Connect with us

Evenimente

Proiectul Național ”Constanța dezbate!” ajuns la cea de a doua ediție

Published

on

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Constanța și Leadershape România au desfășurat în perioada 30 martie – 02 aprilie 2017 cea de-a doua ediție a Proiectului Național CONSTANȚA DEZBATE, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea ”Ovidius” din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean, Constanța.

Evenimentul a urmărit urmărit creșterea gradului de implicare a elevilor și studenților în viața societății, folosind metoda dezbaterilor academice. Obiectivele specifice care au fost  îndeplinite în cadrul acestei acțiuni sunt: formarea a 20 de profesori și studenți ca arbitri, selectarea a 18 echipe de elevi, respectiv 4 echipe de studenți pentru participarea la competiții naționale, de anvergură, precum și internaționale.

Deschiderea oficială a evenimentului, găzduită de Sala Senatului a Universității ”Ovidius” din Constanța, a reunit la aceeași masă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, printre care amintim: Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, dl Ciprian Pandea, Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Constanța, Mariana SOLOMON, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum și reprezentantul Insitituției Prefectului – Județul Constanța, Aisel ISMAIL. Invitații au adresat mesaje și îndemnuri elevilor și studenților participanți, cele mai importante dintre acestea făcând referire la importanța implicării fiecăruia în activitatea comunităților din care fac parte, la importanța formării și dezvoltării personale armonioase prin participarea și implicare directă în proiecte naționale și internaționale în care să dobândească și dezvolte competențe oratorice și de argumentare.

Cei 80 de participanți au luat parte la cursul de formare „Introducere, aprofundare și formare în dezbateri. Moțiuni și formate” susținut de traineri ai Federației Asociațiilor Reprezentative de Educație prin Dezbateri, în cadrul căruia au fost prezentate tipurile de formate de dezbateri, structura argumentele, respectiv dezvoltat conținutul privitor la formatul de dezbateri parlamentare – American Parliament. Ulterior acestei prime părți, în cea de-a treia zi a proiectului, elevii și studenți au participat la competiția de dezbateri propriu-zisă, abordând moțiuni inspirate din agenda europeană pentru tineret, precum „Acest Parlament ar acorda drept de vot tinerilor cu vârsta de 16 ani.”

Concursul de dezbateri, găzduit de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța și Liceul Teoretic „Traian” Constanța și-a desemnat câștigătorii la secțiunea individual – Premiul I, Maria Leșan (Colegiul Național „Andrei Mureșan Bistrița Năsăud), Premiul II – Crina Stan (Colegiul Național „Unirea” Focșani), Premiul III – Cătălina Robu (Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu), respectiv la secțiunea echipe – Premiul I, Maria Leșan și Crina Stan, Premiul II Cătălina Robu și Roxana Muraru, respectiv Premiul III Eduard Stoica și Andrei Cristea.

Păreri ale participanților:

”Cred că cea mai importantă învățătura primită în cadrul acestui proiect a fost aceea că lucrul în echipă este foarte important și un bun exemplu l-am primit chiar de la organizatori proiectului, care, lucrând in echipă, ne-au oferit cea mai frumoasă experiență. Un lucru impresionant a fost felul în care am fost coordonați, astfel încât să avem timp si de motivul Esențial pentru care ne aflam acolo, debate-ul, dar și timp de puțină relaxare și socializare. Cu toții ne așteptam sa fie ceva foarte sever, dar totul a decurs ca între prieteni, am învățat distrandu-ne, așa cum se face în educația non-formală. La mine în școală nu se face debate, dar mi-am propus sa fac tot posibil sa se introducă ca și opțional, deoarece debate-ul reperezintă, pentru mine, o cale foarte sigură prin care să ne exprimăm și să ne susținem ideea aducând argumentele cele mai bune.”  – Mazareanu Luciana – Bacău

”Mă aflu la prima participare la o astfel de competiție. Când mă gândesc că acum o săptămână nici nu știam ce e acela debate în format American Parliamentary, nici nu îmi vine să cred… La mine a fost o chestiune de șansă. Tot auzeam că este destul de dificil pentru începători și că de obicei începătorii nu se prea descurcă să acopere toate cerințele din rolul pe care îl au în dezbatere, în funcție de tabăra în care se află. Se extrăgeau aleatoriu bilețele care să stabilească ordinea concurenților în competiție și a venit o doamnă profesor care s-a arătat surprinsă de faptul că nu particip și a zis că trebuie neapărat să fac asta deoarece “fata aceasta se descurcă foarte bine!”. Vreau să îi mulțumesc acestei doamne profesor în cazul în care se recunoaște, deoarece dacă nu era dumneaei nu aș fi avut curajul să particip. După aceea am stat toată noaptea uitându-mă pe internet la dezbateri și am citit multe articole pe această temă, deoarece eram în echipă cu o fată care făcea debate (dar în alt format) de mai mult timp și nu voiam să trag echipa în jos, fiindcă nu mai făcusem așa ceva. Asta m-a ambiționat în primul rând! Mai apoi au început rundele de debate și am luat punctaje neașteptat de mari, nu știu dacă m-au crezut toți că nu am mai făcut dezbateri niciodată.

Oricum, pot să susțin faptul că a fost una dintre cele mai importante experiențe pentru mine, că organizarea a fost una căreia nu i se poate reproșa nimic și că, deși acum câteva zile am intrat pentru prima oară în contact cu un curs de dezbateri, acum știu cât de importante sunt, ce rol au în societate și cât de important și de util este să îți știi a susține și a argumenta opinia în fața celorlalți, în viața de zi cu zi. Mai mult decât atât, am reușit să plec acasă cu premiul I pe vorbitor, fapt ce mă face foarte bucuroasă și mă face să cred ca am potential! De abia aștept să văd cum aceste cunoștințe îmi vor influența viața și pe termen lung. Pentru mine a fost un eveniment care acum mă poate ghida deja spre alte numeroase oportunități și încurajez pe toată lumea să încerce să se dezvolte prin astfel de activități. ”  – Maria Carmen Leșan, Bistrița-Năsăud (câștigătoarea locului I la vorbitori)

Advertisement

”Din acest proiect am înțeles că numai prin învățare te poți dezvolta așa cum trebuie. Eu am mai participat la încă o competiție de debate și cred că de acolo am început să mă formez, însă aici am învățat lucruri noi, am întâlnit oameni noi, pe care am încercat să îi ajut cât am putut prin experiența mea. Personal, cred că acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți învăța dintr-o experiență la care au luat parte mai mulți oameni, să fii capabil să accepți ajutor și la rândul tău să fii capabil să poți îndruma pe alții.

Lucrul care m-a impresionat cel mai tare cred că a fost conexiunea aceea, foarte strânsă, de altfel, între noi cei, care am participat, prefesorii și totodată organizatori. Acea conexiune s-a creat odată cu începerea evenimentului, mai exact seara intercultură. Acestă apropiere m-a ajutat cel mai mult, cred eu, la timiditate, iar pe toți, cred ne-a ajutat să ne depășim acea timiditate față de vorbitul în public.

Debate-ul, acum, a rămas pentru mine o modalitate de cunoaștere și de asemenea de autocunoaștere. Adică, acele moțiuni, pe care jucăm, uneori sunt grele, iar aceasta necesită un research mai mare pentru noi. Și de ce de autocunoaștere? Pentru că atunci îți poți cunoaște adevarata putere, și aici mă refer la adevarata putere de a convinge pe cineva și mai mult de atât, de a asculta pe cineva.”Stoica Eduard – Sibiu

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Alarmă de incendiu la Centrala Nucleară de la Cernavodă! Pompierii au intervenit de urgență. Ce a declanșat alerta

Published

on

By

Un incident a avut loc miercuri, 11 septembrie, la Centrala Nucleară de la Cernavodă, după ce s-a declanșat senzorul alarmei de incendiu din Unitatea 2. Pompierii au intervenit rapid pentru a evalua situația, iar sursele din rândul autorităților au confirmat, pentru news.ro, că alarma a fost provocată de un scurtcircuit la un cuptor cu microunde aflat într-o anexă, în zona destinată servirii mesei angajaților.

Incidentul a fost localizat în pavilionul 6 al Unității 2, într-o anexă unde angajații centralei își serveau masa. Cuptorul cu microunde a cedat din cauza unui scurtcircuit, fapt care a declanșat alarma de incendiu. Din fericire, pompierii ajunși la fața locului au intervenit prompt, izolând rapid echipamentul afectat și aerisind spațiile învecinate pentru a elimina fumul rezultat.

Potrivit ISU Dobrogea, nu au fost raportate victime sau persoane blocate, iar incidentul a fost considerat minor. Pompierii s-au retras după ce au constatat că situația a fost adusă sub control.

Sursă: www.nuclearelectrica.ro

Alte incidente recente la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Acesta nu este primul incident care are loc la Centrala Nucleară de la Cernavodă în acest an. În luna iunie, un alt incendiu s-a produs la Unitatea 2, fiind nevoie de evacuarea personalului din clădirea turbinei. Atunci, flăcările au izbucnit la o pompă, dar incendiul a fost rapid controlat, fără a provoca victime sau pagube semnificative. Procedurile de siguranță au fost respectate, iar personalul a fost evacuat conform protocolului.

În luna februarie, pompierii au intervenit din nou la aceeași unitate pentru a scoate fumul din camera unei turbine, o problemă care s-a produs în partea clasică a centralei, fără a afecta zona nucleară. Reprezentanții Nuclearelectrica au dat asigurări că astfel de incidente nu au avut impact asupra securității nucleare sau asupra personalului.

Sursă: www.nuclearelectrica.ro

Centrala Nucleară de la Cernavodă este un punct esențial în infrastructura energetică a României, producând aproximativ 20% din energia electrică a țării. Cele două unități ale centralei utilizează tehnologie canadiană CANDU, recunoscută pentru siguranța și eficiența sa. De-a lungul anilor, Centrala Nucleară a fost implicată în mai multe situații minore, cum ar fi incidentele din acest an, dar nicio situație nu a pus în pericol securitatea nucleară sau sănătatea populației. 

Continue Reading

Evenimente

Călărași Classic Car 2024: O călătorie în timp pe străzile orașului

Published

on

În weekendul 14-15 septembrie 2024, Călărași va deveni gazda unei expoziții impresionante de vehicule clasice, evenimentul „Călărași Classic Car 2024”, ce promite să transforme orașul într-un muzeu în aer liber. Organizatorii au pregătit o serie de activități care vor încânta pasionații de automobile de epocă și nu numai.

Programul Evenimentului

14 Septembrie 2024

  • Ora 9.00 – 10.00: Întâlnirea participanților în parcarea Brico Depot Călărași. Va fi o ocazie excelentă pentru publicul curios să admire primele mașini expuse și să interacționeze cu proprietarii.
  • Ora 10.00 – 11.30: Defilare pe străzile Municipiului Călărași. Proprietarii mașinilor clasice vor traversa orașul într-o paradă spectaculoasă, oferind privitorilor o priveliște rară.
  • Ora 11.30: Prezentarea oficială a vehiculelor pe platoul din fața Prefecturii Călărași. Acesta va fi momentul de vârf al dimineții, când vehiculele clasice vor fi expuse în toată splendoarea lor, acompaniate de detalii tehnice și istorice.
  • Ora 12.30 – 13.30: Masa de prânz va fi servită pentru participanți, urmată de cazarea la Hotel Călărași.
  • Ora 15.45: Participanții se vor prezenta la mașini într-o ținută de epocă obligatorie, adăugând un plus de autenticitate atmosferei.
  • Ora 16.00: Startul unei curse inedite, pe un traseu detaliat în road book. Pe parcurs, piloții vor descoperi locuri pitorești și surprize care îi vor transporta înapoi în timp, pe străzile și bulevardele orașului.
  • Ora 18.30: Traversarea brațului Borcea către Samskara Beach, unde se va servi cina într-un cadru natural pitoresc, cu muzică, foc de tabără și concursuri pe plajă. Seara promite distracție și relaxare în aer liber, într-o atmosferă plină de farmec.

15 Septembrie 2024

  • Ora 11.00: Ceremonia de premiere a participanților, unde vor fi recunoscute cele mai impresionante vehicule și ținute de epocă.
  • Ora 12.00: Plecarea înspre Complexul Turistic Albatros (Podul 4), pentru o experiență culinară specifică zonei, cu ciorbă de pește la prețul de 35 de lei.
  • Ora 12.40: Plimbare cu barca pe Dunăre și pe brațele sale, la un preț de 40 de lei de persoană. Această activitate va oferi o oportunitate unică de a admira peisajele naturale deosebite ale zonei.

Un Eveniment de Neratat pentru Pasionați

„Călărași Classic Car 2024” este un eveniment care aduce împreună pasiunea pentru vehiculele de epocă, istorie și frumusețea naturală a zonei. Cu un program bogat și variat, organizatorii promit o experiență memorabilă pentru toți participanții și spectatori.

Pregătiți-vă să călătoriți în timp și să descoperiți frumusețea clasică a automobilismului în inima Călărașiului!

Continue Reading

Administrație Locală

Zilele Municipiului Călărași 2024: Două seri de sărbătoare și distracție pe platoul Primăriei

Published

on

În perioada 21-22 septembrie 2024, Călărașiul devine epicentrul distracției și al bucuriei, găzduind mult așteptatele Zile ale Municipiului. Platoul Primăriei va fi scena principală a unor evenimente de neuitat, care vor transforma orașul într-o veritabilă sărbătoare. Cu un program artistic variat, surprize pentru copii și momente de neuitat, acest weekend promite să fie unul memorabil pentru toți participanții.

În fiecare seară, începând cu ora 20:00, Platoul Primăriei va vibra de energie și voie bună. Evenimentul debutează pe 21 septembrie cu un party tematic nostalgia, care va readuce în prim-plan hituri care au marcat generații întregi. Atmosfera va fi întreținută de un DJ de renume, care va pune la dispoziția publicului un mix de piese retro și contemporane, promițând o seară pe cinste.

Pe scena Zilelor Municipiului Călărași vor urca nume sonore ale muzicii românești. Prima seară va aduce pe scenă trupa The Urs, urmată de Connect-R, care va ridica nivelul de energie al mulțimii.

Pe 22 septembrie, distracția continuă în același ritm alert. Punctul culminant al serii va fi concertul trupei Voltaj, care promite un spectacol de neuitat. Cu hituri care au făcut înconjurul țării, Voltaj va încheia Zilele Municipiului Călărași în cel mai spectaculos mod posibil. Seara se va încheia cu o explozie de ritmuri tradiționale și moderne, oferite de Diana Matei și Taraful Cleante.

În ambele zile, copiii vor avea parte de surprize speciale, astfel încât întreaga familie să se bucure de această sărbătoare. Ultima seară va fi marcată de un moment unic: un foc de artificii spectaculos, care va lumina cerul Călărașiului.

Continue Reading

Cele mai vizualizate