Connect with us

Știri

Rezultate remarcabile pentru elevii călărășeni la finalul programului ecOprovocarea

Published

on

  • Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația ViitorPlus și-au premiat echipele de voluntari după un an de acțiuni care au vizat protecția mediului din județul Călărași
  • Elevii au reciclat aproape 8.000 de kilograme de deșeuri și au plantat 700 de arbuști

 

Călărași, 7 iunie 2018: Ziua Mondială a Mediului sărbătorită pe 5 iunie a marcat încheierea programului Cluburile ecOprovocarea și a fost totodată un nou prilej pentru elevii din Călărași de a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care se confruntă în comunitatea lor. Elevii din Călărași au învățat pe parcursul anului școlar că nu e nevoie doar de o zi pentru a-și arăta grija față de mediu; ei au dezvoltat pe tot parcursul anului școlar activități de voluntariat în această direcție.

 

Acțiunile elevilor au fost posibile datorită înscrierii lor în Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus. Tinerii au fost împărțiți în 5 echipe pentru fiecare categorie de protecția mediului în parte. Echipele s-au întâlnit săptămânal pentru a parcurge atelierele non-formale din curricula de mediu, au planificat și au desfășurat activități prin care s-au implicat activ atât ei, cât și colegii lor, în problemele de mediu din județul Călărași.

 

Advertisement

Astfel, peste 30 de elevi de la două licee din Călărași s-au implicat activ pe tot parcursul anului școlar în activități de împădurire, de igienizare a zonelor afectate de deșeuri, de reciclare, de îngrijire a spațiilor verzi și au participat la târguri tematice la care au vândut obiecte pe care nu le mai folosesc în schimbul unor cantități de deșeuri reciclabile. Elevii de la Colegiul Economic Călărași și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, coordonați de 6 profesori au reușit să recicleze în 7 luni, 7.924 de kilograme de deșeuri, să planteze 700 de puieți și arbuști ornamentali, să colecteze 242 de saci de deșeuri, au participat la 60 de târguri pentru protecția mediului și au făcut în total 4.066 de ore de voluntariat.

 

Elevii, premiați pentru reușitele lor

 

Ieri, elevii din Călărași au fost recompensați pentru implicarea lor prin festivitatea de premiere a celei de-a VIII-a ediții a concursului de educației non-formală și extrașcolară Cluburile ecOprovocarea, desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018, în Călărași și Zalău, de către asociația ViitorPlus, cu susținerea TenarisSilcotub.

Advertisement

 

Evenimentul a debutat cu un marș al elevilor prin care au atras atenția asupra problemelor de mediu din comunitate și cu o discuție a autorităților pe tema deșeurilor din județ.

 

Rezultatele obținute de elevi în cadrul Cluburilor ecOprovocarea au intrat într-o competiție care a avut ca miză participarea echipelor câștigătoare la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea organizată în această vară. Elevii călărășeni s-au clasat pe primul loc la categoriile “ingienizare” și “târguri tematice”, pe locul al doilea la reciclare și amenajare spații verzi și pe locul al treilea la plantare. Astfel, o  echipă de la Liceul Teoretic  “Mihai Eminescu” și două de la Colegiul Economic Călărași vor merge în această vară în tabăra de leadership organizată de Asociația ViitorPlus.

 

Advertisement

Scopul cluburilor este de a forma lideri în domeniul protecției mediului. Ne dorim ca tinerii să înțeleagă problemele actuale de mediu întâmpinate la nivel global, național, dar și local și să ia atitudine, să se implice activ în diminuarea lor. Am inițiat programul ecOprovocarea deoarece în România, educația pentru dezvoltare durabilă nu este integrată încă în sistemul formal și nici profesorii nu dispun de materialele adecvate pentru a încuraja elevii să se implice în astfel de activități. Elevii au fost mai mult decât încântați să se implice în problemele de mediu din județul lor, iar rezultatele obținute de ei sunt peste așteptări”, a declarat Lucia Cojocaru, Managerul Programului ecOprovocarea” al Asociatiei ViitorPlus.

În cele 8 ediții ale programului ecOprovocarea peste 40.000 de elevi și de profesori din țară au făcut 97.300 de ore de voluntariat pentru mediu, au reciclat 390.000 de kilograme de deșeuri, au plantat 117.000 de puieți, au colectat 4.700 de saci de deșeuri din natură și au organizat 3.500 de evenimente de educație ecologică.

Despre Tenaris Silcotub

TenarisSilcotub – divizia de producție a Tenaris în România – este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industriile energiei, mecanică și auto. Cu o echipă de peste 1.700 de oameni în România, TenarisSilcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina. Prin programele sale de responsabilitate socială, compania investește în educație, sănătate și mediu.

Advertisement

fb.com/TenarisSilcotub

Despre ViitorPlus

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 12 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: “Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lasăm în urma noastră”. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web:  www.viitorplus.ro

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate