Connect with us

Administrație Locală

VIDEO| Seminar național organizat de FICE România și D.G.A.S.P.C Călărași

https://www.youtube.com/watch?v=pxQOtVJczpc

Seminarul national „Realitati româno – elvetiene -studiu comparativ intre modalitati de lucru in asistenta sociala a copilului, tanarului si familiei”, organizat in data de 29 iunie, in comuna Dragalina, de Federatia Internationala a Comunitatilor Educative FICE, in colaborare cu D.G.A.S.P.C. Calarasi si Asociatia Directorilor D.G.A.S.P.C. a oferit oportunitatea specialistilor din 12 judete si din Bucuresti de a face schimb de experienta profesionala, in domeniul asistentei sociale si de a initia noi colaborari pentru viitor.
Au răspuns invitației de a participa la eveniment președintele FICE România, Toma Mareș, secretarul FICE, Virgil Botezatu, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, președinta filialei FICE Călărași, psiholog Elena Ulmeanu, directori ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din 12 județe, șefi de centre și complexe, psihologi, asistenți sociali, educatori.


În deschiderea evenimentului, au fost rostite câteva alocuțiuni, de către organizatori.
Directoarea DGASPC Călărași, Nicolae Doinița, le-a adresat câteva cuvinte, participanților:
Sunt onorată că ați venit alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, la Călărași, pentru faptul că la eveniment sunt prezenți președintele FICE România, Toma Mareș, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, primarul comunei Dragalina, Gabriel Stanciu, care s-a implicat în organizarea acestei acțiuni găzduite aici, și tuturor colegilor din cele 12 județe care au răspuns invitației noastre. Sperăm ca întâlnirea de astăzi să-și atingă obiectivul, acela de a face schimb de experiență pe activitatea de asistență socială, între județe.


Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a transmis, în deschiderea evenimentului, următoarele cuvinte:
Este un eveniment important al județului Călărași, care se desfășoară într-o comună care s-a confruntat cu multe probleme pe asistență socială. Salut prezența celor 12 județe la acest seminar și vă mulțumesc că ați venit la Călărași pentru a face studiul comparativ între Elveția și România. Mă bucur că domnul președinte al FICE România este, din nou, la Călărași, și faptul că ne aflăm în echipa dumneavoastră, prin filiala pe care o avem inființată, ne asigură că putem face o de asistență socială de calitate.

Președintele FICE, Toma Mareș, s-a arătat încrezător în viitorul care se conturează în acest domeniu:
Avem în față un mare viitor, care va rezolva această problemă dificilă, care este asistența și protecția socială, prin tinerețea dumneavoastră, energiile pe care le transmiteți, ceea ce mă încredințează să spun că veți reuși, în acest domeniu. FICE România a ales deloc întâmplător angajarea în eveniment a gazdelor noastre, DGASPC Călărași, Consiliul Județean, Primăria Dragalina, pentru că aici avem o filială FICE, foarte puternică prin activitățile organizate de președinta Elena Ulmeanu, psiholog la DGASPC Călărași, și sprijinite de directorul instituției, Doinița Nicolae, care este membră în Comitetul Național FICE România


In cadrul seminarului au fost prezentate de catre cei trei specialisti romani care au participat in luna mai 2017 la un program de schimb de experienta in Elvetia metodele de interventie si tehnicile de lucru observate in cadrul vizitei de studiu, aspecte privind intregul sistem de protectie sociala din Elvetia, organizarea statala, sistemul de educatie, economic, medical.


De asemenea, au fost prezentate informatiile dobandite in cadrul programelor de grup si programelor individuale ale specialistilor, punandu-se accent pe modul in care se realizeaza in Elvetia managementul de caz in serviciile sociale, felul in care se ofera protectie copilului in familiile de asistenti maternali, situatia copiilor cu dizabilitati care beneficiaza de protectie in sistem medical, rezidential sau in scoli speciale, modalitatile prin care se poate controla fenomenul delincventei juvenile.
Informatiile dobandite in Elvetia de specialistii romani s-au dovedit a fi interesante pentru colegii din tara care au considerat ca ar fi utila preluarea unor modele de buna practica si adaptarea acestora la sistemul de asistenta sociala din Romania, astfel incat serviciile acordate pe viitor sa evolueze in favoarea beneficiarilor. S-a considerat a fi benefice pentru Romania:
-o buna responsabilizare a Serviciilor Publice de Asistenta Sociala din comunitatile locale astfel incat nivelul de interventie al acestora sa creasca, rezolvarea problemelor sa se realizeze in stadiu incipient, prevenintu-se totodata agravarea cazurilor si interventia tardiva pentru solutionarea lor
-infiintarea de centre de consiliere sociala, psihologica, medicala, educationala pentru copil si familie
-clarificarea legislatiei privind minorul delincvent si intarirea capacitatii de organizare a unor programe puternice de prevenire a delincventei inca de la varste mici, programe care sa vizeze interventia specialistilor din domenii diferite de activitate (scoala, Biserica, asistenta sociala, Politie etc.)
-prezenta asistentilor sociali in mediul educational –gradinite, scoli, dar si o mai buna implicare a asistentilor sociali din unitatile sanitare
-infiintarea mai multor centre de zi si dezvoltarea serviciilor oferite de aceste
Concluziile acestui seminar si propunerile participantilor privind imbunatatirea calitatii serviciilor sociale de protectie a copilului vor fi transmise de FICE Romania catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Advertisement

Administrație Locală

„Masa Sănătoasă” ajunge în școlile din Fundeni: copiii primesc o masă caldă cu sprijinul Ministerului Educației

Comuna Fundeni se numără printre localitățile care beneficiază, începând cu acest an, de programul-pilot „Masa Sănătoasă”, derulat de Ministerul Educației. Programul are ca scop asigurarea unei mese calde zilnice pentru elevi, contribuind astfel la creșterea frecvenței școlare, a performanței educaționale și la îmbunătățirea stării generale de sănătate a copiilor.

Beneficiari direcți sunt elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Fundeni și ai unităților arondate, care vor primi zilnic o masă caldă, pregătită conform standardelor nutriționale, în cadrul acestui program guvernamental.

Este o reușită pentru comuna noastră, care vine în completarea celorlalte proiecte pe care le-am derulat în sprijinul educației. Am reușit să accesăm acest program datorită unei echipe implicate și a unei viziuni clare: copiii noștri merită condiții demne și o alimentație sănătoasă, în fiecare zi”, a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu.

📌 Programul este finanțat din fonduri publice și presupune distribuirea unui prânz complet sau a unui pachet alimentar în fiecare zi de curs, în funcție de infrastructura fiecărei unități de învățământ.

Advertisement

🎯 În afară de componenta alimentară, „Masa Sănătoasă” contribuie și la reducerea abandonului școlar, motivând părinții să își trimită copiii la școală în mod constant.

💬 Administrația locală din Fundeni își propune să continue atragerea de fonduri și accesarea de programe naționale care sprijină dezvoltarea educației și bunăstarea copiilor din comună.

Continue Reading

Administrație Locală

SE TRAGE CU ARMA lângă Oltenița! Nu intrați în panică – e doar un exercițiu!

Atenție, oltenițeni și locuitori din zona Ulmeni! Dacă pe 17 sau 30 iunie, între orele 09:30 și 15:00, auziți focuri de armă, nu vă speriați!

Primăria Oltenița anunță oficial că Poliția face trageri cu muniție reală în poligonul „Gumelnița” din comuna Ulmeni. Este vorba despre antrenamente cu armamentul din dotare organizate de Inspectoratul de Poliție Județean Călărași.

📢 Important!
👉 Nu vă apropiați de poligon – zona este periculoasă în timpul tragerilor!
👉 Nu sunați la 112 dacă auziți împușcături – totul e sub control!

Advertisement
Continue Reading

Administrație Locală

Ședință extraordinară a Consiliului Local Călărași: Creșa din cartierul Tineri devine bun public

Consiliul Local al municipiului Călărași se va reuni vineri, 14 iunie 2025, la ora 12:00, într-o ședință extraordinară desfășurată prin mijloace electronice (WhatsApp/SMS), pentru a discuta un singur punct pe ordinea de zi: declararea noii creșe medii din cartierul Tineri ca bun de uz și interes public local.

Imobilul în cauză este situat pe strada Prelungirea Sloboziei, nr. 70B, și reprezintă un proiect important pentru infrastructura educațională a municipiului. Dacă proiectul va fi aprobat, creșa va fi introdusă oficial în domeniul public al municipiului Călărași, pas esențial pentru punerea în funcțiune și operaționalizarea acesteia.

🟦 Proiectul face parte dintr-o serie mai amplă de investiții în infrastructura pentru educația timpurie, susținută prin fonduri naționale și europene.

📌 Rămâne de văzut dacă membrii Consiliului Local vor vota în unanimitate această hotărâre, menită să sprijine familiile tinere din municipiu și să îmbunătățească serviciile publice destinate copiilor.

Advertisement

Continue Reading