Connect with us

Știri

Spitalul din Oltenița și groapa de două milioane de euro

Published

on

Situația dezastruoasă a Spitalului Municipal din Oltenița este o poveste tristă care durează de ani de zile. În loc să se îmbunătățească, starea de degradare avansată a unității medicale a devenit mai gravă în timp, din cauza oamenilor care s-au perindat la conducerea acesteia, care nu au reușit să scoată unitatea medicală din moarte clinică.

Situația a ajuns la un punct critic, iar pacienții care se adresează Spitalului Municipal din Oltenița se confruntă cu probleme majore. Lipsa dotărilor și a echipamentelor medicale moderne, precum și a personalului calificat, a condus la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite.

În urmă cu mai mult de 3 ani (27.04.2020), vechea administrație a semnat contractul de finantare nerambursabilă pentru proiectul “Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Oltenita”, cod MySMIS 127034. Valoarea totală a proiectului era de 10.249.389 Lei, din care 9.527.340 Lei reprezentau finantarea nerambursabilă.

În ciuda faptului că un proiect de modernizare a policlinicii a fost aprobat de Uniunea Europeană, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.000.000 de euro, lucrurile nu au evoluat în direcția dorită. La mai bine de un an de la termenul limită pentru finalizarea proiectului, policlinica se află într-o stare de degradare avansată, mai mult asemănătoare cu o groapă plină cu gunoaie și fier vechi. Proiectul trebuia sa fie finalizat integral, până la 28.03.2022!

Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 2 milioane de lei către autoritățile locale pentru a finanța investiții la spitalul Municipal Oltenița. Acești bani vor fi utilizați de Primărie pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, unui incubator pentru nou-născuți, unui aparat de terapie cu ultrasunete și unui sistem laser pentru retină.

Advertisement

Adevărul.ro,  04.06.2019: „Această investiţie în modernizare face parte din programul de dezvoltare locală asumat de întreaga echipă a administraţiei publice locale, cu suportul administraţiei publice centrale. Planul de investiţii are rolul de a da oamenilor ce li se cuvine: tratamente, îngrijire şi aparatură medicală performantă, la nivelul Uniunii Europene”, a anunţat Petre Ţone, primarul municpiului.

Spitalul Municipal Olteniţa este o unitate pentru pacienţi acuţi şi cronici cu o capacitate de 210 de paturi spitalizare continuă şi 20 paturi spitalizare de zi, organizat în 5 secţii (Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie Pediatrie,Chirurgie Generala si ATI), şi 11 cabinete de specialitate în ambulatoriu (Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generala, Psihiatrie, Pediatrie, Recuperare, Medicina fizica si balneologie, Medicina Municii si Psihologie). Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare si de ingrijire. Unitatea medicală deserveşte aproximativ 100.000 de persoane anual.

“Noi deservim poate 40% din suprafaţa judeţului, mă refer tot ce înseamnă de la Fundeni către Olteniţa, Căscioarele, Radovanu, Budeşti, Chiselet, de la Mânăstirea către Olteniţa, vin la Olteniţa. Le e mult mai aproape. Iar noi nu beneficiem de niciun sprijin. Nu mai vreau să vorbesc de spitalul judeţean, e altă problemă, dar eu cred că ar putea să existe o înţelegere la nivel judeţean să fie susţinut şi spitalul Olteniţa.

 ESCROCHERIE DE 755.000 DE LEI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale, scrie dailybusiness.ro

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale. Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

 MANEVRE DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Advertisement

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Advertisement

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

 2.130.000 EURO PENTRU SPITALUL OLTENIȚA 

În data de 14 iulie 2022, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului “Creșterea siguranței pacienților din Spitalul Municipal Oltenița” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în prezența secretarului de stat Carmen Moraru din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, cauzate de criza sanitară COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Aceasta va fi realizată prin evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii, cu acoperire totală.

Soluția tehnică propusă pentru proiect cuprinde refacerea integrală a instalației electrice de forță, iluminat și prize, extinderea rețelei de fluide medicale în toate spațiile medicale și echiparea cu rampe și pendante de anestezie și chirurgie în zona Bloc Operator, modificarea instalației de fluide medicale existente în ATI și amplasarea unor console medicale care să cuprindă toate fluidele medicale necesare, realizarea unei instalații de aer comprimat și vacuum necesare funcționării instalațiilor medicale specifice ATI și Blocului Operator și realizarea unei instalații de ventilație corespunzătoare în Blocul Operator.

De asemenea, finisajele din zonele afectate de intervențiile asupra instalațiilor vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,549,388.61 lei.

Advertisement
Advertisement

Știri

Mii de vizitatori la Grădina Zoologică din Călărași, în Săptămâna Verde! Cei de la ZOO așteaptă un număr și mai mare de oameni la Festivalul de Paște

Published

on

By

Zilele acestea, Grădina Zoologică din Călărași a fost plină de mici vizitatori, dornici să învețe diverse aspecte despre animale, dar despre și protejarea mediului înconjurător, pe care îl împărțim cu toții. Cei de la ZOO i-au primit cu căldură pe elevi, iar, cu ocazia Paștelui, aceștia așteaptă un număr și mai mare de vizitatori, întrucât vor găzdui un festival de amploare.

Multiple școli au ales să desfășoare Săptămâna Verde în perioada de dinaintea Sărbătorilor Pascale, iar un punct de interes al elevilor din Călărași și din județele învecinate (București, Constanța și Ialomița) este reprezentat de Grădina Zoologică din orașul nostru.

„Săptămâna Verde” este un proiect derulat la nivel național și are ca scop educarea elevilor în scopul înțelegerii problemelor mediului înconjurător și al protejării lui.

Reprezentanții Grădinii Zoologice Călărași se bucură că mii de elevi au venit în vizită, cu ocazia Săptămânii Verzi:

„Toate aleile grădinii, toată săptămâna aceasta, au fost pline. (…) Ieri am avut peste 1.000 de copii prezenți aici. În perioada aceasta asta este marja de prezență a copiilor la ZOO. 

Advertisement

Grădina Zoologică este un loc frumos, despre natură, avem exemplare pe care multe grădini zoologice din țară nu le au și este un loc în care copiii pot învăța foarte multe”.

Ce eveniment se pregătește la Grădina Zoologică din Călărași

Grădina Zoologică va avea porțile deschise chiar și pe 6 mai, în a doua zi de Paște, întrucât va desfășura un amplu festival, dedicat cetățenilor.

Sub deviza „Stai la masă cu o faptă bună!”, comunitatea este invitată să se alăture unei inițiative menite să aducă bucurie și sprijin acolo unde este mai multă nevoie.

Anul acesta, Grădina Zoologică Călărași nu se limitează doar la organizarea vânătorii de ouă tradiționale. În schimb, s-a angajat într-o colaborare strânsă cu Primăria Municipiului Călărași și alte organizații locale precum Sidepol, Crucea Roșie Călărași, TEXAS Bar-B-Q, Jandarmeria Călărași și voluntarii de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu Călărași pentru a crea un eveniment memorabil, plin de activități și semnificații.

Sub umbrela campaniei „Stai la masă cu o faptă bună!”, participanții sunt încurajați să se implice într-un gest caritabil simplu, dar profund: donația pentru copiii din familii defavorizate. Prin mecanismul inovator al „Meniului în așteptare”, fiecare contribuție la urnele pregătite de Crucea Roșie Călărași va fi transformată în meniuri hrănitoare pentru cei care au nevoie.

Festivalul va fi mai mult decât o simplă sărbătoare de Paște. Atelierele de creație, de cercetași și de prim-ajutor, demonstrațiile echipei de intervenție ale poliției și jandarmeriei, precum și alte surprize și concursuri vor crea o atmosferă plină de bucurie și solidaritate pentru toți participanții.

Advertisement

Cu premii oferite de partenerii evenimentului, inclusiv materiale de la RogerDesign și librăria Arienta, vouchere pentru acces gratuit la Grădina Zoologică, abonamente la bazinul de înot pentru copii și multe altele, fiecare vizitator va avea ocazia să se bucure de experiențe unice și să facă parte dintr-un gest caritabil cu impact real.

Astfel, pe 6 Mai 2024, de la 10:00 la 14:00, Grădina Zoologică din Călărași devine gazda unui festival de Paște cu adevărat special, unde comunitatea se poate bucura nu doar de tradițiile sărbătorii, ci și de oportunitatea de a face o diferență în viețile celor aflați în nevoie.

Continue Reading

Știri

Dumitru Coarnă susține candidații partidului PUSL

Published

on

Deputatul călărăşean,  Dumitru Coarnă susține candidații PUSL pentru alegerile locale din 9 iunie de anul acesta. Coarnă este un susținător al partidului condus de Cristian Popescu Piedone.

„Împreună cu echipa PUSL Călărași, am depus astăzi, 21 aprilie 2024, candidatura colegei mele, Liliana Sandu, pentru funcția de primar al comunei Frumușani, județul Călărași”, a anunțat Dumitru Coarnă.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Este cod galben de furtună și ploi torențiale în mai multe localități călărășene

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Călărași a emis o alertă de Cod Galben de furtună pentru mai multe localități din zonă.

Conform avertizării, se preconizează frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula peste 25 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni și intensificări ale vântului.

Localitățile vizate de această avertizare sunt: Modelu, Roșeti, Perișoru, Jegalia, Unirea, Ștefan cel Mare și Dichiseni. Intervalul de valabilitate este stabilit pentru data de 25 aprilie 2024, între orele 17:05 și 18:00.

Continue Reading

Cele mai vizualizate