Connect with us

La zi

Trecerile improvizate prin vadul Argeşului, afectate de deversări

Published

on

Astăzi, 12 iulie, la ora 12.00, în Orașul Budești a avut loc o întâlnire publică la care au participat autoritățile locale din Budești, primari din localitățile învecinate care s-au întâlnit cu autoritățile județene pentru a discuta și dezbate problema trecerilor prin vad de pe teritoriul județului Călărași. Râul Argeș reprezintă un pericol în acest moment pentru cei care tranzitează podurile improvizate. 

Trecerile prin vadul râului Argeș dintre Budești – Crivăț, Șoldanu-Radovanu, Clătești-Mitreni au fost afectate de deversări.  În acest moment, circulația este imposibilă prin cele trei puncte. Cea mai afectată este localitatea Crivăț.

Contactat, primarul comunei Crivăț, Ion ROBU a decalarat următoarele:

Orașul Budești beneficiază de serviciile. Suntem afectați pentru că avem APIA la Budești, Financiarul, Trezoreria, Evidența populației, serviciile bancare sunt tot în Budești, iar magazinele mari la fel. Pentru a putea ajunge la Budești trebuie să ocolim prin Oltenița. 100 km (dus-întors). Sau prin comuna Hotarele din jud. Giurgiu, adică alți 56 km (dus- întors). Pompierii, poliția, toate sunt peste drum de Argeș. Adică, suntem izolați din acest punct de vedere. Odată cu reînființarea comunei, în anul 2006, am preluat și trecerea prin vad, care este domeniul public.

Noi administram tuburile prin care Argeșul trece. Această trecere nu are autorizație, este lipsită de legalitate. Prefectul Județului Călărași, George Iacob ne-a îndemnat să găsim baza legală prin care am putea construi treceri prin vad, care să fie autorizate. Chiar și provizorie, dar să fie autorizate.

Primăria din Crivăț administrează trecerile prin vad, respectiv tuburile prin care trece Argeșul, dar nu pot iniția un proiect dacă nu sunt proprietar.” – a declarat pentru Călărași News, Ion Robu – primarul comunei Crivăț

Președintele Consiliului Călărași, Vasile Iliuță a recomandat primarului comunei Crivăț să înceapă demersurile prin care aceste vaduri să fie predate administrației județene, motivând faptul că aceste treceri sunt parte din DJ 301.

Aceste probleme se pare că provin de la deșeurile menajere deversate în Argeș, resturi ale materialelor de construcții, crengi rupte din pomi, toate acestea s-au depozitat de-a lungul timpului lângă tuburile amplasate  care susțin trecerea. Așadar, rezidurile menajere și resturile care s-au depus obturează trecerea afluentului Dunării.

Consiliul Județean Călărași a publicat pe pagina oficială a instituției o informare prin care se comunică faptul că se încearcă găsirea soluțiilor:

Advertisement

-Trecerile prin vad de pe teritoriul județului Călărași sunt, la această oră, subiecte de dezbatere publică, la Primăria orașului Budești. Căile de acces improvizate aparțin unităților administrativ teritoriale și sunt neautorizate.Conducerea Consiliului Județean Călărași, alături de cea a Instituției Prefectului – județul Călărași, s-a întâlnit cu primarii, consilierii locali, oameni ai localităților Radovanu, Șoldanu, Crivăț și Budești pentru a incepe demersurile de intrare în legalitate a trecerilor prin vad și de reabilitare a lor. În acest moment, râul Argeș reprezintă un pericol pentru cei care tranzitează podurile improvizate.-

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La zi

Amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași au stârnit valuri de critici și ironii: ”Am crezut că sunt la mișto pozele”

Published

on

În ultimele zile, angajații de la Apele Române au făcut diguri provizorii din saci de nisip în Călărași. Imaginile apărute în online au stârnit valuri de critici și ironii.

Angajații de la Apele Române au montat în ultimele zile o serie de diguri provizorii alcătuite din saci de nisip, în județul Călărași. ”Munca” acestora a fost criticată și ironizată în spațiul online.

Românii, reacții furioase și ironice față de amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași

În ultimele zile, Apele Române au continuat construirea unor diguri provizorii din saci de nisip, paralel cu linia de apărare existentă. Rolul acestor saci este acela de a stopa pătrunderea apelor în cazul apariției unor breșe. Exista pericolul ca debitele Dunării să fie în creștere în această perioadă.

”Sute de saci se montează în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi prin realizarea unor diguri provizorii, paralele cu linia de apărare existentă. Intervenim cu forţe proprii în toate zonele vulnerabile, astfel încât tranzitarea debitelor să se realizeze în siguranţă.

Apele Române Buzău-Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă, menite să stopeze pătrunderea apelor în cazul apariţiei unor breşe. Pe o lungime de 350 de metri, în zona Baital, pe braţul Borcea, pe malul drept al Dunării, vor fi montaţi în aceste zile peste 400 de saci”, anunța, pe Facebook, Administrația Națională Apele Române (ANAR).

Aceste amenajări efectuate de Apele Române la Ciocănești și Baital, pe brațul Borcea, au stârnit valuri de critici și ironii pe rețelele de socializare. Internauții le consideră măsuri fără rost, luate în pripă.

”Dacă și ăsta e zid de apărare contra inundațiilor, cred că ar trebui să vă dați toți șefii demisia de la Apele Române și să plecați acasă! Oricum sunteți puși acolo politic și nu aveți nicio legătură cu domeniul”, este părerea unui cetățean.

Un altul nu vede cum o viitură pe Dunăre poate fi stopată de acești saci de nisip”O viitură se oprește fix în sacii voștri! Doamne ferește! Multă minte vă lipsește!”.

”Zidul” de apărare contra viiturii, ironizat de români: ”Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie”

Aproape toate comentariile din online au avut explicații de la Apele Române. Instituția preciza că lucrarea nu este una de mântuială, ci că așa sunt normativele. Totul ar face parte dintr-un plan de apărare mai amplu.

Cetățenii nu s-au oprit însă din seria ironiilor. ”Fi-miu are 7 ani. Fi-mea are 5 ani. Eu pot să pun pariu că dacă îi aduc la fata locului cu 2 basculante de lego, vor inventa un sistem de 5 ori mai bun decât mizeria asta sinistră. Până și ei m-au întrebat: tati, de ce au pus sacii în picioare? Când vine apa mare nu o să îi împingă peste cap?!” a postat unul dintre internauți.

Advertisement

Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie! Bravo, tot așa să continuați, România lucrurilor bine făcute / Eu am crezut că sunt la mișto pozele care circulau pe net. Am zis că vrea careva să vă denigreze”, adaugă alți cetățeni.

 

Continue Reading

La zi

Avarie pe rețeaua de apă din municipiul Călărași: alimentarea va fi sistată pe strada Dobrogei

Published

on

Operatorul regional de apă și canalizare, EcoAqua S.A., a transmis o informare importantă pentru locuitorii municipiului Călărași. În cursul zilei de 2 octombrie, alimentarea cu apă potabilă va fi sistată temporar pe strada Dobrogei, în zona cuprinsă între Strada Plevna și Strada Rahova, din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de distribuție.

Echipele de intervenție ale EcoAqua vor lucra pentru remedierea situației și estimează că alimentarea cu apă va fi oprită aproximativ două ore.

Reprezentanții operatorului își cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de această întrerupere temporară și asigură cetățenii că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca problema să fie soluționată cât mai rapid.

 

Continue Reading

La zi

Pompierii călărășeni, din nou în sprijinul comunităților afectate de inundații în județul Galați

Published

on

Astăzi, 32 de pompieri militari din cadrul ISU Călărași au plecat într-o nouă misiune pentru a oferi sprijin comunităților din județul Galați, grav afectate de inundații. Echipajele sunt dotate cu două microbuze pentru transportul personalului și o autospecială de primă intervenție și comandă.

Misiunea pompierilor călărășeni are ca scop susținerea eforturilor locale de gestionare a efectelor inundațiilor și protejarea populației afectate. Autoritățile le-au urat succes și le-au transmis dorința ca aceștia să se întoarcă acasă în siguranță după încheierea intervențiilor.

Misiunile pompierilor în zonele calamitate rămân esențiale în astfel de situații critice, iar sprijinul oferit de echipele din județele învecinate contribuie semnificativ la eforturile de recuperare și protecție a comunităților locale.

Continue Reading

Cele mai vizualizate