Connect with us

Știri

Salariaţii APIA Călăraşi rup tăcerea şi dezvăluie informaţii din dosarul interceptărilor

Published

on

Situația bizară pe care am dezvăluit-o ieri, în exclusivitate, despre instituția publică din Călărași, unde salariații au descoperit, din greșeală, echipamente de interceptare folosite pentru înregistrarea ambientală, a luat amploare. Dispozitivul a fost descoperit la sfârșitul lunii septembrie de un funcționar care a sesizat că unul dintre scaunele din birou are urme de încălțăminte bărbătească, moment în care s-au ridicat suspiciuni privind accesul în biroul cu pricina. După câteva minute de cercetare, nu mare le-a fost surpriza salariaților să descopere un dispozitiv electronic, pornit, care înregistra ambiental discuțiile din birou.

Un salariat care a dorit să rămână anonim, a făcut declarații tulburătoare despre ceea ce s-a întâmplat la sediul APIA din Călărași, în care povestit teroare pe care trebuie să o suporte  în fiecare zi, sub presiunea șefilor.

În rândurile de mai jos urmăriți declarațiile incredibile, în exclusivitate, pe care bugetarul le-a dezvăluit echipei CanaSUD.ro. Pentru a-i asigura anonimatul, în rândurile de mai jos am decis să-i spunem Mihaela.

Mihaela, funcționar APIA Călărași: În data de 30 [septembrie], când am ajuns la serviciu, am intrat în birou și pe scaunul de vizitatori erau două urme de încălțăminte bărbătească, pentru că era un număr foarte mare și cuprindea întregul șezut al scaunului. Ne-am dat seama că a intrat cineva în birou, eu și cu colegul meu, și am început să ne uităm prin birou să vedem despre ce este vorba. N-am văzut nimic, motiv pentru care ne-am așezat pe scaune. Eu totuși mă uitam, pe fișete, pe sus, dacă este ceva. La un moment dat, pe aerul condiționat, care are foarte mult praf pe el, era șters praful în colțul din stânga. Am zis să vedem ce este pe aerul condiționat și l-am rugat pe colegul meu, care este înalt, să se urce pe un scaun pentru că distanța e oarecum mare. S-a urcat și a zis că nu vede nimic, că este prea sus, și i-am spus să ia telefonul, să filmeze pentru a vedea ce este acolo. S-a urcat și când s-a dat jos și ne-am uitat pe poze, era un reportofon care funcționa. Nu ne-am atins de el, nu ne-am atins de nimic. Precis la ora 08:49 am sunat la 112 și am anunțat despre acest lucru poliția, care s-a și deplasat. Cred că în 15 minute a venit echipajul de poliție care a întocmit un proces verbal raportat la anunțul pe care l-am făcut la 112. Au sosit colegii de la poliție – inspectorul Mocanu, agentul Jilavu și criminalistul care a făcut poze.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: De ce credeți că a fost montat acel dispozitiv, cine ar putea să-l monteze și cu ce scop?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Bănuiesc că se face cu acordul conducerii, pentru că n-ar putea să intre în interiorul instituției cineva, un om de pe stradă să intre în biroul lui Mihaela, să-i pună un reportofon să asculte ce?
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați mai avut astfel de suspiciuni de-a lungul timpului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu, este prima dată.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: La nivelul conducerii, care a fost reacția acestora când au auzit despre eveniment?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu au avut nicio reacție. Nici măcar nu ne-au întrebat vreodată, nu ne-au chemat, nici nu au venit să întrebe ce s-a întâmplat în instituție. Nu este o situație normală să se întâmple așa ceva într-o instituție a statului și pe bani publici. Nu este normal să te înregistreze cineva, ca să afle ce?

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Înțeleg că vi s-a pus interdicție să vorbiți despre situație.
Cei de la poliție au spus că este o anchetă penală în curs de desfășurare și nu avem voie să dăm detalii despre anchetă până când dânșii nu o finalizează.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai multe persoane din instituția în care lucrați vorbeau despre o stare de temere, de teroare, provocată de conducere.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, adevărat. Pot să spun despre mine. Mă simt terorizată – acesta este cuvântul. Sunt terorizată de dimineață și până seara. Terorizată, în sensul că nu am voie să intru, de exemplu, în secretariat și la compartimentul Resurse Umane, din dispoziția directorului Stoia Florin, pentru că așa dorește dânsul și nu știu motivul pentru care mi-a interzis. Colegii de serviciu nu au voie să mă salute, deci trebuie să fiu izolată. Nu au voie să vorbească cu mine. Tot timpul derulează acțiuni împotriva mea. Conflictul s-a declanșat undeva în anul 2020, când în urma unei sesizări a unei comisii de disciplină am fost nominalizată ca martor. Atunci directorul s-a întors împotriva mea.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai rezistați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu știu cât voi mai rezista, dar eu sunt un om calm, zic că sunt un om cerebral și îmi văd de treaba mea, îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu. În 2020 am fost mutată abuziv de la centrul local Călărași la centrul județean. Pe vremea aceea eram lider de sindicat. Conform acordului colectiv de muncă nu mi se putea modifica raportul de serviciu, totuși domnul director a făcut-o.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ce alte abateri ar putea avea acest director din punctul de vedere al comportamentului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: De exemplu, domnul director nu ne salută, iar dacă eu încerc să-i zic bună ziua îmi întoarce spatele. Dacă te duci în biroul dânsului să-i explici o situație profesională, nici măcar nu te invită să stai jos, adică se uită la televizor. Nu este normal așa ceva. Suntem totuși într-o instituție a statului.
M-a băgat în comisia de disciplină pe motive neîntemeiate. Fiind lider de sindicat aveam dreptul la 5 zile pe lună libere pentru activități sindicale și niciodată în doi ani cât am fost lider nu am cerut. Am desfășurat activitatea sindicală după programul de lucru, iar o singură dată am făcut cerere pentru 3 ore. Pentru faptul că mi-am permis să cer 3 ore liber, am fost pusă absent nemotivat și am fost băgată în comisia de disciplină.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Colegii din birou și din restul departamentelor ce spun de situația pe care ați descoperit-o?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Colegii sunt terorizați, nu vor să vorbească despre acest subiect. Motivul este că își vor pierde locul de muncă și pentru că le este frică. Mie nu-mi este frică, atât timp cât spunem adevărul, nu trebuie să ne fie frică de adevăr, niciodată.
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați de o suspiciune la nivelul colegilor că ar putea exista o altă colegă care și-ar fi dorit montarea dispozitivului acolo.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Avem o colegă nouă de birou, într-adevăr. A fost mutată de la centrul local Budești la centrul local Călărași în data de 13 septembrie, anul acesta. Și-a dorit în mod voit cheie de la birou. A insistat pentru cheia de la acest birou. Șeful care este în birou cu noi i-a dat cheie să-și facă. Nu a putut, nu știu din ce motiv, să-și facă cheie. Luni, șeful cu dânsa plecau la o instruire la Poiana Brașov și în vinerea respectivă șoferul instituției a fost desemnat de către conducere să se ducă să-i facă cheie. Eu dacă m-aș duce directorului să-i cer acest lucru, cu siguranță niciodată nu-mi va da șoferul să-mi facă cheie.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Cum credeți că se va finaliza această anchetă efectuată de organele de lege?

Mihaela, funcționar APIA Călărași: Cred în instituțiile statului, chiar cred. Aș vrea să fie descoperită persoana care a acționat în sensul negativ, ca să zic așa, asupra mea, asupra imaginii instituției. Această problemă nu este doar a mea, cred că este și problema conducerii APIA Călărași, care nu s-a implicat în niciun fel pentru aflarea acestui adevăr. Nu înțeleg de ce nu sunt interesați, pentru că a înregistra pe cineva în instituțiile statului am înțeles de la echipajul de poliție că este o infracțiunii și se supune legilor Codului Penal. Sper să se rezolve.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați luat în calcul posibilitatea ca o altă instituție să fie interesată de discuțiile din birourile APIA?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu m-am gândit, dar la momentul ăsta dar când cineva îți spune că ești ascultat, poate o iei în râs. Eu care am simțit-o pe pielea mea, în momentul în care chiar vezi că ești ascultat te gândești când vii la serviciu în cine să ai încredere sau cu cine să vorbești, sau despre ce mai poți să vorbești. Despre ce putem noi vorbi într-un birou în care își desfășoară activitatea 3 oameni? În afară de problemele de serviciu, activitatea la APIA este complexă, timpul nu-ți permite să te ocupi de alte probleme în afara problemelor de serviciu.

Nu știu care este scopul acestei înregistrări. Paradoxal, în vinerea în care s-a întâmplat, colega noastră, poate sunt niște coincidențe, și-a luat o zi de concediu. Domnul director Stoia și-a luat o zi de concediu, următoarea săptămână un coleg de-al nostru și-a luat o săptămână de concediu. Practic, în birou nu eram decât eu și șeful de birou. Acest lucru se știa, pentru că se anunță cine nu vine la serviciu în ziua respectivă. Practic, în acel birou aș fi fost eu și șeful de birou. El venit de la instruire, eu desfășurându-mi activitatea zilnică. Nu știu ce sperau să afle, pentru că aparatul era pus să înregistreze, din ce deduc, ce-al fi vorbit cu șeful de compartiment. Cred că la momentul ăsta, pentru conducerea APIA bârfele sunt mult mai importante decât absorbția fondurilor europene, care este principalul obiectiv al APIA.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE DIN APIA CĂLĂRAȘI SUNT DEFECTE DIN 8 AUGUST

În cadrul anchetei noastre am descoperit mai multe detalii decât am primit inițial. Instituțiile publice sunt supravegheate video, iar acest lucru este reglementat de  Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor din HG301/2012.  Din păcate, situația din sediul APIA Călărași este una fără precedent. Camerele de supraveghere din instituția publică sunt defecte, cel puțin asta a fost explicația unui dintre salariați.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD:  Există camere de supraveghere în instituția în care lucrați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, există camere de supraveghere pe holul biroului unde-mi desfășor activitatea și pe toate căile de acces.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Au fost ridicate imaginile video de pe camere?
Mihaela, funcționar APIA Călărași:Nu, în ziua în care s-a ridicat incidentul nu. Domnul director Stoia nu era la serviciu, iar domnul director adjunct ne-a spus că l-a contactat și să le dea dânsul, că este șef de unitate. Ulterior, nu știu, poliția a dat un termen și nu știu dacă în final au fost ridicate aceste filmări. Astăzi, la data la care vorbim, nu știu exact.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați despre o defecțiune înainte.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Tot de la dânșii, de la APIA, am înțeles că sistemul de camere nu funcționa. Sistemul de camere nu funcționează de pe data de 8 august. Au informat firma în scris că nu funcționează sistemul video și APIA va lua toate măsurile ca să achiziționeze un nou sistem video pentru înregistrarea imaginilor în permanență, astfel încât să asigure securizarea holurilor atât timp cât avem program cu publicul și când se întâmplă situații ca cea de față.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași cercetează acest dosar penal, ancheta aflându-se în plină desfășurare. Achetatorii strâng probe și audiază persoanele suspecte.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Dumitru Cristina, directoarea Școlii din Jegălia care a înțeles importanța sprijinul pentru elevi. “Facem echipă pentru educație” Ajutorul vine și din partea autorităților locale

Published

on

Motorul dezvoltării unei comunități este o școală dezvoltată. Una dintre școlile dezvoltate se află și în comuna Jegălia, școală coordonată de doamna director, Dumitru Cornelia-Cristina.

Instituţia de învăţământ nu se poate dezvolta şi, de asemenea, nu poate oferi servicii educaţionale de calitate, fără menţinerea şi implicarea hotărâtă a autorităţilor locale în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcoala, astfel că a fost necesar și benefic parteneriatul dintre şcoală şi autoritățile locale, prin implicarea primarului Vasile Aurel.

Pentru că felul în care şcoala şi autorităţile locale colaborează are o influenţă importantă asupra calităţii serviciilor educaţionale oferite de către unitatea de învăţământ, au fost realizate multe proiecte comune, născute din necesitatea de a crea condiţii viabile de dezvoltare personală a elevilor acestei comunități și pentru a asigura un învățământ de calitate.

Și cum lucrurile bune se fac în echipă, acest parteneriat dintre cele două instituții, la cârma cărora se află doi oameni cu mentalitate deschisă, este bazat pe identificarea intereselor comune şi pe acordarea de sprijin reciproc. Astfel, o serie de proiecte s-au derulat în Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, atât proiecte europene, prin implicarea dlui primar Vasile Aurel: proiecte de reabilitare, modernizare și dotare, prin care unitatea de învățământ a fost dotată cu încălzire centrală, grupuri sanitare, sală de sport, teren de sport cu gazon sintetic, echipamente IT de ultimă generație pentru cabinetul de informatică și pentru fiecare sală de clasă, cât și proiecte educaționale, unde copiii sunt principalii ,,actori”. Sunt create toate condițiile optime pentru un proces educativ modern, această evoluție frumoasă fiind realizată în ultimii ani prin bună colaborare și implicare.

Unele proiecte inițiate, la nivel de comunitate, de primarul Aurel Vasile și directoarea Cristina Dumitru, au fost gândite să contribuie la completarea procesului de învăţare, la dezvoltarea înclinațiilor şi aptitudinilor şcolarilor, la organizarea raţională şi plăcută a timpului lor liber. Astfel, la nivel de comună, copiii au oportunitatea de a face sport prin programul de lupte libere sau fotbal, unii participă cu plăcere la cursurile de dansuri populare, în cadrul Ansamblului ,,Grâușorul”. Alți copii și-au dezvoltat o pasiune pentru muzica de fanfară și pentru instrumente și au devenit membri în Fanfara  Jegălia. Cel mai nou atelier este cel de teatru, prin proiectul “Teatru la sat”, unde s-au încris atât copii de la clasele primare, cât și de la gimnaziu și unde sunt instruiți de actrița Vero Căliman, cunoscută sub numele de ,,fetița Zurli”.

Advertisement

Toate aceste activități au fost puse în scenă, la diverse concursuri județene, naționale sau proiecte școlare inițiate de cadre didactice ale școlii.

În completarea activităților extrașcolare, copiii s-au bucurat de oportunități de învățare și socializare chiar și în perioada vacanței de vară, creând astfel un mediu în care copiii au putut explora, învăța și se distra într-un mod echilibrat, alături de cadrele didactice, prin proiectul PNRAS – Tabăra de vară la școală dar și numeroasele activități cu scop umanitar sau ecologic desfășurate de copiii școlii sub îndrumarea cadrelor didactice și cu susținerea părinților.

“Ne străduim să oferim ce este mai bun copiilor acestei comunități și să îi încurajăm să se dezvolte într-un mediu plin de dragoste și susținere. De aceea este nevoie de echipă. Avem o echipă mare care se bazează pe relația școală-familie-comunitate și care are ca preocupare copilul.

Orice inițiativă care a rămas în sufletele copiilor noștri  ne motivează să continuăm să creăm astfel de experiențe minunate. Școala este a doua casă a acestor copii în formare. În acestă casă, ei trebuie să pășească cu bucurie și încredere. La Jegălia găsiți o comunitate implicată, unde toți suntem partenerii activi în echipa școală – părinți – Primărie – Biserică și facem față oricăror provocări mai apar.”,  spune doamna director Cristina Dumitru.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

Danubius MotorFest 2024: Trupa Kompas deschide festivalul într-un mod memorabil

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Între 21 și 23 iunie, Stadionul Ion Comșa din Călărași se transformă în epicentrul adrenalizant al pasionaților de motoare și muzică de calitate, găzduind a doua ediție a festivalului Danubius MotorFest.

Evenimentul își deschide porțile sub semnul unei serii încărcate de surprize și experiențe inedite, avându-i în frunte pe Legio Phoenix MC România, alături de sprijinul Consiliului Județean Călărași și al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

Cu un start exploziv, trupa Kompas, alcătuită din tineri talentați precum Tudor-Andrei Mitrea, Florin Mitu, Vitalie Sergentu și Alin Sergentu, deschide festivalul într-un mod memorabil. Această echipă aduce în prim-plan energia și pasiunea pentru muzică, pregătind publicul pentru un weekend de neuitat.

Pe lângă atmosfera vibrantă creată de Kompas, pe scena festivalului vor urca nu mai puțin de 8 formații, oferind un spectru divers de genuri muzicale și performanțe de excepție. De la trupe consacrate precum Byron și Trooper, până la surprize pline de energie din partea formațiilor din Republica Moldova, fiecare zi promite să fie o călătorie sonoră memorabilă.

Advertisement

Dar Danubius MotorFest nu se rezumă doar la concerte. Parade moto spectaculoase, concursuri incitante și premii fabuloase completează atmosfera, transformând evenimentul într-un adevărat spectacol al vitezei și pasiunii pentru motoare.

Cu intrarea gratuită, festivalul devine și mai accesibil pentru toți iubitorii de senzații tari. Pregătește-ți cortul, cheamă-ți prietenii și alătură-te unei experiențe unice, unde spiritul verii se împletește cu rafinamentul rockului românesc.

Iar distracția nu se oprește la finalul concertelor. Zona special amenajată pentru parcarea motoarelor și corturi, alături de ofertele variate de băuturi și preparate culinare, garantează confortul și relaxarea participanților între momentele intense de divertisment.

Danubius MotorFest 2024 promite să fie mai mult decât un simplu festival – este o călătorie captivantă în universul motoarelor și al muzicii, care va lăsa amintiri de neuitat în inimile tuturor celor prezenți.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. O mașină de poliţie a fost implicată într-un accident, în timpul unei urmăriri pe strada București

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un nou accident de circulație a avut loc vineri noapte în municipiul Călărași, zona Parcul Florilor, pe strada București. Totul s-a întâmplat în timp ce două autospeciale de poliție se aflau în urmărirea unui șofer care ar fi evitat un filtru de poliție.

Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea unui autoturism marca BMW X5 de culoare neagră. Urmărirea ar fi început încă din zona spitalului județean. Urmărirea s-a desfășurat pe strada Eroilor și pe Grivița, iar la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă, polițiștii au încercat să oprească mașina conform procedurilor, dar șoferul nu a oprit.

În timpul urmăririi, autospeciala de poliție MAI 37933 care se deplasa pe strada București către Tenaris, a acroșat un autoturism care circula regulamentar pe a doua bandă. Participantul la trafic ar fi frânat pentru a le permite celor două echipaje de poliție să-l depășească, însă autospeciala de poliție care se afla în spatele autoturismului nu a mai reușit să frâneze. Martorii spun că sistemul de frânare era supraîncălzit, iar din discuri ieșea fum.

În mașina poliției se aflau trei agenți, iar șoferul a suferit răni ușoare la membrele inferioare.

Advertisement

La fața locului au intervenit imediat mai multe autospeciale de poliție pentru a acorda asistență și a gestiona situația. Cu toate acestea, șoferul urmărit a reușit să scape în urma incidentului. Autoritățile continuă să ancheteze circumstanțele exacte ale accidentului și să îl identifice pe șoferul fugar.

Continue Reading

Cele mai vizualizate