Connect with us

Actualitate

Start atelierelor GROW – Cel mai mare program de educație nonformală din România deschide ușile elevilor în toată țara

Published

on

În acest sfârșit de săptămână, programul educațional GROW, organizat de către Școala de Valori împreună cu AIESEC România, a dat startul atelierelor de educație nonformală pentru pentru toți elevii de liceu înscriși în cele 21 de orașe din toată țara. La Calarasi, deschiderea oficială a programului va avea loc sambata, 01 iulie, la Colegiul National Barbu Stirbei, începând cu ora 16:00 și va reuni cei peste 75 de participanți.

GROW se află la a 18-a ediție consecutivă, iar anul acesta a atras 1865 de elevi din toată țara și un total de 44 studenți voluntari din 18 țări din toată lumea.

În cadrul programului educațional GROW, atelierele vor fi facilitate de studenți voluntari veniți de pe 4 continente și instruiți în training și facilitare de către traineri specializați din Școala de Valori. Astfel, elevii care au ales să-și petreacă parte din vacanța de vară participând la atelierele GROW vor avea ocazia să învețe într-un mediu multicultural, exclusiv prin metode nonformale, axate pe joc și activități practice.

Ahmed Noshad din Pakistan a ales să vină pentru a doua oară ca trainer în cadrul proiectului GROW pentru că, spune el, “cea mai frumoasă parte a acestui proiect este faptul că îți dă șansa să ai cu adevărat impact asupra vieții adolescenților, care au astfel posibilitatea să se deschidă și să vorbească cu cineva despre problemele lor.”

Advertisement

Pentru a răspunde nevoilor adolescenților, GROW a dezvoltat un concept educațional unic, bazat pe trei piloni principali: Practică, Învață, Progresează (Practice, Learn, Step-up), în cadrul cărora învățarea se realizează prin exersare, împărtășire, colaborare și implicare concretă în proiecte de impact.

În ediția de vară, mare parte dintre elevii înscriși în cele 21 orașe vor trece prin modulele trei și patru ale programului GROW, în care accentul cade pe cunoașterea de sine, orientarea vocațională și înțelegerea faptului că ei pot schimba viitorul, atât al lor, cât și al societății care ne înconjoară, prin acțiuni implementate chiar în comunitatea proprie. Mai mult, diversitatea și multiculturalismul vor sta la baza cursurilor, în perspectiva dezvoltării angajabilității participanților, pentru ca aceștia să cucerească lumea adulților cu mai mare ușurință.

Participanții din București, cât și cei din Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Slobozia și Călărași, vor trece prin GROW Games, o experiență ușor diferită față de majoritatea celorlalte orașe în care se desfășoară programul. Cu o reinterpretare a aceluiași concept educațional unic, inspirată din jocuri, GROW Games folosește aceleași ingrediente ca și inițial, respectiv workshopuri livrate de traineri internaționali, dar propune o versiune mai scurta și mai distractivă a atelierelor, cu până la 100% dintre exerciții putându-se desfășura în afara sălii de curs.

Comunicarea interculturală și lucrul în echipă rămân focusul, în timp ce elevii vor dezolva cele 3 cele mai importante abilități pentru a 4-a revoluție industrială, dominată de inteligența artificială, care a început deja să își facă apariția în viețile noastre. Aceste abilități sunt: rezolvarea de probleme, gândirea critică și creativitatea.

Majoritatea atelierelor din GROW Games au fost dezvoltate de către o companie de învățare prin jocuri din Marea Britanie și vor fi facilitate în cadrul GROW de către trainerii internaționali, urmând structura modelului de învățare inițial: Practică, Invață, Progresează.

Advertisement

În etapa finală a proiectului, toți elevii implicați în proiectul GROW vor avea șansa de a practica abilitățile nou dobândite prin dezvoltarea unor proiecte cu impact real și imediat pentru comunitatea locală.

GROW este un program de tradiție, cu peste 18.800 de absolvenți de la prima ediție până în prezent, și singurul din România cu predare în limbă engleză, care oferă tinerilor din clasele de liceu posibilitatea de a participa la sesiuni de dezvoltare facilitate de traineri internaționali, cu scopul creării unei experiențe interculturale de învățare.

Cristina Cojocaru, manager de proiect GROW, explică secretul longevității acestui program:

“GROW oferă adolescenților cadrul perfect de dezvoltare într-un mediu multicultural și nonformal. Aici găsești povești inspiraționale din jurul lumii, lecții de viață, descoperire de sine și a propriilor valori, îndrumare și susținere din partea trainerilor și a ambasadorilor. Mai mult decât atât, participanții au parte de învățare prin joc și provocări pe măsura lor, ce au menirea să aducă impact în comunitatea din care fac parte.”

Pe parcursul celor 7 ani de existență, în GROW au fost livrate peste 42.000 de ore de training, iar proiectul s-a desfășurat în mai mult de 400 de școli din 47 de orașe, cu implicarea a peste 1500 de voluntari la nivel național. GROW devine astfel cel mai mare proiect de educație nonformalădin România, cu predare în limba engleză, oferit elevilor de liceu.

Advertisement

Ediția de vară din 2017 se bucură de sprijinul Nivea, Tinmar și Kick-Off Events.

Proiectul GROW a primit 5 premii naționale și internaționale de-alungul timpului, printre care “Cel mai bun program educațional” în 2015, premiu acordat de către Gala Națională a Societății Civile Tinere din România și „Cel mai bun proiect de educație de tineret din România” în 2012, titlu oferit de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne.

Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovativă. Punem sub semnul întrebării graniţele educaţiei tradiţionale şi creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informaţii de valoare, experienţe de formare a caracterului, de a interacţiona cu modele pozitive şi de a avea expunere internaţională, cu scopul de a creşte responsabilitatea personală şi controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.

AIESEC este cea mai mare organizație de tineri la nivel internațional, reunind 40 000 de membri din peste 110 de țări și teritorii. AIESEC reprezintă o platformă dedicată descoperirii și explorării potențialului de lideri al tinerilor în vederea transformării acestora în agenți de schimbare ai lumii de mâine.

 

Advertisement

DATE DE CONTACT:

Cristina Cojocaru

Manager Proiect GROW

0758 354 451

[email protected]

Advertisement

Mihaela Georgescu

Comunicare si Marketing GROW

0729571215

[email protected]
www.growedu.ro

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Un nou exemplar de leoaică la Zoo Călărași! Reprezentanții Grădinii Zoologice lansează o campanie cu premii pentru botezarea leoaicei

Published

on

By

Începutul acestei săptămâni a adus un nou motiv de bucurie pentru iubitorii de animale din Călărași. Zoo Călărași a primit un nou exemplar de leoaică de la Zoo Brăila, marcând astfel un nou pas important în colaborarea dintre cele două instituții. Acest schimb de animale face parte din strategia Zoo Călărași de a menține diversitatea în colecția sa și de a încuraja colaborările interinstituționale.

„Astăzi (n.r. 23 iulie) am realizat un schimb de animale cu Zoo Brăila pentru că unul dintre obiectivele noastre este să menținem o bună colaborare cu alte grădini zoologice și să asigurăm diversitate în colecția noastră”, au transmis reprezentanții Zoo Călărași, marți, prin intermediul unei postări în care au atașat un clip cu leoaica.

De asemenea, într-o postare publicată vineri, cei de la Grădina Zoologică au venit cu noi vești, despre cum s-a integrat femela printre ceilalți lei: „Leii tineri din colecția noastră au o nouă companie. Un exemplar superb de leoaică adusă de curând aici la Zoo! Leii nu au început lupta de putere între ei, însă sunt foarte activi în preajma ‘doamnei’ ”.

Cu ocazia sosirii noii leoaice, Complex Agrement Zoo Călărași a decis să implice publicul într-o campanie prin care va premia persoana care va propune cel mai deosebit nume pentru noul lor membru: „Ce spuneți dacă realizăm o campanie cu premii să botezăm leoaica de la Zoo?”.

Advertisement

Această inițiativă a stârnit rapid interesul internauților, care au început deja să propună nume și să își exprime aprecierea pentru activitatea Zoo Călărași, semn că sunt încântați de acest nou membru al colecției și de campania lansată.

– „Fetița mea propune numele Nala.”
– „Super!”
– „Aș propune eu Lala.”
– „Sau Bella.”
– „Leila.”

– „Felicitări pentru tot ce faceți!”
– „Mult succes în continuare la cât mai multe obiective atinse!”

Schimbul de animale între Zoo Călărași și Zoo Brăila subliniază importanța colaborării între grădinile zoologice din România. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc colecțiile fiecărei instituții, dar contribuie și la diversitatea genetică și la bunăstarea animalelor.

Leoaica adusă de la Zoo Brăila se adaptează rapid la noul ei mediu și la noii ei companioni. Deși leii nu au început încă luptele de putere, aceștia sunt foarte activi în preajma ei, semn că noul membru este bine primit.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de modernizare ale Liceului Danubius Călărași au fost finalizate! Cum arată investiția de aproape trei milioane de lei

Published

on

Sursă imagini: Primăria Municipiului Călărași/Facebook

Primăria Municipiului Călărași, condusă de Marius Dulce, anunță finalizarea unei investiții importante într-una dintre unitățile de învățământ din oraș. E vorba despre modernizarea, reabilitarea și echiparea Liceului Danubius Călărași, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiția a fost derulată pentru modernizarea atelierului tehnologic al liceului, ce va asigura un serviciu de educație de calitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,7 milioane de lei cu TVA. 

Suprafața care a fost reabilitată este de peste 1000 de metri pătrați, iar acum atât elevii cât și cadrele didactice au un spațiu modern, adaptat nevoilor lor. 

Proiectul își propune să contribuie la asigurarea accesului la un proces educațional de calitate și la un mediu cât mai bun pentru desfășurarea activității în infrastructuri educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții.

Beneficiarii direcți sunt elevii, cadrele didactice și personalul tehnic din unitatea de învățământ. Printre beneficiarii indirect se numără și Municipiul Călărași, prin formarea unor viitor angajați care vor contribui la creșterea PIB-ului orașului. Pe lângă asta, se mai numără și angajatorii, care vor beneficia de pe urma măsurilor de dezvoltare a capitalului uman. 

Advertisement

Obiectivele specifice proiectului

  1. Asigurarea unui serviciu de educație de calitate prin îmbunătățirea condițiilor de funcționalitate ale unității de învățământ.
  2. Echiparea atelierelor în concordanță cu cerințele educaționale cât și cu cerințele angajatorilor cu specializări corespondente.

Proiectul „𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢” a fost finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4: Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.741.257,85 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă de 2.682.934,09 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 18.09.2020.

Continue Reading

Actualitate

Primul caz de infectare cu virsusul West Nile a fost confirmat în București! Ce recomandă medicii

Published

on

INSP anunță că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, data de 3 iunie, a fost înregistrat un singur caz de infectare, în București.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP, potrivit news.ro.

Persoana infectată este un bărbat din București, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Infecția cu virusul West Nile este adesea asimptomatică, majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) neavând niciun simptom. Unele persoane pot dezvolta febra West Nile, aproximativ 20% dintre cei infectați experimentând febră împreună cu alte simptome precum dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. De obicei, aceste simptome sunt ușoare, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet, deși oboseala și slăbiciunea pot persista câteva săptămâni sau luni.

Advertisement

Simptomele grave sunt rare, afectând aproximativ 1 din 150 de persoane infectate. Acestea pot include febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie, fiind cauzate de afectarea sistemului nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) sau meningo-encefalita.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar riscul de a dezvolta complicații grave este mai mare pentru persoanele peste 60 de ani (aproximativ 1 din 50) și pentru cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi sau cei care au suferit un transplant de organe.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Este de asemenea important să se utilizeze repelente chimice pentru țânțari, să se prevină pătrunderea acestora în locuință prin montarea de plase de protecție la feronerie, să se asigure desecarea bălților de apă din jurul casei și să se îndepărteze recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate