Connect with us

Actualitate

Start atelierelor GROW – Cel mai mare program de educație nonformală din România deschide ușile elevilor în toată țara

Published

on

În acest sfârșit de săptămână, programul educațional GROW, organizat de către Școala de Valori împreună cu AIESEC România, a dat startul atelierelor de educație nonformală pentru pentru toți elevii de liceu înscriși în cele 21 de orașe din toată țara. La Calarasi, deschiderea oficială a programului va avea loc sambata, 01 iulie, la Colegiul National Barbu Stirbei, începând cu ora 16:00 și va reuni cei peste 75 de participanți.

GROW se află la a 18-a ediție consecutivă, iar anul acesta a atras 1865 de elevi din toată țara și un total de 44 studenți voluntari din 18 țări din toată lumea.

În cadrul programului educațional GROW, atelierele vor fi facilitate de studenți voluntari veniți de pe 4 continente și instruiți în training și facilitare de către traineri specializați din Școala de Valori. Astfel, elevii care au ales să-și petreacă parte din vacanța de vară participând la atelierele GROW vor avea ocazia să învețe într-un mediu multicultural, exclusiv prin metode nonformale, axate pe joc și activități practice.

Ahmed Noshad din Pakistan a ales să vină pentru a doua oară ca trainer în cadrul proiectului GROW pentru că, spune el, “cea mai frumoasă parte a acestui proiect este faptul că îți dă șansa să ai cu adevărat impact asupra vieții adolescenților, care au astfel posibilitatea să se deschidă și să vorbească cu cineva despre problemele lor.”

Pentru a răspunde nevoilor adolescenților, GROW a dezvoltat un concept educațional unic, bazat pe trei piloni principali: Practică, Învață, Progresează (Practice, Learn, Step-up), în cadrul cărora învățarea se realizează prin exersare, împărtășire, colaborare și implicare concretă în proiecte de impact.

Advertisement

În ediția de vară, mare parte dintre elevii înscriși în cele 21 orașe vor trece prin modulele trei și patru ale programului GROW, în care accentul cade pe cunoașterea de sine, orientarea vocațională și înțelegerea faptului că ei pot schimba viitorul, atât al lor, cât și al societății care ne înconjoară, prin acțiuni implementate chiar în comunitatea proprie. Mai mult, diversitatea și multiculturalismul vor sta la baza cursurilor, în perspectiva dezvoltării angajabilității participanților, pentru ca aceștia să cucerească lumea adulților cu mai mare ușurință.

Participanții din București, cât și cei din Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Slobozia și Călărași, vor trece prin GROW Games, o experiență ușor diferită față de majoritatea celorlalte orașe în care se desfășoară programul. Cu o reinterpretare a aceluiași concept educațional unic, inspirată din jocuri, GROW Games folosește aceleași ingrediente ca și inițial, respectiv workshopuri livrate de traineri internaționali, dar propune o versiune mai scurta și mai distractivă a atelierelor, cu până la 100% dintre exerciții putându-se desfășura în afara sălii de curs.

Comunicarea interculturală și lucrul în echipă rămân focusul, în timp ce elevii vor dezolva cele 3 cele mai importante abilități pentru a 4-a revoluție industrială, dominată de inteligența artificială, care a început deja să își facă apariția în viețile noastre. Aceste abilități sunt: rezolvarea de probleme, gândirea critică și creativitatea.

Majoritatea atelierelor din GROW Games au fost dezvoltate de către o companie de învățare prin jocuri din Marea Britanie și vor fi facilitate în cadrul GROW de către trainerii internaționali, urmând structura modelului de învățare inițial: Practică, Invață, Progresează.

În etapa finală a proiectului, toți elevii implicați în proiectul GROW vor avea șansa de a practica abilitățile nou dobândite prin dezvoltarea unor proiecte cu impact real și imediat pentru comunitatea locală.

GROW este un program de tradiție, cu peste 18.800 de absolvenți de la prima ediție până în prezent, și singurul din România cu predare în limbă engleză, care oferă tinerilor din clasele de liceu posibilitatea de a participa la sesiuni de dezvoltare facilitate de traineri internaționali, cu scopul creării unei experiențe interculturale de învățare.

Advertisement

Cristina Cojocaru, manager de proiect GROW, explică secretul longevității acestui program:

“GROW oferă adolescenților cadrul perfect de dezvoltare într-un mediu multicultural și nonformal. Aici găsești povești inspiraționale din jurul lumii, lecții de viață, descoperire de sine și a propriilor valori, îndrumare și susținere din partea trainerilor și a ambasadorilor. Mai mult decât atât, participanții au parte de învățare prin joc și provocări pe măsura lor, ce au menirea să aducă impact în comunitatea din care fac parte.”

Pe parcursul celor 7 ani de existență, în GROW au fost livrate peste 42.000 de ore de training, iar proiectul s-a desfășurat în mai mult de 400 de școli din 47 de orașe, cu implicarea a peste 1500 de voluntari la nivel național. GROW devine astfel cel mai mare proiect de educație nonformalădin România, cu predare în limba engleză, oferit elevilor de liceu.

Ediția de vară din 2017 se bucură de sprijinul Nivea, Tinmar și Kick-Off Events.

Proiectul GROW a primit 5 premii naționale și internaționale de-alungul timpului, printre care “Cel mai bun program educațional” în 2015, premiu acordat de către Gala Națională a Societății Civile Tinere din România și „Cel mai bun proiect de educație de tineret din România” în 2012, titlu oferit de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne.

Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovativă. Punem sub semnul întrebării graniţele educaţiei tradiţionale şi creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informaţii de valoare, experienţe de formare a caracterului, de a interacţiona cu modele pozitive şi de a avea expunere internaţională, cu scopul de a creşte responsabilitatea personală şi controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.

Advertisement

AIESEC este cea mai mare organizație de tineri la nivel internațional, reunind 40 000 de membri din peste 110 de țări și teritorii. AIESEC reprezintă o platformă dedicată descoperirii și explorării potențialului de lideri al tinerilor în vederea transformării acestora în agenți de schimbare ai lumii de mâine.

 

DATE DE CONTACT:

Cristina Cojocaru

Manager Proiect GROW

0758 354 451

Advertisement

cristina.cojocaru@scoaladevalori.ro

Mihaela Georgescu

Comunicare si Marketing GROW

0729571215

mihaela.georgescu@scoaladevalori.ro
www.growedu.ro

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Inundațiile au provocat anularea a zeci de zboruri pe aeroportul din Dubai. Cetățenii români nu se pot întoarce în țară: “Nu ştim nimic. Nu ştim dacă vom rămâne aici la nesfârşit”

Published

on

Miercuri, 17 aprilie 2024,  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că monitorizează situația a două grupuri de cetățeni români, blocați în Aeroportul Internațional Dubai, după ce cursele lor aeriene au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme care afectează Emiratele Arabe Unite.

MAE a precizat că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai au inițiat demersuri urgente în colaborare cu autoritățile aeroportuare și companiile aeriene pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor români afectați. Ei mențin un dialog constant cu persoanele în cauză și le-au recomandat să urmeze îndrumările autorităților locale pentru a evita riscurile asociate situației de urgență. În măsura în care circulația rutieră va fi reluată, reprezentanții Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa în vederea acordării de asistență consulară la fața locului.

„Aveam zbor ieri la ora 21.20. Nu zboară niciun avion. Nu ne-a anunţat absolut nimic, nu ştim nimic. Nu ştim dacă vom pleca sau dacă vom rămâne aici la nesfârşit” a declarat Gabi Mocanu, unul dintre românii blocați în Dubai.

„Situaţia este tragică. Toată lumea stă în aeroport. Nu putem comunica cu nimeni” a adăugat acesta. 

Conform informațiilor furnizate de autorități, se prognozează o îmbunătățire a condițiilor meteorologice, fiind luate măsuri pentru redeschiderea pistelor Aeroportului Internațional Dubai începând cu ora 17:00 (ora locală).

Ploile le-au dat bătăi de cap și conducătorilor auto

Advertisement

Unele autoturisme au fost parțial inundate, iar proprietarii au decis să le abandoneze. Meteorologii au declarat că nivelul de precipitații a fost extrem de ridicat, comparabil cu cel înregistrat pe durata unui an întreg și au emis avertizări pentru mai multe zone. În mall-uri, apa a ajuns până la nivelul gleznelor, iar o porțiune din tavanul unui centru comercial s-a prăbușit.

Situația a degenerat și în Oman, unde 18 persoane și-au pierdut viața din cauza inundațiilor. Autoritățile declară că unii oameni sunt încă dați dispăruți. Printre cei decedați se numără și zece copii cu vârste între 10 și 15 ani.

 

Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a aprobat legea referitoare la jocurile de noroc, care interzice păcănelele în localitățile mici

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.

Prin semnarea legii, Președintele Iohannis a urmărit să instituie o mai mare ordine și supraveghere în industria jocurilor de noroc din România. Această lege, văzută de unii ca un pas semnificativ împotriva “industriei păcănelelor”, își propune să crească taxele, să restricționeze accesul la jocuri și să protejeze jucătorii vulnerabili.

După ce a fost adoptată de Camera Deputaților, social-democratul Alfred Simonis a afirmat în plen că aceasta reprezintă “un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor”, subliniind că, în următoarele zile, peste 90% din sălile de jocuri deschise în localitățile din România vor trebui să își înceteze activitatea, relatează News.ro.

Schimbările propuse sunt următoarele:

  • Taxe mai mari: Companiile care organizează jocuri de noroc vor fi supuse unor taxe mai mari.
  • Interdicție asupra băuturilor alcoolice: Consumul de alcool va fi interzis în sălile de jocuri de noroc.
  • Crearea unui registru public: Va fi dezvoltat un registru online care va conține informații despre toate companiile și locațiile de jocuri de noroc.
  • Garanții mai mari: Companiile vor fi obligate să depună garanții mai mari pentru a obține licența.
  • Sediul social în România: Pentru a obține o licență, companiile sunt nevoite să aibă sediul social în România.
  • Reguli mai stricte pentru jocurile online: Va fi interzisă prestarea de servicii de jocuri de noroc online pentru români de către companii fără licență în România.
  • Publicitate limitată: Publicitatea pentru jocurile de noroc va fi restricționată.

Cei care critică legea afirmă că aceasta nu este suficient de dură și că nu va reuși să abordeze cu adevărat problema dependenței de jocuri de noroc. Ei solicită măsuri mai drastice, cum ar fi interzicerea completă a jocurilor de noroc online sau reducerea semnificativă a numărului de săli de joc.

„Nu mă aștept ca industria să fie mulțumită că trebuie să-și închidă locurile astea de jocuri de noroc în peste 90% din localitățile din România”, a spus pentru Europa Liberă deputatul PSD Alfred Simonis, preşedinte al Camerei Deputaţilor, care a condus dezbatera ad-hoc şi aprobarea de urgenţă a legii.

„Mă bucur că președintele a promulgat-o, iar după 10 zile intră în vigoare. Nu cred că e în favoarea nimănui, decât a oamenilor și a dependenților care nu aveau altceva de făcut în localitățile mici din România”, a adăugat el.

Advertisement

Pe 30 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar pe 9 aprilie 2024, votul Camerei Deputaţilor a fost decizional.

Continue Reading

Actualitate

ISU Călărași a emis un cod portocaliu de vreme rea. Care sunt localitățile afectate

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Călărași a emis un cod portocaliu de vreme rea, valabil astăzi, 17 aprilie 2024, în intervalul orar 17:25-18:30. Specialiștii avertizează asupra unei vijelii puternice, cu rafale de 70-90 km/h, descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Localitățile afectate sunt: Borcea, Unirea, Jegalia, Dichiseni, Ștefan cel Mare și Perișoru.

Totodată ANM a preconizat un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în județul Călărași, valabil până mâine, 18 aprilie, la ora 10:00.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au lansat o avertizare meteorologică pentru întreaga țară. Începând de marți, 16 aprilie, ora 14:00 și până joi, 18 aprilie, ora 20:00, sunt prognozate perioade de instabilitate atmosferică, inițial în regiunile vestice și centrale, apoi extinzându-se și în restul țării. Aceasta se va manifesta prin averse, însoțite temporar de descărcări electrice și izolat de grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor fi local în jur de 15-20 l/mp și, izolat, de 30-40 l/mp, în intervale scurte de timp sau prin acumulare.

Autoritățile îndeamnă locuitorii din zonele afectate din România să fie prudenți și să ia măsurile de precauție adecvate pentru a evita eventualele consecințe negative cauzate de condițiile meteorologice extreme.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate