Connect with us

Știri

Salariaţii APIA Călăraşi rup tăcerea şi dezvăluie informaţii din dosarul interceptărilor

Published

on

Situația bizară pe care am dezvăluit-o ieri, în exclusivitate, despre instituția publică din Călărași, unde salariații au descoperit, din greșeală, echipamente de interceptare folosite pentru înregistrarea ambientală, a luat amploare. Dispozitivul a fost descoperit la sfârșitul lunii septembrie de un funcționar care a sesizat că unul dintre scaunele din birou are urme de încălțăminte bărbătească, moment în care s-au ridicat suspiciuni privind accesul în biroul cu pricina. După câteva minute de cercetare, nu mare le-a fost surpriza salariaților să descopere un dispozitiv electronic, pornit, care înregistra ambiental discuțiile din birou.

Un salariat care a dorit să rămână anonim, a făcut declarații tulburătoare despre ceea ce s-a întâmplat la sediul APIA din Călărași, în care povestit teroare pe care trebuie să o suporte  în fiecare zi, sub presiunea șefilor.

În rândurile de mai jos urmăriți declarațiile incredibile, în exclusivitate, pe care bugetarul le-a dezvăluit echipei CanaSUD.ro. Pentru a-i asigura anonimatul, în rândurile de mai jos am decis să-i spunem Mihaela.

Mihaela, funcționar APIA Călărași: În data de 30 [septembrie], când am ajuns la serviciu, am intrat în birou și pe scaunul de vizitatori erau două urme de încălțăminte bărbătească, pentru că era un număr foarte mare și cuprindea întregul șezut al scaunului. Ne-am dat seama că a intrat cineva în birou, eu și cu colegul meu, și am început să ne uităm prin birou să vedem despre ce este vorba. N-am văzut nimic, motiv pentru care ne-am așezat pe scaune. Eu totuși mă uitam, pe fișete, pe sus, dacă este ceva. La un moment dat, pe aerul condiționat, care are foarte mult praf pe el, era șters praful în colțul din stânga. Am zis să vedem ce este pe aerul condiționat și l-am rugat pe colegul meu, care este înalt, să se urce pe un scaun pentru că distanța e oarecum mare. S-a urcat și a zis că nu vede nimic, că este prea sus, și i-am spus să ia telefonul, să filmeze pentru a vedea ce este acolo. S-a urcat și când s-a dat jos și ne-am uitat pe poze, era un reportofon care funcționa. Nu ne-am atins de el, nu ne-am atins de nimic. Precis la ora 08:49 am sunat la 112 și am anunțat despre acest lucru poliția, care s-a și deplasat. Cred că în 15 minute a venit echipajul de poliție care a întocmit un proces verbal raportat la anunțul pe care l-am făcut la 112. Au sosit colegii de la poliție – inspectorul Mocanu, agentul Jilavu și criminalistul care a făcut poze.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: De ce credeți că a fost montat acel dispozitiv, cine ar putea să-l monteze și cu ce scop?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Bănuiesc că se face cu acordul conducerii, pentru că n-ar putea să intre în interiorul instituției cineva, un om de pe stradă să intre în biroul lui Mihaela, să-i pună un reportofon să asculte ce?
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați mai avut astfel de suspiciuni de-a lungul timpului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu, este prima dată.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: La nivelul conducerii, care a fost reacția acestora când au auzit despre eveniment?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu au avut nicio reacție. Nici măcar nu ne-au întrebat vreodată, nu ne-au chemat, nici nu au venit să întrebe ce s-a întâmplat în instituție. Nu este o situație normală să se întâmple așa ceva într-o instituție a statului și pe bani publici. Nu este normal să te înregistreze cineva, ca să afle ce?

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Înțeleg că vi s-a pus interdicție să vorbiți despre situație.
Cei de la poliție au spus că este o anchetă penală în curs de desfășurare și nu avem voie să dăm detalii despre anchetă până când dânșii nu o finalizează.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai multe persoane din instituția în care lucrați vorbeau despre o stare de temere, de teroare, provocată de conducere.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, adevărat. Pot să spun despre mine. Mă simt terorizată – acesta este cuvântul. Sunt terorizată de dimineață și până seara. Terorizată, în sensul că nu am voie să intru, de exemplu, în secretariat și la compartimentul Resurse Umane, din dispoziția directorului Stoia Florin, pentru că așa dorește dânsul și nu știu motivul pentru care mi-a interzis. Colegii de serviciu nu au voie să mă salute, deci trebuie să fiu izolată. Nu au voie să vorbească cu mine. Tot timpul derulează acțiuni împotriva mea. Conflictul s-a declanșat undeva în anul 2020, când în urma unei sesizări a unei comisii de disciplină am fost nominalizată ca martor. Atunci directorul s-a întors împotriva mea.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai rezistați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu știu cât voi mai rezista, dar eu sunt un om calm, zic că sunt un om cerebral și îmi văd de treaba mea, îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu. În 2020 am fost mutată abuziv de la centrul local Călărași la centrul județean. Pe vremea aceea eram lider de sindicat. Conform acordului colectiv de muncă nu mi se putea modifica raportul de serviciu, totuși domnul director a făcut-o.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ce alte abateri ar putea avea acest director din punctul de vedere al comportamentului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: De exemplu, domnul director nu ne salută, iar dacă eu încerc să-i zic bună ziua îmi întoarce spatele. Dacă te duci în biroul dânsului să-i explici o situație profesională, nici măcar nu te invită să stai jos, adică se uită la televizor. Nu este normal așa ceva. Suntem totuși într-o instituție a statului.
M-a băgat în comisia de disciplină pe motive neîntemeiate. Fiind lider de sindicat aveam dreptul la 5 zile pe lună libere pentru activități sindicale și niciodată în doi ani cât am fost lider nu am cerut. Am desfășurat activitatea sindicală după programul de lucru, iar o singură dată am făcut cerere pentru 3 ore. Pentru faptul că mi-am permis să cer 3 ore liber, am fost pusă absent nemotivat și am fost băgată în comisia de disciplină.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Colegii din birou și din restul departamentelor ce spun de situația pe care ați descoperit-o?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Colegii sunt terorizați, nu vor să vorbească despre acest subiect. Motivul este că își vor pierde locul de muncă și pentru că le este frică. Mie nu-mi este frică, atât timp cât spunem adevărul, nu trebuie să ne fie frică de adevăr, niciodată.
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați de o suspiciune la nivelul colegilor că ar putea exista o altă colegă care și-ar fi dorit montarea dispozitivului acolo.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Avem o colegă nouă de birou, într-adevăr. A fost mutată de la centrul local Budești la centrul local Călărași în data de 13 septembrie, anul acesta. Și-a dorit în mod voit cheie de la birou. A insistat pentru cheia de la acest birou. Șeful care este în birou cu noi i-a dat cheie să-și facă. Nu a putut, nu știu din ce motiv, să-și facă cheie. Luni, șeful cu dânsa plecau la o instruire la Poiana Brașov și în vinerea respectivă șoferul instituției a fost desemnat de către conducere să se ducă să-i facă cheie. Eu dacă m-aș duce directorului să-i cer acest lucru, cu siguranță niciodată nu-mi va da șoferul să-mi facă cheie.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Cum credeți că se va finaliza această anchetă efectuată de organele de lege?

Mihaela, funcționar APIA Călărași: Cred în instituțiile statului, chiar cred. Aș vrea să fie descoperită persoana care a acționat în sensul negativ, ca să zic așa, asupra mea, asupra imaginii instituției. Această problemă nu este doar a mea, cred că este și problema conducerii APIA Călărași, care nu s-a implicat în niciun fel pentru aflarea acestui adevăr. Nu înțeleg de ce nu sunt interesați, pentru că a înregistra pe cineva în instituțiile statului am înțeles de la echipajul de poliție că este o infracțiunii și se supune legilor Codului Penal. Sper să se rezolve.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați luat în calcul posibilitatea ca o altă instituție să fie interesată de discuțiile din birourile APIA?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu m-am gândit, dar la momentul ăsta dar când cineva îți spune că ești ascultat, poate o iei în râs. Eu care am simțit-o pe pielea mea, în momentul în care chiar vezi că ești ascultat te gândești când vii la serviciu în cine să ai încredere sau cu cine să vorbești, sau despre ce mai poți să vorbești. Despre ce putem noi vorbi într-un birou în care își desfășoară activitatea 3 oameni? În afară de problemele de serviciu, activitatea la APIA este complexă, timpul nu-ți permite să te ocupi de alte probleme în afara problemelor de serviciu.

Advertisement

Nu știu care este scopul acestei înregistrări. Paradoxal, în vinerea în care s-a întâmplat, colega noastră, poate sunt niște coincidențe, și-a luat o zi de concediu. Domnul director Stoia și-a luat o zi de concediu, următoarea săptămână un coleg de-al nostru și-a luat o săptămână de concediu. Practic, în birou nu eram decât eu și șeful de birou. Acest lucru se știa, pentru că se anunță cine nu vine la serviciu în ziua respectivă. Practic, în acel birou aș fi fost eu și șeful de birou. El venit de la instruire, eu desfășurându-mi activitatea zilnică. Nu știu ce sperau să afle, pentru că aparatul era pus să înregistreze, din ce deduc, ce-al fi vorbit cu șeful de compartiment. Cred că la momentul ăsta, pentru conducerea APIA bârfele sunt mult mai importante decât absorbția fondurilor europene, care este principalul obiectiv al APIA.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE DIN APIA CĂLĂRAȘI SUNT DEFECTE DIN 8 AUGUST

În cadrul anchetei noastre am descoperit mai multe detalii decât am primit inițial. Instituțiile publice sunt supravegheate video, iar acest lucru este reglementat de  Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor din HG301/2012.  Din păcate, situația din sediul APIA Călărași este una fără precedent. Camerele de supraveghere din instituția publică sunt defecte, cel puțin asta a fost explicația unui dintre salariați.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD:  Există camere de supraveghere în instituția în care lucrați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, există camere de supraveghere pe holul biroului unde-mi desfășor activitatea și pe toate căile de acces.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Au fost ridicate imaginile video de pe camere?
Mihaela, funcționar APIA Călărași:Nu, în ziua în care s-a ridicat incidentul nu. Domnul director Stoia nu era la serviciu, iar domnul director adjunct ne-a spus că l-a contactat și să le dea dânsul, că este șef de unitate. Ulterior, nu știu, poliția a dat un termen și nu știu dacă în final au fost ridicate aceste filmări. Astăzi, la data la care vorbim, nu știu exact.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați despre o defecțiune înainte.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Tot de la dânșii, de la APIA, am înțeles că sistemul de camere nu funcționa. Sistemul de camere nu funcționează de pe data de 8 august. Au informat firma în scris că nu funcționează sistemul video și APIA va lua toate măsurile ca să achiziționeze un nou sistem video pentru înregistrarea imaginilor în permanență, astfel încât să asigure securizarea holurilor atât timp cât avem program cu publicul și când se întâmplă situații ca cea de față.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași cercetează acest dosar penal, ancheta aflându-se în plină desfășurare. Achetatorii strâng probe și audiază persoanele suspecte.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Un autoturism a fost cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit

Published

on

Astăzi, pe strada Locomotivei din Călărași, un autoturism a fost cuprins de flăcări în fața magazinului Supeco. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:00, când o femeie care se întorcea de la cumpărături a observat că mașina sa începe să scoată fum de dedesubt.

Potrivit martorilor oculari, fumul a devenit din ce în ce mai dens în doar câteva minute, după care flăcările au cuprins rapid partea din față.

Trecătorii, care au asistat la scenă, au reacționat și au încercat să stingă focul folosind extinctoarele de la fața locului.

Din fericire, în urma acestui incident nu au fost înregistrate victime. De asemenea, niciun alt participant la trafic sau pieton nu a fost rănit.

Advertisement

Echipajele de pompieri au sosit rapid la fața locului și au preluat controlul asupra situației.

În urma evaluării inițiale, se pare că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la sistemul electric al mașinii.

Continue Reading

Știri

Activitatea polițiștilor locali din Călărași din luna iunie: 229 de amenzi în valoare de peste 95.000 de lei și 580 de persoane legitimate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași publică raportul de activitate al poliției locale din municipiul Călărași. În luna iunie 2024, autoritățile au aplicat 229 de amenzi în valoare totală de peste 95.000 de lei, au legitimat 580 de persoane, au constat 355 de fapte antisociale și au intervenit la 288 de sesizări primite telefonic. Pe lângă asta, 71 de șoferi care nu respectau prevederile privind staționarea/parcarea au primit informări. 

În această perioada polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Călărași au desfășurat următoarele activități specifice:

– au fost legitimate un număr de 580 persoane;

– au intervenit la 245 sesizări primite prin Dispeceratul instituției și 43 sesizări primite prin sistemul unic 112;

Advertisement

– au aplanat 31 stări conflictuale;

– au aplicat 71 de informări posesorilor de autovehicule care nu respectau prevederile legale privind staționarea/parcarea, au emis 31 de invitații la sediul instituției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au săvârșit anumite fapte antisociale;

În perioada analizată, Direcția Poliția Locală Călărași, prin polițiștii locali aflați în dispozitivele stradale, au constatat 355 fapte antisociale și au aplicat un număr de 229 sancțiuni contravenționale (valoarea totală a amenzilor aplicate însumând 95.860 lei) și 126 avertismente verbale, la actele normative la care poliția locală este abilitată, conform atribuțiilor stabilite de legea de organizare și funcționare. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au adus cinste județului nostru la faza interjudețeană a Competiției Serviciilor Voluntare și Private pentru Situaţii de Urgenţă

Published

on

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (SVSU și SPSU) din cinci județe s-au întrecut în cadrul Concursurilor profesionale – Faza interjudeţeană, unde și-au dovedit calităţile şi aptitudinile de pompieri. Competiția a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” al județului Galați, gazdă fiind Stadionul Dunărea Galați. SVSU Grădiștea Călărași și SPSU Saint-Gobain Glass Călărași au reprezentat județul nostru și au obținut locuri de cinste în competiție. 

Echipele care au reprezentat județul nostru au fost pompierii din cadrul SVSU Grădiștea Călprașii şi SPSU Saint-Gobain Glass Călărași. Acestea au avut de înfruntat echipajele din județele Brăila, Constanța, Galați și Ialomița. 

La finalul competiției, clasamentul pe probe a fost următorul:

– Dispozitivul de intervenție la SPSU:

Advertisement

Locul 1: SPSU Vard Shipyards Romania Brăila

Locul 2: SPSU Oil Terminal S.A. Constanța

Locul 3: SPSU Saint-Gobain Glass Călărași

– Dispozitivul de intervenție și Ștafeta 4x 100 metri la SVSU:

Locul 1: SVSU Grădiștea Călărași

Advertisement

Locul 2: SVSU Cosmești Galați

Locul 3: SVSU Ciocile – Brăila

ISU Galați precizează că la sfârșitul competiției, toți concurenții și-au demonstrat abilitățile necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate