Connect with us

Știri

Spitalul din Oltenița și groapa de două milioane de euro

Published

on

Situația dezastruoasă a Spitalului Municipal din Oltenița este o poveste tristă care durează de ani de zile. În loc să se îmbunătățească, starea de degradare avansată a unității medicale a devenit mai gravă în timp, din cauza oamenilor care s-au perindat la conducerea acesteia, care nu au reușit să scoată unitatea medicală din moarte clinică.

Situația a ajuns la un punct critic, iar pacienții care se adresează Spitalului Municipal din Oltenița se confruntă cu probleme majore. Lipsa dotărilor și a echipamentelor medicale moderne, precum și a personalului calificat, a condus la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite.

În urmă cu mai mult de 3 ani (27.04.2020), vechea administrație a semnat contractul de finantare nerambursabilă pentru proiectul “Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Oltenita”, cod MySMIS 127034. Valoarea totală a proiectului era de 10.249.389 Lei, din care 9.527.340 Lei reprezentau finantarea nerambursabilă.

În ciuda faptului că un proiect de modernizare a policlinicii a fost aprobat de Uniunea Europeană, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.000.000 de euro, lucrurile nu au evoluat în direcția dorită. La mai bine de un an de la termenul limită pentru finalizarea proiectului, policlinica se află într-o stare de degradare avansată, mai mult asemănătoare cu o groapă plină cu gunoaie și fier vechi. Proiectul trebuia sa fie finalizat integral, până la 28.03.2022!

Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 2 milioane de lei către autoritățile locale pentru a finanța investiții la spitalul Municipal Oltenița. Acești bani vor fi utilizați de Primărie pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, unui incubator pentru nou-născuți, unui aparat de terapie cu ultrasunete și unui sistem laser pentru retină.

Adevărul.ro,  04.06.2019: „Această investiţie în modernizare face parte din programul de dezvoltare locală asumat de întreaga echipă a administraţiei publice locale, cu suportul administraţiei publice centrale. Planul de investiţii are rolul de a da oamenilor ce li se cuvine: tratamente, îngrijire şi aparatură medicală performantă, la nivelul Uniunii Europene”, a anunţat Petre Ţone, primarul municpiului.

Spitalul Municipal Olteniţa este o unitate pentru pacienţi acuţi şi cronici cu o capacitate de 210 de paturi spitalizare continuă şi 20 paturi spitalizare de zi, organizat în 5 secţii (Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie Pediatrie,Chirurgie Generala si ATI), şi 11 cabinete de specialitate în ambulatoriu (Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generala, Psihiatrie, Pediatrie, Recuperare, Medicina fizica si balneologie, Medicina Municii si Psihologie). Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare si de ingrijire. Unitatea medicală deserveşte aproximativ 100.000 de persoane anual.

„Noi deservim poate 40% din suprafaţa judeţului, mă refer tot ce înseamnă de la Fundeni către Olteniţa, Căscioarele, Radovanu, Budeşti, Chiselet, de la Mânăstirea către Olteniţa, vin la Olteniţa. Le e mult mai aproape. Iar noi nu beneficiem de niciun sprijin. Nu mai vreau să vorbesc de spitalul judeţean, e altă problemă, dar eu cred că ar putea să existe o înţelegere la nivel judeţean să fie susţinut şi spitalul Olteniţa.

 ESCROCHERIE DE 755.000 DE LEI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale, scrie dailybusiness.ro

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale. Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

 MANEVRE DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

 2.130.000 EURO PENTRU SPITALUL OLTENIȚA 

În data de 14 iulie 2022, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului „Creșterea siguranței pacienților din Spitalul Municipal Oltenița” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în prezența secretarului de stat Carmen Moraru din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, cauzate de criza sanitară COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Aceasta va fi realizată prin evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii, cu acoperire totală.

Soluția tehnică propusă pentru proiect cuprinde refacerea integrală a instalației electrice de forță, iluminat și prize, extinderea rețelei de fluide medicale în toate spațiile medicale și echiparea cu rampe și pendante de anestezie și chirurgie în zona Bloc Operator, modificarea instalației de fluide medicale existente în ATI și amplasarea unor console medicale care să cuprindă toate fluidele medicale necesare, realizarea unei instalații de aer comprimat și vacuum necesare funcționării instalațiilor medicale specifice ATI și Blocului Operator și realizarea unei instalații de ventilație corespunzătoare în Blocul Operator.

De asemenea, finisajele din zonele afectate de intervențiile asupra instalațiilor vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,549,388.61 lei.

Știri

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni

Published

on

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni
Pompierii din Călărași au fost solicitați în această dimineață să intervină în localitatea Grădiștea pentru a salva mai multe căprioare care au rămas blocate într-un canal de irigații. Operațiunea de salvare a durat aproximativ două ore și a fost finalizată cu succes în jurul orei 10:30.
Potrivit informațiilor preliminare, căprioarele au ajuns în canalul de irigații din care obișnuiau să se apropie pentru a bea apă. Din cauza pereților betonați cu unghi mare de înclinare, animalele rămân adesea blocate în albia acestuia.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, echipate cu echipament specializat pentru intervenții în astfel de situații. Cu ajutorul unor corzi și a tehnici adecvate, pompierii au reușit să se apropie de căprioare și să le salveze una câte una.
Localnicii au privit cu bucurie intervenția pompierilor, iar mulți s-au oferit să ofere asistență în această operațiune delicată. Odată ce căprioarele au fost eliberate din canal, acestea au fost supravegheate de specialiștii în mediu înainte de a fi lăsate în libertate.
Animalele păreau să fie într-o stare bună de sănătate și au fost observate când se îndepărtau de locul intervenției, revenind în habitatul lor natural.
Continue Reading

Știri

Alertă de cod galben în județul Călărași

Published

on

 Alertă de cod galben!  Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare în această dimineață, cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile care se vor înregistra în jumătatea de est a județului Călărași.
Potrivit informațiilor transmise, se așteaptă instabilitate atmosferică, descărcări electrice, averse torențiale cu cantități de precipitații între 20-25 l/mp și, local, chiar 30-40 l/mp.
De asemenea, există riscul de căderi de grindină, iar vântul se va intensifica semnificativ, putând genera vijelii.
Avertizarea este valabilă începând cu data de 29 mai 2023, în intervalul orar 12:00-23:00.
Continue Reading

Știri

Jocuri de societate – varianta europeană versus varianta americană

Published

on

Jocurile de societate sunt incredibil de distractive și, de asemenea, vin cu o mare varietate de stiluri, caracteristici și beneficii. Uneori apar confuzii atunci când persoanele descoperă că există jocuri în stil european și jocuri în stil american. În comunitățile de jocuri de societate, pot fi identificați adesea oameni care jonglează cu termenii „european” și „american” pentru a descrie stilul unui joc. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt cu adevărat utili, decât dacă un jucător înțelege la ce anume să se aștepte. Totul poate fi clarificat, iar următoarele rânduri ajută în acest sens.

Jocurile de societate europene, numite și eurogames, au devenit foarte populare în anii ’90, în special cu Settlers of Catan. Sunt concepute pentru a fi distractive, dar și strategice și provocatoare. Cele mai multe dintre acestea folosesc o mecanică strânsă și un sistem care este autonom. Ideea este că sunt foarte ușor de învățat pentru jucători. Acesta este motivul pentru care sunt eliminate din start aruncările de zaruri și orice element de câștig cu zaruri nu este atât de important pentru jocurile în sine. Un alt lucru important de remarcat despre jocurile de societate europene este că sunt foarte concentrate pe aspecte precum economia – de multe ori, parte a strategiei de joc presupune să te asiguri că obții un venit bun sau că ți-ai creat un imperiu satisfăcător. Având în vedere acest lucru, interacțiunea este destul de limitată, conexiunile fiind de o importanță majoră atunci când tranzacționezi sau achiziționezi articole de la alții. Eficiența este importantă în acest caz, așa că acțiunea nu este tocmai principala modalitate de a câștiga.

Diferențele între stiluri trec dincolo de jocurile de și ajung să fie observate și în jocul de ruletă, fie când acesta este jucat direct la locație, fie când este accesat online, iar principala diferență se referă la numărul de zerouri – căsuțele verzi. În timp ce versiunea europeană prezintă doar unul dintre ele, cea americană are două. Acestea fiind spuse, cu o căsuță verde pe minus în ruleta europeană, jucătorul este mai aproape de situația în care mingea aterizează în locul pe care au pariat.

Revenind la eurogames, acestea au tot felul de componente abstracte și nu se concentrează pe utilizarea miniaturii. În general, atunci când joci jocuri de societate în stil european, îți dorești să ai reguli simple și coerente. Temele stau la dispoziție pentru a adăuga mai mult context, dar nu sunt foarte importante. În schimb, strategia reprezintă punctul central și pot exista unele variații în funcție de joc.

Spre deosebire de jocurile de societate în stil european, jocurile de societate în stil american sunt despre crearea unei teme și cufundarea jucătorilor în acea lume. Zombii și spațiul cosmic sunt teme foarte comune. În plus, și aceste jocuri au reguli care permit diferite opțiuni de a juca. Dar se concentrează mai puțin pe strategie, chiar dacă și ea, de asemenea, variază de la un joc la altul. Jocurile de societate în stil american au lupte acerbe, care pot implica și zaruri personalizate. De asemenea, este posibil ca jucătorii să aibă scenarii tactice și chiar puteri unice de la un joc la altul. Acestea fiind spuse, un joc ameritrash (așa cum mai este numit un joc de societate în stil american) are și un regulament, iar cărțile în sine au detalii despre personaje și acțiuni. Unele jocuri de societate în stil american au miniaturi personalizate. În general, aceste jocuri sunt foarte colorate, iar integrarea miniaturilor poate face în mod activ experiența și mai interesantă. Poveștile sunt spuse pe măsură ce joci, dar pot fi repetate în funcție de joc. Aceste jocuri tind, de asemenea, să aibă reguli opționale, iar varietatea este apreciată mult în acest caz.

Atât jocurile de societate, cât și cele de masă în stil american, cât și cele în stil european sunt grozave, totul se reduce la ceea ce te interesează cu adevărat. Eurogames sunt mai mult despre strategie, în timp ce jocurile ameritrash sunt foarte atmosferice și mai mult despre temă. În cele din urmă, toate sunt distractive, important este să-l găsești pe cel care îți este pe plac mai mult.

Continue Reading

Cele mai accesate articole