Connect with us

Administrație

VIDEO. Municipiul Călărași are 25 de proiecte de modernizare

Published

on

Edilul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a prezentat într-o conferinţă de presă, stadiul celor 25 de proiecte menite să modernizeze infrastructructura din oraş și nu numai. Din nefericire, toate cele 25 de proiecte demarate de autoritatea locală au fost afectate de inflația prețurilor la materialele de construcții, motiv pentru care autoritățile din Călărași vor fi nevoite să suplimenteze sumele de bani prevăzute pentru realizarea acestor importante investiții. Iată stadiul fiecărui proiect:
“Astăzi (23 iunie 2022) voi prezenta o parte din proiectele europene și ceea ce mai facem din banii primăriei. Am observat în ultima perioadă că Partidul Național Liberal are așa o zbatere despre ce se întâmplă și ce facem, dar în schimb în Consiliu nu votează ceea ce trebuie să voteze pentru cetățeni. Dacă noi am votat aceste proiecte europene, dânșii nu binevoiesc să voteze, pentru că li se pare că nu știm ce să facem și cum să facem. Ei consideră că nu mai trebuie să facem nici lucrări suplimentare, nici lucrări conexe, pentru aceste proiecte europene.” –  a declarat Marius Dulce în conferința din 23 iunie.

Cum arată Centrul Vechi din Călărași în mijlocul șantierului

Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra. Acolo se lucrează, avem o cofinanțare foarte mare, de peste 5 milioane de euro, iar dacă pun în aplicare și sperăm că le vor ajunge acești bani de proiect. Dacă ajungem la Ordonanța 64, atunci ne mai trebuie vreo 13 milioane de lei. Deci banii pe care i-am luat și pe care i-am împrumutat, uitați că de fapt aproape 40 de milioane de lei merg către acest proiect Promenada, care este complementar cu portul de ambarcațiuni ușoare. Atunci aceste lucrări sunt conexe și trebuie făcute, pentru că deja, dacă mergeți acolo, o să vedeți că prinde contur.
Al doilea proiect este reabilitarea termică a grădiniței cu program prelungit „Țara Copilăriei”. Aici așteptăm avizul ISU, mai avem lucrări complementare, pe lângă cofinanțarea de 2%, mai avem cel puțin 20.000 de lei dacă ISU schimbă cerințele după noua metodologie.
Reabilitarea termică a liceului teoretic „Mihai Eminescu” – suntem în grafic, acolo funcționăm foarte bine, se construiește și o să fie terminat spunem noi mai devreme de 1 decembrie 2023.
Reabilitarea termică a școlii gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, Școala 11, acolo deja este dat ordinul de începere, dar faptul că prețurile au luat-o razna, constructorul își face fel de fel de proiecte, caută să negocieze prețurile cele mai bune ca să poată să stea în prețurile de achiziție și să putem să ducem lucrarea la bun sfârșit, fără costuri suplimentare.
Modernizare Centru Comunitar existent și amenajare zonă adiacentă Oborul Nou – aici așteptăm să vedem ce modificări s-au mai făcut. Contractul de finanțare a fost semnat și o să lucrăm la proiectul de proiectare tehnică, o să începem lucrările și sperăm să-l terminăm. Aici, ca la fiecare proiect european, intervin diferențele de prețuri și în fiecare zi negociem cu constructorul și căutăm soluții ca să menținem prețul, sau cel puțin dacă venim cu costuri suplimentare, să venim cu prețuri cât mai mici.
Înființare centru pentru activități educative, culturale, în cartierul Livadă – acolo deja a fost dat ordinul de începere, se lucrează și o să înceapă să toarne fundația chiar zilele următoare. Avem o problemă cu comunitatea. Constructorul spune că este amenințat că dacă pune fierul, noaptea o să-l ia. Acolo se pare că vom avea nevoie de o intervenție mai deosebită, să spunem așa, pentru a pune la punct lucrurile, pentru că nu putem lăsa pe fiecare să facă ce vrea pe domeniul public.
Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin modernizarea infrastructurii căilor cu derulare a transportului public local. Este vorba de strada București, s-a dat ordinul, acum așteptăm proiectul. Am vorbit cu cel care a câștigat, cu antreprenorul, și așteptăm până la sfârșitul lunii să vină cu primul draft de proiect, ca să putem discuta îmbunătățirile pe care le aducem acolo și să vedem cum vom face cu tronsonul care nu a fost prin în proiectul de modernizare a străzii București, respectiv trotuarul de pe Titulescu, pe partea cu Profi, până la Cuza Vodă. Vom avea toate detaliile la momentul respectiv, suntem în grafic și cu siguranță vom termina până în 2023. Dacă nu a fost prins în proiect este clar că o să fie cheltuieli de peste 500.000 de lei cu acest trotuar pe care trebuie să-l reabilităm. Avem un contract de deviz. Sperăm să mai apară și altele, dar cu siguranța o să avem cheltuieli suplimentare pe toată suprafața și întinderea acestui proiect, mai ales dacă vrem să asfaltăm pe banii noștri și bucata de la Dedeman, până la intrarea în Modelu.

Strada București va fi reabilitată

Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrală a municipiului. Este vorba despre pietonal – aici lucrăm, deja acolo suntem undeva la 30% ca execuție, ne mișcăm destul de bine și o să iasă un proiect frumos. Acum deja trebuie să începem să ne gândim ce urmează, pentru că avem și lucrări complementare în zonă, dar în același timp trebuie să pregătim și mentenanțele respective. Avem fântâni foarte multe, și atunci trebuie să avem grijă de ele, pentru că dacă doar le facem și nu le îngrijește cineva, atunci avem o problemă.
Îmbunătățirea transportului public de călători în municipiul Călărași, creșterea performanței acesteia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului, monitorizare video bazat pe instrumente inovative și eficiente. Ne gândim la acest proiect, pentru că trebuie să gândim cheltuielile următoare în ceea ce privește mentenanța. Este un sistem complex, atunci trebuie să pregătim pentru anul viitor ce costuri avem cu această mentenanță pentru a fi funcțională. Vedeți la ora actuală, tot ne lovim de această problemă, deoarece avem doar 140 de camere la nivel de primărie și sunt funcționale ba 40, ba 30, ba 50. Se pare că n-am găsit pe cineva ca să le pună la punct și de aceea trebuie să gândim foarte bine sistemul de mentenanță în această privință.
Creșterea atractivității, siguranței, eficienței transportului public în municipiul Călărași prin modernizarea acestui mod de transport. Aici vorbim de acel contract în care autobuzele deja sunt date în lucru, le așteptăm să vină la începutul lunii septembrie și acum lucrăm pentru a face platformele de montare a cabinelor de stație de așteptare, complementar o să fie și stațiile de biciclete. Am avut întâlnire cu operatorul și trebuie să punem la punct sistemul pentru a fi funcțional și a îndeplini toți parametrii contractuali din proiect.

Autobuze hibrid în Călărași

Regenerarea fizică a zonei defavorizate Cărămidari zona 7, dezvoltarea bazei materiale destinate activităților creative, culturale și recreative. Din cauza creșterilor prețurilor de fiecare dată când l-am scos nu a venit nimeni, iar acum iarăși suntem în zona de proiectare, pentru a avea valorile corecte la vremea aceasta, după care urmează să fie integrat în SICAP ca să putem să vedem cine va veni. Cred că a fost scos de cel puțin trei ori și nu a venit nimeni.
Sporirea gradului de mobilitate a populației prin introducerea unui sistem integrat de mobilitate urbană, alternativă, cu stații inteligente, automatizate, de biciclete în municipiul Călărași. Acesta a fost contractat. Urmează să facem stațiile de biciclete, amplasamentele le-am stabilit, iar după aceea el va deveni funcțional, pentru că în contract trebuie să vină foarte repede cu bicicletele. Trebuie să ne gândim că acest serviciu trebuie externalizat, pentru că cineva trebuie să repare bicicletele, să le recupereze, cineva trebuie să știe unde sunt localizate în orice moment aceste biciclete.

Municipiul Călărași va avea o rețea de piste de biciclete și 19 stații de biciclete

Reducerea emisiilor de carbon în zona urbană prin construirea unui terminal intermodal de transport în zona vest Siderca. Deja a fost semnat, e în stadiul de proiectare. O să iasă foarte frumos, pentru că este complementar cu proiectul de autobuze.
Fundamentarea deciziilor de planificare strategică și măsuri simplificate pentru cetățeni la nivelul administrației publice Călărași. Este contract semnat, termen de implementare până în 2022. Aici avem monitorizare de parcări prin sisteme video și trebuie făcut un regulament prin HCL ca să definim cum realizăm acest lucru. Avem un fenomen acum la parcări, am observat că după ce am scos la licitație și acolo unde avem o parcare foarte generoasă vin foarte puțini să procure parcare de reședință. În condițiile astea, dacă mergem în acest trend, vom fi obligați de a face în aceste zone toate parcările mari, pentru că așa e modern, să facem parcări cu plată, iar cei care stau în zonele respective să devină parcare de reședință dacă vin să achiziționeze aceste locuri.
Reabilitarea termică a căminului pentru persoane vârstnice Antim Ivireanul. Aici suntem la nivel de proiectare, pentru că iarăși sunt foarte multe discuții. În momentul în care au crescut prețurile la materiale, deja banii care au fost prinși în proiect nu au mai fost suficienți, deci așteptăm un nou proiect, pentru că valorile au ieșit destul de mari. De la 2.000.200, acum ajungem la aproximativ 4.000.000, asta înseamnă o creștere destul de mare și care trebuie suportată de bugetul local.
Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate și a intermodalității în municipiul Călărași prin amenajarea unei rețele de piste de biciclete. Se dă ordinul de începere, mai trebuia să luăm un aviz de la Enel, s-a luat și de săptămâna viitoare avem ordinul de începere. O să fie în grafic. Am găsit soluțiile, pentru că și aici au fost probleme cu banii, cu prețurile la materiale. S-au găsit soluțiile tehnice de a sta în prețuri și a merge în continuare.
Reabilitarea infrastructurii educaționale pentru învățământ antepreșcolar și preșcolar, grădinița cu program prelungit Step by Step. Aici avem cheltuieli neeligibile de peste 500.000 de lei. Așteptăm de la ISU acum, pentru că s-a schimbat metodologia și s-ar putea să fie ceva în plus pentru siguranța copiilor. Din momentul în care luăm avizarea de la ISU atunci am rezolvat și această problemă, dar cu costuri suplimentare.
Regenerarea spațiului urban în mijlocul din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona Vest și a spațiului verde din zona de locuit Navrom. Aici vorbim de cele două parcuri Navrom și parcul care se va crea pe regenerare de la Mircea Vodă până la Titulescu. Deja s-a dat ordinul de începere pentru parcul Navrom. Urmează de săptămâna viitoare să dăm ordinul de începere și pentru cel din zona Mircea Vodă. Vreau să vă spun că cheltuielile suplimentare pentru acest parc, pentru că nu puteam să lăsăm stâlpii aceia mari de înaltă tensiune, deja ne costă peste 1,6 milioane de lei, ca să introducem cablurile în subteran. Cineva spunea ca Enelul să ne ajute cu 50%. Nu, legislația s-a schimbat. Enel ne ajută cu 50% numai în zonele în care interferăm cu carosabil. Atunci toată această cheltuială va fi suportată de către primăria Călărași.
Sistemul de monitorizare de care vorbeam este complementar comutarea sediului poliției locale, care este susținută iarăși din bani publici. Numai în felul acesta putem lua sistemul de monitorizare ca să facem un centru de monitorizare modern în zona respectivă.
Modernizare și extindere corp B Liceul Mihai Eminescu. Aici suntem la nivel de depunere a avizelor la ISU. După ce le luăm emitem autorizația de construcții și atunci putem să dăm drumul la lucruri. Cu siguranță se va termina tot până în 2023.
Dezvoltarea infrastructurii educaționale antepreșcolare și preșcolare din municipiul Călărași. Este vorba despre creșa săptămânală. Iarăși aici avem o problemă și căutăm soluții la ea. Chiar dacă am dat ordinul de începere, chiar dacă trebuie să începem cu demolarea, deja s-a schimbat metodologia, iar cheltuielile suplimentare pentru această creșă s-ar putea să ajungă la un milion de euro, suportați din banii primăriei.
Avem proiectul de modernizare, reabilitare și echipare Colegiul Agricol Sandu Aldea. Aici se lucrează, suntem în grafic, se va termina lucrarea.
Documentații tehnice pentru proiectul cu titlul „Mobilitate urbană prin promovarea utilizării mijloacelor alternative de transport”. Mă întrebați de traseele pentru autobuze, da, în ăsta este integrat. Am ales traseele, deja știm ce avem de făcut și pe unde să ne ducem. Încercăm în acest fel să obținem și o modernizare a infrastructurii pe aceste trasee, ca să nu mai fie suportată din banii noștri. La punctul B al acestui proiect avem o sumă de 9 milioane de euro, din care 6 milioane de euro vom investi în grădina zoologică pentru a o aduce la nivel european, și cu 2,5 milioane de euro o să modernizăm zonele pe care le-am localizat deja dintre blocuri – de la sisteme video, până la trotuare, parcări, locuri de joacă și multe altele.
Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Călărași. Deja acesta se derulează, o parte dintre aceste produse au fost distribuite la școli. A mai rămas un capitol pe care l-am rescos la licitație, să sperăm că n-o să mai fie pandemie și să le putem folosi în liniște atunci când va trebui.
“Mai avem un proiect care deja a câștigat și este la Ministerul Dezvoltării. Este vorba de acele tablete, care sunt așteptate cu foarte multă nerăbdare de copii. În momentul în care se va semna definitiv, atunci vom avea tablete și pentru copii.” –  a punctat primarul Marius Dulce în conferința de presă.

Administrație

Independența / Gabriel Rădulescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Gabriel Rădulescu, din comuna Independența, județul Călărași, și-a anunțat intrarea în cursa pentru un nou mandat, la alegerile locale din 9 iunie, printr-o postare pe rețelele de socializare datată 22 aprilie 2024. Acesta, susținut de PSD Călărași, aspiră la continuarea mandatului său în funcția de primar pentru încă patru ani.

Într-o declarație pe o rețea de socializare, primarul Gabriel Rădulescu a subliniat dedicarea sa față de comunitatea locală: “Astăzi mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența. “Astăzi (n.r. luni, 22 aprilie) mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența.”, a scris pe contul personal de Facebook tânărul primar care a continuat “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt. Mă bazez pe inteligența și buna credință a alegătorilor.”

Gabriel Rădulescu intră în competiție cu încredere, remarcând că, din informațiile deținute, vor exista doar doi contracandidați pentru funcția de primar, iar el este hotărât să demonstreze că este cel mai bun alegând: “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt.

Este de menționat că în urmă cu aproape patru ani, pe 27 septembrie 2020, Gabriel Rădulescu a câștigat mandatul de primar cu un număr semnificativ de voturi, obținând 885 de voturi, adică 49,05% din totalul voturilor exprimate. Într-o competiție cu alți patru candidați, Rădulescu s-a clasat pe primul loc.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Obiectivele primarului Nicolae Rîjnoveanu pentru mandatul 2024-2028

Published

on

roseti

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Nicolae Râjnoveanu din comuna Roseți se pregătește să ducă mai departe viziunea sa asupra dezvoltării locale, prezentând o serie de proiecte ambițioase pentru mandatul său viitor, care se întinde între 2024 și 2028. Cu cinci obiective finalizate și al șaselea în curs de realizare cu o rată de 90%, primarul evidențiază angajamentul său pentru progresul comunității.

Aceste proiecte, finanțate atât din surse europene, cât și guvernamentale, reprezintă piloni importanți în planurile de dezvoltare ale comunei. Printre acestea se numără finalizarea sălii de sport școlare, implementarea sistemului de distribuție a gazelor naturale – o inițiativă importantă, construirea dispensarului comunal și reabilitarea Grădiniței, ambele finanțate prin intermediul CNI. De asemenea, se propune construirea unui sistem fotovoltaic pentru producția de energie regenerabilă, cu impact semnificativ asupra costurilor, și construirea unei platforme de gunoi de grajd.

Cu un total de 11 proiecte planificate, primarul Râjnoveanu și echipa sa au toate resursele necesare pentru a le implementa în următorii patru ani, având în vedere beneficiile pe care le vor aduce locuitorilor comunei Roseți.

Iată lista completă a proiectelor planificate pentru mandatul 2024-2028:

Advertisement

1. Construirea unei săli de sport școlare în comuna Roseți, satul Roseți, strada C.A. ROSETTI, numărul 101, Județul Călărași;
2. Implementarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale în localitatea Roseți, Județul Călărași;
3. Construirea și echiparea Dispensarului Comunal în comuna Roseți, Județul Călărași;
4. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal “Elisabeta Rosetti” din comuna Roseți, Județul Călărași;
5. Extinderea rețelei de canalizare menajeră, racordurile la rețeaua de canalizare menajeră și extinderea stației de epurare în comuna Roseți, Județul Călărași;
6. Realizarea branșamentelor pentru apă potabilă și racordurile la canalizare în comuna Roseți, Județul Călărași;
7. Construirea unui sistem fotovoltaic prosumator pentru autoconsum în comuna Roseți, Județul Călărași;
8. Construirea unei platforme de gunoi de grajd;
9. Lucrări de reabilitare și modernizare a rețelei de drumuri publice, amenajarea spațiilor verzi și realizarea a patru sensuri giratorii în comuna Roseți, Județul Călărași;
10. Construirea unei remize pentru utilajele din dotarea Primăriei comunei Roseți, Județul Călărași;
11. Achiziționarea unui microbuz electric pentru elevii din comuna Roseți, Județul Călărași.

Continue Reading

Administrație

Primarul Ionel Tatu își onorează promisiunile. Ce obiective a atins edilul în 2024

Published

on

Primarii din 36 de localități și conducerea CJ Călărași

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul comunei Vâlcelele, Ionel Tatu, reușește să-și onoreze promisiunile făcute comunității sale. Cu mandatul aprope dus la final, acesta a transformat localitatea și satele adiacente prin proiecte ambițioase și inovatoare.

Una dintre cele mai notabile realizări ale primarului Tatu este asfaltarea întregii comune și a satelor înconjurătoare, oferind astfel un confort locuitorilor. Cu toate că această inițiativă a necesitat resurse considerabile, primarul a demonstrat că este dedicat îmbunătățirii infrastructurii locale pentru bunăstarea comunității.

Dar angajamentul său nu se oprește aici. Primarul Tatu are în plan reabilitarea căminului cultural, o dorință veche de mai mulți ani a localnicilor. Deși acest proiect a fost întâmpinat cu obstacole precum licitații și inflație a prețurilor materialelor de construcții, primarul rămâne hotărât să-l ducă la bun sfârșit.

În plus, comuna Vâlcelele a fost selectată pentru a primi fonduri destinate extinderii rețelelor de gaze naturale, inclusiv a branșamentelor individuale, și pentru conectarea la rețeaua națională de distribuție a gazelor naturale. Această inițiativă, anunțată de către ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian-Ioan Veștea, și de ministrul energiei, Sebastian-Ioan Burduja, va aduce beneficii semnificative locuitorilor comunei.

Advertisement

În timp ce primarul Tatu se remarcă prin proiectele sale de infrastructură, el nu uită nici de alte aspecte importante ale vieții comunitare. Eforturile sale includ modernizarea infrastructurii locale, digitalizarea și creșterea siguranței în comunitate prin instalarea unor sisteme de supraveghere video cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare.

Totodată, gestionarea deșeurilor reprezintă o preocupare majoră pentru primarul Tatu. El propune aducerea de containere pentru colectarea selectivă, în încercarea de a îmbunătăți procesul de gestionare a deșeurilor în comunitate și de a contribui la protejarea mediului înconjurător.

Continue Reading

Cele mai vizualizate