Connect with us

Breaking News

Retrospectiva anului școlar 2016-2017 din perspectiva elevilor

Published

on

Raport privind implementarea Statutului Elevului în județul Călărași

Consiliul Județean al Elevilor Călărași este structura reprezentativă a elevilor din județul Călărași, constituită și organizată în urma Ordinului ministrului Educației Naționale și Cercetării Ştiințifice nr. 3838/ 23.05.2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Național al Elevilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 08.06.2016. Prioritățile Consiliului Județean al Elevilor Călărași sunt apărarea și promovarea drepturilor și a intereselor elevilor pe care îi reprezintă, propunând concomitent o serie de evenimente și activități specifice educației nonformale, în vederea asigurării unei dezvoltări personale și profesionale complete.
Statutul Elevului este unicul document ce reglementează drepturile și datoriile beneficiarilor primari ai educației. Acest act normativ a fost elaborat de Consiliul Naţional al Elevilor, fiind aprobat prin Ordinul ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4742/10.08. 2016, fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional.
În temeiul art. 49 din Statutul Elevului, Consiliul Județean al Elevilor Călărași realizează anual un raport privind implementarea documentului în școlile din județul Călărași. Prin intermediul unui chestionar care a cumulat câteva sute de răspunsuri din 11 licee și 3 școli gimnaziale din județul Călărași, structura reprezentativă a elevilor călărășeni a reușit să radiografieze într-o manieră exhaustivă, raportată la numeroși indicatori, gradul de implementare a Statutului Elevului în climatul educațional județean. Din nefericire, răspunsurilor celor peste 300 de elevi care au participat la studiu confirmă faptul că nu toate prevederile Statutului Elevului sunt respectate în județul Călărași, aspect cu atât mai îngrijorător cu cât majoritatea impresiilor provin din cele două licee de top: Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Călărași și Colegiul Național ”Barbu Știbei” Călărași.
În cele ce urmează, vom aduce în atenția opiniei publice principalele date statistice pe care se fundamentează studiul elaborat de Consiliul Județean al Elevilor Călărași:
 55% din elevii chestionați cunosc prevederile Statutului Elevului, în timp ce 27% mărturisesc că în totalitate, iar 18% (aproape un sfert!) nu au luat cunoștință de conținutul său.
 art. 6 din Statutul Elevului referitor la dreptul siguranței în școli este respectat numai în proporție de 64%, în timp ce 13% din elevi își simt pusă în pericol integritatea fizică/morală și 23% uneori
 dreptul de a beneficia de consiliere școlară, profesională sau psihologică se respectă doar în proporție de 27%, însemnând că 73%, adică 222 de elevi, nu au beneficiat de acest drept. De asemenea, se constată faptul că doar 46% din elevi au fost mulțumiți de orele de consiliere, în timp ce 33 de elevi (41%) le-au considerat nefolositoare și 13% din călărașeni, nu în totalitate.
 15% din elevii călărășeni privesc cu reticență vizita la cabinetul consilierului școlar, din cauza opiniilor colegilor. Cu toate acestea, 74%, adică 224 de elevi, nu manifestă nicio reținere față de o astfel de vizită, în timp ce 29% mărturisesc că uneori ezită să ia o astfel de decizie.
 Se constată faptul că 54% din elevii călărășeni nu se simt discriminați în unitatea de învățământ în care sunt înscriși. Cu toate acestea, 17% acuză diverse forme de discriminare, iar 29% consideră că acestea s-au făcut remarcate doar în situații particulare.
 61% din elevii județului Călărași au sesizat o evaluare subiectivă din parte profesorilor, în timp ce 39% consideră că au fost evaluați corespunzător. Îngrijorător este faptul că 82% dintre elevii chestionați nu au făcut uz de dreptul de a contesta rezultatele lucrărilor scrise. Mai mult decât atât, dintre cei 18% care au apelat la acest drept, mai mult de jumătate (58%) nu au avut câștig de cauză.
 La nivel județean, se constată că 81% dintre elevi nu au simțit nicio schimbare în comportamentul profesorului în urma contestației, în timp ce 11 elevi (19%) susțin acest fapt.
 Se constată că 86% din elevii călărășeni dispun de acces gratuit la baza materială a unității de învățământ din care fac parte și numai 12% nu au acces mereu. Se remarcă o excepție de 2%, adică 5 elevi, cărora nu li se oferă accesul la baza materială a școlii.
 58% dintre elevii călărășeni au fost informați parțial, la unele discipline, despre planificarea materiei respective și doar 38% au fost înștiințați în totalitate. Se observă o excepție de 4% care nu au fost informați la nicio disciplină.
 Se constată faptul că în județul Călărași, 70% din elevi au fost consultați cu privire la disciplinele pentru curriculum și 30% nu.
 În județul Călărași, dreptul de a primi rezultatele evaluărilor scrise în termen de 15 zile se respectă în totalitate în proporție de 34%. 21% dintre elevi susțin că de cele mai multe ori acest termen respectat, în timp ce 24% acuză faptul că acesta nu este respectat deloc.
 48% dintre elevi nu au fost informați mereu cu privire la notele obținute, înainte de consemnarea acestora în catalog, în timp ce 47% au răspuns că întotdeauna și-au cunoscut notele înainte de consemnare. Doar 5% afirmă că nu au fost informați deloc în acest sens.
 72% dintre elevii chestionați susțin că nu au fost constrânși să participe la olimpiade și concursuri școlare. Cu toate acestea, este îngrijorător faptul că 14% mărturisesc că au existat mijloace de coerciție aplicate în acest sens. Totuși, 82% dintre elevi nu au simțit schimbări în atitudinea cadrului didactic, în urma unui refuz.
 94% din elevii județului Călărași nu au fost influențați în alegerea vreunui reprezentant și doar 6% au avut parte de alegeri limitate.
 20% dintre elevi mărturisesc că le-a fost consemnată absența ca mijloc de coerciție.
 22% dintre elevii chestionați mărturisesc că le-a fost permisă părăsirea perimetrului școlii, fiind majori. 66% dintre cei care au participat la studiu nu sunt majori.
 În județul Călărași, 45% dintre elevi nu beneficiază de burse, iar 18% dintre elevi nici măcar nu au fost informați.
 Se constată faptul că în județul Călărași dreptul de a oferi feedback se respectă în proporție de 32%. 68% dintre elevi nu au avut încă ocazia să transmită feedback profesorilor.
 În județul Călărași, se constată faptul că 57% dintre elevi nu au fost supuși unor sancțiuni colective, în timp ce 43% au fost deja sancționați.
 Se constată faptul că în proporție de 47% exprimarea opiniei depinde de situație și că în proporție de 39% dreptul la exprimarea opiniei este respectat în totalitate. 14% reclamă faptul că nu le-a fost respectat acest drept.
 7% dintre elevii chestionați au fost sancționați pentru postări și mesaje din spațiul online, care vizau aspecte educaționale. 68% nu au avut astfel de postări.
 36% din elevii călărășeni nu au fost informați cu privire la deciziile adoptate în Consiliul de administrație de reprezentantul elevilor. 35% cunoșteau aceste aspecte.
 71% din elevii călărășeni nu au apelat la Consiliul Elevilor pentru rezolvarea anumitor probleme. Dintre cei 29% care au apelat, 72% consideră că au fost ajutați.

Având în vedere toate acestea, Asociația Elevilor din Călărași, alături de Consiliul Județean al Elevilor Călărași, își vor concentra demersurile în jurul soluționării inconvenientelor, acționând în sensul garantării și apărării drepturilor principalilor beneficiari ai educației. Despre principalele direcții de acțiune vom afla în scurt timp de la reprezentanții elevilor la nivel județean.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Au fost prinși cei doi complici ai tentativei de omor cu acid din Călărași

Published

on

În noaptea de 4 iunie, Daniela Jora, în vârstă de 27 de ani, și Gabriel Mihai Gugoașă, de 24 de ani, au fost victimele unui atac cu acid de baterie, suferind arsuri grave la nivelul feței. În prezent, Gabriel Mihai Gugoașă se află la Spitalul Floreasca din Capitală. După o lună de suferință și chin, timp în care tânărul a fost ținut în comă indusă de către medici, a început să își revină. Este stabil și a început să comunice cu medicii și familia.

Principalul făptaș, reținut după o lună de anchetă

La exact o lună de la incident, anchetatorii au reușit să identifice și să rețină principalul făptaș, Ștefan Lucian Macula, un tânăr de 30 de ani din județul Timișoara. Acesta a fost capturat noaptea și prezentat joi, 4 iunie, magistraților din cadrul Tribunalului Călărași, care au decis reținerea sa pentru 30 de zile.

Macula nu a acționat singur. În momentul atacului, era însoțit de o tânără de 20 de ani și un bărbat de 40 de ani, ambii complici în acest act violent.

Advertisement

Ștefan Lucian Macula era echipat cu mănuși de protecție și o cagulă, pregătindu-se minuțios pentru atacul care a lăsat urme adânci asupra victimelor. Victimele au fost filate ore în șir.

Complicii, fata de 20 de ani și bărbatul care au închiriat un autoturism din Ilfov au verificat zona, iar la momentul potrivit, au acționat.

Cei doi complici se numesc Coșercar Andrei-Dumitru și Ciubăncan Isabela-Ioana, ambii fiind din  Timișoara.

Anchetatorii au depus eforturi pentru a dezlega acest caz complex. Au vizionat sute de ore de filmări din zeci de locații din municipiul Călărași, descoperind că atacatorii au planificat cu atenție fiecare detaliu al faptei.

La alte 8 zile distanță după ce principalul suspect a fost prins de anchetatori, cei doi suspecți căutați in mai multe tari după ce au fugit din țară, au fost prinși.

Advertisement

Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași este împuternicit să aducă la cunoștința publică următoarele:

În continuarea activității de urmărire penală desfășurate într-un dosar de tentativă de omor calificat, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași (cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Călărași și al Direcției de Investigații Criminale din structura GPR, precum și al Brigăzii Autostrăzi) a pus în executare două mandate de aducere privind suspecții C.A.D., de 40 de ani, și C.I.I., de 20 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la tentativă de omor calificat, prevăzută de art. 48 alin. 1 CP raportat la art. 32 alin. 1 combinat cu art. 188 alin. 1 – 189 alin. 1 lit. a, f, h CP.

Cei doi suspecți au fost reținuți la data de 12.07.2024 pentru comiterea infracțiunii de complicitate la tentativă de omor calificat, constând în aceea că, în seara de 04.06.2024, aceștia l-au însoțit pe raza municipiului Călărași și l-au sprijinit pe autorul M.S.L. în punerea în executare a hotărârii de a suprima viața victimelor G.G.M. și J.D.A. prin stropirea acestora cu o substanță corozivă și în demersul de a părăsi localitatea, deplasându-se în județul Timiș.

La data de 12.07.2024, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Călărași cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, față de inculpatul C.A.D., de 40 de ani, și față de inculpata C.I.I., de 20 de ani.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Cinci mașini au făcut accident pe autostrada A2 spre București! Circulația este restricționată

Published

on

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 200, în zona localității Murfatlar, județul Constanța, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate 5 mașini. În prezent se circulă doar pe banda a doua. 

Nu au fost înregistrate victime, potrivit Dr. Diana Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.

Circulația este restricționată pe benzile unu și de urgență ale sensului de mers către București.

 

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Copil de 11 ani bătut cu bestialitate de dascălul din sat! Agresorul a încercat să închidă gura familiei cu bani, după ce l-a lăsat pe băiat aproape inconștient

Published

on

By

„Fă ce spune popa, nu ce face popa” e o vorbă veche. Un nou scandal zguduie localitatea călărășeană Independența, după ce dascălul bisericii din satul Vișini ar fi uitat de frica lui Dumnezeu și l-ar fi bătut până la leșin pe un copil de doar 11 ani din sat.

Băiatul, care miercuri seară a ieșit la joacă în parc, a fost luat la palme și lovit cu bestialitate. Urmele agresiunii au rămas atât pe corpul copilului, cât și pe trotuarul unde minorul a zăcut aproape inconștient minute bune. Scenele s-au petrecut sub privirile mai multor persoane. Cel care a anunțat poliția a fost tatăl copilului.

„Copilul meu a ieșit cu bicicleta în parc. I-a auzit pe alți copii vorbind despre cum să-i strice bicicleta. S-au lovit și îmbrâncit, cum fac copiii. O doamnă care era și ea în parc a sunat-o pe mama unuia dintre copii. Aceasta, la rândul ei, l-a sunat pe soțul său, care a venit imediat în parc. S-a îndreptat direct către copilul meu. Pumni, palme, picioare… l-a lăsat lat, plin de sânge” povestește tatăl copilului agresat.

Oamenii din zonă dezvăluie, la rândul lor, că atacul a fost de o brutalitate ieșită din comun, însă, cu toate acestea, cei prezenți la fața locului au asistat nepăsători.

Advertisement

„Ionuț a ieșit în parc. Dascălul are și el un băiețel și o fată. Copii din sat sunt invidioși pe bicicleta lu Ionuț. Ionuț a țipat la băiețelul dascălului și dascălul a venit să își facă dreptate cu pumnii și picioarele. Erau multe persoane în parc acolo dar nu au intervenit” spune o vecină.

Ulterior atacului sângeros, autorul faptei a încercat să cumpere tăcerea familiei minorului, însă părinții lui nu au acceptat mita, căci vor ca dascălul să răspundă în fața legii pentru fapta lui odioasă.

„Mai devreme a venit dascălul la tatăl meu acasă și a vrut să-l mituiască cu niște bani”, declară sora copilului agresat de dascăl, pentru Călărași PRESS.

Acum, omul bisericii este cercetat de autorități: „La data de 26 iunie a.c., ora 21.35, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat, de 50 de ani, din comuna Independența, județul Călărași, cu privire la faptul că fiul său a fost agresat.

În fapt, în jurul orei 20.30, în timp ce tânărul se afla într-un parc, pe fondul unui conflict spontan, ar fi fost lovit de un bărbat, de 39 de ani. Persoana vătămată nu a solicitat acordarea de îngrijiri medicale. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, precizează IPJ Călărași, într-un răspuns pentru redacția calarasipress.ro

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate