Connect with us

Evenimente

TAXA DE CAZIER NU SE MAI PLĂTEȘTE DIN FEBRUARIE!

Published

on

Începând cu 1 februarie 2017, se elimină taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Prin  Legea  nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce intră în vigoare la data de 1 februarie 2017, a fost abrogată prevederea referitoare la încasarea taxei în cuantum de 10 lei necesară pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

Astfel, începând cu această dată, la primirea cererii de obţinere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei.

Obținerea certificatului de cazier judiciar de persoana fizică

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoanele interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.

Cererea trebuie însoțită de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate).

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora. În ţară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public. În străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.

Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului.

În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procura autentificată în condiţiile legi.

Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.

Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, acesta poate fi solicitat de persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia.

Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari, în document se înscriu pe lângă sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive și date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.

Lista subunităţilor de poliţie care eliberează certificate de cazier judiciar, precum şi programul ghişeelor de lucru cu publicul, se găsesc afişate pe paginile de internet ale inspectoratelor de Poliţie Judeţene, respectiv, Poliţia Capitalei.

Obținerea certificatului de cazier judiciar de persoana juridică

Serviciile de cazier judiciar de la nivelul inspectoratelor de poliţie județene, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, eliberează certificate de cazier judiciar persoanelor juridice.

Cererea-tip, cu datele complete de identificare şi motivată, se depune de persoana juridică prin reprezentant legal, care trebuie să facă dovada calității, la orice unitate ori subunitate de poliţie conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).

La depunerea cererii, reprezentantul legal al persoanei juridice, va anexa următoarele documente:

  • dovada calității de persoană juridică,
  • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante,
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Muzică și tradiție la „Zilele Comunei Unirea” din 2023. Vezi programul evenimentului

Published

on

zilele comunei Unirea

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, comuna Unirea se pregătește să sărbătorească în stil mare prima ediție a evenimentului „Zilele Comunei Unirea”. Cu sprijinul dedicat al Primăriei și Consiliului Local, această manifestare promite două zile pline de momente artistice și bucurie.

De la ora 16:30 în fiecare zi, platforma dintre străzile Zorilor și Strada Teilor din localitatea Unirea se va umple de viață și culoare, datorită eforturilor susținute ale primarului Ciprian Andrei Olteanu. Cu mare atenție și pasiune, acest eveniment a fost planificat pentru a aduce comunitatea împreună într-un spirit de unitate și sărbătoare.

Prima zi a evenimentului va debuta cu momente artistice deosebite prezentate de Școala Generală Nr.1 Unirea, în colaborare cu talentata Oana Florea. Pe scenă vor urca interpreți consacrați, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicu Paleru și legendara formație Iris. Această seară promite să fie o incursiune muzicală în tradițiile și cultura locală, oferind momente de neuitat pentru toți cei prezenți.

A doua zi a evenimentului nu se lasă mai prejos, aducând pe scenă talente locale precum Hora Mică, Răducu Spătaru, Adriana Gavrilă, Cătălin Rusen și formația Tehnic Grup Original. De asemenea, Jan de la Craiova va aduce cu el muzică de excepție și bucurie în inimile celor prezenți. Serata se va încheia într-un spectaculos mod, cu un minunat foc de artificii, care va lumina cerul și sufletele celor adunați în această zi de sărbătoare.

Continue Reading

Evenimente

Încep “Zilele Municipiului Călărași”. Vezi programul complet

Published

on

Primăria și Consiliul Local Municipal pregătesc un eveniment special în zilele de 22 și 23 septembrie sub numele de „Zilele Municipiului Călărași”, marcând astfel 428 de ani de atestare documentară și 190 de ani de când orașul a devenit reședință de județ. Iată programul detaliat al acestor festivități:

Vinerea, 22 septembrie 2023

– 09.00 – Expoziția „190 de ani de când Călărașiul a devenit capitală de județ” va fi deschisă pe platoul din fața Primăriei, prezentând documente și fotografii din colecții și arhive, organizată de Muzeul Municipal.

– 10.30 – 12.30 – La Muzeul Municipal (Primăria veche):

  – Ceremonia oficială de deschidere;

  – Premierea tinerilor călărășeni pentru rezultatele lor deosebite;

  – Acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Călărași”;

  – Recital susținut de soprana Irina Baianț.

– 13.30 – La Restaurantul D’all Class: „Nunta de Aur” în onoarea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui un program artistic folcloric cu ansamblurile de copii participanți la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, vă puteți bucura de spectacole oferite de Catinca Leu, Cătălina Tudorache, Mariana Ionescu Căpitănescu, Greek 4U, urmat de un concert extraordinar cu Florin Ristei & Freestay Band.

Sâmbătă, 23 septembrie 2023

– 10.00 – 12.30 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui demonstrații sportive (box, karate, culturism).

– 10.00 – 12.30 – Pe platoul Piața Big, va avea loc un concurs de table și un program artistic folcloric prezentat de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 11.00 – La Muzeul Municipal Călărași, va avea loc lansarea cărții „Apusul stelelor de tinichea” de Dan Bițuică.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va fi dedicată unui program artistic folcloric susținut de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului” (Gala).

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, puteți urmări spectacole susținute de Adriana Gavrilă, CoSma, Gelu Voicu și taraful, cu un concert extraordinar oferit de Ștefan Bănică jr.

Evenimentul se va încheia într-un mod spectaculos cu un spectacol de artificii. În plus, pe data de 25 septembrie, festivități speciale vor avea loc pentru a sărbători Ziua Persoanelor Vârstnice începând cu ora 16.00.

Continue Reading

Evenimente

OFSD a demarat acțiunea ” Împreună Dăruim Bucurie”

Published

on

Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a demarat o acțiune intitulată cu mândrie ” Împreună Dăruim Bucurie”. Lidera lor, Ioana Ichim, a adus acest proiect în fața presei în cadrul unei conferințe, punând în valoare angajamentul și devotamentul membrilor săi.

„Săptămâna aceasta, împreună cu colegele mele de la Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate, avem o acțiune numită Dăruim Bucurie. Această acțiune a fost susținută de către domnul președinte al PSD, Vasile Iliuță, căruia îi mulțumim. A fost un maraton de 3 zile. 25 de localități, peste 400 de pachete – de rechizite și ghiozdane. Toate acestea au fost recompensate, cumva. Noi am dăruit bucurie și am primit înapoi zâmbete. Am primit emoție din partea părinților. Pentru familiile copiilor, ni s-a spus, a fost o gură de aer, acum la început de an școlar. Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă. Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați, ” a orecizat Ioana Ichim, lidera OFSD Călărași.

„Maratonul bucuriei” a durat 3 zile și a cuprins nu mai puțin de 25 de localități din județ. Efortul lor a constat în pregătirea și distribuirea a peste 400 de pachete, conținând rechizite și ghiozdane, către copiii din comunitate. Este un efort impresionant și demn de apreciat, dar, așa cum spune Ioana Ichim, lidera femeilor social-democrate, „toate acestea au fost recompensate, cumva.”

Bucuria sinceră din ochii copiilor și emoțiile sincere ale părinților au fost răsplata cea mai de preț pentru această organizație politică. Pentru mulți dintre acești copii și familiile lor, aceste pachete au însemnat mult mai mult decât simple obiecte școlare. A fost o rază de lumină într-un moment dificil, la începutul anului școlar. Ioana Ichim a subliniat: „Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă.”

Această acțiune nu a fost doar despre a oferi rechizite, ci despre a aduce bucurie și speranță în viețile copiilor și familiilor vulnerabile. Ea a adăugat: „Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați.”

Continue Reading

Cele mai vizualizate