Connect with us

Cultură

VIDEO. Holocaustul. Lagărul de la Călărași. Unde au fost duși evreii cu primul tren plecat de la Iași

Published

on

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

Într-un interviu acordat CanalSUD.ro, Bogdan Bogatu, profesor de istorie al Școlii Gimnaziale Carol I din Călărași a detaliat perioada evenimentului care a marcat întreaga omenire. Urmăriți interviul aici!

Călărașiul a avut un lagăr pentru evrei

Stația finală pentru primul „tren al morții” care a plecat din Iași după pogromul din 29 iunie 1941 a fost Călărași. Așa cum se știe, în pogromul de la Iași, au fost uciși câteva mii de evrei, împușcați pe străzile orașului și în curtea Chesturii de Poliție sau sufocați în cele două „trenuri ale morții”.

Mai puțin cunoscută este povestea celor o mie și ceva de evrei care au supraviețuit și au fost ținuți captivi două luni în Călărași. Dacă locurile din Moldova legate de pogrom – clădirea fostei Chesturi din Iași, gările și gropile comune din Iași, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Roman – au intrat pe harta memoriei, Călărașiul a rămas un reper vag, cu multe necunoscute.

Fotografie din 6 iulie 1940, din momentul sosirii trenului morții la Călărași. Fototeca CSIER

Fotografie din 6 iulie 1940, din momentul sosirii trenului morții la Călărași. Fototeca CSIER

Ce însemna, de fapt, „lagărul de la Călărași”? Era un lagăr clasic? Care era regimul de detenție? Câți evrei au murit și din ce cauze? Știm numele victimelor? Unde au fost îngropate? Care a fost atitudinea autorităților locale? Supraviețuitorii au fost folosiți sau nu la muncă forțată? Acestea și multe alte întrebări au răspunsuri parțiale în istoriografie. Mai multe informații ies la iveală din documente de arhivă puse recent la dispoziția cercetătorilor, la Arhivele Naționale ale României sau la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, și din cercetarea de teren.

Clădirile lagărului

Locul principal de detenție pentru evreii deportați din Iași din ordinul lui Ion Antonescu a fost într-o clădire din cadrul cazărmii Regimentul 23 Infanterie din Călărași. Din ziua de 6 iulie 1941, când primul „tren al morții”, cu 1111 supraviețuitori dintr-un transport de 2500 de evrei, s-a oprit la Călărași, ni s-a păstrat o fotografie, aflată în arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, cu oamenii abia coborâți, aflați în stare jalnică (60% dintre ei, conform unei evaluări, erau complet dezbrăcați). Pe baza fotografiei se poate face identificarea clădirii. Locul a fost vizitat în 2015 de regizorul francez Romulus Balazs, regizorul unui film documentar despre pogromul de la Iași. Clădirile Regimentului 23 Infanterie se găsesc acum reabilitată parțial. A fost preluată de Societatea Drumuri și Poduri Călărași.

Advertisement

Clădirea în care au fost închiși evreii de către armata antonesciană este imensă și are forma unei cruci – mai precis, a crucii Sfântului Gheorghe, cu aripile, de mici dimensiuni, pe zona mediană. Acoperișul este prăbușit într-o bună măsură. Cimentul pe care au dormit evreii înfometați și dezbrăcați este acoperit acum cu lemn măcinat, zidărie și multă mizerie. Din acoperiș sunt gata să cadă noi bucăți de lemn și metal. Pe scurt, locul este neprimitor și periculos.

La sosirea în gara Călărași, în „trenul morții” se găseau și 69 de evrei mai mult morți decât vii. „Muribunzii”, după cum erau numiți în documentele vremii, au fost plasați de autoritățile locale într-o altă clădire – în școala din Măgureni, atunci un sat, astăzi cartier al Călărașiului. 40 dintre aceștia au murit la scurt timp, într-un ritm de 5-6 pe zi. Alți evrei aflați în stare precară, în jur de 35, au fost internați în spitalul din localitate. Și aici au fost câteva decese.

Școala Magureni. Prin amabilitatea dlui Nicolae Tiripan

Școala Magureni. Prin amabilitatea dlui Nicolae Tiripan

Victimele

“La operația debarcării au asistat domnul prefect Mihail Ștefănescu, domnul colonel Romano Victor din partea Garnizoanei Călărași, domnul maior Nicolescu Gheorghe, comandantul P.S. Regimentul 23 Infanterie, maior Ionescu Marin, comandantul Legiunii de Jandarmi Ialomița, domnul medic primar al județului Ialomița (Aurel Mihăilescu – n.ns. N.Ț.) și domnul șef al Poliției, Movilescu”. Evreii în viață și cei muribunzi au fost predați ofițerului de zi pe corp al Regimentului 23 Infanterie.

De menționat ar fi faptul că față de aceste cifre, pe care le considerăm oficiale, toate celelalte surse de care avem cunoștință, dau alte cifre decât cele consemnate în procesul-verbal mai sus menționat. Astfel, într-o declarație, dată în fața acuzatorului public D. Săracu, Ianu Naftule menționa că au fost debarcați „un număr de 25 morti și 38 grav bolnavi, iar vii au fost 1058”. Adam Simantov, martor ocular, din Călărași, nota că la deschiderea vagoanelor erau de față toți șefii instituțiilor locale ale regimului antonescian, în frunte cu prefectul, colonelul Nica, iar grupa de ostași a descărcat în total 1021 de „iudeo-comuniști” ieșeni, dintre care 21 cadavre și 69 muribunzi, iar Silviu Dragomir scria într-un articol în „”Cotidianul” că: „La destinație (gara Călărași) au ajuns 776 evrei din cei 1900”.

Diferența de la 1729, câți au plecat din Tg. Frumos, au murit, fiind debarcați pe traseu: 654 cadavre la Tg. Frumos; 327 cadavre în gara Mircești; 300 cadavre la Săbăoani; 47 cadavre la Roman; 10 cadavre la Mărășești și 40 cadavre la Inotești. Și referitor la comportamentul autorităților locale părerile sunt diferite, cele date la cald, la scurta vreme de la evenimente, fiind mult mai acide decât ale celor care și-au spus punctul de vedere peste ani de la producerea evenimentelor. Astfel, Ilie Ghenovici declara că Nicolae Pascu, președinte al Tribunalului Ialomița „a salvat de la moarte, în iulie 1941, sute de evrei din trenul morții, ajunși la Călărași, prin intervenția personală și făcând uz de autoritatea sa de președinte al Tribunalului”. (Dosar MAI nr. 39258).” – precizează Nicolae Țiripan, istoric al Călărașiului, într-un material publicat pe istoriaregasita.blogspot.com

Autoritățile din Călărași au întocmit mai multe situații ale victimelor, supraviețuitori și morți. Astfel, dintr-o împărțire pe vârste a deportaților aflăm că 688 aveau între 21 și 50 de ani. 163 erau minori, iar 110 aveau peste 50 de ani. În august 1941, când a fost făcută această statistică, din 1006 evrei, 45 erau grav bolnavi, de diferite vârste. Conform împărțirii pe profesii, cei mai mulți erau funcționari comerciali (242), comercianți (177), croitori (119), muncitori (106). 33 erau elevi, 12 studenți, 11 industriași, 4 rabini, 2 profesori, 1 fotograf. În lagăr mai erau: medici, farmaciști, dentiști, ingineri, brutari, tâmplari, cizmari, zidari, birjari, lăcătuși, mecanici, tinichigii, ceaprazari, frizeri etc.

Știm cu precizie cauza morții doar pentru 25 de victime. Sunt cei descărcați deja morți din vagoane la sosirea trenului la Călărași și care au fost examinați de un medic legist. La motivul decesului morții, cel mai frecvent apar: septicemia, ca urmare a unor leziuni prin violență care s-au infectat în condițiile mizerabile din vagoanele sigilate de jandarmii antonescieni; blocaje ale rinichilor și plămânilor – în condițiile în care deportații au fost deprivați de apă și aer; stop cardiac și hemoragie cerebrală – după un drum care a durat șapte zile. Până pe 28 iulie 1941, muriseră 80 de deportați, iar până la 23 august, totalul a urcat la 98 de morți, conform cifrelor oficiale. O parte dintre decese au fost raportate târziu, spre toamnă, când evreii fuseseră trimiși înpoi la Iași. În arhive s-a mai păstrat o listă de 153 de morți. Unii supraviețuitori au vorbit de 200 de morți la Călărași. În cazul câtorva zeci de evrei care au murit din cauza regimului de detenție de la Călărași, dizenteria a fost principalul motiv.

Advertisement

https://youtu.be/v8g2UVNQxHk

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Expoziția „Miopie Istorică” despre deportările din Bărăgan de la Muzeul Municipal Călărași rămâne deschisă până pe 7 mai

Published

on

Sursă foto: Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR)

Expoziția „Miopie Istorică” realizată de Sever Petrovici-Popescu și curatoriată de Ioana Marinescu, proiect muzeal itinerant produs de Muzeul Ororilor Comunismului în România, rămâne deschisă până pe data de 7 mai 2024, între orele 09:00 și 17:00. La Muzeul Municipal din Călărași, vernisajul a avut loc pe 16 martie și trebuia să se încheie pe 14 aprilie. 

În „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie: deportările din Bărăgan.

În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.

Mai multe informații despre expoziție, în articolul de aici.

Desfășurată inițial în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, 1.500 de vizitatori au trecut deja pragul expoziției, luând contact direct cu fenomenul deportărilor din Bărăgan. Prin prezența la Muzeul Municipal Călărași, organizatorii și au asumat în continuare educarea publicului larg cu privire la episodul 1951 și familiarizarea privitorului cu arta contemporană practică de Sever Petrovici-Popescu.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

Muzeul Dunării de Jos prezintă exponatul lunii aprilie, descoperit în 1973

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului exponatul lunii aprilie: sceptru de corn, descoperit în 19373 de către Sebastian Morintz, în punctul numit La Caraman, pe malul de nord – est al lacului Mostiștea, în partea de vest a satului Ulmu (jud. Călărași). Piesa face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și este încadrată în epoca bronzului final – Cultura Coslogeni (circa 1300 – 1100 î.Hr.).

Piesa a fost descoperită în anul 1973, într-o campanie de cercetări sistematice condusă de Sebastian Morintz. Sceptrul cu numărul de inventar 39077 este din corn, prelucrat prin retezarea la bază a celor trei ramuri. Piesa prezintă un orificiu de înmănușare, iar starea de conservare este una bună. Dimensiunile acesteia sunt următoarele: L 99 mm, l 100 mm, grosime 60 mm.

Artefactul a fost prelucrat prin debitaj și abraziune. Debitajul primar (tăierea) s-a făcut cu o unealtă foarte bine ascuțită, printr-o tăiere fermă, exactă, astfel încât marginile extremităților sunt regulate, iar ulterior a fost chiar finisat prin abraziune. Tot prin debitaj și abraziune a fost înlăturată și rozeta specifică de la baza coarnelor.

Sceptrele/măciucile erau fixate într-un mâner de lemn, asemeni topoarelor de luptă, puteau întruchipa ideea de armă, ca simbol al războinicului, fiind utilizate în scop ceremonial. Nu se exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste obiecte să fi fost simple arme pentru lovirea de aproape, deși greutatea redusă a lor nu susține pe deplin o astfel de funcționalitate, explică Muzeul Dunării de Jos.

Advertisement

Astfel de artefacte au mai fost descoperite în aria Culturii Noua la Cotârgaci (jud. Botoșani) și în Republica Moldova (Odaia Miciurin).

 

Continue Reading

Cultură

CJCC / Cine sunt concurenții care au trecut de preselecțiile Flori de Mai 2024

Published

on

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție. Între 22 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile pentru acest festival au constituit o rampă de lansare pentru talentele tinere. Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 122 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți au reușit să treacă de etapa preselecției.

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Advertisement

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

 

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

 

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Cu privire la concurenții din secțiunea “Floricele de Mai” – Categoria de vârstă 13-15 ani și Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani, aceștia sunt rugați să intre în contact cu Maestrul dirijor și compozitor, Viorel Gavrilă, pentru stabilirea pieselor ce vor fi acompaniate de orchestră.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate