Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, preocupat de dezvoltarea infrastructurii din comună

Published

on

După evenimentul care a luat prin surprindere tot județul Călărași și nu numai, nunta dintre senatoarea PSD- Roxana Natalia Pațurcă și primarul PNL al comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu, mândru fiind de realizările sale, acesta a preferat să își continue activitățile din primărie. Primarul Aniel Theodor, mai nou și “Pațurcă” reușește să pună în echilibru activitățile din primărie și activitățile din viața privată. Reușește fără doar și poate să împace pe toată lumea și să existe mereu înțelegere în viața sa.

Am stat de vorbă cu edilul la doar câteva zile de la eveniment. L-am găsit prin primărie, verifica dosarele și compartimentele pe care le coordonează. Ne-am permis să îl abordăm pentru câteva întrebări despre ultimele evenimente, activități ce se desfășoară în comună. A fost receptiv și ne-a invitat în biroul său.

Ca orice gospodar al satului, ca orice om cu răspundere pentru comunitate de care am fost ales, îmi încep activitatea puțin după ora 7.00 dimineața. După ce merg și verific compartimentele din primărie, verific activitățile pe care le au în lucru, apoi verific toate șantierele în lucru din comună Borcea. Comună Borcea are undeva la 13 kilometri liniari de Drum Național, e o distanță destul de mare. Stabilesc, în funcție de ceea ce găsesc acolo, cu dirigintele de șantier activitatea pentru ziua respectivă. Avem destul de multe proiecte în desfășurare la acest moment. Asfaltare străzilor, având două proiecte, unul prin AFIR, unul din bugetul local.

Prin AFIR avem 12 km, iar 9 kilometri îi facem din bugetul nostru. Un alt proiect important din comună ține de Piața Agroalimentară din Borcea, care se află în construcție. Am reușit să luăm toate avizele necesare, avem o țară a hârtiilor, birocrația de la noi te împiedică de foarte multe ori în demersuri. Din acest motiv, mulți primar se lipsesc să facă aceste demersuri, renunțând în cele din urmă. Nădăjduim să lucrurile se vor schimba în România.

Advertisement


Toate lucrările sunt în grafic. Avem un proiect prin CNI – modernizare bază sportivă în Borcea, va fi una din cele mai frumoase baze sportive din județ. Aceasta va fi dotată cu absolut tot ce trebuie, tabelă electronică, parcări auto, garduri de protecție, absolut tot ce trebuie. Microbiștii din comună, oamenii de suflet din localitate vor fi mândri de ceea ce vor avea aici. VA fi o sală polivalentă de care se va bucura toată lumea.

Comună Borcea are un reliel puțin diferit, din această cauză, atunci când sunt ploi însemnate cantitativ avem unele probleme, ne confruntăm cu inundații. Pentru această problemă avem un proiect ce cuprinde amenajarea de rigole betonate. Canale de captare a apei pluviale sunt necesare comunei. Avem în desfășurare un Studiu de fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaze naturale în comună.

https://www.youtube.com/watch?v=TKBoYldSH_w&t=1s

Primarul Aniel din Borcea a mai vorbit despre sportul local, a scos în evidență faptul că, în localitatea să există fotbal de performanță. Edilul este de acord cu investițiile făcute de Consiliul Județean Călărași pentru echipa care a promovat în Liga 1. Consiliul Județean trebuie să înțeleagă că și cei din comunele județului încearcă să facă fotbal de nivel înalt, având nevoie de înțelegere și implicare – spune edilul din Borcea

În viitorul apropiat, comună Borcea va beneficia se iluminat public pe LED și o reabilitarea serioasă a rețelei de canalizare din comună. Proiectul de modernizare a ilimitatului public prin LED va fi cofinanţat din bugetul primăriei Borcea. Vom face tot ceea ce ține de Consiliul Local al comunei, practic modul în care va fi gestionat proiectul este foarte important. Cofinanţare din bugetul local este importantă.

Primăria Borcea este formată din oameni valoroşi, bine pregătiți profesional, în pe care mă pot baza și am toată încrederea. Oamenii care ne-au ales trebuie să fie mândrii de ceea ce facem pentru ei.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Un nou exemplar de leoaică la Zoo Călărași! Reprezentanții Grădinii Zoologice lansează o campanie cu premii pentru botezarea leoaicei

Published

on

By

Începutul acestei săptămâni a adus un nou motiv de bucurie pentru iubitorii de animale din Călărași. Zoo Călărași a primit un nou exemplar de leoaică de la Zoo Brăila, marcând astfel un nou pas important în colaborarea dintre cele două instituții. Acest schimb de animale face parte din strategia Zoo Călărași de a menține diversitatea în colecția sa și de a încuraja colaborările interinstituționale.

„Astăzi (n.r. 23 iulie) am realizat un schimb de animale cu Zoo Brăila pentru că unul dintre obiectivele noastre este să menținem o bună colaborare cu alte grădini zoologice și să asigurăm diversitate în colecția noastră”, au transmis reprezentanții Zoo Călărași, marți, prin intermediul unei postări în care au atașat un clip cu leoaica.

De asemenea, într-o postare publicată vineri, cei de la Grădina Zoologică au venit cu noi vești, despre cum s-a integrat femela printre ceilalți lei: „Leii tineri din colecția noastră au o nouă companie. Un exemplar superb de leoaică adusă de curând aici la Zoo! Leii nu au început lupta de putere între ei, însă sunt foarte activi în preajma ‘doamnei’ ”.

Cu ocazia sosirii noii leoaice, Complex Agrement Zoo Călărași a decis să implice publicul într-o campanie prin care va premia persoana care va propune cel mai deosebit nume pentru noul lor membru: „Ce spuneți dacă realizăm o campanie cu premii să botezăm leoaica de la Zoo?”.

Advertisement

Această inițiativă a stârnit rapid interesul internauților, care au început deja să propună nume și să își exprime aprecierea pentru activitatea Zoo Călărași, semn că sunt încântați de acest nou membru al colecției și de campania lansată.

– „Fetița mea propune numele Nala.”
– „Super!”
– „Aș propune eu Lala.”
– „Sau Bella.”
– „Leila.”

– „Felicitări pentru tot ce faceți!”
– „Mult succes în continuare la cât mai multe obiective atinse!”

Schimbul de animale între Zoo Călărași și Zoo Brăila subliniază importanța colaborării între grădinile zoologice din România. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc colecțiile fiecărei instituții, dar contribuie și la diversitatea genetică și la bunăstarea animalelor.

Leoaica adusă de la Zoo Brăila se adaptează rapid la noul ei mediu și la noii ei companioni. Deși leii nu au început încă luptele de putere, aceștia sunt foarte activi în preajma ei, semn că noul membru este bine primit.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de modernizare ale Liceului Danubius Călărași au fost finalizate! Cum arată investiția de aproape trei milioane de lei

Published

on

Sursă imagini: Primăria Municipiului Călărași/Facebook

Primăria Municipiului Călărași, condusă de Marius Dulce, anunță finalizarea unei investiții importante într-una dintre unitățile de învățământ din oraș. E vorba despre modernizarea, reabilitarea și echiparea Liceului Danubius Călărași, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiția a fost derulată pentru modernizarea atelierului tehnologic al liceului, ce va asigura un serviciu de educație de calitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,7 milioane de lei cu TVA. 

Suprafața care a fost reabilitată este de peste 1000 de metri pătrați, iar acum atât elevii cât și cadrele didactice au un spațiu modern, adaptat nevoilor lor. 

Proiectul își propune să contribuie la asigurarea accesului la un proces educațional de calitate și la un mediu cât mai bun pentru desfășurarea activității în infrastructuri educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții.

Beneficiarii direcți sunt elevii, cadrele didactice și personalul tehnic din unitatea de învățământ. Printre beneficiarii indirect se numără și Municipiul Călărași, prin formarea unor viitor angajați care vor contribui la creșterea PIB-ului orașului. Pe lângă asta, se mai numără și angajatorii, care vor beneficia de pe urma măsurilor de dezvoltare a capitalului uman. 

Advertisement

Obiectivele specifice proiectului

  1. Asigurarea unui serviciu de educație de calitate prin îmbunătățirea condițiilor de funcționalitate ale unității de învățământ.
  2. Echiparea atelierelor în concordanță cu cerințele educaționale cât și cu cerințele angajatorilor cu specializări corespondente.

Proiectul „𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢” a fost finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4: Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.741.257,85 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă de 2.682.934,09 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 18.09.2020.

Continue Reading

Actualitate

Primul caz de infectare cu virsusul West Nile a fost confirmat în București! Ce recomandă medicii

Published

on

INSP anunță că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, data de 3 iunie, a fost înregistrat un singur caz de infectare, în București.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP, potrivit news.ro.

Persoana infectată este un bărbat din București, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Infecția cu virusul West Nile este adesea asimptomatică, majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) neavând niciun simptom. Unele persoane pot dezvolta febra West Nile, aproximativ 20% dintre cei infectați experimentând febră împreună cu alte simptome precum dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. De obicei, aceste simptome sunt ușoare, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet, deși oboseala și slăbiciunea pot persista câteva săptămâni sau luni.

Advertisement

Simptomele grave sunt rare, afectând aproximativ 1 din 150 de persoane infectate. Acestea pot include febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie, fiind cauzate de afectarea sistemului nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) sau meningo-encefalita.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar riscul de a dezvolta complicații grave este mai mare pentru persoanele peste 60 de ani (aproximativ 1 din 50) și pentru cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi sau cei care au suferit un transplant de organe.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Este de asemenea important să se utilizeze repelente chimice pentru țânțari, să se prevină pătrunderea acestora în locuință prin montarea de plase de protecție la feronerie, să se asigure desecarea bălților de apă din jurul casei și să se îndepărteze recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate