Connect with us

Administrație

Primăria Călărași: Comunicat de presă privind amenajarea unei rețele de piste de biciclete, cu ajutorul fondurilor europene destinate mobilității urbane

Published

on

Continuăm prezentarea proiectelor ce vor fi depuse de Primăria Municipiului Călărași în cadrul Axei 4 a Regio 2014-2020 destinată mobilității urbane. Vorbim de proiectul cu titlul:  “PROMOVAREA UTILIZĂRII MIJLOACELOR ALTERNATIVE DE MOBILITATE ȘI A INTERMODALITĂȚII ÎN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI PRIN AMENAJAREA UNEI REȚELE DE PISTE DE BICICLETE”

Conform datelor statistice, există mai multe motive de a merge cu bicicleta decât bucuria unei plimbări bune.

Motivele țin de îmbunătățirea stării generale de sănătate, de impactul poluării asupra mediului care în cazul ciclismului este mai mic de o zecime din cel produs de mașini. Aproape toate studiile sunt de acord că, atunci când se ia în considerare fabricarea, întreținerea și combustibilul, ciclismul este mult mai prietenos cu mediul decât alte forme de transport.

Totodată, și costul deplasării cu bicicleta este de zece ori mai mic decât cel cu mașina, utilizarea bicicletei contribuie la protecția mediului întrucât o bicicletă nu are emisii de gaze nocive, uleiuri etc, iar alegerea deplasării spre locul de muncă și în scopul  deplasărilor în oraș în week-end cu acest mijloc de transport,  constituie o alegere de preferat.

În momentul de față, în Municipiul Călărași există o singură pistă pentru biciclete, amplasată în lungul DN3B, care face legătura între Călărași și comuna Modelu. Pista are o lățime de un metru și o lungime de 2 km și este împărțită cu pietonii, ceea ce nu o face atractivă pentru deplasările cu bicicleta. Segmentele de piste de biciclete existente la ora actuală sunt insuficiente și izolate si rețeaua actuală de piste nu asigură deplasarea în condiții de siguranță cu bicicleta între principalele zone de atragere și generare a deplasărilor.

Din datele despre frecvența deplasărilor velo analizate a rezultat o concentrare a acestor deplasări în parcurile din sudul orașului, ceea ce conduce la concluzia că acest mod de deplasare este utilizat în special pentru agrement, și mai puțin pentru deplasări cotidiene.

Prezentul proiect este analizat în Studiul de trafic întocmit la nivelul municipiului Călărași și își propune implementarea unei rețele de piste de biciclete la nivelul infrastructurii rutiere a orașului, în vederea atingerii următoarelor obiective:

  • – sporirea gradului de mobilitate al populației
  • – diminuarea cheltuielilor de deplasare și a timpului petrecut în ambuteiajele
  • urbane
  • – diminuarea poluării și a zgomotului urban
  • – creșterea accesibilității și siguranței populației
  • – crearea unei soluții alternative de transport urban
  • – asigurarea intermodalității, prin transferul din transportul public pe
  • bicicletă
  • – creșterea calității mediului și a calității vieții cetățenilor

În cadrul documentației de proiectare ce va fi realizată pentru acest proiect se va analiza și se vor propune traseele celor aproximativ 6 km de piste ce vor alcătui rețeaua de piste de biciclete din municipiu care va fi construită prin proiect și care își propune să lege intrările în oraș.

Proiectul se va integra cu celelalte proiecte propuse spre finanțare în cadrul axei de mobilitate urbană.

Valoarea estimată a proiectului este de 1,0 milion Euro, contribuția UAT Municipiul Călărași fiind de 2%, aplicația urmând a fi depusă în luna noiembrie 2018.

În elaborarea proiectului este obligatorie respectarea cerințelor Ghidului Solicitantului elaborat de Ministerul Dezvoltării pentru proiectele finanțabile din POR 2014-2020 Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

BIROUL DE PRESĂ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Primarul Ionel Tatu se ține de cuvânt și obține finanțare pentru 35 km apă si canalizare

Published

on

Primarul Ionel Tatu din comuna Vâlcelele, județul Călărași, a marcat o zi semnificativă astăzi, pe 25 septembrie, o zi care va rămâne în istoria comunei. Cu mândrie și determinare, primarul a reușit să pună semnătura pe contractul pentru un proiect de importanță majoră: introducerea a 35 de kilometri de sistem de apă-canal în comunitatea sa.

Această inițiativă reprezintă un pas important pentru comuna Vâlcelele și locuitorii săi. Problemele legate de accesul la apă curată și serviciile de canalizare au fost o sursă constantă de preocupare pentru comunitatea locală. Prin semnarea acestui contract, primarul Ionel Tatu și echipa sa demonstrează angajamentul lor ferm pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Proiectul va implica lucrări extinse de construcție și infrastructură, inclusiv instalarea unei rețele de apă și canalizare care va acoperi cei 35 de kilometri stabiliți. Aceasta va permite accesul la apă potabilă de înaltă calitate pentru mai mulți locuitori și va contribui la menținerea unui mediu mai curat și mai sănătos în comună.

Primarul Ionel Tatu a subliniat importanța colaborării între administrație și comunitate în realizarea acestui proiect și a mulțumit tuturor celor implicați, inclusiv instituțiilor guvernamentale și partenerilor locali, pentru susținerea lor neîncetată.

Continue Reading

Administrație

A fost semnat contractul pentru transportul în comun pentru ruta ROSEȚI → JEGĂLIA → BORCEA

Published

on

Astăzi, în data de 25 septembrie a.c., președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a pus semnătura pe contractul pentru ultimul set de trasee din zona estică a județului.

Localitățile Roseți, Jegălia și Borcea au intrat în prim-plan odată cu semnarea lotului cu numărul 5 al proiectului care se ocupă de dezvoltarea transportului în comun din Călărași.

„Am finalizat procesul semnând ultimul lot de trasee ce acoperă ruta Călărași – Roseți – Jegălia – Borcea. Acest plan de transport județean a fost aprobat cu succes de către Consiliul Județean. Dorim să oferim servicii de transport de înaltă calitate locuitorilor din Călărași. Calitatea este esențială pentru noi”, a afirmat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, într-un interviu acordat Canal SUD.

De notat că, spre deosebire de celelalte loturi de transport, care au fost adjudecate de companii din afara județului, lotul numărul 5 a fost câștigat de un rezident, subliniind astfel angajamentul pentru îmbunătățirea serviciilor oferite.

Costel Feldioreanu, transportatorul, a declarat: „Dorim să aducem îmbunătățiri semnificative serviciilor noastre, motiv pentru care am achiziționat două microbuze cu o capacitate de 22 de locuri. Acestea vor intra în circulație pe străzile județului în luna noiembrie.”

Planul de transport în comun cuprinde un total de 12 loturi, iar societățile implicate s-au angajat să asigure transportul sigur al cetățenilor timp de 10 ani, furnizând mijloace de transport noi și moderne pentru comunitatea din Călărași.

Continue Reading

Administrație

Grădiștea | Revoluție în transportul școlar cu microbuze electrice

Published

on

Comuna Grădiștea a lansat un proiect inovator menit să revoluționeze transportul elevilor din zonă, adoptând o abordare ecologică și sustenabilă. La începutul acestei luni, într-o ședință extraordinară a consilierilor locali, a fost aprobată Hotărârea privind Acordul de Parteneriat între UAT Județul Călărași și UAT Comuna Grădiștea. Scopul acestui parteneriat este implementarea unui proiect ambițios de dotare cu microbuze electrice cu eficiență energetică pentru transportul elevilor din întreg județul Călărași. Acest proiect are ca obiectiv principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului prin utilizarea microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat pentru transportul școlar.

Potrivit prevederilor Hotărârii adoptate, Primăria Comunei Grădiștea s-a angajat să instaleze o stație de încărcare pentru microbuzele electrice până la data de 28 februarie 2025. De asemenea, aceasta va asigura resursa umană necesară, inclusiv șoferi calificați, va acoperi costurile de reparații și întreținere a flotei de microbuze, precum și costurile de alimentare pentru o perioadă de cel puțin 3 ani.

Până în prezent, Consiliul Județean Călărași, sub conducerea lui Vasile Iliuță din partea Partidului Social Democrat, a făcut un pas hotărât către viitor, reușind să semneze contracte de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea a nu mai puțin de 25 de microbuze electrice destinate transportului elevilor din 17 localități din județ. Această inițiativă va aduce beneficii semnificative comunităților din Borcea (2 microbuze), Plătărești (2), Sărulești (2), Frumușani (2), Ileana (1), Dragalina (2), Modelu (2), Chiselet (1), Radovanu (1), Spanțov (1), Tămădău Mare (1), Mânăstirea (2), Vasilați (2), Alexandru Odobescu (1), Roseți (1), Valea Argovei (1) și Curcani (1). Aceste microbuze electrice vor aduce beneficii nu doar mediului înconjurător, ci și siguranței și confortului elevilor care le vor folosi în fiecare zi pentru a ajunge la școală.

Continue Reading

Cele mai vizualizate