Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile ne vorbește despre proiectele din comună

Published

on

Săptămâna care tocmai ce s-a terminat am fost în comună Jegălia. Am stat de vorbă cu oamenii din localitate despre felul în care arăta Jegălia înaintea de a veni actualul primar, nevoi, cât și despre realizări. Primarul Aurel Vasile, unu din primarii județului Călărași care a reușit absorbția de fonduri guvernamentale utilizate pentru dezvoltarea comunei Jegălia. Lucru ce a fost remarcat de locuitori.

„Am reevaluat 2 proiecte  prin PNDL 2. Dotarea școlilor generale din comună Jegălia, proiect care s-a finalizat, toate lucrurile sunt aduse copiilor. În acest moment pot spune că avem cele mai bine dotate școli din județul Călărași. Atât la grădinițe, cât și la cele două școli gimnaziale din comuna noastră.

Pe AFIR avem un proiect de reabilitare a unui drum de 7 km, sperăm ca săptămâna viitoare să dăm drumul lucrărilor. Mai avem de primit din partea celor de la Direcția de Drumuri Constanța și ISC Călărași, cele două avize, care sunt baza prin care noi putem începe aceste lucrări. Pentru această lucrare s-au înscris două firme, așteptăm să vedem documentele depuse, conform cu legile în vigoare a achizițiilor publice, vom stabilii cine este câștigător.

Așteptăm avizele pentru un alt proiect foarte important. Centru medical, o policlinică cu 6 medici specialiști. În acest moment avem centru de permanență după orele 16.00. Medicii pe care am reușit să îi aduc în comună vor fi de folos celor vârstnici. Centru pe care dorim să îl înființăm va fi în fosta școală din Iezerul. Vom implementa acest centru medical, cu 6 cadre medicale și centru de analize. La ora actuală, comună Jegălia este a doua din județ care are centru de permanență. Îl avem de peste cinci ani în comuna noastră, se lucrează foarte bine. „ – afirmă edilul comunei Jegălia

„U.A.T. Jegălia a depus pe AFIR un proiect pentru asfaltarea a 4.5 km de drum în interes local pe care nu am reușit să îl câștig, având un punctaj sub 50 de pct. Iar un alt proiect în care am câștigat cu 400 pct., suntem eligibili din toate punctele de vedere pentru drum agricol, pe 6,5 km. Suntem admişi, dar fără bani. A mai fost un criteriu de departajare, însemând 10 km de asfalt/piatră. Guvernul ne dă bani pentru asfaltare/pietruire drumuri mai mari de 10 km.  Nu sunt de acord să facem un drum agricol de piatră, ci de asfalt. O calitate mult mai bună pentru cei peste 30 fermieri care au cele 8000 de ha. agricole. Au utilaje deosebit de bune și deosebit de mari, grele. Nu mai poți intra cu un astfel de utililaj pe un drum normal, mai ales în situația în care ai fi nevoit să pleci din câmp pe o vreme rea.

Am mai depus pe GAL, un proiect de aproximativ 100.000 de euro pentru iluminatul stradal din comună. Avem în acest moment peste 50% din comună modernizată. Vom avea sistem automatizat sistemului de  iluminatului stradal. În acest moment avem varianta clasică.” – a mai precizat Vasile Aurel

„De doi ani de zile, suntem prin într-un proiect de 10,5 milioane de euro – însemând canalizarea în comună Jegălia, o stație de epurare, o stație de apă în sat Gâldău ce costă peste 3 mil. euro. S-a decis înfiinţarea acesteia datorită faptului că acolo s-a identificat apa cu cele mai bune calități. Bineînțeles, vom schimba conductele vechi în Jegălia și Iezerul. Aceștia trebuiau să înceapă lucrările de luna trecută. Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar totul va fi bine. Dacă prețul era mai mic, toată lumea era fericită.” – încheie Vasile Aurel – primarul comunei Jegălia

După vizita făcută în primărie, Vasile Aurel a dorit să ne arate noul Cămin Cultural. Acesta a fost, la bază un Cămin Cultural construit între anii 1953 – 1956, cu o bază de 2 m adâncime, stâlpi de rezistență de aproximativ 1m grosime. S-a reabilitat, iar acum Camin Cultural modern are  o capacitate de 198 locuri. Cladirea a fost într-o stare de nedescris, tavanele fiind căzute, pereții mucegăiți, acoperișul degradat… Cladirea are o biblioteca, birouri și săli de repetiții, săli de primire a oaspeților. Încă se mai lucrează în interior, se pun la punct ultimele lucruri. Apoi șe face

Am mers pe străzi. Am adresat întrebări oamenilor. Majoritatea acestora îl laudă, spun că își face treaba. O parte din ei sunt reținuți să ne răspundă, dar zic că și-au pus încrederea în el. 

Urmăriți materialul video de mai jos pentru a vedea exact ce am făcut în comuna Jegălia!

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Locuințele de lux ale Călărașiului: cum arată apartamentul de aproape 100.000 de euro

Published

on

Unora li s-ar putea părea scump, altora prețul corect. Piața imobiliară se conturează după câteva criterii generale, însă există și excepții. Nu mulți sunt cei care țin cont însă de ele. Își pun casele și apartamentele la vânzare după un preț aproximat, fie din “ochi”, fie raportat la prețul imobilelor din jur.

Cifrele arată că cea mai scumpă piață imobiliară ar fi în Cluj, acolo unde costul unei garsoniere ar putea ajunge fără probleme la 100.000 de euro.

Se ştie că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din ţară. Oferte există pentru toate buzunarele. Cele mai scumpe apartamente cu o cameră din oraş sunt poziţionate central şi costă peste 100.000 de euro. De asemenea, sunt amenajate după profilul potenţialului cumpărător: regal în centru, office în zona de birouri. Lăsam Clujul în urmă și revenim în Călărași.

Un apartament de 86 mp, cu 3 camere, o sufragerie, două băi, două holuri, plasat la etajul 1 al blocului D20, construit în perioada 1975 – 1985, situat pe strada Cornișei la intersecția cu strada Crișana, a fost pus la vânzare cu 99.000 de mii de euro.

Anunțul a fost încărcat pe Olx.ro – https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-3camere-1-sufragerie-complet-mobilat-IDgICDm.html

Cum arata cel mai scump apartament din Călărași pus la vânzare 

Exemplele nu se opresc însă aici. Un alt apartament, mult mai mic ca suprafață utilă, însă mai scump cu peste 27.000 de euro peste cel prezentat mai sus, situat ultracentral pe strada Cornișei din municipiul Călărași, a fost pus la vânzare pe vânzare recent.

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-decomandat-etaj-1-cu-vedere-la-parcul-dumbrava-IDgFZQm.html

În cealaltă extremă a listei se afla un apartament situat la etajul 10 al unui bloc din zona 10 Nivele, aflat într-o stare avansată de degradare, prețul acestuia fiind de 22.800 de euro

https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-2-camere-50mp-etaj-10-calarasi-IDg33tP.html

Continue Reading

Actualitate

Educație rutieră în școlile din Călărași

Published

on

În  data de 29 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității,  Serviciului Rutier și Biroului Rutier Oltenița din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, au desfășurat activități informativ-preventive pe tema educației rutiere.

Astfel, elevii Școlii Profesionale „Constantin George Călinescu” Grădiștea și cei ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Spanțov au putut să cunoască îndeaproape laboratorul mobil de educație rutieră.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor regulile de circulaţie, precum și marcajele și indicatoarele rutiere pe care aceștia trebuie să le cunoască și să le respecte, în calitate de pietoni, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

Micuţii au învăţat să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar pe trecerea pentru pietoni, fără a alerga.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice, exersând prin joc, cu ajutorul „covorului pietonal”, deplasarea corectă pe drumurile publice, traversarea și respectarea marcajelor și a indicatoarelor rutiere.

Aceste tipuri de activități ale polițiștilor vor continua şi în perioada următoare și au drept obiectiv formarea comportamentului rutier responsabil pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru prevenirea producerii accidentelor în rândul elevilor.

Continue Reading

Actualitate

Călărași: Femeie lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție

Published

on

Un teribil accident de circulație a avut loc, noaptea trecută, pe o stradă principală din municipiul Călărași, unde o autospecială de politie a acroșat o femeie care traversa strada.

Nefericitul eveniment rutier a avut loc în jurul orei 04:50, pe strada București, la nivelul trecerii pentru  pietoni din zona Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Nr. 10 din municipiul Călărași.

Autospeciala de poliție era condusă de un lucrător al Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Se pare că, în timp ce se deplasa pe direcția 5 Călărași – Orizont, polițistul, într-un moment de neatenție, a acroșat-o pe femeia care traversa regulamentar strada.

Autospeciala de politie implicată în accident face parte din flota veche de autospeciale din dotarea IPJ Călărași. Potrivit unor date, anvelopele montate pe mașina sunt specifice sezonului rece.

La fața locului a fost solicitat sprijinul unui echipaj SAJ pentru a prelua victima rănită.

Polițistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Oamenii legii fac toate verificările pentru a afla cum s-a produs accidentul. Lucrătorul din poliție este cercetat pentru vătămare corporală din culpă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole