Connect with us

Actualitate

Primarul comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, preocupat de dezvoltarea infrastructurii din comună

Published

on

După evenimentul care a luat prin surprindere tot județul Călărași și nu numai, nunta dintre senatoarea PSD- Roxana Natalia Pațurcă și primarul PNL al comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu, mândru fiind de realizările sale, acesta a preferat să își continue activitățile din primărie. Primarul Aniel Theodor, mai nou și “Pațurcă” reușește să pună în echilibru activitățile din primărie și activitățile din viața privată. Reușește fără doar și poate să împace pe toată lumea și să existe mereu înțelegere în viața sa.

Am stat de vorbă cu edilul la doar câteva zile de la eveniment. L-am găsit prin primărie, verifica dosarele și compartimentele pe care le coordonează. Ne-am permis să îl abordăm pentru câteva întrebări despre ultimele evenimente, activități ce se desfășoară în comună. A fost receptiv și ne-a invitat în biroul său.

Ca orice gospodar al satului, ca orice om cu răspundere pentru comunitate de care am fost ales, îmi încep activitatea puțin după ora 7.00 dimineața. După ce merg și verific compartimentele din primărie, verific activitățile pe care le au în lucru, apoi verific toate șantierele în lucru din comună Borcea. Comună Borcea are undeva la 13 kilometri liniari de Drum Național, e o distanță destul de mare. Stabilesc, în funcție de ceea ce găsesc acolo, cu dirigintele de șantier activitatea pentru ziua respectivă. Avem destul de multe proiecte în desfășurare la acest moment. Asfaltare străzilor, având două proiecte, unul prin AFIR, unul din bugetul local.

Prin AFIR avem 12 km, iar 9 kilometri îi facem din bugetul nostru. Un alt proiect important din comună ține de Piața Agroalimentară din Borcea, care se află în construcție. Am reușit să luăm toate avizele necesare, avem o țară a hârtiilor, birocrația de la noi te împiedică de foarte multe ori în demersuri. Din acest motiv, mulți primar se lipsesc să facă aceste demersuri, renunțând în cele din urmă. Nădăjduim să lucrurile se vor schimba în România.


Toate lucrările sunt în grafic. Avem un proiect prin CNI – modernizare bază sportivă în Borcea, va fi una din cele mai frumoase baze sportive din județ. Aceasta va fi dotată cu absolut tot ce trebuie, tabelă electronică, parcări auto, garduri de protecție, absolut tot ce trebuie. Microbiștii din comună, oamenii de suflet din localitate vor fi mândri de ceea ce vor avea aici. VA fi o sală polivalentă de care se va bucura toată lumea.

Comună Borcea are un reliel puțin diferit, din această cauză, atunci când sunt ploi însemnate cantitativ avem unele probleme, ne confruntăm cu inundații. Pentru această problemă avem un proiect ce cuprinde amenajarea de rigole betonate. Canale de captare a apei pluviale sunt necesare comunei. Avem în desfășurare un Studiu de fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaze naturale în comună.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=TKBoYldSH_w&t=1s

Primarul Aniel din Borcea a mai vorbit despre sportul local, a scos în evidență faptul că, în localitatea să există fotbal de performanță. Edilul este de acord cu investițiile făcute de Consiliul Județean Călărași pentru echipa care a promovat în Liga 1. Consiliul Județean trebuie să înțeleagă că și cei din comunele județului încearcă să facă fotbal de nivel înalt, având nevoie de înțelegere și implicare – spune edilul din Borcea

În viitorul apropiat, comună Borcea va beneficia se iluminat public pe LED și o reabilitarea serioasă a rețelei de canalizare din comună. Proiectul de modernizare a ilimitatului public prin LED va fi cofinanţat din bugetul primăriei Borcea. Vom face tot ceea ce ține de Consiliul Local al comunei, practic modul în care va fi gestionat proiectul este foarte important. Cofinanţare din bugetul local este importantă.

Primăria Borcea este formată din oameni valoroşi, bine pregătiți profesional, în pe care mă pot baza și am toată încrederea. Oamenii care ne-au ales trebuie să fie mândrii de ceea ce facem pentru ei.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

“Săptămâna verde” aduce la Ecoaqua sute de preșcolari care au învățat despre procesul de captare și tratare a apei

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În cadrul programului “Săptămâna verde”, operatorul regional de apă și canalizare Ecoaqua Călărași a deschis larg ușile Stației de Tratare a apei pentru a primi peste 300 de copii din diverse unități de învățământ din Călărași. Scopul a fost să ofere o experiență educativă și captivantă în ceea ce privește importanța apei și a mediului înconjurător.

În perioada 22-24 aprilie, curioșii vizitatori au avut ocazia să fie ghidați de către personalul specializat al Ecoaqua, care le-a oferit informații valoroase despre procesele de tratare a apei și importanța conservării resurselor naturale. De la etapele de filtrare și tratare a apei până la aspectele legate de gestionarea responsabilă a deșeurilor, copiii au avut parte de o incursiune captivantă în lumea apei potabile.

Misiunea noastră nu se rezumă doar la furnizarea de apă de calitate, ci și la educarea comunității despre importanța resurselor naturale și necesitatea protejării mediului înconjurător“, au declarat reprezentanții Ecoaqua Călărași.

Finalul vizitei a fost marcat de bucuria și entuziasmul copiilor, cărora le-au fost oferite rucsăcele pline de surprize, menite să îi încurajeze în pasiunea lor pentru descoperire și învățare. Gestul a fost primit cu zâmbete largi și mulțumiri sincere din partea micilor exploratori, care au plecat acasă cu amintiri de neuitat și cu o conștiință mai clară asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Advertisement

Astfel de inițiative nu doar încurajează educația ecologică în rândul tinerilor, ci și consolidează legăturile dintre comunitate și instituțiile care se implică activ în protejarea și conservarea resurselor naturale.

Continue Reading

Actualitate

Cireșele românești au apărut în piețe. Cu ce preț se vând în acest sezon

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Au apărut primele cireșe românești, dar prețul lor rămâne destul de ridicat pentru mulți dintre noi. În ultimii ani, costul acestora a generat discuții aprinse și chiar și glume pe rețelele de socializare.

În piețele agroalimentare, primele cireșe românești și-au făcut deja apariția. Cu toate acestea, clienții trec pe lângă tarabe, analizează prețurile și nu se opresc. Unii sunt uimiți, în timp ce alții afirmă că astfel de prețuri nu au mai fost văzute.

Prima recoltă de cireșe din acest sezon a fost adusă pe piața Cibin din Sibiu, miercuri, 24 aprilie, în jurul prânzului. Potrivit turnulsfatului.ro, fructele erau disponibile la doi comercianți din piață.

Comparativ cu anul trecut, când kilogramul de cireșe ajungea la 100 de lei, prețul a crescut în acest an. Cele din Turcia sunt vândute la 250 de lei pe kilogram, iar cele din Grecia sunt văndute cu 150 de lei kilogramul.

Advertisement

În Constanța, acum două săptămâni, prețul cireșelor era de 250 de lei pe kilogram, dar acum a scăzut și sunt promovate ca fiind la „superofertă”, conform producătorilor.

Un anunț pe internet prezintă cireșele românești ca fiind un „produs sezonier, certificate ecologic”, disponibile la „doar” 68 de lei/kg.

Sursa: bolloga.ro

Pentru cei care nu doresc să cheltuiască sume mari, există și opțiunea de a achiziționa cireșe „la bucată”. În orașul de la malul mării, cireșele sunt disponibile și la bucată. Astfel, o singură cireașă poate fi achiziționată cu 2 lei.

Un constănțean a publicat pe o rețea de scocializare o imagine cu fructele sezonului, specificând că le vinde cu doar 2 lei/bucata. Comentariile internauților nu au întărziat să apară, cireșele devenind din nou subiectul principal al bancurilor. „Foarte bune de privit!”, „La prețul ăsta sigur sunt umplute cu… carne!”, „Le-aș mânca cu pâine sa mă satur pentru un an”, au fost doar câteva dintre comentarii.

Care este opinia pomicultorilor despre cireșele din piețe

Potrivit pomicultorului Marius Roman, fructele disponibile pe piață în prezent nu sunt cireșe românești. Fondatorul Pepinierelor Roman adaugă că cireșele românești vor fi disponibile abia în câteva săptămâni.

Advertisement

„Fructele românești de cireși nu par în piață mai devreme, nu există soi care să se matureze în plantații comerciale mai devreme de 15-20 mai. Într-adevăr, de exemplu se mai pot matura după data de 5-6 mai în grădinile familiale, adică acolo unde între clădiri se creează un microclimat și unele soiuri extratimpurii se pot matura cu 5-10 zile mai devreme decât se maturează în sistem de livadă. Acolo nu vorbim de vânzarea cireșelor, ci de consum propriu”, a explicat inginerul Marius Roman, potrivit profit.ro.

De asemenea, pomicultorul subliniază că cireșele găsite în piețe sunt aduse din import. În România, numărul plantațiilor de cireși care ajung la maturitate la sfârșitul lunii aprilie este extrem de redus, deoarece necesită investiții semnificative.

 

 

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

De astăzi, jandarmii călărășeni beneficiază de o sală de sport modernă! Ce dotări are grandioasa construcție

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Călărași a inaugurat o nouă sală de sport modernă. Datorită spațiului generos pe care îl pune la dispoziție, aceasta este dedicată practicării mai multor sporturi.

Această investiție, realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții, va servi atât pentru competiții sportive, cât și pentru antrenamentele cadrelor unității.

La inaugurare au participat generalul de brigadă Alin Mastan, inspectorul general al Jandarmeriei Române, prefectul județului Călărași, domnul Valentin Deculescu, și reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai structurilor MAI din județ.

Sala de sport este dotată cu o tribună de 180 de locuri, vestiare, grupuri sanitare și spații tehnice. În total, aceasta are o suprafață construită de 1.445 mp și o suprafață desfășurată de 1.750 mp. Sala este dimensionată pentru practicarea antrenamentelor și meciurilor de baschet, tenis, volei și minifotbal, fiind echipată corespunzător cu coșuri de baschet, fileu de tenis și volei, precum și porți pentru minifotbal.

Advertisement

„Valoarea finală a lucrărilor executate conform contractului de proiectare și execuție de lucrări este de 9.141.658 lei cu TVA, iar termenul de realizare a fost de 12 luni”, se arată în comunicatul emis de IJJ Călărași .

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a fost, și el, prezent la inaugurarea sălii. Acesta și-a exprimat satisfacția față de această investiție, subliniind colaborarea constructivă cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, și implicarea lor în sprijinirea personalului MAI pentru pregătirea și instruirea acestuia în beneficiul protecției cetățenilor.

„Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI.

Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”, a transmis Vasile Iliuță, printr-o postare pe Facebook.

La deschiderea sălii a participat și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, care, la rândul lui, a aplaudat această inițiativă: „O investiție care înnobilează efortul militarilor în ținută albastră, eforturi îndreptate spre o carieră militară europeană. Felicitări!”.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate