Connect with us

Evenimente

Proiectul Național ”Constanța dezbate!” ajuns la cea de a doua ediție

Published

on

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Constanța și Leadershape România au desfășurat în perioada 30 martie – 02 aprilie 2017 cea de-a doua ediție a Proiectului Național CONSTANȚA DEZBATE, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea ”Ovidius” din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean, Constanța.

Evenimentul a urmărit urmărit creșterea gradului de implicare a elevilor și studenților în viața societății, folosind metoda dezbaterilor academice. Obiectivele specifice care au fost  îndeplinite în cadrul acestei acțiuni sunt: formarea a 20 de profesori și studenți ca arbitri, selectarea a 18 echipe de elevi, respectiv 4 echipe de studenți pentru participarea la competiții naționale, de anvergură, precum și internaționale.

Deschiderea oficială a evenimentului, găzduită de Sala Senatului a Universității ”Ovidius” din Constanța, a reunit la aceeași masă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, printre care amintim: Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, dl Ciprian Pandea, Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Constanța, Mariana SOLOMON, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum și reprezentantul Insitituției Prefectului – Județul Constanța, Aisel ISMAIL. Invitații au adresat mesaje și îndemnuri elevilor și studenților participanți, cele mai importante dintre acestea făcând referire la importanța implicării fiecăruia în activitatea comunităților din care fac parte, la importanța formării și dezvoltării personale armonioase prin participarea și implicare directă în proiecte naționale și internaționale în care să dobândească și dezvolte competențe oratorice și de argumentare.

Cei 80 de participanți au luat parte la cursul de formare „Introducere, aprofundare și formare în dezbateri. Moțiuni și formate” susținut de traineri ai Federației Asociațiilor Reprezentative de Educație prin Dezbateri, în cadrul căruia au fost prezentate tipurile de formate de dezbateri, structura argumentele, respectiv dezvoltat conținutul privitor la formatul de dezbateri parlamentare – American Parliament. Ulterior acestei prime părți, în cea de-a treia zi a proiectului, elevii și studenți au participat la competiția de dezbateri propriu-zisă, abordând moțiuni inspirate din agenda europeană pentru tineret, precum „Acest Parlament ar acorda drept de vot tinerilor cu vârsta de 16 ani.”

Concursul de dezbateri, găzduit de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța și Liceul Teoretic „Traian” Constanța și-a desemnat câștigătorii la secțiunea individual – Premiul I, Maria Leșan (Colegiul Național „Andrei Mureșan Bistrița Năsăud), Premiul II – Crina Stan (Colegiul Național „Unirea” Focșani), Premiul III – Cătălina Robu (Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu), respectiv la secțiunea echipe – Premiul I, Maria Leșan și Crina Stan, Premiul II Cătălina Robu și Roxana Muraru, respectiv Premiul III Eduard Stoica și Andrei Cristea.

Păreri ale participanților:

”Cred că cea mai importantă învățătura primită în cadrul acestui proiect a fost aceea că lucrul în echipă este foarte important și un bun exemplu l-am primit chiar de la organizatori proiectului, care, lucrând in echipă, ne-au oferit cea mai frumoasă experiență. Un lucru impresionant a fost felul în care am fost coordonați, astfel încât să avem timp si de motivul Esențial pentru care ne aflam acolo, debate-ul, dar și timp de puțină relaxare și socializare. Cu toții ne așteptam sa fie ceva foarte sever, dar totul a decurs ca între prieteni, am învățat distrandu-ne, așa cum se face în educația non-formală. La mine în școală nu se face debate, dar mi-am propus sa fac tot posibil sa se introducă ca și opțional, deoarece debate-ul reperezintă, pentru mine, o cale foarte sigură prin care să ne exprimăm și să ne susținem ideea aducând argumentele cele mai bune.”  – Mazareanu Luciana – Bacău

”Mă aflu la prima participare la o astfel de competiție. Când mă gândesc că acum o săptămână nici nu știam ce e acela debate în format American Parliamentary, nici nu îmi vine să cred… La mine a fost o chestiune de șansă. Tot auzeam că este destul de dificil pentru începători și că de obicei începătorii nu se prea descurcă să acopere toate cerințele din rolul pe care îl au în dezbatere, în funcție de tabăra în care se află. Se extrăgeau aleatoriu bilețele care să stabilească ordinea concurenților în competiție și a venit o doamnă profesor care s-a arătat surprinsă de faptul că nu particip și a zis că trebuie neapărat să fac asta deoarece „fata aceasta se descurcă foarte bine!”. Vreau să îi mulțumesc acestei doamne profesor în cazul în care se recunoaște, deoarece dacă nu era dumneaei nu aș fi avut curajul să particip. După aceea am stat toată noaptea uitându-mă pe internet la dezbateri și am citit multe articole pe această temă, deoarece eram în echipă cu o fată care făcea debate (dar în alt format) de mai mult timp și nu voiam să trag echipa în jos, fiindcă nu mai făcusem așa ceva. Asta m-a ambiționat în primul rând! Mai apoi au început rundele de debate și am luat punctaje neașteptat de mari, nu știu dacă m-au crezut toți că nu am mai făcut dezbateri niciodată.

Oricum, pot să susțin faptul că a fost una dintre cele mai importante experiențe pentru mine, că organizarea a fost una căreia nu i se poate reproșa nimic și că, deși acum câteva zile am intrat pentru prima oară în contact cu un curs de dezbateri, acum știu cât de importante sunt, ce rol au în societate și cât de important și de util este să îți știi a susține și a argumenta opinia în fața celorlalți, în viața de zi cu zi. Mai mult decât atât, am reușit să plec acasă cu premiul I pe vorbitor, fapt ce mă face foarte bucuroasă și mă face să cred ca am potential! De abia aștept să văd cum aceste cunoștințe îmi vor influența viața și pe termen lung. Pentru mine a fost un eveniment care acum mă poate ghida deja spre alte numeroase oportunități și încurajez pe toată lumea să încerce să se dezvolte prin astfel de activități. ”  – Maria Carmen Leșan, Bistrița-Năsăud (câștigătoarea locului I la vorbitori)

”Din acest proiect am înțeles că numai prin învățare te poți dezvolta așa cum trebuie. Eu am mai participat la încă o competiție de debate și cred că de acolo am început să mă formez, însă aici am învățat lucruri noi, am întâlnit oameni noi, pe care am încercat să îi ajut cât am putut prin experiența mea. Personal, cred că acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți învăța dintr-o experiență la care au luat parte mai mulți oameni, să fii capabil să accepți ajutor și la rândul tău să fii capabil să poți îndruma pe alții.

Lucrul care m-a impresionat cel mai tare cred că a fost conexiunea aceea, foarte strânsă, de altfel, între noi cei, care am participat, prefesorii și totodată organizatori. Acea conexiune s-a creat odată cu începerea evenimentului, mai exact seara intercultură. Acestă apropiere m-a ajutat cel mai mult, cred eu, la timiditate, iar pe toți, cred ne-a ajutat să ne depășim acea timiditate față de vorbitul în public.

Debate-ul, acum, a rămas pentru mine o modalitate de cunoaștere și de asemenea de autocunoaștere. Adică, acele moțiuni, pe care jucăm, uneori sunt grele, iar aceasta necesită un research mai mare pentru noi. Și de ce de autocunoaștere? Pentru că atunci îți poți cunoaște adevarata putere, și aici mă refer la adevarata putere de a convinge pe cineva și mai mult de atât, de a asculta pe cineva.”Stoica Eduard – Sibiu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

VIDEO. Târgul de Crăciun de la Călărași fără grătare și tarabe

Published

on

Autoritățile din Călărași au decis! Târgul de Crăciun ce va avea loc pe esplanada Consiliului Județean Călărași, ce se va deschide începând cu 1 Decembrie, va funcționa respectând o serie de reguli stabilite de organizatorii evenimentului. Ghirlandele colorate vor putea fi admirate începând cu prima zi din Decembrie, începând cu orele 18:00.

Târgul de Crăciun va funcționa până pe data de 9 Ianuarie 2023. Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași promite un Crăciun de poveste pentru cei care aleg să și-l petreacă în aer liber, alături de artiștii care vor face atmosferă pe scena amenajată în fața Consiliului Județean Călărași. Perioada a fost prelungită pentru a putea prinde și Sărbătoarea Bobotezei în cadrul acestui eveniment.

La târg vor fi căsuţe din lemn cu produse realizate de meşteşugari, artişti plastici şi artizani, mâncare tradiţională, , concerte, spectacole şi, nu în ultimul rând, întâlniri magice cu Moş Crăciun.

Totodată, Târgul de Crăciun din Călărași propune anul acesta o componentă specială. Cei mici îi pot trimite scrisorile lui Moș Crăciun direct în căsuța poștală din foaierul Centrului Județean de Cultură și Creație, pe care Moșul le va citi și trimite în fabrica de jucării, unde elfii și ștrumfii vor avea grijă ca fiecare copil ascultător să primească ceea ce și-a dorit.

Moș Crăciun va veni în casa din foaierul CJCC în perioada 19-23 decembrie, moment în care cei mici trebuie să-l convingă pe bărbos dacă au fost ascultători și merită să primească ce au cerut în scrisoare.

Spre surprinderea multora, organizatorii au luat decizia pentru acest eveniment ca activitatea comercianților cu tarabe și grătare să nu se desfășoare în cadrul acestei perioade. Autoritățile au decis să interzică amplasarea standurilor care nu fac parte din organizarea Târgului de Crăciun.

„Ne dorim să ne viziteze și orașele și județele învecinate. Câteva condiții care nu au fost impuse până acum operatorilor economici, pe care, de data asta, le-am impus. Acceptăm doar rulote și căsuțe. Acceptăm corturi doar pentru cei care au Kurtos, pentru că acest produs nu se poate face decât în cort. Trebuie să ținem cont și de faptul că Târgul durează foarte mult, nu știu cum va fi vremea.

Poate să plouă, să ningă, să bată vântul, din acest motiv ne dorim să fie bine organizat, plus că va avea alt aspect în momentul în care eliminăm corturile de toate culorile. Bineînțeles, fără foc deschis, fără fum, produse alimentare tradiționale, care au legătură cu târgul.” a precizat în ședința tehică de organizare a Târgului de Crăciun, Georgiana Teodorescu, managera CJCC.

Pentru buna desfăşurare a Târgului, în perioada de desfășurare a evenimentului, pe tronsonul cuprins între strada Sloboziei, București și Progresu, se va restricţiona traficul rutier.

Târgul de Crăciun al municipiului Călărași este organizat de Consiliul Județean Călărași prin Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, alături de Primăria Municipiului Călărași.

 

Continue Reading

Evenimente

Filarmonica de comedie – 27 octombrie ora 19:00 Sala Barbu Știrbei

Published

on

„Filarmonica de comedie” este un spectacol de miniaturi umoristice, scrise de Radu Gabriel si avându-i ca interpreți principali pe Radu Gabriel, Marius Florea Vizante si Gheorghe Ifrim, trei actori de comedie cunoscuți din aparițiile de pe micul ecran (grupul Vouă, serialele “Las Fierbinți”, ” Pariu cu viața”, “Ultimul stinge lumina”) cărora li se alătură Leonid Doni și Mihai Munteniță.
Autorul spectacolului, Radu Gabriel, ne-a spus câteva cuvinte despre acest proiect: „De-a lungul timpului am scris pentru televiziune peste 400 de scheciuri, scenete, miniaturi satirice. Unele au rămas în amintirea telespectatorilor, altele au rămas pe YouTube… Cele mai multe au fost uitate… Dar oricare ar fi fost soarta lor, fiind niște produse de televiziune, nu au trecut niciodată prin proba de foc a întâlnirii directe cu publicul. Am făcut acest spectacol-cocktail pentru a da ocazia celor care le-au văzut să le revadă pe scenă, iar celor care erau prea tineri, ori prea ocupați ca să se uite la televizor să le prilejuim o întâlnire cu comedii scurte, cu și despre români”.

Vrajba vecinilor dintr-un bloc, milionarul de carton care cumpără o filarmonică, provincialul care caută să răzbească în București, muncitori cu probleme metafizice… Satira unei lumi pestrițe, cu țâfnele, candoarea și gândirea abisală a eternului locatar din spațiul Carpato- Danubiano- Pontic.
Un spectacol de Radu Gabriel
Cu: Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Radu Gabriel, Leonid Doni, Mihai Munteniță

27 octombrie ora 19.00, Sala Barbu Știrbei
Biletele se pot achiziționa online de la https://www.iabilet.ro/bilete-calarasi-filarmonica-de…/

Continue Reading

Evenimente

VIDEO. Ziua Educației marcată de Consiliul Județean Călărași

Published

on

În fiecare an, data de 5 octombrie este dedicată educației, în această zi fiind sărbătorită Ziua Mondială a Educației. Călărașiul nu face excepție de la regulă și acordă o atenție deosebită acestei zile. Generația de aur, oamenii care ne-au plămădit caracterele și ne-au format ca oameni au fost prezenți astăzi, în sala de ședință a Consiliului Județean Călărași, la ora 11:00, unde autoritățile locale și-au arătat recunoștința față de munca pe care aceștia o depun, scrie CanalSUD.ro

Un cadru didactic își lasă amprenta în viața oricărui elev. Datorită acestora învățământul se clasează pe o treaptă superioară, și cu această ocazie dorim să le mulțumim pentru ajutor, eforturi, credința și răbdare, preciează sursa citată.

“Evenimentul a fost pe măsura așteptărilor noastre. La Consiliul Județean încercăm să bifăm fiecare zi națională în orice domeniu. Ziua de 5 octombrie este una specială deoarece am reușit să aducem cadrele didactice din Călărași. Suntem mândri că am reușit să îl scoatem din casă pe domnul profesor de limba și literatura română, Ilie Ștefan Rădulescu, care ne-a învățat pe toți să vorbim și să scriem corect din punct de vedere gramatical. De altfel, au fost prezente și alte personalități importante: familia Stoianovici, familia Dorobanțu, doamna Berheci, domnișoara Eugenia Ioniță și multe alte cadre didactice. A fost o zi frumoasă, plină de emoție, pe care o să ne-o amintim în timp” a declarat Marinela Voivozeanu, purtătorul de cuvânt al Consiuliului Județean Călărași.

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole