorbeam este complementar comutarea sediului poliției locale, care este susținută iarăși din bani publici. Numai în felul acesta putem lua sistemul de monitorizare ca să facem un centru de monitorizare modern în zona respectivă.
Modernizare și extindere corp B Liceul Mihai Eminescu. Aici suntem la nivel de depunere a avizelor la ISU. După ce le luăm emitem autorizația de construcții și atunci putem să dăm drumul la lucruri. Cu siguranță se va termina tot până în 2023.
Dezvoltarea infrastructurii educaționale antepreșcolare și preșcolare din municipiul Călărași. Este vorba despre creșa săptămânală. Iarăși aici avem o problemă și căutăm soluții la ea. Chiar dacă am dat ordinul de începere, chiar dacă trebuie să începem cu demolarea, deja s-a schimbat metodologia, iar cheltuielile suplimentare pentru această creșă s-ar putea să ajungă la un milion de euro, suportați din banii primăriei.
Avem proiectul de modernizare, reabilitare și echipare Colegiul Agricol Sandu Aldea. Aici se lucrează, suntem în grafic, se va termina lucrarea.
Documentații tehnice pentru proiectul cu titlul „Mobilitate urbană prin promovarea utilizării mijloacelor alternative de transport”. Mă întrebați de traseele pentru autobuze, da, în ăsta este integrat. Am ales traseele, deja știm ce avem de făcut și pe unde să ne ducem. Încercăm în acest fel să obținem și o modernizare a infrastructurii pe aceste trasee, ca să nu mai fie suportată din banii noștri. La punctul B al acestui proiect avem o sumă de 9 milioane de euro, din care 6 milioane de euro vom investi în grădina zoologică pentru a o aduce la nivel european, și cu 2,5 milioane de euro o să modernizăm zonele pe care le-am localizat deja dintre blocuri – de la sisteme video, până la trotuare, parcări, locuri de joacă și multe altele.
Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Călărași. Deja acesta se derulează, o parte dintre aceste produse au fost distribuite la școli. A mai rămas un capitol pe care l-am rescos la licitație, să sperăm că n-o să mai fie pandemie și să le putem folosi în liniște atunci când va trebui.
“Mai avem un proiect care deja a câștigat și este la Ministerul Dezvoltării. Este vorba de acele tablete, care sunt așteptate cu foarte multă nerăbdare de copii. În momentul în care se va semna definitiv, atunci vom avea tablete și pentru copii.” –  a punctat primarul Marius Dulce în conferința de presă.

Administrație

Amelia Giurcan cere prezență fizică obligatorie a consilierilor județeni la ședințe. Colegii din sală nu au fost de acord

Published

on

Ședința de joi a Consiliului Județean Călărași a fost marcată de o dispută aprinsă între consilierii județeni și conducerea instituției, în urma unui amendament propus de consiliera județeană USR, Amelia Giurcan. Aceasta a solicitat prezența fizică obligatorie a tuturor consilierilor județeni la ședințele consiliului, o cerere care a stârnit reacții.

Amendamentul propus de Giurcan a fost o reacție la decizia anterioară a consiliului, care permitea participarea și votarea consilierilor prin mijloace electronice, precum mesaje sau grupuri de WhatsApp. Consiliera a argumentat că participarea fizică la ședințe este esențială pentru a asigura transparența și responsabilitatea în luarea deciziilor care afectează dezvoltarea județului.

“Este inacceptabil ca acești oameni plătiți din bani publici să nu poată aloca cel puțin două ore pe lună pentru a participa la aceste discuții importante,” a declarat Amelia Giurcan. “Prezența fizică este necesară pentru o dezbatere reală și pentru luarea unor decizii informate și responsabile. Dacă niciun consilier nu va fi prezent în sala, nu va exista dezbatere publică?”

În replică, secretarul general al Consiliului Județean, Aurel Paraschiv, a explicat consilierei ca Hotărârea nu are caracter permanent, iar prezența online a consilierilor care vin din diferite colțuri ale județului pentru această ședință le oferă o alternativă. În final, propunerea Ameliei Giurcan a fost respinsă de consilierii județeni.

Advertisement

Cu toate acestea, Giurcan și-a menținut poziția, subliniind că flexibilitatea oferită de mijloacele electronice nu trebuie să devină o normă care să înlocuiască prezența fizică și implicarea directă a consilierilor în dezbateri.

“Care mai este rolul acestui Consiliu Județean? Care mai este dacă noi, consilierii județeni nu avem timp, să venim două ore pe lună… care mai este rolul?” a spus consiliera USR.

Continue Reading

Administrație

Au fost făcute aviotratamente la Călărași. Inițiativa primarului Marius Dulce este apreciată de către cetățeni

Published

on

By

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat, recent, pe Facebook, desfășurarea aviotratamentelor împotriva țânțarilor, o inițiativă ce a stârnit reacții pozitive din partea cetățenilor. Însoțit de câteva fotografii spectaculoase surprinse de la înălțime, din avionul implicat în aceste operațiuni, mesajul primarului subliniază eforturile administrației locale de a menține orașul liber de insecte dăunătoare.

La momentul actual, întregul oraș beneficiază de aviotratamente pentru combaterea țânțarilor. Programul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, inițiat în luna martie, se desfășoară conform unui grafic bine stabilit, care se modifică doar în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. Acest plan riguros demonstrează angajamentul administrației locale de a asigura un mediu sănătos pentru toți locuitorii.

Cetățenii din Călărași au aplaudat inițiativa primarului Marius Dulce, exprimându-și mulțumirea prin comentarii și sute de like-uri la postarea lui de pe Facebook. Comentariile reflectă un sentiment general de recunoștință și apreciere pentru eforturile depuse în combaterea insectelor dăunătoare: „Felicitări!/ Excelent”. Mulți locuitori consideră că aceste măsuri sunt esențiale pentru confortul și sănătatea comunității, mai ales în contextul verii, când țânțarii pot reprezenta o problemă majoră.

Edilul a informat, de asemenea, că tratamentele au continuat cu operațiuni terestre pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și paraziților. Produsele utilizate în aceste tratamente sunt avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia Națională de Biocide, asigurând astfel conformitatea cu standardele de siguranță și eficacitate.

Advertisement

Inițiativa primarului Marius Dulce de a implementa aviotratamente pentru combaterea țânțarilor, la Călărași, reflectă un angajament ferm față de sănătatea și bunăstarea comunității. Reacțiile pozitive ale cetățenilor subliniază importanța acestor măsuri și demonstrează sprijinul larg al comunității pentru astfel de acțiuni proactive. Pe măsură ce programul continuă, locuitorii din Călărași pot fi siguri că sănătatea și confortul lor sunt priorități esențiale pentru administrația locală.

„La această oră, toate zonele municipiului Călărași beneficiază de aviotratament pentru combaterea țânțarilor (larve și adulți). Programul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție l-am început în luna martie și îl derulăm conform unui grafic bine stabilit, care se modifică numai dacă vremea nu ne este favorabilă.

Continuăm astăzi (n.r. 3 iunie) și mâine seară (n.r. 4 iunie) cu tratament terestru pentru combaterea țânțarilor, a căpușelor și a paraziților. Produsele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia Națională de Biocide”, a transmis edilul luni, 3 iunie, pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Administrație

VIDEO. Inaugurare cu fast a noului loc de joacă la Grădinița Nr. 1 din Fundeni

Published

on

Primarul social-democrat al localității Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu, a inaugurat, vineri, 31 mai, noul loc de joacă al grădiniței Nr.1 Fundeni, un proiect mult așteptat de comunitatea locală. Evenimentul a adunat zeci de părinți ai preșcolarilor, alături de cadrele didactice, într-o atmosferă de sărbătoare.

Este un moment important pentru copiii noștri și pentru întreaga noastră localitate. Noul loc de joacă este rezultatul unei munci susținute și a unei colaborări strânse între administrația locală și comunitate,” a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu în discursul său de deschidere.

Noua zonă de joacă, echipată cu tobogane, leagăne și diverse structuri de cățărat, a fost concepută pentru a oferi copiilor un spațiu sigur și modern pentru recreere și dezvoltare fizică. Proiectul a fost realizat cu finanțare locală și a avut ca principal obiectiv îmbunătățirea condițiilor de educație și joacă pentru preșcolarii din Fundeni.

Fundeni

Fundeni

Ne bucurăm că am reușit să finalizăm acest proiect. Este esențial ca cei mici să aibă acces la facilități moderne, care să le stimuleze imaginația și să le dezvolte abilitățile fizice,” a adăugat primarul Cărtușanu.

Prezența numeroasă a părinților și cadrelor didactice la ceremonia de inaugurare a subliniat importanța pe care comunitatea o acordă educației și bunăstării copiilor. Evenimentul s-a încheiat cu o demonstrație de jocuri și activități organizate de educatoarele grădiniței, spre bucuria celor mici.

Advertisement

Noua investiție în educație și infrastructură a grădiniței numărul 1 din Fundeni reprezintă un pas înainte în eforturile primăriei de a crea un mediu propice dezvoltării armonioase a copiilor din localitate.

MATERIAL DIFUZAT DE SOCIETATEA CALARARASI HEXEL PRESS SRL, COMANDAT DE PSD – FILIALA CĂLĂRAȘI – CUI MF: 21240002

Continue Reading

Cele mai vizualizate