Connect with us

Știri

Primăria Tămădau Mare nu are bani reabilitarea unui drum comunal. CJ Călărași va prelua și reabilita DC 21

Published

on

Primaria Tămădău Mare se confrunta cu probleme financiare și nu poate suportat cheltuielile pentru reabilitarea unui drum comunal în lungime de puțin peste un kilometru, motiv pentru care a cerut ajutorul autorităților județene. În aceste condiții, Consiliul Județean Călărași a convocat o ședință ordinară pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind solicitarea de transmitere a Drumului Comunal DC 21 din domeniul public al Comunei Tămădău Mare și administrarea Consiliului Local Tămădău Mare în domeniul public al Județului Călărași și în administrarea Consiliului Județean Călărași.

În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Călărași va decide aprobarea solicitarării de transmitere a Drumului Comunal DC 21, cu lungimea de 1,1 km pentru reabilitare.

În motivarea cerereii, CJ Călărași precizează că, prin adresa nr. 2044 din 12.04.2023, înregistrată la Consiliul Județean Călărași cu nr. 7012 din 13.04.2023, Primăria Comunei Tămădău Mare informează asupra stării precare a drumului care se află în domeniul public al Comunei Tămădău Mare și administrarea Consiliului Local al Comunei Tămădăul Mare.

„De asemenea DC 21 face legătura și între satele componente ale comunei Tămădău Mare cu satele Polcești și Săndulița ce aparțin de comuna Sărulești și realizează legătura între DJ 402A și DJ 303, prin DC 22 care aparține tot de comuna Sărulești, asigurându-se astfel un acces mai facil la Autostrada A2.

Având în vedere faptul că Primăria Tămădău Mare nu dispune de resursele financiare pentru reabilitarea și întreținerea Drumului Comunal DC 21, iar drumul este de foarte mare importanță pentru comunitate, atât prin accesul la obiectivele publice cât și prin accesul la Autostrada A2, am inițiat prezentul proiect de hotărâre pentru aprobarea solicitării de preluare a acestuia în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Județean Călărași, în vederea reabilitării și întreținerii.” se arată în Referatul de aprobare privind solicitarea de transmitere a Drumului Comunal DC 21

Advertisement

Conform datelor transmise de Primăria Tămădău Mare, Drumul Comunal DC 21 este compus dintr-un tronson ce are lungimea de 1,1 km, suprafața de 8743 m.p., nr. cadastral 24952, Carte Funciară nr. 24952 și valoare de inventar 337.598,59 lei și din Drumul Comunal DC 21 Tronson 3 ce are lungimea de 47,276 m, suprafața de 278 m.p., nr. cadastral 25151, Carte Funciară nr. 25151 și valoare de inventar 13.851,14 lei.

Drumul Comunal DC 21 este drumul principal care asigură legătura între satele Săcele și Tămădău Mare unde sunt amplasate principalele obiective publice ale comunei, respectiv Primărie, Școală Generală, Grădiniță, Dispensarul Comunal, Farmacie, Bibliotecă, Poliție etc..

 

Advertisement

Știri

Pompierii călărășeni au făcut exerciții de evacuare în caz de cutremur cu ocazia Zilei și Săptămânii Protecției Civile

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Călărași a desfășurat activități de informare preventivă în Liceul Danubius și Colegiul Agricol „Sandu Aldea”. Acțiunea face parte din evenimentele dedicate Săptămânii Protecției Civile. 

Pompierii călărășeni au efectuat un exercițiu de evacuare în caz de cutremur la Liceul Agricol „Sandu Aldea”.

„Simularea a decurs aproape perfect. Nu e perfect și nu va fi niciodată perfect, pentru că mai sunt situații. De exemplu, nu ies la timp sau nu respectă regulile, dar simularea de astăzi pot să spun că a fost aproape perfectă. Avem o echipă de intervenție formată din muncitorii școlii. Ei se asigură că totul se întâmplă corespunzător, totul se întâmplă normal în caz de incendiu sau cutremur, în cazul de față”, a spus Daniel Felea, directorul adjunct al Liceului Agricol „Sandu Aldea”.

Mai mult decât atât, salvatorii au prezentat tehnica de intervenție din dotare și au împărțit materiale de informare preventivă elevilor.

Pompierii transmit că acțiuni de acest gen vor continua toată săptămâna în mai multe unități de învățământ și instituții publice din județ. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Consiliul Județean Călărași are în vedere construirea unui parc de știință și tehnologie după un model austriac

Published

on

Vedere aeriană a Lakeside Science & Technology Park din Klagenfurt, Austria

O delegație austriacă a fost prezentă la Consiliul Județean Călărași pentru a discuta o posibilă înființare a unui parc de știință și tehnologie, asemănător centrului Lakeside Science & Technology Park din Klagenfurt. Delegația a fost compusă din profesorul Peter Paul Holub și din reprezentantul președintelui Landului Carinthia, Rolf Holub (fost ministru pentru mediu, energie, sustenabilitate și transport public), ambii foarte implicați în dezvoltarea centrului din Austria, potrivit lui Vasile Iliuță. 

Peter Paul Horub (stânga), Vasile Iliuță (centru), Rolf Holub (dreapta), în vizită la Consiliul Județean Călărași 

„Când bunul meu prieten, profesorul Klaus Nicolae Micescu, mi-a propus să găsim un spațiu care să înglobeze laboratoare și ateliere pentru educație, știință și tehnologie, nu am ezitat să găsesc o soluție. Era imediat după vizita din 2021 în Austria, de la Klagenfurt, unde am realizat că ar fi oportun să investim și la Călărași în știință și tehnică. O investiție în viitor”, a transmis Iliuță despre cum a luat naștere această idee. 

Vasile Iliuță a mai spus că scopul întâlnirii a fost identificarea locului unde un proiect de acest gen poate fi implementat în Călărași și „primirea de sfaturi prețioase despre cum să îl punem în practică”, a scris președintele Consiliului Județean. 

În acest moment, intenția administrației ar fi să construiască un centru de laboratoare educaționale de tip MaST la Călărași, care să reprezinte nucleul pentru dezvoltarea în viitor a unui parc de știință. 

Același parcurs a fost urmat și de austrieci, când au pus bazele actualului centru din Klagenfurt. În urmă cu 15 ani, Lakeside Science & Technology Park a început cu laboratoarele de stip STEM Educational Lab și s-a adresat tuturor copiilor și tinerilor, începând cu cei de vârsta grădiniței, până la studenți cercetători. Astfel, a fost deschis drumul pentru alăturarea la acest centru a peste 100 de firme, ducând la construirea unui parc de știință și tehnologie. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav în Cuza Vodă din cauza vizibilității reduse. Un tânăr de 19 ani a ajuns în stare gravă într-un spital din Capitală

Published

on

Accident Cuza Vodă

Un tânăr de aproape 19 ani a fost implicat într-un accident deosebit de grav, noaptea trecută, în comuna Cuza Vodă, în timp ce se îndrepta spre serviciu în jurul orei 03:00 dimineața. Condițiile meteo nefavorabile, precum ceața densă și vizibilitatea scăzută, l-au făcut pe șofer să piardă controlul volanului într-o curbă, moment în care mașina a ieșit de pe carosabil.

Mașina acestuia s-a oprit în gardul de protecție al stadionului local din comuna Cuza Vodă. Pentru că drumul era slab circulat, accidentul a fost observat abia o oră mai târziu. Un șofer a observat mașina tânărului și a anunțat poliția prin 112.

Două echipaje de poliție și un echipaj SMURD s-au deplasat imediat la fața locului pentru a gestiona situația. Șoferul a fost găsit inconștient, iar echipajul de prim-ajutor l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Călărași pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

La câteva ore distanță, medicii au decis, din cauza traumatismelor multiple, trasferul victimei la un spital din Capitală. În urma verificărilor efectuate, s-a constat că tânărul nu consumase alcool sau alte substanțe psihoactive

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate