Connect with us

Știri

PSD/ Senator Nicușor Cionoiu: “Ne interesează în acest moment să creăm locuri de muncă noi“

Organizația județeană a Partidului Social Democrat Călărași a organizat o nouă conferință de presă susținută  de senatorul Nicușor Cionoiu, vicepreședintele CJ Călărași Mihăiță Beștea și consilierul județean Emilia Tudor. 

Senatorul PSD Nicușor Cionoiu a deschis conferința și a vorbit despre lipsa locurilor de muncă fin județul Călărasi.  Vicepreședintele CJ Beștea a expus situația din cadrul DGASPC privind restructurările ce urmează să aibă loc.

Senator PSD Nicușor Cionoiu: În programul de audiențe pe care îl avem, foarte mulți oameni vin pentru a găsi loc de muncă. Ne interesează în acest moment să creăm locuri de muncă noi, care să nu afecteze bugetul, locuri de muncă pe bani europeni, pe un parteneriat redutabil. Dorim să ieșim câștigători. Totodată, avem un program de a face o analiză a organizațiilor comunale în comunele în care să spunem că nu avem primari. Există o analiză pe care am demarat-o de zilele trecute, o analiză pe care o vom continua și pe care o vom finaliza cred că până la finalul lunii mai. Încercăm să redresăm toate organizațiile care au avut probleme. Încercăm să aducem un suflu nou. Încercăm ca această organizație PSD Călărași să facă tot ce trebuie și tot ceea ce este cu putință pentru ca și în comunele în care nu avem primari să aducem investiții.

Advertisement

Nu ținem și nu avem o barieră politică, nu vrem să facem „15 dispensare doar galbene”, vrem să facem acest oraș, acest județ dezvoltat și să nu aibă șomeri – oamenii să fie plătiți. Ne interesează doar prosperitatea acestor oameni.

Vicepreședinte CJ Calarasi, Mihăiță Beștea: Este prima conferință de presă la care particip din această postură. Vreau să vă spun că m-am integrat bine în colectivul pe care l-am găsit la Consiliul Județean, niște oameni profesioniști care își cunosc foarte bine meseria.
Direcțiile subordonate pe care voi încerca să le coordonez pe perioada mandatului meu sunt direcții importante și oarecum grele, aici mă refer la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) unde suntem în plin proces de analiză și restructurare a instituției. Din cauza faptului că începând cu anul 2020 nu mai primim întreaga subvenție de la bugetul de stat, a devenit o povară pentru bugetul Consiliului Județean. Încercăm, împreună cu colegii și absolut toți directorii, să găsim soluții pentru a ușura această povară de pe umerii bugetului Consiliului Județean.
În rest, celelalte direcții subordonate mi-am propus cu dumnealor să facem, la fel, o analiză, lucrăm la constituirea unui buget pe care să-l propunem Consiliului Județean, buget care să ne asigure posibilitatea de a aduce la îndeplinire toate acțiunile pe care ni le-am propus să le facem în anul 2021 și aici mă refer la acțiunile centrului cultural județean, la acțiunile bibliotecii județene, la acțiunile muzeului județean.

Din punct de vedere politic aș vrea să vă informez că începând de săptămâna trecută s-a deschis la Oltenița biroul parlamentar al domnului deputat Coarnă, vineri am avut și prima serie de audiențe la care a participat dumnealui. Ne propunem pe viitor ca o parte din probleme să le transferăm pe zona aceea și să încercăm să vi le aducem la cunoștință prin organizarea unor conferințe de presă și la Oltenița, la sediul PSD Oltenița. Sâmbătă vom avea și inaugurarea sediului de la Lehliu care se va deschide prin efortul pe care l-a depus domnul deputat Costel Burcă.
O scurtă completare aș avea la subiectul abordat de domnul senator, referitor la întâlnirea pe care am avut-o cu conducerea celor din Consiliul Oamenilor de Afaceri. Vreau să vă spun că din punctul meu de vedere este o oportunitate extraordinară și ar fi păcat ca autoritățile publice locale să nu profite de această oportunitate. Am primit o invitație din partea dumnealor de a gândi, împreună cu administrația publică locală și cu oameni de afaceri din zonă, proiecte pe care să le prezentăm unor oameni de afaceri americani care sunt dispuși să investească în zona județului Călărași. Aici aș vrea să punctez Oltenița care are un atu foarte mare. Noi am fost o zonă industrială extrem de dezvoltată, motiv pentru care avem infrastructura necesară pentru a dezvolta anumite tipuri de afaceri, care, cred eu, ar fi profitabile și ar fi oportune pentru colegii noștri din Statele Unite. V-a trebui să discut cu municipalitatea Oltenița pentru că fără sprijinul lor și fără o colaborare cu dumnealor n-o să pot să reușesc să duc la îndeplinire acest obiectiv.

Consilier județean Emilia Tudor: Sunt consilier județean din partea Partidului Social Democrat. Ținând cont de faptul că sunt un membru relativ nou, m-am alăturat echipei PSD recent, da-ți-mi voie să mă prezint. Am absolvit Facultatea de Farmacie în anul 2006 și de atunci activez în domeniul farmaceutic, având o experiență de aproximativ 15 ani. În prezent, sunt manager la un lanț de farmacii de top din România, având în subordine o echipă de peste 50 de persoane.
Având în vedere domeniul meu de activitate și de faptul că în cadrul Consiliului Județean fac parte din comisia de sănătate, vreau să vă aduc la cunoștință un subiect de interes în legătură cu sistemul sanitar în contextul pandemiei. După cum știm, spitalul de la Oltenița a fost desemnat spital suport COVID-19, ceea ce înseamnă ca încă de la început și până în prezent acolo sunt tratați exclusiv pacienții COVID și restul de pacienții non-COVID sunt transferați la Spitalul Județean Călărași. Ceea ce trebuie cunoscut este faptul că spitalul de Oltenița a fost ales de către reprezentanții guvernului să fie suport COVID, fără să se țină cont că nu deține dotarea necesară pentru tratarea acestor pacienți. Cei aflați în stare gravă nu pot fi bine tratați, neexistând o secție de terapie intensivă funcțională, ei neavând nici gardă A.T.I. care să răspundă prompt nevoilor acestor pacienți. Din acest motiv, toți pacienții aflați în stare gravă sunt transferați către Spitalul Județean de Urgență.
Capacitatea spitalului Oltenița este, în momentul acesta, de aproximativ 30%. Consider că ar fi putut să se creeze un spațiu exclusiv pentru pacienții COVID, izolat de celelalte secții, să se creeze, la fel cum s-a creat în Spitalul Județean Călărași circuite separate ca unitatea să poată funcționa la capacitatea sa normala și astfel să se evite suprasolicitarea Spitalului Județean de Urgență care astăzi este sufocat de pacienți, fără să-i fie suplimentat de niciun fel contractul pentru pacienții preluați de la Oltenița, fie că vorbim de cazurile COVID sau non-COVID.
Cheltuielile Spitalului de Urgență au crescut și cresc proporțional cu numărul de cazuri care sosesc constant. Sistemul sanitar are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de sprijinul din partea Guvernului și trebuie creat un cadru legal prin care să fie prevăzute norme pentru creșterea finanțării pentru Spitalul Județean Călărași, dat fiind surplus de pacienți de aici. În încercarea de a gestiona situația generată de pandemia cu noul Corona virus, actualul Guvern nu a prevăzut nici până astăzi un cadrul legal și norme necesare pentru acoperirea costului generat de creșterea fluxului de pacienți COVID și non-COVID. Guvernul nu a luat în calcul și încă omite faptul că presiunea în realitate este tot pe spitale non-COVID. Spitalul Județean Călărași a făcut și face față acestei situații cu ajutorul Consiliului Județean.

Advertisement

Astfel, s-au modernizat secțiile, s-au dotat cu aparatură de ultimă generație. A fost extinsă unitatea de primire urgențe astfel încât pacienții COVID și non-COVID să poată fi izolați. A fost crescută capacitatea A.T.I. COVID. De asemenea, s-au achiziționat două platforme pentru testarea P.C.R, una s-a achiziționat și una, din ce știu eu, a fost o donație făcută de Donalam. Aici trebuie să-l menționăm si pe managerul spitalului, Bogdan Mihai. Este și meritul dânsului că a atras această donație. Urmează să fie adusă si cea de a treia platformă pentru testare P.C.R., astfel încât județul nostru va putea acoperi întreaga nevoie de testare fără să fie nevoie ca testele să fie trimise către București. De asemenea, au fost atrași și foarte mulți medici specialiști prin alocarea de locuințe de serviciu, puse la dispoziție de Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, trebuie să menționez și centrul de vaccinare care s-a organizat cu succes în cadrul Spitalului Județean. S-a început vaccinarea de la sfârșitul lunii decembrie, mai exact de pe 31 decembrie și în prezent are o capacitate de vaccinare de 140-150 de persoane.

Toate aceste modernizări, dotări și soluții identificate și puse în practică s-a datorat Consiliului Județean care a înțeles situația și a răspuns prompt în fața acesteia. Avem nevoie și de Guvern să înțeleagă situația din teren, să intre în spitale, să stea de vorbă cu personalul medical și să ia pulsul la cald despre situația din sistemul medical. Avem nevoia stringentă de suplimentarea fondurilor în spitalele care preiau de la alte unități și tratează din surse proprii cazurile COVID. Nu trebuie omis faptul că se moare în continuare în aceeași măsură și de alte boli. Nu trebuie uitat faptul că există Călărășeni care mor de boli precum cancer, accident vascular si de multe alte boli non-COVID. Important este să nu rămânem simpli spectatori la disfuncționalitatea din unitățile medicale, copleșite de situația generată de noul Corona virus.

https://youtu.be/JcEgKk2Gcjc

Advertisement
Advertisement

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

Advertisement
  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading

Știri

Avarie majoră pe conducta de gaze din comuna Modelu – evacuări și mobilizare de urgență

În dimineața zilei de 5 iulie 2025, o avariere a unei conducte de gaze naturale din comuna Modelu, în apropierea localității Tonea, a declanșat o intervenție de urgență din partea autorităților locale și județene. Strada afectată a fost complet blocată și izolată, iar mai multe persoane au fost evacuate din zonele cu risc, inclusiv dintr-o biserică situată în imediata apropiere.

Echipe formate din pompieri de la ISU Călărași, inclusiv o brigadă CBRN specializată și o autospecială de stingere, au intervenit rapid la fața locului. Au fost mobilizate de asemenea forțe de la SMURD, poliție, jandarmerie și reprezentanți ai operatorului de distribuție Distrigaz .

Pentru evitarea oricărui pericol major, autoritățile au dispus evacuarea locuitorilor din mai multe case și din biserica din zonă, situată în aria de risc.

Advertisement
Continue Reading