Connect with us

Știri

Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021-2027 a primit avizul Guvernului

Published

on

Miercuri, 25 mai 2022, Programul Operațional Regional (POR) Sud – Muntenia 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, a fost aprobat de Guvernul României și transmis Comisiei Europene.
În premieră, negocierile pentru POR 2021-2027 au fost purtate direct între ADR Sud Muntenia, în calitate de Autoritate de Management pentru POR Sud – Muntenia 2021-2027 și Comisia Europeană. Ce înseamnă acest lucru? Mai puțină birocrație și perioade mai scurte de așteptare. De asemenea, ghidurile de finanțare sunt realizate în funcție de nevoile regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia.
„Descentralizarea Programul Operațional Regional a început odată cu desemnarea Agențiilor pentru dezvoltare regională drept Autorități de management pentru POR 2021-2027. Pentru beneficiari, efectul va fi reducerea birocrației în ceea ce privește elaborarea ghidurilor de finanțare și ajustarea acestora la situația concretă a regiunii, precum și simplificarea proceselor de evaluare, selecție și contractare a viitoarelor proiecte ce vor solicita fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Teleorman si în același timp președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CpDR) Sud Muntenia, Adrian-Ionuț Gâdea. CpDR Sud Muntenia, în calitate de for deliberativ al regiunii, a sprijinit Agenția în demersul de elaborare a noului program regional, pentru reducerea inegalităților și disparităților din interiorul regiunii și cu scopul de a prioritiza investițiile publice, precum și pentru a exploata potențialul regiunii.
Astfel, POR Sud-Muntenia 2021–2027, produs al colaborării tuturor actorilor relevanți din regiune, și-a stabilit drept obiectiv general stimularea creșterii economice inteligente, durabile și echilibrate în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la o îmbunătățire a calității vieții comunităților locale, prin susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii.
Plecând de la specificitățile regionale, de la lecțiile învățate în derularea programelor anterioare (POR 2007-2013 și POR 2014-2020) și de la documentele regionale de programare, fondurile europene atribuite pentru dezvoltarea regională durabilă în perioada 2021-2027 vor finanța investiții în infrastructură, servicii și echipamente necesare relevante, precum și achiziționarea, testarea și pilotarea de soluții și aplicații, inclusiv asigurarea securității cibernetice și interoperabilității acestora în vederea valorificării avantajelor digitalizării prin dezvoltarea de servicii pentru siguranța și în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și de cercetare și al autorităților și instituțiilor publice locale/centrale.
„Programul a fost elaborat ținându-se cont de observațiile și comentariile primite în perioada parcursă de la începutul procesului de programare, integrând de asemenea recomandările primite din partea Comisiei Europene după evaluarea versiunilor de lucru anterioare. Preconizăm că POR 2021-2027 Sud-Muntenia va fi aprobat de Comisia Europeană în vara acestui an, iar în scurt timp după aceea, vom fi pregătiți să lansăm primele scheme de finanțare din POR Sud – Muntenia 2021-2027 și vom avea primele contracte semnate. ADR Sud Muntenia va gestiona peste 1,3 miliarde de euro prin POR Sud – Muntenia 2021-2027 pentru cetățenii din cele șapte județe componente ale regiunii”, a precizat Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia.
Până la lansarea POR 2021-2027, ADR Sud Muntenia va continua pregătirea draft-urilor ghidurilor de finanțare și consultările publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari. De asemenea, acțiunile de informare și publicitate a noului program vor fi intensificate, realizate pe categorii de publicuri – țintă, pentru un impact sporit al mesajului transmis. Pentru realizarea dezideratelor unei comunicări eficiente vor fi folosite toate instrumentele de comunicare disponibile: site web, newsletter, social media, evenimente, caravane, expoziții, Serviciul Helpdesk, activități destinate jurnaliștilor, campanii mass-media, publicații și rețeaua comunicatorilor Regio Sud – Muntenia.
Versiunea Programului Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Sud-Muntenia aprobată de Guvernul României și transmisă Comisiei Europene poate fi consultată pe site-ul Agenției, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > POR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/782/POR-Sud-Muntenia-v4-SFC-23-05-2022.pdf.

Președinte
Consiliul pentru Dezvoltare Regională
Sud Muntenia,

Adrian Ionuț GÂDEA Director general
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia,

Liviu Gabriel MUȘAT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Accident rutier în Călărași: Pieton grav rănit după ce a traversat neregulamentar strada

Published

on

Un accident rutier grav a avut loc marți, la ora 16:20, pe strada Florilor din municipiul Călărași, în urma căruia o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a suferit leziuni serioase după ce a fost acroșată de o conducătoare auto.

La fața locului, echipajele de prim-ajutor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei au intervenit de urgență pentru a acorda asistența medicală necesară victimei. Polițiștii prezenți la fața locului au început investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la producerea acestui tragic accident rutier.

În urma coliziunii, femeia a suferit răni grave și a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Călărași, unde primește îngrijiri medicale. Situația ei rămâne sub observație medicală, iar autoritățile continuă să cerceteze evenimentul pentru a stabili toate detaliile care au dus la producerea acestui incident regretabil.

 

Continue Reading

Știri

Consilierii județeni, convocați în ședință ordinară. Vezi lista proiectelor

Published

on

Se convoacă Consiliul Județean Călăraşi în ședință ordinară, la data de 28 Septembrie 2023, ora 1200, în sala de şedinţe a acestuia din municipiul Călărași, str.1 Decembrie 1918, nr.1, cu următorul proiect al ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Județului Călărași pe anul 2023;

2. Proiect de hotărâre privind încheierea unui Protocol de colaborare între Județul Călărași, prin Consiliul Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație și Societatea Coslo Zinca SRL pentru instruirea personalului care va opera autovehiculul de tip amfibie achiziționat în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra”;

3. Proiect de hotărâre privind exprimarea interesului de inițiere a elaborării unei strategii de dezvoltare teritorială integrată pentru ZONA ITI DUNĂREA TELEORMAN-GIURGIU-CĂLĂRAȘI și asocierea Județului Giurgiu cu județele Teleorman și Călărași, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale de pe raza celor trei județe, situate lângă Dunăre;

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 84/2022 privind aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița, în perioada 2014-2020”, a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și a indicatorilor tehnico – economici pentru Judetul Călărași;

5. Proiect de hotărâre privind asumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziţia produselor şi a contractelor/acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, aferente Programului pentru şcoli al României, în perioada anilor şcolari 2023-2027;

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al Județului Călărași – 2023;

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea completării contractului de închiriere a terenului înscris în Cartea Funciară nr. 30331 UAT Călărași, nr. 17333/15/2022, încheiat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi JONNY PREST S.R.L.;

8. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Organigramei și a Statului de funcții ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi;

9. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 178/2022 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judeţean Călăraşi ca membru în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională (CLDPS) Călărași, precum şi desemnarea unui membru supleant.

10. Diverse.

Continue Reading

Știri

Bătaie și haos în teren. Fotbaliștii echipelor AS Vâlcelele și Victoria Lehliu s-au bătut cu pumnii și picioarele

Published

on

bataie valcelele lehliu

Bătaie în toată regula între două echipe de fotbal din Călărași care s-au întâlnit inițial pentru a disputa un meci oficial în cadrul Campionatului Ligii a 4-a, dar care au ajuns să-și împartă pumni și picioare. Nici suporterii nu au stat departe de jucătorii puși pe scandal.

În minutul 60 al meciului dintre AS Spicul Vâlcelele și Victoria Lehliu, disputat pe data de 16 septembrie pe terenul din Lehliu Gară, un incident cel puțin neprevăzut a avut loc între cele două echipe care s-au întâlnit în cadrul etapei a 3-a din seria A. Meciul s-a încheiat cu scorul final de 0-4, dar și cu vânătăi pentru aproape toți cei din teren.

Deranjat de agresivitatea din teren a unui jucător, un fotbalist din echipa gazdă ar fi reacționat violent asupra altui jucător din tabăra adversă, băgându-i mâna în gât, moment în care, celălalt a ripostat pe măsură. În incident nu au fost implicați doar cei din teren. Atât rezervele cât și suporterii echipei gazdă au sărit în teren.

Meciul a fost oprit de arbitru la mijlocul terenului. Pe data de 26 septembrie, la mai bine de 10 zile de la incident, AJF va analiza această situație la nivelul unei comisii de disciplină care va decide măsurile ce urmează să fie luate.

„Băieții noștri au fost cu adevărat bătuți de spectatorii prezenți astăzi la meciul Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele din deplasare, desfășurat pe terenul din Răzvani. Aceștia au mers să joace fotbal și au fost atacați  nejustificat! Avem înregistrări video și fotografii cu ceea ce au pățit pe terenul gazdelor de la Victoria Lehliu. În minutul 60 al meciului Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele, la un atac inutil și inexplicabil de violent al jucătorului gazdă Marius Voinea, băieții noștri au fost efectiv atacați de suporterii gazde, care au fost prezenți la meci, fiind fugăriți și loviți fără discernământ și justificare, cu o violență fizică și verbală inexplicabilă, greu de descris în cuvinte. (…) este mesajul scris de echipa AS Vâlcelele.

Scandalul a fost sesizat prin 112, la fața locului fiind solicitată prezența forțelor de ordine pentru a restabililii ordinea și liniștea publică.

Continue Reading

Cele mai vizualizate