Connect with us

Știri

Spitalul din Oltenița și groapa de două milioane de euro

Published

on

Situația dezastruoasă a Spitalului Municipal din Oltenița este o poveste tristă care durează de ani de zile. În loc să se îmbunătățească, starea de degradare avansată a unității medicale a devenit mai gravă în timp, din cauza oamenilor care s-au perindat la conducerea acesteia, care nu au reușit să scoată unitatea medicală din moarte clinică.

Situația a ajuns la un punct critic, iar pacienții care se adresează Spitalului Municipal din Oltenița se confruntă cu probleme majore. Lipsa dotărilor și a echipamentelor medicale moderne, precum și a personalului calificat, a condus la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite.

În urmă cu mai mult de 3 ani (27.04.2020), vechea administrație a semnat contractul de finantare nerambursabilă pentru proiectul “Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Oltenita”, cod MySMIS 127034. Valoarea totală a proiectului era de 10.249.389 Lei, din care 9.527.340 Lei reprezentau finantarea nerambursabilă.

În ciuda faptului că un proiect de modernizare a policlinicii a fost aprobat de Uniunea Europeană, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.000.000 de euro, lucrurile nu au evoluat în direcția dorită. La mai bine de un an de la termenul limită pentru finalizarea proiectului, policlinica se află într-o stare de degradare avansată, mai mult asemănătoare cu o groapă plină cu gunoaie și fier vechi. Proiectul trebuia sa fie finalizat integral, până la 28.03.2022!

Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 2 milioane de lei către autoritățile locale pentru a finanța investiții la spitalul Municipal Oltenița. Acești bani vor fi utilizați de Primărie pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, unui incubator pentru nou-născuți, unui aparat de terapie cu ultrasunete și unui sistem laser pentru retină.

Advertisement

Adevărul.ro,  04.06.2019: „Această investiţie în modernizare face parte din programul de dezvoltare locală asumat de întreaga echipă a administraţiei publice locale, cu suportul administraţiei publice centrale. Planul de investiţii are rolul de a da oamenilor ce li se cuvine: tratamente, îngrijire şi aparatură medicală performantă, la nivelul Uniunii Europene”, a anunţat Petre Ţone, primarul municpiului.

Spitalul Municipal Olteniţa este o unitate pentru pacienţi acuţi şi cronici cu o capacitate de 210 de paturi spitalizare continuă şi 20 paturi spitalizare de zi, organizat în 5 secţii (Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie Pediatrie,Chirurgie Generala si ATI), şi 11 cabinete de specialitate în ambulatoriu (Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generala, Psihiatrie, Pediatrie, Recuperare, Medicina fizica si balneologie, Medicina Municii si Psihologie). Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare si de ingrijire. Unitatea medicală deserveşte aproximativ 100.000 de persoane anual.

“Noi deservim poate 40% din suprafaţa judeţului, mă refer tot ce înseamnă de la Fundeni către Olteniţa, Căscioarele, Radovanu, Budeşti, Chiselet, de la Mânăstirea către Olteniţa, vin la Olteniţa. Le e mult mai aproape. Iar noi nu beneficiem de niciun sprijin. Nu mai vreau să vorbesc de spitalul judeţean, e altă problemă, dar eu cred că ar putea să existe o înţelegere la nivel judeţean să fie susţinut şi spitalul Olteniţa.

 ESCROCHERIE DE 755.000 DE LEI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale, scrie dailybusiness.ro

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale. Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

 MANEVRE DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Advertisement

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Advertisement

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

 2.130.000 EURO PENTRU SPITALUL OLTENIȚA 

În data de 14 iulie 2022, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului “Creșterea siguranței pacienților din Spitalul Municipal Oltenița” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în prezența secretarului de stat Carmen Moraru din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, cauzate de criza sanitară COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Aceasta va fi realizată prin evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii, cu acoperire totală.

Soluția tehnică propusă pentru proiect cuprinde refacerea integrală a instalației electrice de forță, iluminat și prize, extinderea rețelei de fluide medicale în toate spațiile medicale și echiparea cu rampe și pendante de anestezie și chirurgie în zona Bloc Operator, modificarea instalației de fluide medicale existente în ATI și amplasarea unor console medicale care să cuprindă toate fluidele medicale necesare, realizarea unei instalații de aer comprimat și vacuum necesare funcționării instalațiilor medicale specifice ATI și Blocului Operator și realizarea unei instalații de ventilație corespunzătoare în Blocul Operator.

De asemenea, finisajele din zonele afectate de intervențiile asupra instalațiilor vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,549,388.61 lei.

Advertisement
Advertisement

Politică

Reconcilierea din culisele PSD Călărași. Cum a reușit Vasile Iliuță să-l aducă înapoi pe senatorul Nicușor Cionoiu

Published

on

După o serie de dispute care au pus la încercare coeziunea Partidului Social Democrat din județul Călărași, liderul Vasile Iliuță a reușit, spun colegii din partid, să treacă peste situațiile interne care l-au pus în dificultate și au tulburat partidul de lângă Borcea.

Ultimul episod tensionat l-ar fi avut în prim-plan pe senatorul PSD, Nicușor Cionoiu și pe Iliuță însuși.

Deși inițial au existat tensiuni și speculații, cei doi lideri politici au găsit o soluție comună și își doresc să continue proiectul politic început împreună. Cel puțin pentru moment. 

Vasile Iliuță, cel mai mare vânător politic a reușit să readucă unitatea în partid, spun surse apropiate acestuia.

Potrivit  surselor, Cionoiu ar fi luat în calul să candideze din partea Partidului Social Democrat în Organizația județeană Constanța, lângă Felix Stroe, asta dacă nu și-au găsit încă locul în continuare la Călărași.

Advertisement

Chiar dacă ușa către alte opțiuni politice părea să se deschidă pentru unii, în final, situația s-a aplanat, iar focusul rămâne pe colaborare și pe agenda politică comună.

În ciuda unor momente de incertitudine, liderul PSD Călărași continuă să fie o prezență marcantă  în peisajul politic local. Cu toate că viitorul politic al lui Nicușor Cionoiu este în continuare subiect de speculație, reconcilierea recentă ar putea să ofere speranța că PSD Călărași va continua să progreseze într-o manieră constructivă și unită, așa cum și-a dorit din totdeauna liderul Vasile Iliuță.

Continue Reading

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Cele mai vizualizate