Connect with us

Știri

Un ajutor de IMPACT, alături de Consiliul Judeţean al Elevilor Călăraşi

Published

on

Astăzi, 21 decembrie 2016, Consiliul Judeţean al Elevilor Călăraşi a avut mândria de a fi partener în cadrul organizării unui nou eveniment caritabil de succes, de această dată marca IMPACT LTME. Proiectul iniţiat de Clubul IMPACT şi de Consiliile Şcolare ale Elevilor din Liceul Teoretic « Mihai Eminescu » Călăraşi, gazda din această dimineaţă, şi din Liceul Agricol « Sandu Aldea » Călăraşi, intitulat « Un ajutor de IMPACT » a promovat produsele handmade realizate de copiii de la Aschf-R, filiala Călăraşi, precum şi ale tinerilor voluntari din cadrul structurilor prezente, în încercarea de a face o bucurie atât iubitorilor de artă, cât şi unor copii care merită să simtă din plin spiritul sărbătorilor de iarnă.
Evenimentul a avut loc între orele 09:00 şi 12:00, reunind zeci de elevi ce şi-au dorit să facă o faptă bună în preajma Crăciunului şi să contribuie astfel la succesul unei alte activităţi coordonate de singura structură reprezentativă a elevilor călărăşeni. Zâmbetele şi energia pozitivă, atmosfera încărcată de iubire nu au lipsit, conferind proiectului un farmec aparte, care îi determină pe elevi să se simtă împliniţi că au contribuit, într-o mai mică sau mai mare măsură, la creionarea unui surâs pe chipurile celor mai puţin privilegiaţi.
La finalul evenimentului, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi au declarat, în exclusivitate:
« Iată că, la numai 4 zile de la primul eveniment caritabil demarat de consiliu, surprizele frumoase nu au întârziat să apară. Ceea ce am realizat astăzi împreună cu substructurile noastre, cu Clubul IMPACT şi cu Aschf-R sunt dovezi nu numai de bună practică, dar şi de solidaritate la nivel organizaţional, de comunicare eficientă şi de parteneriate sustenabile, dat fiind faptul că ne mândrim deja cu deosebite colaborări cu actorii semnificativi la nivel local. Sunt de frumoasă echipă cu care am mândria de a lucra în acest mandat, sunt mândră că situaţia s-a schimbat radical în CJE Călăraşi şi că avem parte de astfel de momente, care vor contribui decisiv la dinamica locală în lunile ce urmează. Le mulţumesc tuturor pentru implicare şi pentru seriozitatea cu care au tratat sarcinile asumate, le mulţumesc tuturor participanţilor pentru că oferă contur, substanţa iniţiativelor noastre şi pentru că ne sprijină necondiţionat, mulţumesc presei pentru că este prezenta la toate evenimentele ce se află sub semnul nostru şi sper că fiecare dintre noi să aibă parte de sărbători cât mai liniştite şi mai productive, întrucât ne aşteaptă un an în care reprezentativitatea va fi la standarde mult mai înalte şi în care vizibilitatea noastră în comunitate va spori radical! », Alexandra Tuta, preşedinte.
“Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun ne-am gândit să organizăm o acţiune caritabilă, prin care să ajutăm copiii cu dizabilităţi să aibă parte de un Crăciun autentic prin organizarea unui târg de obiecte handmade. Prin intermediul acestui proiect, veniturile obţinute în urma vânzării produselor sunt redirecţionate către ASCHF-R, filiala Călăraşi (Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic- România), pentru că aceştia să poată zâmbi în preajma Crăciunului şi să se poată bucura cum se cuvine de magia sărbătorilor. Persoanele care s-au ocupat de organizarea evenimentului au fost elevii Consiliul Şcolar al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” şi Consiliului Şcolar al Liceului Agricol „Sandu Aldea”, sub îndrumarea şi coordonarea Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi, în colaborare cu voluntarii clubului IMPACT LTME. Astfel, pot spune că am observat o frumoasă colaborare între cele două organizaţii, asumându-şi cu seriozitate responsabilităţile, implicându-se activ şi îndeplinind sarcinile cu succes. Activitatea s-a desfăşurat în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” între orele 9:00-12:00, copiii dovedind adevărate calităţi de antreprenor, devotament şi putere de organizare. În final, doresc să menţionez atmosferă plăcută în care s-au confecţionat produsele prin intermediul cărora elevii şi-au demonstrat abilităţile practice şi mai ales creativitatea, remarcându-se în special dorinţa acestora de a ajuta şi de a realiza un act de solidaritate şi altruism. », Lorena Vulpe, secretar.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate