Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile ne vorbește despre proiectele din comună

Published

on

Săptămâna care tocmai ce s-a terminat am fost în comună Jegălia. Am stat de vorbă cu oamenii din localitate despre felul în care arăta Jegălia înaintea de a veni actualul primar, nevoi, cât și despre realizări. Primarul Aurel Vasile, unu din primarii județului Călărași care a reușit absorbția de fonduri guvernamentale utilizate pentru dezvoltarea comunei Jegălia. Lucru ce a fost remarcat de locuitori.

“Am reevaluat 2 proiecte  prin PNDL 2. Dotarea școlilor generale din comună Jegălia, proiect care s-a finalizat, toate lucrurile sunt aduse copiilor. În acest moment pot spune că avem cele mai bine dotate școli din județul Călărași. Atât la grădinițe, cât și la cele două școli gimnaziale din comuna noastră.

Pe AFIR avem un proiect de reabilitare a unui drum de 7 km, sperăm ca săptămâna viitoare să dăm drumul lucrărilor. Mai avem de primit din partea celor de la Direcția de Drumuri Constanța și ISC Călărași, cele două avize, care sunt baza prin care noi putem începe aceste lucrări. Pentru această lucrare s-au înscris două firme, așteptăm să vedem documentele depuse, conform cu legile în vigoare a achizițiilor publice, vom stabilii cine este câștigător.

Așteptăm avizele pentru un alt proiect foarte important. Centru medical, o policlinică cu 6 medici specialiști. În acest moment avem centru de permanență după orele 16.00. Medicii pe care am reușit să îi aduc în comună vor fi de folos celor vârstnici. Centru pe care dorim să îl înființăm va fi în fosta școală din Iezerul. Vom implementa acest centru medical, cu 6 cadre medicale și centru de analize. La ora actuală, comună Jegălia este a doua din județ care are centru de permanență. Îl avem de peste cinci ani în comuna noastră, se lucrează foarte bine. “ – afirmă edilul comunei Jegălia

“U.A.T. Jegălia a depus pe AFIR un proiect pentru asfaltarea a 4.5 km de drum în interes local pe care nu am reușit să îl câștig, având un punctaj sub 50 de pct. Iar un alt proiect în care am câștigat cu 400 pct., suntem eligibili din toate punctele de vedere pentru drum agricol, pe 6,5 km. Suntem admişi, dar fără bani. A mai fost un criteriu de departajare, însemând 10 km de asfalt/piatră. Guvernul ne dă bani pentru asfaltare/pietruire drumuri mai mari de 10 km.  Nu sunt de acord să facem un drum agricol de piatră, ci de asfalt. O calitate mult mai bună pentru cei peste 30 fermieri care au cele 8000 de ha. agricole. Au utilaje deosebit de bune și deosebit de mari, grele. Nu mai poți intra cu un astfel de utililaj pe un drum normal, mai ales în situația în care ai fi nevoit să pleci din câmp pe o vreme rea.

Advertisement

Am mai depus pe GAL, un proiect de aproximativ 100.000 de euro pentru iluminatul stradal din comună. Avem în acest moment peste 50% din comună modernizată. Vom avea sistem automatizat sistemului de  iluminatului stradal. În acest moment avem varianta clasică.” – a mai precizat Vasile Aurel

“De doi ani de zile, suntem prin într-un proiect de 10,5 milioane de euro – însemând canalizarea în comună Jegălia, o stație de epurare, o stație de apă în sat Gâldău ce costă peste 3 mil. euro. S-a decis înfiinţarea acesteia datorită faptului că acolo s-a identificat apa cu cele mai bune calități. Bineînțeles, vom schimba conductele vechi în Jegălia și Iezerul. Aceștia trebuiau să înceapă lucrările de luna trecută. Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar totul va fi bine. Dacă prețul era mai mic, toată lumea era fericită.” – încheie Vasile Aurel – primarul comunei Jegălia

După vizita făcută în primărie, Vasile Aurel a dorit să ne arate noul Cămin Cultural. Acesta a fost, la bază un Cămin Cultural construit între anii 1953 – 1956, cu o bază de 2 m adâncime, stâlpi de rezistență de aproximativ 1m grosime. S-a reabilitat, iar acum Camin Cultural modern are  o capacitate de 198 locuri. Cladirea a fost într-o stare de nedescris, tavanele fiind căzute, pereții mucegăiți, acoperișul degradat… Cladirea are o biblioteca, birouri și săli de repetiții, săli de primire a oaspeților. Încă se mai lucrează în interior, se pun la punct ultimele lucruri. Apoi șe face

Am mers pe străzi. Am adresat întrebări oamenilor. Majoritatea acestora îl laudă, spun că își face treaba. O parte din ei sunt reținuți să ne răspundă, dar zic că și-au pus încrederea în el. 

Urmăriți materialul video de mai jos pentru a vedea exact ce am făcut în comuna Jegălia!

https://www.youtube.com/watch?v=sOEo7T9OgUM&t=

 

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Advertisement

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Advertisement

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

Advertisement
  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate