Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, preocupat de dezvoltarea infrastructurii din comună

Published

on

După evenimentul care a luat prin surprindere tot județul Călărași și nu numai, nunta dintre senatoarea PSD- Roxana Natalia Pațurcă și primarul PNL al comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu, mândru fiind de realizările sale, acesta a preferat să își continue activitățile din primărie. Primarul Aniel Theodor, mai nou și “Pațurcă” reușește să pună în echilibru activitățile din primărie și activitățile din viața privată. Reușește fără doar și poate să împace pe toată lumea și să existe mereu înțelegere în viața sa.

Am stat de vorbă cu edilul la doar câteva zile de la eveniment. L-am găsit prin primărie, verifica dosarele și compartimentele pe care le coordonează. Ne-am permis să îl abordăm pentru câteva întrebări despre ultimele evenimente, activități ce se desfășoară în comună. A fost receptiv și ne-a invitat în biroul său.

Ca orice gospodar al satului, ca orice om cu răspundere pentru comunitate de care am fost ales, îmi încep activitatea puțin după ora 7.00 dimineața. După ce merg și verific compartimentele din primărie, verific activitățile pe care le au în lucru, apoi verific toate șantierele în lucru din comună Borcea. Comună Borcea are undeva la 13 kilometri liniari de Drum Național, e o distanță destul de mare. Stabilesc, în funcție de ceea ce găsesc acolo, cu dirigintele de șantier activitatea pentru ziua respectivă. Avem destul de multe proiecte în desfășurare la acest moment. Asfaltare străzilor, având două proiecte, unul prin AFIR, unul din bugetul local.

Prin AFIR avem 12 km, iar 9 kilometri îi facem din bugetul nostru. Un alt proiect important din comună ține de Piața Agroalimentară din Borcea, care se află în construcție. Am reușit să luăm toate avizele necesare, avem o țară a hârtiilor, birocrația de la noi te împiedică de foarte multe ori în demersuri. Din acest motiv, mulți primar se lipsesc să facă aceste demersuri, renunțând în cele din urmă. Nădăjduim să lucrurile se vor schimba în România.


Toate lucrările sunt în grafic. Avem un proiect prin CNI – modernizare bază sportivă în Borcea, va fi una din cele mai frumoase baze sportive din județ. Aceasta va fi dotată cu absolut tot ce trebuie, tabelă electronică, parcări auto, garduri de protecție, absolut tot ce trebuie. Microbiștii din comună, oamenii de suflet din localitate vor fi mândri de ceea ce vor avea aici. VA fi o sală polivalentă de care se va bucura toată lumea.

Comună Borcea are un reliel puțin diferit, din această cauză, atunci când sunt ploi însemnate cantitativ avem unele probleme, ne confruntăm cu inundații. Pentru această problemă avem un proiect ce cuprinde amenajarea de rigole betonate. Canale de captare a apei pluviale sunt necesare comunei. Avem în desfășurare un Studiu de fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaze naturale în comună.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=TKBoYldSH_w&t=1s

Primarul Aniel din Borcea a mai vorbit despre sportul local, a scos în evidență faptul că, în localitatea să există fotbal de performanță. Edilul este de acord cu investițiile făcute de Consiliul Județean Călărași pentru echipa care a promovat în Liga 1. Consiliul Județean trebuie să înțeleagă că și cei din comunele județului încearcă să facă fotbal de nivel înalt, având nevoie de înțelegere și implicare – spune edilul din Borcea

În viitorul apropiat, comună Borcea va beneficia se iluminat public pe LED și o reabilitarea serioasă a rețelei de canalizare din comună. Proiectul de modernizare a ilimitatului public prin LED va fi cofinanţat din bugetul primăriei Borcea. Vom face tot ceea ce ține de Consiliul Local al comunei, practic modul în care va fi gestionat proiectul este foarte important. Cofinanţare din bugetul local este importantă.

Primăria Borcea este formată din oameni valoroşi, bine pregătiți profesional, în pe care mă pot baza și am toată încrederea. Oamenii care ne-au ales trebuie să fie mândrii de ceea ce facem pentru ei.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

CălărașiPress, ambasador media în proiectul #CasaRumena: O inițiativă remarcabilă a diasporei

Published

on

CasaRumena

Într-o lume în care valorile culturale și comunitare se împletesc într-un efort comun pentru promovarea fraternității și înțelegerii între culturi, CălărașiPress este mândru să reprezinte județul Călărași într-un mediu internațional prin intermediul proiectului CasaRumena.

Am înțeles că după atâta turbulențe sociale, pandemie și războaie, societatea are o nevoie urgentă de proiecte pozitive și inițiative care să aducă speranță, solidaritate și reînnoire comunității.

Într-o lume marcată de incertitudine și tensiuni, proiectele pozitive devin o sursă de lumină și optimism, un antidot împotriva disperării și descurajării: ne oferă o platformă prin care oamenii se pot conecta, pot colabora și își pot aduce contribuția la binele comun.

Așadar, suntem încântați să vă aducem în atenție #CasaRumena, un concept inovator, un spațiu al comunității și al tradițiilor românești, un proiect pentru care CalarasiPress și-a asumat rolul de partener media pe termen lung.

CasaRumena este un proiect cu o viziune îndrăzneață, care urmărește să aducă în viață o bucată din inima și tradițiile românești în inima Italiei, lângă Milano. Proiectul este inițiat și susținut în întregime de S.A.F San Luca Fondazione, o comunitate dedicată de voluntari și sponsori români și italieni, neafiliat politic sau guvernamental.

Advertisement

Scopul proiectului este de a construi o casă tradițională românească autentică în Italia, proiectată de arhitecți specializați în design neoromânesc, ca un simbol al păstrării și promovării culturii românești în străinătate.

Nu doar o construcție fizică, ci și un loc care va găzdui:

  • activități culturale dedicate fiecărui județ al României, într-un context internațional
  • evenimente care să promoveze turismul
  • gastronomia românească
  • arhitectură și meșteșugurile tradiționale
  • integrarea simbolurilor, artefactelor locale, obiectelor tradiționale și elementelor de artă locală
  • furnizarea de servicii pro bono pentru comunitatea românească, de la juridic la social
  • programe educaționale menite să promoveze valorile românești

*proiectul complet va fi lansat la sfârșitul lunii Mai, în Italia.

Prin intermediul acestui proiect, Casa Rumena devine un simbol al unității și solidarității între cele două țări și culturi, Italia și România.

Într-o declarație pentru CălărașiPress, președintele Fundației San Luca, Sergiu Balaban, unul dintre cei mai cunoscuți români din Italia datorită activității de jurnalist, a subliniat importanța acestui proiect:

“Una dintre realitățile cu care ne confruntăm aici în diaspora este dezbinarea, diviziunea existentă între românii din diaspora și cei din țară, iar comunicarea și colaborarea între aceste două grupuri nu sunt întotdeauna așa cum ne dorim sau cum ar trebui să fie.

Acest proiect este o oportunitate minunată de a aduce împreună aceste comunități și de a crea un sentiment puternic de unitate și solidaritate. Prin implicarea activă a românilor din diaspora și a celor din țară în acest proiect comun, putem construi legături durabile bazate pe identitate. Suntem mândri să fim primii care încearcă să aducă împreună toate județele României într-un proiect comun din diaspora. Ne-am asumat această misiune cu entuziasm și dedicare. Inițiativa de a unifica toate județele în jurul proiectului Casa Rumena, de la presă la instituții, este o expresie a dorinței noastre de a promova solidaritatea și colaborarea între românii din toate colțurile lumii.

Advertisement

În timp ce românii din diaspora sunt răspândiți pe tot globul, Casa Rumena este un centru simbolic al unității noastre. Putem aduce împreună resursele, valorile și tradițiile noastre pentru a crea ceva frumos și durabil.

Putem demonstra că suntem cu toții parte din aceeași comunitate și că putem realiza lucruri extraordinare atunci când lucrăm împreună. Fiecare județ are un rol important în acest efort comun.

Alți parteneri media ai proiectului în România sunt instituții de presă din județele Hunedoara, Albă, Olt, Gorj, Iași, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Cluj, Brăila și Vrancea.

Dar lista se modifică zilnic.

Suntem recunoscători pentru sprijinul și entuziasmul pe care l-a arătat județul Călărași acestui proiect și suntem încântați să vă avem alături de noi în această călătorie minunată.”

Pentru CalarasiPress, această oportunitate reprezintă nu doar o provocare, ci și o responsabilitate de a aduce în prim-plan valorile și inițiativele pozitive care definesc județul. Reprezentarea județului Călărași într-un mediu internațional este percepută că un pas important în direcția promovării locului, a oamenilor și a valorilor sale unice. Am fost inspirați să devenim vocea care aduce la lumină poveștile, inițiativele și potențialul extraordinar al județului, într-un mod autentic și captivant.

Advertisement

Abia așteptam să vă oferim o perspectivă din interior asupra proiectelor și evenimentelor care vor avea legătură cu județul nostru, consolidând astfel legăturile cu restul lumii.

Această experiență ne oferă oportunitatea de a fi un catalizator pentru schimbare și pentru promovarea unei imagini pozitive și realiste a județului Călărași în peisajul media internațional.

despre S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE

S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE este o organizație non-profit cu sediul în Italia, Cod Fiscal 91603050153, dedicată promovării și sprijinirii diverselor inițiative sociale și culturale. Fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții, fundația își desfășoară activitatea pe mai multe planuri importante.

Principalele domenii de activitate includ cultură, educație și asistență socială. De asemenea, se implică activ în organizarea de evenimente culturale, expoziții, festivaluri și programe educaționale destinate comunității.

Un alt pilon al activității Fundației San Luca este susținerea socială, oferind sprijin persoanelor defavorizate sau a celor care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. Fundația dezvoltă programe și proiecte pentru a îmbunătăți accesul la servicii sociale și de sănătate, facilitând astfel integrarea.

Advertisement

 

https://fondazionesanluca.it/

https://casarumena.i

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai generoase în 2025! Șeful Casei de Pensii anunță o creștere de 10% pentru pensionari

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform anunțului făcut de Casa de Pensii, începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii vor beneficia de o creștere a veniturilor. Această majorare se adaugă creșterii deja planificate pentru 1 septembrie 2024 și va reprezenta o creștere suplimentară de 10% față de nivelul actual.

Pensionarii români se pot aștepta la venituri mai mari în viitorul apropiat, potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Baciu a subliniat că majorările pensiilor nu se vor opri în acest an și că, începând cu anul viitor, pensiile vor fi ajustate conform ratei inflației, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor.

Conform detaliilor furnizate de Baciu, indexarea pensiei minime va fi legată de inflație și va include și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, asigurând astfel că pensia minimă va fi ajustată similar cu valoarea punctului de pensie.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a declarat Daniel Baciu pentru romaniatv.net.

Advertisement

În ceea ce privește perspectivele pentru creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, Daniel Baciu a anticipat o rată a inflației de 10,2%. Acest lucru înseamnă că se preconizează o creștere de cel puțin 10,2% a valorii punctului de pensie începând din acea dată: „Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”.

Aceste măsuri sunt parte a eforturilor de a asigura o viață mai bună pentru pensionari și de a compensa impactul inflației asupra puterii de cumpărare a pensiilor.

Continue Reading

Actualitate

Fermierii protestează împotriva rachetelor antigrindină: „Ploile sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem”. Ce spune Ministerul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, 15 aprilie 2024, zeci de fermieri au organizat un protest în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii se opun vehement începerii sezonului de trageri cu rachete antigrindină, susținând că acestea cauzează seceta pedologică din Vrancea.

Protestul, desfășurat astăzi,  în ziua de începere a sezonului de trageri cu rachete antigrindină, a strâns peste 45 de fermieri în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii au venit la protest și cu tractoarele, pe care au afișat mesaje precum: „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, „#Victime fără voie” sau „#Calculele voastre = falimentele noastre”.

De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale“, a declarat Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea, pentru Digi24.ro.

Fermierii afirmă că, în urma numeroaselor întâlniri și dezbateri, Ministerul Agriculturii a propus emiterea unui Ordin de Ministru pentru a reglementa mai strict frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Cu toate acestea, până în prezent, această măsură nu a fost pusă în aplicare, ceea ce a crescut nivelul de nemulțumire printre membrii Forumului.

Advertisement

„Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, anunță FAPPR, într-un comunicat.

Răspunsul Ministerului nu a întârziat să apară, precizând că impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin rachete nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia actuală utilizată în cadrul SNACP nu este poluantă și este în conformitate cu angajamentele de protecție a mediului asumate de România în contextul politicilor europene.

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, transmite MADR într-un comunicat remis presei.

„Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe. Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, mai explică MADR.

Astfel de proteste au avut loc și în Prahova, Iași și Vaslui.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate