Connect with us

Cultură

VIDEO. Holocaustul. Lagărul de la Călărași. Unde au fost duși evreii cu primul tren plecat de la Iași

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

Într-un interviu acordat CanalSUD.ro, Bogdan Bogatu, profesor de istorie al Școlii Gimnaziale Carol I din Călărași a detaliat perioada evenimentului care a marcat întreaga omenire. Urmăriți interviul aici!

Călărașiul a avut un lagăr pentru evrei

Stația finală pentru primul „tren al morții” care a plecat din Iași după pogromul din 29 iunie 1941 a fost Călărași. Așa cum se știe, în pogromul de la Iași, au fost uciși câteva mii de evrei, împușcați pe străzile orașului și în curtea Chesturii de Poliție sau sufocați în cele două „trenuri ale morții”.

Mai puțin cunoscută este povestea celor o mie și ceva de evrei care au supraviețuit și au fost ținuți captivi două luni în Călărași. Dacă locurile din Moldova legate de pogrom – clădirea fostei Chesturi din Iași, gările și gropile comune din Iași, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Roman – au intrat pe harta memoriei, Călărașiul a rămas un reper vag, cu multe necunoscute.

Advertisement
Fotografie din 6 iulie 1940, din momentul sosirii trenului morții la Călărași. Fototeca CSIER

Fotografie din 6 iulie 1940, din momentul sosirii trenului morții la Călărași. Fototeca CSIER

Ce însemna, de fapt, „lagărul de la Călărași”? Era un lagăr clasic? Care era regimul de detenție? Câți evrei au murit și din ce cauze? Știm numele victimelor? Unde au fost îngropate? Care a fost atitudinea autorităților locale? Supraviețuitorii au fost folosiți sau nu la muncă forțată? Acestea și multe alte întrebări au răspunsuri parțiale în istoriografie. Mai multe informații ies la iveală din documente de arhivă puse recent la dispoziția cercetătorilor, la Arhivele Naționale ale României sau la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, și din cercetarea de teren.

Clădirile lagărului

Locul principal de detenție pentru evreii deportați din Iași din ordinul lui Ion Antonescu a fost într-o clădire din cadrul cazărmii Regimentul 23 Infanterie din Călărași. Din ziua de 6 iulie 1941, când primul „tren al morții”, cu 1111 supraviețuitori dintr-un transport de 2500 de evrei, s-a oprit la Călărași, ni s-a păstrat o fotografie, aflată în arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, cu oamenii abia coborâți, aflați în stare jalnică (60% dintre ei, conform unei evaluări, erau complet dezbrăcați). Pe baza fotografiei se poate face identificarea clădirii. Locul a fost vizitat în 2015 de regizorul francez Romulus Balazs, regizorul unui film documentar despre pogromul de la Iași. Clădirile Regimentului 23 Infanterie se găsesc acum reabilitată parțial. A fost preluată de Societatea Drumuri și Poduri Călărași.

Clădirea în care au fost închiși evreii de către armata antonesciană este imensă și are forma unei cruci – mai precis, a crucii Sfântului Gheorghe, cu aripile, de mici dimensiuni, pe zona mediană. Acoperișul este prăbușit într-o bună măsură. Cimentul pe care au dormit evreii înfometați și dezbrăcați este acoperit acum cu lemn măcinat, zidărie și multă mizerie. Din acoperiș sunt gata să cadă noi bucăți de lemn și metal. Pe scurt, locul este neprimitor și periculos.

La sosirea în gara Călărași, în „trenul morții” se găseau și 69 de evrei mai mult morți decât vii. „Muribunzii”, după cum erau numiți în documentele vremii, au fost plasați de autoritățile locale într-o altă clădire – în școala din Măgureni, atunci un sat, astăzi cartier al Călărașiului. 40 dintre aceștia au murit la scurt timp, într-un ritm de 5-6 pe zi. Alți evrei aflați în stare precară, în jur de 35, au fost internați în spitalul din localitate. Și aici au fost câteva decese.

Școala Magureni. Prin amabilitatea dlui Nicolae Tiripan

Școala Magureni. Prin amabilitatea dlui Nicolae Tiripan

Victimele

“La operația debarcării au asistat domnul prefect Mihail Ștefănescu, domnul colonel Romano Victor din partea Garnizoanei Călărași, domnul maior Nicolescu Gheorghe, comandantul P.S. Regimentul 23 Infanterie, maior Ionescu Marin, comandantul Legiunii de Jandarmi Ialomița, domnul medic primar al județului Ialomița (Aurel Mihăilescu – n.ns. N.Ț.) și domnul șef al Poliției, Movilescu”. Evreii în viață și cei muribunzi au fost predați ofițerului de zi pe corp al Regimentului 23 Infanterie.

De menționat ar fi faptul că față de aceste cifre, pe care le considerăm oficiale, toate celelalte surse de care avem cunoștință, dau alte cifre decât cele consemnate în procesul-verbal mai sus menționat. Astfel, într-o declarație, dată în fața acuzatorului public D. Săracu, Ianu Naftule menționa că au fost debarcați „un număr de 25 morti și 38 grav bolnavi, iar vii au fost 1058”. Adam Simantov, martor ocular, din Călărași, nota că la deschiderea vagoanelor erau de față toți șefii instituțiilor locale ale regimului antonescian, în frunte cu prefectul, colonelul Nica, iar grupa de ostași a descărcat în total 1021 de „iudeo-comuniști” ieșeni, dintre care 21 cadavre și 69 muribunzi, iar Silviu Dragomir scria într-un articol în „”Cotidianul” că: „La destinație (gara Călărași) au ajuns 776 evrei din cei 1900”.

Diferența de la 1729, câți au plecat din Tg. Frumos, au murit, fiind debarcați pe traseu: 654 cadavre la Tg. Frumos; 327 cadavre în gara Mircești; 300 cadavre la Săbăoani; 47 cadavre la Roman; 10 cadavre la Mărășești și 40 cadavre la Inotești. Și referitor la comportamentul autorităților locale părerile sunt diferite, cele date la cald, la scurta vreme de la evenimente, fiind mult mai acide decât ale celor care și-au spus punctul de vedere peste ani de la producerea evenimentelor. Astfel, Ilie Ghenovici declara că Nicolae Pascu, președinte al Tribunalului Ialomița „a salvat de la moarte, în iulie 1941, sute de evrei din trenul morții, ajunși la Călărași, prin intervenția personală și făcând uz de autoritatea sa de președinte al Tribunalului”. (Dosar MAI nr. 39258).” – precizează Nicolae Țiripan, istoric al Călărașiului, într-un material publicat pe istoriaregasita.blogspot.com

Advertisement

Autoritățile din Călărași au întocmit mai multe situații ale victimelor, supraviețuitori și morți. Astfel, dintr-o împărțire pe vârste a deportaților aflăm că 688 aveau între 21 și 50 de ani. 163 erau minori, iar 110 aveau peste 50 de ani. În august 1941, când a fost făcută această statistică, din 1006 evrei, 45 erau grav bolnavi, de diferite vârste. Conform împărțirii pe profesii, cei mai mulți erau funcționari comerciali (242), comercianți (177), croitori (119), muncitori (106). 33 erau elevi, 12 studenți, 11 industriași, 4 rabini, 2 profesori, 1 fotograf. În lagăr mai erau: medici, farmaciști, dentiști, ingineri, brutari, tâmplari, cizmari, zidari, birjari, lăcătuși, mecanici, tinichigii, ceaprazari, frizeri etc.

Știm cu precizie cauza morții doar pentru 25 de victime. Sunt cei descărcați deja morți din vagoane la sosirea trenului la Călărași și care au fost examinați de un medic legist. La motivul decesului morții, cel mai frecvent apar: septicemia, ca urmare a unor leziuni prin violență care s-au infectat în condițiile mizerabile din vagoanele sigilate de jandarmii antonescieni; blocaje ale rinichilor și plămânilor – în condițiile în care deportații au fost deprivați de apă și aer; stop cardiac și hemoragie cerebrală – după un drum care a durat șapte zile. Până pe 28 iulie 1941, muriseră 80 de deportați, iar până la 23 august, totalul a urcat la 98 de morți, conform cifrelor oficiale. O parte dintre decese au fost raportate târziu, spre toamnă, când evreii fuseseră trimiși înpoi la Iași. În arhive s-a mai păstrat o listă de 153 de morți. Unii supraviețuitori au vorbit de 200 de morți la Călărași. În cazul câtorva zeci de evrei care au murit din cauza regimului de detenție de la Călărași, dizenteria a fost principalul motiv.

https://youtu.be/v8g2UVNQxHk

 

Advertisement

Cultură

România, în prim-plan la festivalul internațional din Turcia! Ansamblul „Bărăganul” din Călărași a deschis parada oficială în straie tradiționale

Ansamblul Folcloric „Bărăganul” din Călărași a dat astăzi startul unei noi aventuri culturale peste hotare, fiind în centrul atenției la deschiderea oficială a festivalului internațional desfășurat în Turcia. Artiștii au reprezentat România cu mândrie, purtând costume tradiționale autentice și defilând într-o paradă spectaculoasă alături de delegații din mai multe țări.

În cadrul ceremoniei inaugurale, dansatorii călărășeni au purtat cu demnitate drapelul național, aducând în fața publicului o parte din sufletul românesc și farmecul folclorului din Bărăgan. Străzile orașului gazdă au fost inundate de aplauze și emoție, iar parada a transformat centrul urbei într-o explozie de culoare, tradiție și entuziasm.

Atmosfera a fost electrizantă, cu sute de localnici și turiști oprindu-se să admire rafinamentul costumelor românești și să fotografieze momentul. România a fost nu doar prezentă, ci vizibil apreciată și aplaudată, dovedind încă o dată că tradițiile noastre au puterea de a cuceri inimi oriunde în lume.

Ansamblul „Bărăganul” continuă să ducă mai departe moștenirea culturală a județului Călărași, reprezentând cu cinste România în marile evenimente internaționale. Urmează o săptămână plină de spectacole, interacțiuni culturale și emoții – iar totul poate fi urmărit în timp real pe canalele oficiale ale ansamblului.

Advertisement

Cultura unește. Tradiția ne definește. România dansează la Akșehir! 🇷🇴💃

Continue Reading

Cultură

Recomandare de carte – „Brooklyn” de Colm Tóibín

Brooklyn (2009), scris de Colm Tóibín, este un roman sensibil și profund care explorează teme precum identitatea, apartenența și sacrificiul personal prin povestea lui Eilis Lacey, o tânără irlandeză care emigrează în America anilor 1950. Cu un stil narativ sobru, dar încărcat de emoție, Tóibín creează un portret autentic al experienței de imigrant, captând atât frumusețea, cât și greutățile adaptării la o lume nouă.

Eilis, o tânără din Enniscorthy, Irlanda, se confruntă cu lipsa oportunităților în orașul său natal. Prin intermediul unui preot binevoitor, i se oferă șansa de a pleca în Brooklyn, New York, pentru un viitor mai bun. Romanul urmărește călătoria ei – de la despărțirea dureroasă de familie, la adaptarea într-un mediu străin, până la descoperirea iubirii și a propriei identități. Însă, când o tragedie o cheamă înapoi în Irlanda, Eilis este nevoită să facă o alegere dificilă între două lumi care o definesc.

Tóibín excelează în construirea unei protagoniste complexe. Eilis este un personaj pasiv, dar nu lipsit de profunzime – deciziile ei, influențate de circumstanțe și de așteptările celor din jur, reflectă realismul luptei interioare a multor imigranți. Stilul autorului este minimalist, dar fiecare frază este încărcată de subtext, permițând cititorului să simtă greutatea emoțiilor nerostite. Descrierile vieții din Brooklyn – de la pensiunea plină de personaje pestrițe la dansurile comunității irlandeze – sunt vii și evocatoare, oferind o fereastră către o epocă dispărută.

Un alt aspect remarcabil este modul în care Tóibín abordează tema casei și a apartenenței. Eilis nu este doar sfâșiată între două țări, ci și între versiuni diferite ale propriei persoane. Romanul evită clișeele, oferind o poveste lipsită de melodramă, dar plină de adevăruri universale.

Advertisement

Unii cititori ar putea considera ritmul romanului lent, iar pasivitatea lui Eilis poate fi frustrantă pentru cei care preferă personaje mai decisive. De asemenea, finalul, deși realist, poate părea abrupt, lăsând câteva întrebări fără răspuns. Totuși, această ambiguitate reflectă fidel natura dilemelor existențiale ale protagonistei.

Brooklyn este o meditație subtilă asupra alegerilor care ne definesc și asupra costului plecării de acasă. Colm Tóibín reușește să transforme o poveste aparent simplă într-o experiență literară memorabilă, datorită observațiilor sale fine despre natura umană și a scriiturii sale elegante. Recomand acest roman celor care apreciază ficțiunea literară introspectivă și poveștile care lasă loc pentru reflecție.

Continue Reading

Cultură

Recomandare de carte – „Cuplul de la nr. 9” de Claire Douglas

Cuplul de la nr. 9, scris de Claire Douglas, este un thriller psihologic captivant care te prinde de la prima pagină și te ține în suspans până la final. Cu o poveste ce împletește secrete de familie, mistere întunecate și răsturnări de situație surprinzătoare, romanul se dovedește a fi o lectură ideală pentru fanii genului, dar și pentru cei care apreciază o narațiune bine construită, cu personaje complexe.

Romanul o urmărește pe Saffron Cutler, o tânără însărcinată, care se mută împreună cu iubitul ei, Tom, în casa moștenită de la bunica ei, Rose, situată pe Skelton Place, numărul 9. Entuziasmul renovării casei se transformă rapid în groază atunci când meșterii descoperă în grădină rămășițele a două corpuri, îngropate cu treizeci de ani în urmă. În timp ce poliția deschide o anchetă, Saffron începe să pună la îndoială trecutul bunicii sale, Rose, care suferă de Alzheimer și locuiește într-un cămin de bătrâni. Pe măsură ce secretele ies la iveală, Saffron, Tom și Lorna, mama lui Saffron, devin detectivi amatori, încercând să deslușească misterul cadavrelor și legătura lor cu istoria familiei.

Povestea alternează între prezentul din 2018 și trecutul din 1980, prin perspectiva lui Rose, dezvăluind treptat detalii despre evenimentele care au dus la crime. Această structură narativă, combinată cu perspectivele multiple ale personajelor, creează o atmosferă tensionată și menține cititorul curios.

Recomand Cuplul de la nr. 9 cititorilor care apreciază thrillerele cu o poveste complexă, dar accesibilă, și celor care sunt în căutarea unui roman care să le stârnească atât curiozitatea, cât și emoțiile. Este o carte care te face să reflectezi la secretele ascunse în spatele aparențelor și la cât de departe pot merge oamenii pentru a-și proteja cei dragi.

Advertisement

Continue Reading