Connect with us

Actualitate

VIDEO| Seminar național organizat de FICE România și D.G.A.S.P.C Călărași

Published

on

https://www.youtube.com/watch?v=pxQOtVJczpc

Seminarul national „Realitati româno – elvetiene -studiu comparativ intre modalitati de lucru in asistenta sociala a copilului, tanarului si familiei”, organizat in data de 29 iunie, in comuna Dragalina, de Federatia Internationala a Comunitatilor Educative FICE, in colaborare cu D.G.A.S.P.C. Calarasi si Asociatia Directorilor D.G.A.S.P.C. a oferit oportunitatea specialistilor din 12 judete si din Bucuresti de a face schimb de experienta profesionala, in domeniul asistentei sociale si de a initia noi colaborari pentru viitor.
Au răspuns invitației de a participa la eveniment președintele FICE România, Toma Mareș, secretarul FICE, Virgil Botezatu, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, președinta filialei FICE Călărași, psiholog Elena Ulmeanu, directori ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din 12 județe, șefi de centre și complexe, psihologi, asistenți sociali, educatori.


În deschiderea evenimentului, au fost rostite câteva alocuțiuni, de către organizatori.
Directoarea DGASPC Călărași, Nicolae Doinița, le-a adresat câteva cuvinte, participanților:
Sunt onorată că ați venit alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, la Călărași, pentru faptul că la eveniment sunt prezenți președintele FICE România, Toma Mareș, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, primarul comunei Dragalina, Gabriel Stanciu, care s-a implicat în organizarea acestei acțiuni găzduite aici, și tuturor colegilor din cele 12 județe care au răspuns invitației noastre. Sperăm ca întâlnirea de astăzi să-și atingă obiectivul, acela de a face schimb de experiență pe activitatea de asistență socială, între județe.


Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a transmis, în deschiderea evenimentului, următoarele cuvinte:
Este un eveniment important al județului Călărași, care se desfășoară într-o comună care s-a confruntat cu multe probleme pe asistență socială. Salut prezența celor 12 județe la acest seminar și vă mulțumesc că ați venit la Călărași pentru a face studiul comparativ între Elveția și România. Mă bucur că domnul președinte al FICE România este, din nou, la Călărași, și faptul că ne aflăm în echipa dumneavoastră, prin filiala pe care o avem inființată, ne asigură că putem face o de asistență socială de calitate.

Președintele FICE, Toma Mareș, s-a arătat încrezător în viitorul care se conturează în acest domeniu:
Avem în față un mare viitor, care va rezolva această problemă dificilă, care este asistența și protecția socială, prin tinerețea dumneavoastră, energiile pe care le transmiteți, ceea ce mă încredințează să spun că veți reuși, în acest domeniu. FICE România a ales deloc întâmplător angajarea în eveniment a gazdelor noastre, DGASPC Călărași, Consiliul Județean, Primăria Dragalina, pentru că aici avem o filială FICE, foarte puternică prin activitățile organizate de președinta Elena Ulmeanu, psiholog la DGASPC Călărași, și sprijinite de directorul instituției, Doinița Nicolae, care este membră în Comitetul Național FICE România


In cadrul seminarului au fost prezentate de catre cei trei specialisti romani care au participat in luna mai 2017 la un program de schimb de experienta in Elvetia metodele de interventie si tehnicile de lucru observate in cadrul vizitei de studiu, aspecte privind intregul sistem de protectie sociala din Elvetia, organizarea statala, sistemul de educatie, economic, medical.


De asemenea, au fost prezentate informatiile dobandite in cadrul programelor de grup si programelor individuale ale specialistilor, punandu-se accent pe modul in care se realizeaza in Elvetia managementul de caz in serviciile sociale, felul in care se ofera protectie copilului in familiile de asistenti maternali, situatia copiilor cu dizabilitati care beneficiaza de protectie in sistem medical, rezidential sau in scoli speciale, modalitatile prin care se poate controla fenomenul delincventei juvenile.
Informatiile dobandite in Elvetia de specialistii romani s-au dovedit a fi interesante pentru colegii din tara care au considerat ca ar fi utila preluarea unor modele de buna practica si adaptarea acestora la sistemul de asistenta sociala din Romania, astfel incat serviciile acordate pe viitor sa evolueze in favoarea beneficiarilor. S-a considerat a fi benefice pentru Romania:
-o buna responsabilizare a Serviciilor Publice de Asistenta Sociala din comunitatile locale astfel incat nivelul de interventie al acestora sa creasca, rezolvarea problemelor sa se realizeze in stadiu incipient, prevenintu-se totodata agravarea cazurilor si interventia tardiva pentru solutionarea lor
-infiintarea de centre de consiliere sociala, psihologica, medicala, educationala pentru copil si familie
-clarificarea legislatiei privind minorul delincvent si intarirea capacitatii de organizare a unor programe puternice de prevenire a delincventei inca de la varste mici, programe care sa vizeze interventia specialistilor din domenii diferite de activitate (scoala, Biserica, asistenta sociala, Politie etc.)
-prezenta asistentilor sociali in mediul educational –gradinite, scoli, dar si o mai buna implicare a asistentilor sociali din unitatile sanitare
-infiintarea mai multor centre de zi si dezvoltarea serviciilor oferite de aceste
Concluziile acestui seminar si propunerile participantilor privind imbunatatirea calitatii serviciilor sociale de protectie a copilului vor fi transmise de FICE Romania catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra creșterii îngrijorătoare a numărului tinerilor care consumă alcool și țigări electronice

Published

on

Conform unui raport al filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool și de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani este considerat “alarmant”. Specialiștii recomandă implementarea unor măsuri de sănătate publică pentru a restricționa accesul la băuturile alcoolice.

Organizat o dată la patru ani sub auspiciile Biroului OMS Europa, care cuprinde 53 de țări și se întinde până în Asia Centrală, sondajul internațional HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) analizează comportamentul de sănătate al copiilor cu vârstele de 11, 13 și 15 ani. Printre diferitele secțiuni ale acestuia se numără și cea referitoare la consumul de substanțe psihoactive.

Conform raportului, utilizarea ţigărilor electronice a crescut la nivel global, cu o tendință deosebit de accentuată în rândul adolescenților. În ciuda acestui fapt, există o veste bună: procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani care fumează a scăzut, doar 13% dintre aceștia declarând că au fumat în 2022, ceea ce reprezintă o reducere de două procente față de acum patru ani.

Cu toate acestea, un număr semnificativ dintre ei au început să utilizeze ţigările electronice. Aproximativ 32% dintre adolescenții de 15 ani au fumat deja una, iar 20% au fumat în ultimele 30 de zile.

“Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană (şi nu numai) constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform news.ro.

Alcoolul este cea mai întâlnită substanță consumată de adolescenți. Conform raportului, 57% dintre adolescenții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată, iar aproape patru din zece au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenți (9%) au avut o beție puternică la un moment dat în viața lor. Astfel, aproximativ 5% dintre adolescenții de 13 ani și 20% dintre cei de 15 ani au experimentat acest lucru.

Advertisement

“Aceste rezultate subliniază măsura în care alcoolul este disponibil şi normalizat şi arată nevoia urgentă de măsuri politice mai bune pentru a proteja copiii şi tinerii de daunele (sale)”, a precizat organizaţia, potrivit news.ro.

Conform raportului, după o perioadă de scădere a consumului de substanțe psihoactive, există date care sugerează că pandemia COVID-19 a generat o nouă creștere a consumului. Raportul compilează informații de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada. Măsurile de restricție au influențat semnificativ obiceiurile adolescenților cu vârste între 11 și 15 ani. Aceștia au petrecut mai mult timp online și au fost expuși la publicitatea digitală într-o măsură mai mare, având un impact negativ asupra comportamentului tinerilor.

 

Continue Reading

Actualitate

Guvernul a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera dintre România și Ungaria

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În ședința de joi, 25 aprilie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat între Beba Veche (România) și Kübekháza (Ungaria), în scopul reducerii congestiei traficului rutier în zonă și pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât și în Serbia (prin Ungaria).

Azi aprobăm deschiderea unui nou punct de frontieră Ungaria la Beba Veche. Este un obiectiv din lunga listă de investiţii în infrastructură aflată în derulare în judeţul Timiş, dar de altfel întreaga ţară”, a afirmat Ciolacu, conform adevărul.ro

Conform unui comunicat emis de Executiv, actul normativ aprobat implică transferul către domeniul public al statului și sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, împreună cu terenul asociat acestuia, aflate în domeniul public al județului Timiș și sub administrarea Consiliului Județean Timiș. De asemenea, acesta va fi încadrat în categoria funcțională a drumurilor de interes național.

“Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură”, se arată în comunicat.

Advertisement

Dezbaterea privind deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Beba Veche între România și Ungaria a început în 2023. Pe 20 octombrie, Guvernul a aprobat un Memorandum pentru deschiderea PTF România – Ungaria la Beba Veche. În prealabil, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, guvernele României și Ungariei au semnat două memorandumuri pentru deschiderea PTF-ului de la Beba Veche, situată în cea mai vestică localitate din România, și pentru construcția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va fi accesibil doar pentru autovehicule cu o greutate de până la 7,5 tone și va avea un program zilnic de funcționare, între orele 08:00 și 20:00.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că planul actual pentru punctul de frontieră implică un fel de sens giratoriu, cu trecerea de frontieră din Ungaria în Serbia deja funcțională, iar România deschide trecerea către Ungaria. Se ia în considerare și deschiderea separată către Serbia în viitor, însă momentan este vorba de un sens giratoriu cu vămi pentru cele două puncte de trecere de frontieră.

Ministrul a subliniat că lucrările pentru deschiderea punctului de frontieră vor dura 14 luni. În acest context, a evidențiat necesitatea investiției, dat fiind că există așteptări pentru aderarea terestră la Schengen.

“Mi-aş dori foarte mult ca, la sfârşitul anului, să intrăm şi terestru şi să nu mai fie nevoie de această investiţie. Dar preluarea drumului de la Consiliul Judeţean, trecerea la drum naţional, investiţiile în aceste drumuri şi – cei doi primari ştiu foarte bine că s-au început lucrările de asfaltare şi de la Sânicolau spre Dudeşti Vechi – toate aceste investiţii sunt necesare şi oricum mergi într-un punct de trecere a frontierei care după aceea poate să fie fără poliţie de frontieră sau vamă, dar în mod sigur cu Serbia nu. Haideţi să vedem cum gestionăm”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Rețea de canalizare în comuna Ciocănești. Cum arată localitatea după patru ani de muncă

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Dan Velicu își prezintă bilanțul la patru ani de mandat: Ciocănești, pe drumul către o comunitate europeană.

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Dan Velicu a reflectat asupra realizărilor și a proiectelor implementate în timpul primilor patru ani de mandat la conducerea Primăriei Ciocănești. Cu un ton de bucurie și încredere în viitorul comunei, primarul Velicu a subliniat că eforturile echipei sale au transformat Ciocănești într-o localitate modernă și în plină dezvoltare.

Cu investiții de peste 10.800.000 de euro în proiecte pentru dezvoltarea comunității, primăria a reușit să pună bazele unei infrastructuri solide și a serviciilor esențiale pentru locuitorii săi. O parte dintre proiecte au fost moștenite din fosta administrație, pe care actualul edil le duce mai departe.

Printre realizările notabile se numără modernizarea dispensarului comunal și aducerea unui medic de familie cu normă întreagă, asigurând accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii. De asemenea, extinderea rețelei de canalizare și a stației de epurare este un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții.

Advertisement

În sectorul educației, construcția unei săli moderne de educație fizică la Școala Nr.1 Ciocănești demonstrează angajamentul pentru promovarea unui stil de viață sănătos printre tineri și investiția în viitorul lor.

Aceste proiecte reprezintă doar câteva dintre eforturile depuse de primarul Velicu și de echipa sa pentru a transforma visul unei comunități mai prospere în realitate.

Continue Reading

Cele mai vizualizate