Connect with us

Știri

Sohatu: Puiul si orezul, secretul succesului pentru primarul Cătălin Iordache? O pensionara de 80 de ani a fost bătută de soțul unei candidate din echipa primarului

Published

on

Mandatul primarului Cătălin Iordache din Sohatu sub lupă…

Deși ar trebui să fie un stâlp al comunității, primarul Cătălin Iordache din localitatea Sohatu, județul Călărași, este în centrul unui scandal de proporții, acuzat că ar fi oferit pungi de orez și pui locuitorilor din comuna Sohatu pentru a-și asigura sprijinul electoral. Mai multe persoane din zonă au vorbit, deși cu teamă, despre această situație halucinantă.

A dat… tricouri, șepci…orez să-l voteze… da’ la noi, ăștia bătrâni, ce ne-a dat și nouă? Nici un chil de ceapă…La ăștia a dat câte un kg de zahăr, orez… ce trebuie…” sunt afirmațiile unei femei, supărată foc pe primar despre care spune că nu a făcut prea multe în comună.

Tactică sau nu, pierderea conducerii primăriei ar putea scoate la iveală alte aspecte care conturează aspecte penale.

Advertisement

Liberalul Iordache se află la conducerea primăriei din 2020, însă bilanțul realizărilor sale este aproape inexistent. În ciuda promisiunilor de campanie, nu a reușit să demareze niciun proiect important pentru dezvoltarea comunității.

Străzile din Sohatu nu au trotuare, iar bălăriile care cresc pe marginea drumului, mai ales lângă casele abandonate, îi sperie pe locuitori, care stau cu frica să nu le intre șerpii în case.

În anturajul primarului se află mai multe personaje controversate, inclusiv fostul primar PSD, Dumitru Grigore, pe care Iordache îl criticase dur în trecut pentru lipsa realizărilor. În toamna anului 2023, Iordache l-a cooptat pe Grigore în echipa sa, uitând de criticile aduse acestuia în campania din 2020. Printre altele, fostul primar Dumitru Grigore se află și el pe lista PNL pentru Consiliul Local Sohatu, pe poziția doi. Vrea să ajungă acum viceprimar, nu pentru ca și-ar dori să muncească în administrația locală în interesul oamenilor, ci pentru ca nu are suficientă vechime pentru a ieși la pensie, spun voci din interiorul primăriei.

Contactat pentru a comenta situația care îl vizează în mod direct, ex primarul PSD-ist Dumitru Grigore părea dezinteresat de discuție și nu a știut să ne spună cu exactitate poziția pe care se află pe lista de consilieri locali. La câteva insistențe, domnul consilier ne răspunde hotărât “Pe doi sunt, pe DOI!”. 

L-am întrebat și pe Dumitru Grigore dacă are cunoștințe despre practicile potrivit cărora primarul ar fi oferit pachete cu pui, pungi de orez și alte produse alimentare unor cetățeni, fie înainte de începerea campaniei electorale, fie chiar în timpul acesteia, care se desfășoară în prezent.

Advertisement
  • “Ce dracu sunt astea, domn’le? Nu am cunoștințe despre așa ceva.”

Pentru că am vrut să aflăm ce viziune are consilierul care își dorește să devină viceprimar, i-am cerut să ne detalieze planurile administrative pentru perioada 2024-2028.

“Avem proiecte începute, care trebuiesc terminate , care au studiile începute chiar de pe vremea mandatului meu și nu s-au concretizat încă, cum este asfaltarea. Avem terminat proiectul cu apa, este un proiect de canalizare, este un proiect în care se repara, se reamenajează dispensarul medical.”

În fața primăriei Sohatu, o clădire abandonată, înconjurată de bălării, ascunde ceea ce odinioară era Căminul Cultural.

Singurii care sunt interesați de această clădire în prezent sunt oamenii fără adăpost care îl folosesc drept toaletă publică sau loc unde să doarmă când vremea nu este bună.

Din păcate, nici cetățenii din Progresu nu trăiesc sentimente mai bune. Chiar daca acolo există un cămin cultural funcțional, nu poate fi numit decent pentru că nu se pot desfășura activități acolo.

Reparațiile la acoperiș au fost făcute atât de “bine” încât porumbeii au întrat în pod și tavanul s-a surpat. Dacă vă gândiți că de vină pentru acest lucru ar fi constructorul, așa este. Firma care a realizat lucrarea ar fi condusă de Ghiță Emil, consilier local în Primăria Sohatu, poziționat în vârful listei de consilieri locali ai PNL pentru alegrile din 2024.

L-am contactat și pe acest consilier local pentru a-i afla punctul de vedere. Deși consilierul este acuzat că a efectuat lucrări pentru reabilitarea căminului cultural din Sohatu, acesta susține că nu avea nicio legătură, afirmând că firma aparținea fiului său. “Nu aveam nicio treabă cu primăria pe atunci, acum 8-10 ani. Am participat la o licitație pe atunci și am câștigat-o”, a declarat el. Spune că firma fiului său a desfășurat lucrări pe atunci; recent, SRL-ul este administrat de cei doi, o afacere de familie. De atunci și până în prezent, Ghiță Emil spune că firma în care se află alături de fiul său nu a mai efectuat alte lucrări în localitate, însă subliniază că au făcut voluntariat. Parcul din Progresu este reabilitat prin muncă voluntară, spune Ghiță. “Am ajutat să reparăm ceea ce s-a stricat, benevol de alții. Există plângeri la primărie, la poliție… Foișorul din satul Progresu s-a făcut prin muncă voluntară.”

Advertisement

Ghiță Emil are și o relație de prietenie cu actualul primar Cătălin Iordache. Pe rețele de socializare au fost publicate mai multe imagini cu cei doi. L-am întrebat pe consilierul Ghiță Emil dacă are putere de influență asupra oamenilor din Sohatu sau Progresu pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. Răspunsul ne-a lămurit: “Am o influență, am o firmă de construcții, sunt plătitor de taxe, am angajați din localitate, am angajați și din alte localități. Am peste 40 de angajați, unde este problema dacă susțin un anumit partid?” Întrebat dacă a avut vreo discuție directă cu primarul Iordache pentru a-l ajuta, consilierul Ghiță spune că nu a existat așa ceva “Oamenii votează pe cine vor ei, pentru că primarul actual este singurul care a făcut ceva pentru localitate.”

Viziunea consilierului Ghiță Emil pentru noul mandat se conturează în susținerea proiectelor. “Să se facă ceva în localitate!” În schimb, Ghiță nu a putut susține niciun proiect care să-i poarte numele, fără a avea o inițiativă proprie. “Am susținut toate proiectele care sunt în desfășurare.” Spre exemplu, colegul de partid Dumitru Grigore a luat mașina de tuns și s-a apucat de treabă, din proprie voință, spune el, a început să tundă gazonul din parcuri. “Ce ați făcut dumneavoastră?” întreabă reporterul. “Eu nu mă urc pe mașină, eu am alte treburi.”

Deși munca voluntară este preferată printre consilieri, domnul Ghiță are altă părere: “Atâta timp cât ne stă în putință să facem ceva bine, facem. Pentru asta am intrat în echipa aceasta, pentru a face ceva în localitate. Dacă tot ați ajuns la mine, o să vedeți că sunt proiecte în desfășurare.”

“Aceasta este echipa care va câștiga” scrie consilierul local pe pagina sa de Facebook. Incompetența evidentă a administrației locale sub conducerea lui Iordache a determinat un număr tot mai mare de cetățeni să plece din comună, căutând o viață mai bună în alte părți.

Dispensarul medical, rețele compensate scrise pe adeziuni de partid

Situația din Sohatu este amplificată și de scandalurile legate de dispensarul medical local. Rețetele medicale sunt eliberate pe adeziuni de partid, spun oamenii din sat. Medicul de familie, Al Atieh Daniela Mihaela, aflată pe locul șapte [7] pe lista de candidați pentru Consiliul Local, este soția lui Al Atieh George. El administrează, printre altele, un mic magazin alimentar din centrul localității, AL ATIEH ELI BABA SRL, înființată în 2013, care a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste un milion de lei și un profit ce nu depășește 85.000 lei.

Advertisement

Al Atieh George, care administrează un magazin alimentar din centrul localității, este implicat într-un caz penal după ce ar fi agresat o pensionară de 80 de ani. Pe 5 iunie 2023, în jurul orei 10:00, ar fi bătut-o pe Dumitrescu Stana, pe care a prins-o scormonind într-o pubelă de gunoi. Deși victima a cerut ajutor la dispensarul medical, a fost ignorată de Daniela Mihaela.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Al Atieh George, acuzat de localnica ce spune că i-a fost victima furiei sale, însă fără succes până la difuzarea acestui material.

Clanul “Ciuș” și legăturile cu primarul

Cătălin Iordache și-a construit o rețea de protecție și influență, susținută de așa-zisul clan “Ciuș”, condus de Șerban Marin. Acesta administrează o firmă care primește contracte prin încredințare directă pentru diverse servicii locale. Contactat pentru un punct de vedere, Marian Șerban, administratorul  MARIOANDREI CONS SRL, firma apropiată primarului care prinde achiziții directe fără licitație, abordează o atitudine nefirească și începe să jignească.

Membrii clanului ar avea o misiune importantă pentru actualul primar Cătălin Iordache. Potrivit unor surse, membrii acestei grupări pun presiune pe alegători să-l susțină pe Iordache pentru un nou mandat. Acest interes provine din faptul că lucrurile publice pot ajunge în continuare pe mâna lor. Nu am reușit să obținem nici din partea primarului Cătălin Iodache un punct de vedere până la difuzarea acestui articol.

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate