Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile ne vorbește despre proiectele din comună

Published

on

Săptămâna care tocmai ce s-a terminat am fost în comună Jegălia. Am stat de vorbă cu oamenii din localitate despre felul în care arăta Jegălia înaintea de a veni actualul primar, nevoi, cât și despre realizări. Primarul Aurel Vasile, unu din primarii județului Călărași care a reușit absorbția de fonduri guvernamentale utilizate pentru dezvoltarea comunei Jegălia. Lucru ce a fost remarcat de locuitori.

„Am reevaluat 2 proiecte  prin PNDL 2. Dotarea școlilor generale din comună Jegălia, proiect care s-a finalizat, toate lucrurile sunt aduse copiilor. În acest moment pot spune că avem cele mai bine dotate școli din județul Călărași. Atât la grădinițe, cât și la cele două școli gimnaziale din comuna noastră.

Pe AFIR avem un proiect de reabilitare a unui drum de 7 km, sperăm ca săptămâna viitoare să dăm drumul lucrărilor. Mai avem de primit din partea celor de la Direcția de Drumuri Constanța și ISC Călărași, cele două avize, care sunt baza prin care noi putem începe aceste lucrări. Pentru această lucrare s-au înscris două firme, așteptăm să vedem documentele depuse, conform cu legile în vigoare a achizițiilor publice, vom stabilii cine este câștigător.

Așteptăm avizele pentru un alt proiect foarte important. Centru medical, o policlinică cu 6 medici specialiști. În acest moment avem centru de permanență după orele 16.00. Medicii pe care am reușit să îi aduc în comună vor fi de folos celor vârstnici. Centru pe care dorim să îl înființăm va fi în fosta școală din Iezerul. Vom implementa acest centru medical, cu 6 cadre medicale și centru de analize. La ora actuală, comună Jegălia este a doua din județ care are centru de permanență. Îl avem de peste cinci ani în comuna noastră, se lucrează foarte bine. „ – afirmă edilul comunei Jegălia

„U.A.T. Jegălia a depus pe AFIR un proiect pentru asfaltarea a 4.5 km de drum în interes local pe care nu am reușit să îl câștig, având un punctaj sub 50 de pct. Iar un alt proiect în care am câștigat cu 400 pct., suntem eligibili din toate punctele de vedere pentru drum agricol, pe 6,5 km. Suntem admişi, dar fără bani. A mai fost un criteriu de departajare, însemând 10 km de asfalt/piatră. Guvernul ne dă bani pentru asfaltare/pietruire drumuri mai mari de 10 km.  Nu sunt de acord să facem un drum agricol de piatră, ci de asfalt. O calitate mult mai bună pentru cei peste 30 fermieri care au cele 8000 de ha. agricole. Au utilaje deosebit de bune și deosebit de mari, grele. Nu mai poți intra cu un astfel de utililaj pe un drum normal, mai ales în situația în care ai fi nevoit să pleci din câmp pe o vreme rea.

Advertisement

Am mai depus pe GAL, un proiect de aproximativ 100.000 de euro pentru iluminatul stradal din comună. Avem în acest moment peste 50% din comună modernizată. Vom avea sistem automatizat sistemului de  iluminatului stradal. În acest moment avem varianta clasică.” – a mai precizat Vasile Aurel

„De doi ani de zile, suntem prin într-un proiect de 10,5 milioane de euro – însemând canalizarea în comună Jegălia, o stație de epurare, o stație de apă în sat Gâldău ce costă peste 3 mil. euro. S-a decis înfiinţarea acesteia datorită faptului că acolo s-a identificat apa cu cele mai bune calități. Bineînțeles, vom schimba conductele vechi în Jegălia și Iezerul. Aceștia trebuiau să înceapă lucrările de luna trecută. Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar totul va fi bine. Dacă prețul era mai mic, toată lumea era fericită.” – încheie Vasile Aurel – primarul comunei Jegălia

După vizita făcută în primărie, Vasile Aurel a dorit să ne arate noul Cămin Cultural. Acesta a fost, la bază un Cămin Cultural construit între anii 1953 – 1956, cu o bază de 2 m adâncime, stâlpi de rezistență de aproximativ 1m grosime. S-a reabilitat, iar acum Camin Cultural modern are  o capacitate de 198 locuri. Cladirea a fost într-o stare de nedescris, tavanele fiind căzute, pereții mucegăiți, acoperișul degradat… Cladirea are o biblioteca, birouri și săli de repetiții, săli de primire a oaspeților. Încă se mai lucrează în interior, se pun la punct ultimele lucruri. Apoi șe face

Am mers pe străzi. Am adresat întrebări oamenilor. Majoritatea acestora îl laudă, spun că își face treaba. O parte din ei sunt reținuți să ne răspundă, dar zic că și-au pus încrederea în el. 

Urmăriți materialul video de mai jos pentru a vedea exact ce am făcut în comuna Jegălia!

 

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Doi ani de când maestrul coregraf Aurel Mailat nu a mai urcat pe scenă

Published

on

Astăzi, ne reamintim cu drag și recunoștință de maestrul coregraf Aurel Mailat, care, timp de mulți ani, a fost inima și sufletul Ansamblului Folcloric “Bărăganul” din Călărași.  Au trecut doi ani de când acesta a plecat dintre noi, dar amintirea și influența sa rămân vii în fiecare dans și în fiecare pas al celor pe care i-a ghidat.

Aurel Mailat nu doar că a fost un coregraf, ci și un mentor dedicat, călăuzind generații întregi de tineri către excelență scenică. Sub îndrumarea sa, membrii ansamblului au strălucit pe scenele din întreaga Europă, aducând acasă premii și distincții care au adus mândrie și recunoaștere județului Călărași.

Pe 3 martie 2022, lumea artistică a suferit o pierdere imensă odată cu plecarea sa. Cu toate acestea, moștenirea sa continuă să trăiască în fiecare dans și în fiecare suflet pe care l-a atins. Îl omagiem astăzi nu doar pentru talentul său incontestabil, ci și pentru pasiunea și devotamentul său fără margini față de arta tradițională românească.

Aurel Mailat va rămâne întotdeauna în inimile noastre, iar amintirea sa luminează drumul pentru viitoarele generații de artiști. Drum lin către veșnicie, dragă maestre!

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Romina Gingașu a participat la festivalul “E ziua ta, femeie!”. Ce mesaj le-a transmis soția lui Ferrari călărășencelor

Published

on

By

Luna martie vine la Călărași cu vizite deosebite. Vineri, 2 martie, Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” a fost gazda festivalului “E ziua ta, femeie!”. Un eveniment dedicat, în principal, femeilor. Însă organizatorii nu au uitat nici de cei mici, incluzându-i într-un număr impresionant de activități.

“Este un eveniment dedicat, în special, doamnelor. Pe parcursul zilei s-au desfășurat diferite ateliere, dar, de departe, punctul culminant al zilei, este conferința”, a declarat Ionela Ichim, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu”.

În cadrul evenimentului, copiii au fost animați printr-o scenetă de teatru cu păpuși, iar îndemânarea le-a fost antrenată în ateliere de lucru. În cadrul acestora, atât cei mari, cât și cei mici au putut să-și creeze propriile săpunuri sau lumânări.

Pe tot parcursul festivalului, standurile producătorilor de uleiuri din extracte naturale și patiseriile mobile au fost permanent în atenția vizitatorilor.

Pe lângă acestea, cei prezenți au fost cu adevărat captivați de cursurile de barista, oferite de Cătălin, un antreprenor venit tocmai din Brașov. Odată ce s-au înscris, oamenii au putut vedea și experimenta care sunt cele mai importante aspecte ce țin de obținerea unei cafele de calitate.

Advertisement

Însă, conform părerilor celor prezenți, cea mai importantă etapă a evenimentului a constat în apariția Rominei Gingașu, soția lui Piero Ferrari, deținătorul companiei de mașini cu același nume. Având în vedere că este fondatoarea “Red Woman Foudation”, al cărei scop principal este cel de a sprijini femeile, Romina a fost invitatul special în cadrul conferinței organizate cu ocazia “E ziua ta, femeie!”.

“Vin foarte des în Călărași. Îmi face mare plăcere să particip la acest eveniment dedicat femeii. Întotdeauna am fost de părere că implicarea femeilor în activitățile societății aduce o serie de viziuni noi, chiar și în politică […] În principiu, Red Women Foundation are șase inițiative, dar pledează pentru drepturile femeilor și educația de calitate”, a precizat filantroapa.

Faptul că soția lui Ferrari este o româncă de 31 de ani nu mai reprezintă un secret, acest lucru fiind știut, deja, de toată lumea, însă nu mulți cunosc originile acesteia. Romina Gingașu provine chiar din Călărași, mai exact din comuna Mănăstirea, acolo unde și-a petrecut o bună perioadă din viață. Deși șansele de a atinge succesul păreau, inițial, destul de scăzute, călărășeanca a demonstrat că imposibilul poate deveni posibil, ajungând la un succes răsunător datorită atitudinii ei rebele și firii ambițioase.

“Am venit aici ca o învingătoare! Nu am fost niciodată un elev sau un student perfect, din contră, dar am ales să îmi iau deciziile din viață singură. Nu am cerut ajutor nimănui, dar am cerut sfaturi. Nu vreau să fiu dată drept exemplu, dar vreau ca femeile să înțeleagă că se poate”, a declarat Romina Gingașu, potrivit sursei citate.

Soția lui Piero Ferrari, despre secretul succesului ei: “Am decis să-mi iau deciziile singură”. Romina Gingașu a dezvăluit totul la festivalul călărășean “E ziua ta, femeie!”

Pentru a ajuta femeile să progreseze în drumul lor spre independență, invitata a explicat că își dorește să se ghideze după aceleași principii care au ajutat-o să ajungă unde este în prezent. Printre altele, filantroapa le-a încurajat pe femei să fie deschise la sfaturile celor din jurul lor, oferindu-le un exemplu personal.

“Când îmi doream foarte tare o poziție în cadrul Organizației Națiunile Unite, am fost la New York și am stat de vorbă cu directoarea departamentului dedicat femeilor. Am văzut femei foarte puternice acolo. Mi-au dat sfaturi, dar, în acel moment, erau sfaturi destul de grele pentru mine. De departe, cel mai important sfat pe care l-am primit a fost legat de reputația mea ca femeie. Indiferent de poziția pe care o vrei în viață, cel mai important lucru pe care îl ai în viață este reputația. Orice ai face, trebuie să te gândești la reputația ta ca femeie, apoi la restul”, a spus fondatoarea Red Women Foundation.

Advertisement

În cadrul festivalului “E ziua ta, femeie!” a fost prezent și Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, care a ținut, și el, un discurs în cadrul conferinței, aducând în prim-plan importanța înfințării unei asociații dedicate femeilor de afaceri din județul Călărași.

“În acest moment, la nivelul județului Călărași, nu există o asociație care să reprezinte doamnele de afaceri, însă susțin crearea unei astfel de comunități. Îmi doresc un parteneriat între Consiliul Județean și femeile de afaceri din județul Călărași. Sper ca, împreună cu dumneavoastră, să găsim formele legale pentru a înființa această organizație”, a precizat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Festivalul a continuat cu un moment artistic oferit de dansatorii din cadrul academiei de dans Challenge Arts, care s-au arătat foarte încântați de participarea la eveniment.

“Am avut ocazia să dansăm astăzi pe platoul Bibliotecii Județene din Călărași, în cadrul festivalului “E ziua ta, femeie!”. Mulțumim sincer pentru invitație! Abia așteptăm să ne revedem în curând”, au transmis reprezentanții academiei de dans, prin intremediul unei postări pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Primăvara prinde viață în Comuna Unirea: Primarul Ciprian Andrei Olteanu aduce bucurie în inimile femeilor

Published

on

martie - Ciprian Olteanu Unirea

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cu un gest plin de căldură, primarul liberal al comunei Unirea, Ciprian Andrei Olteanu, a marcat începutul primăverii și Ziua de 1 Martie într-un mod cu totul special. Cel mai tânăr primar din județul Călărași a oferit flori și mărțișoare tuturor doamnelor și domnișoare din localitate pe care le-a întâlnit în cale.

Evenimentul a fost organizat cu grijă și atenție, edilul implicând și echipa din Primăria Unirea și consilierii locali.

Astăzi, cu o bucurie deosebită, am avut onoarea de a împărți flori și mărțișoare în semn de apreciere și recunoștință către fiecare dintre voi, cu ocazia începutului de primăvară și a Zilei de 1 Martie„, a scris primarul Ciprian Andrei Olteanu pe o rețea de socializare.

Atmosfera plină de emoție și apreciere a transformat această zi într-un eveniment de neuitat pentru toți cei prezenți.

Advertisement

În final, primarul Olteanu a transmis un mesaj de recunoștință către locuitorii comunei Unirea pentru căldura și primirea lor și a urat tuturor o primăvară plină de bucurie, speranță și reînnoire.

Îmi exprim, de asemenea, recunoștința față de toate doamnele și domnișoarele din comunitatea noastră pentru primirea călduroasă și pentru că ați făcut din această zi o experiență atât de minunată și plină de emoție. În numele întregii echipe a Primăriei Unirea, vă dorim o primăvară plină de bucurie, speranță și reînnoire!  Vă sunt recunoscător!” – a mai notat cel mai tânăr primar din județul Călărași, Ciprian Andrei Olteanu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate