Connect with us

Știri

Spitalul din Oltenița și groapa de două milioane de euro

Published

on

Situația dezastruoasă a Spitalului Municipal din Oltenița este o poveste tristă care durează de ani de zile. În loc să se îmbunătățească, starea de degradare avansată a unității medicale a devenit mai gravă în timp, din cauza oamenilor care s-au perindat la conducerea acesteia, care nu au reușit să scoată unitatea medicală din moarte clinică.

Situația a ajuns la un punct critic, iar pacienții care se adresează Spitalului Municipal din Oltenița se confruntă cu probleme majore. Lipsa dotărilor și a echipamentelor medicale moderne, precum și a personalului calificat, a condus la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite.

În urmă cu mai mult de 3 ani (27.04.2020), vechea administrație a semnat contractul de finantare nerambursabilă pentru proiectul “Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Oltenita”, cod MySMIS 127034. Valoarea totală a proiectului era de 10.249.389 Lei, din care 9.527.340 Lei reprezentau finantarea nerambursabilă.

În ciuda faptului că un proiect de modernizare a policlinicii a fost aprobat de Uniunea Europeană, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.000.000 de euro, lucrurile nu au evoluat în direcția dorită. La mai bine de un an de la termenul limită pentru finalizarea proiectului, policlinica se află într-o stare de degradare avansată, mai mult asemănătoare cu o groapă plină cu gunoaie și fier vechi. Proiectul trebuia sa fie finalizat integral, până la 28.03.2022!

Advertisement

Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 2 milioane de lei către autoritățile locale pentru a finanța investiții la spitalul Municipal Oltenița. Acești bani vor fi utilizați de Primărie pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, unui incubator pentru nou-născuți, unui aparat de terapie cu ultrasunete și unui sistem laser pentru retină.

Adevărul.ro,  04.06.2019: „Această investiţie în modernizare face parte din programul de dezvoltare locală asumat de întreaga echipă a administraţiei publice locale, cu suportul administraţiei publice centrale. Planul de investiţii are rolul de a da oamenilor ce li se cuvine: tratamente, îngrijire şi aparatură medicală performantă, la nivelul Uniunii Europene”, a anunţat Petre Ţone, primarul municpiului.

Spitalul Municipal Olteniţa este o unitate pentru pacienţi acuţi şi cronici cu o capacitate de 210 de paturi spitalizare continuă şi 20 paturi spitalizare de zi, organizat în 5 secţii (Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie Pediatrie,Chirurgie Generala si ATI), şi 11 cabinete de specialitate în ambulatoriu (Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generala, Psihiatrie, Pediatrie, Recuperare, Medicina fizica si balneologie, Medicina Municii si Psihologie). Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare si de ingrijire. Unitatea medicală deserveşte aproximativ 100.000 de persoane anual.

“Noi deservim poate 40% din suprafaţa judeţului, mă refer tot ce înseamnă de la Fundeni către Olteniţa, Căscioarele, Radovanu, Budeşti, Chiselet, de la Mânăstirea către Olteniţa, vin la Olteniţa. Le e mult mai aproape. Iar noi nu beneficiem de niciun sprijin. Nu mai vreau să vorbesc de spitalul judeţean, e altă problemă, dar eu cred că ar putea să existe o înţelegere la nivel judeţean să fie susţinut şi spitalul Olteniţa.

 ESCROCHERIE DE 755.000 DE LEI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale, scrie dailybusiness.ro

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale. Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

 MANEVRE DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

Advertisement

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

 2.130.000 EURO PENTRU SPITALUL OLTENIȚA 

În data de 14 iulie 2022, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului “Creșterea siguranței pacienților din Spitalul Municipal Oltenița” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în prezența secretarului de stat Carmen Moraru din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Advertisement

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, cauzate de criza sanitară COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Aceasta va fi realizată prin evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii, cu acoperire totală.

Soluția tehnică propusă pentru proiect cuprinde refacerea integrală a instalației electrice de forță, iluminat și prize, extinderea rețelei de fluide medicale în toate spațiile medicale și echiparea cu rampe și pendante de anestezie și chirurgie în zona Bloc Operator, modificarea instalației de fluide medicale existente în ATI și amplasarea unor console medicale care să cuprindă toate fluidele medicale necesare, realizarea unei instalații de aer comprimat și vacuum necesare funcționării instalațiilor medicale specifice ATI și Blocului Operator și realizarea unei instalații de ventilație corespunzătoare în Blocul Operator.

De asemenea, finisajele din zonele afectate de intervențiile asupra instalațiilor vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,549,388.61 lei.

Advertisement
Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate