Connect with us

Știri

Vacanță în siguranță! Iată ce trebuie să faci pentru a te putea bucura de concediu

Published

on

În concediu, toată lumea vrea să se relaxeze şi…de ce nu, să se distreze! Numai că distracția unora poate însemna sfârşitul relaxării altora, dacă se depăşesc regulile bunului-simţ, iar de aici pot apărea situaţii conflictuale, cu urmări grave. 

Soluţii ,,ANTICONFLICT” 

Orice neînţelegere cu privire la parcare, camera de hotel, locul de plajă trebuie abordată cu calm, prin discuţii amiabile, fără a ridica vocea sau a jigni.

,,Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”. Ţineţi cont, însă, că plăcerile dumneavoastră nu coincid neapărat cu ale celorlalţi, aşa că păstraţi volumul radioului în limite rezonabile sau folosiţi căşti.

Oricât de mult dorim să ne distrăm, mai avem nevoie şi de odihnă.  Păstraţi liniştea în camere şi pe holurile hotelului pe perioada programului de odihnă şi în timpul nopţii!

Consumat cu moderaţie, alcoolul poate fi un ingredient al distracţiei şi al stării de bine. Numai că, dacă depăşiţi măsura, vă poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor. Opriţi-vă la timp, pentru a nu vă strica vacanţa!

Advertisement

Soluţii ,,ANTIHOŢ”

Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor !

În satele de vacanţă sau în zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate!

Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului! Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă grăbesc sau vă împing, puneţi portofelul la locul lui, şi nu în sacoşă ori în buzunar!

În vacanţă se leagă repede prieteniile: pe plajă, la piscină, în cluburi dar…fiţi precauţi şi nu vă lăudaţi oricui cu sumele de bani pe care le deţineţi.

Aţi fost cazaţi la parter sau la etajul 1? Chiar dacă este caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise!  Riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi, care vă vor face ,,curăţenie” în cameră!

Cheile de la camera de hotel pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când mergeţi la plajă. Iar dacă pe cheie mai este trecut şi numele hotelului şi numărul camerei, hoţii vor merge direct la ţintă! Aşa că, ar fi mai bine să lăsaţi cheia la recepţie, unde este în siguranţă.

Advertisement

Staţi pe plajă şi încercaţi să vă relaxaţi, dar vă tot gândiţi la banii şi bijuteriile lăsate în cameră? Mai bine plasaţi sumele mari de bani şi bunurile de valoare în seiful hotelului, şi scăpaţi de gândurile negre!

Soluţii ,,ANTITÂLHAR”

Dacă abia aţi cunoscut pe cineva, nu e bine să rămâneţi singur cu acea persoană după lăsarea serii sau să consumaţi băuturi alcoolice: puteţi fi  jefuiţi sau chiar agresaţi fizic!

Pe timpul vacanţei ne mai permitem să petrecem până noaptea târziu. Ţineţi însă cont să nu vă deplasaţi după lăsarea serii, singuri, prin zone puţin circulate. Tâlhăriile nu li se întâmplă doar altora!

Dacă observaţi că sunteţi urmărit/ă de unul sau mai mulţi indivizi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă asta presupune schimbarea traseului iniţial; anunţaţi prietenii sau familia cu privire la suspiciunea dumneavoastră sau cereţi sprijinul unui poliţist; dacă sunteţi agresat, sunaţi de urgenţă la 112.

Vă tentează să cumpăraţi nişte cadouri mai convenabile pentru cei de acasă? Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice, izolate, de către aşa-zişii vânzători ambulanţi care vă promit lucruri ieftine! Nu numai că nu veţi câştiga nimic, dar veţi fi şi tâlhăriţi!

Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt ,,magneţi” pentru tâlhari. Evitaţi să etalaţi astfel de accesorii pe stradă, în special când sunteţi singuri, la ore târzii, în locuri izolate.

Advertisement

 Soluţii ,,AUTO-PROTECTIVE”

Pe drumul spre litoral opriţi la benzinării sau în alte locaţii. Chiar dacă pauza este scurtă, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor şi rămâneţi în zona autoturismului dacă aveţi bunuri plasate la vedere.

Este de preferat să alegeţi un hotel/o vilă care să aibă parcare proprie, eventual păzită, pentru a vă şti maşina în siguranţă în orice moment al zilei. Dacă parcaţi în altă parte, alegeţi o zonă bine iluminată şi circulată.

Aţi coborât din maşină pentru a cumpăra ceva de la o tarabă sau pentru că aţi uitat ceva în cameră? Scoateţi cheia din contact, chiar dacă lipsiţi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează câteva secunde!

Sistemul de alarmă constituie o modalitate eficientă de protejare a autoturismului. Acţionaţi-l permanent!

Genţile, bagajele, telefoanele mobile, GPS-urile, aparatura electronică sunt bunuri care nu trebuie lăsate la vedere în interiorul maşinii.

 poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Spitalul Județean Călărași va avea o nouă parcare. Cum arată proiectul futurist

Published

on

Astăzi, administrația publică din județul Călărași a analizat inițierea unui proiect ambițios de reabilitare a zonei din fața spitalului. În fruntea acestui efort se află președintele CJ Călărași, Vasile Iliuta, alături de Bogdan Mihai, administratorul public, și Daniela Mihai, directorul direcției de dezvoltare.

Orice schimbare se întâmplă treptat, pas cu pas. Înțelegem că există așteptări mari și uneori parcă ni se epuizează răbdarea. Totuși, în esență, progresul se manifestă în cele din urmă”, a scris Bogdan Mihai pe o rețea de socializare.

Proiectul vizează crearea unor parcări auto moderne, acoperite cu panouri fotovoltaice, pentru a promova sustenabilitatea și utilizarea energiei regenerabile. În plus, spații de recreere vor fi integrate în designul urbanistic, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a pacienților.

Oamenii sunt pilonii schimbării, asumându-și atât succesul cât și eșecul. Ei sunt cei care părăsesc confortul birourilor și se avântă acolo unde există provocări de abordat. Asta este esența activității noastre, zi de zi”, a mai scris Bogdan Mihai în postarea sa.

În urma unei ședințe tehnice și a unei analize atente a situației pe teren, administrația publică a decis să urmeze un traseu care combină utilitatea cu elemente ale civilizației moderne. Scopul final este de a construi un mediu urban prietenos, care să servească atât prezentului, cât și viitorului.

Advertisement

Imaginile și conceptul care au ghidat proiectarea viziunii despre civilizație vor fi prezentate publicului pentru a suscita transparență și implicare în procesul de transformare urbană.

Continue Reading

Știri

Atenționare meteorologică: Cod galben de vânt puternic în județul Călărași

Published

on

O atenționare meteorologică de tip cod galben a fost emisă pentru județul Călărași, în jumătatea de est a acestuia, cu privire la intensificări ale vântului cu viteze cuprinse între 55-65 km/h.

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Călărași, acest fenomen este în vigoare începând de la ora 10:00 a dimineții de astăzi, 28 martie 2024, și va continua până la ora 21:00 a zilei de mâine, 29 martie 2024.

De asemenea, se recomandă asigurarea bunurilor aflate în aer liber și precauție în trafic, pentru a preveni eventualele incidente.

În caz de urgență sau situații deosebite, cetățenii sunt sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112 sau să solicite sprijinul echipajelor de intervenție ale ISU Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Exercițiu în caz de inundații desfășurat de pompieri în zona Oltenița

Published

on

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi a organizat joi, 28 martie 2024, un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii inundaţiilor în zona Olteniţei. Potrivit comunicatului de presă emis de către ISU Călăraşi, exerciţiul a avut loc în intervalul orar 10.00 – 13.00 și a implicat pompierii militari, Serviciul de Ambulanță Județean, Poliția Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Apele Române, Agenţia pentru Protecţia Mediului și alte entități relevante. Scopul principal al acestui exercițiu a fost simularea intervențiilor în cazul inundațiilor, poluării apei Dunării cu substanţe combustibile, precum și misiunilor de salvare a persoanelor și acordarea primului ajutor.

„Exercițiul a urmărit modul de acţiune al forțelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a ISU Călăraşi, asigurând un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor inundaţii de amploare și alte situații de urgență”, a precizat plutonierul adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului.

Printre obiectivele exercițiului s-au numărat dezvoltarea mecanismelor de cooperare interinstituţională, verificarea fluxului informaţional-decizional și exersarea cooperării intra/interinstituţionale.

În plus, s-a avut în vedere și verificarea modului de punere în aplicare și a viabilităţii planului realizării capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie în cazul producerii inundaţiilor.

Desfășurat în condiții optime, exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru situații reale de urgență. ISU Călăraşi reiterează importanța pregătirii continue și cooperării între toate entitățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență.Pentru informații suplimentare despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, cetățenii sunt îndemnați să acceseze platforma națională de pregătire în situații de urgență www.fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, disponibilă gratuit pe App Store și Google Play.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate