Connect with us

Știri

Pensionar din Grădiștea condamnat pentru mai multe furăciuni

Published

on

Un pensionar din comuna Grădiștea, județul Călărași, în vârstă de 67 de ani, văduv, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru furt calificat, după ce a săvârșit mai multe infracțiuni în decursul anului 2020 în municipiul Călărași.

Printre faptele sale se numără pătrunderea într-un birou de copiat acte, de unde a sustras bani și alte bunuri, precum și furtul documentelor unui autoturism. Dosarul său a fost înregistrat la Judecătoria Călărași în aprilie 2021, iar primul termen a avut loc în martie 2022. Deși a fost citat cu mandat de aducere, pensionarul nu s-a prezentat la proces și nu și-a dat acordul pentru a presta o muncă în folosul comunității.

A fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare. În prezent, bărbatul se sustrage executării mandatului de executare al pedepsei închisorii emis împotriva sa.

Prima faptă a acestuia a avut loc în noaptea de 12 spre 13 august 2020, când a pătruns într-un birou de copiat acte situat pe Bulevardul Republicii din municipiul Călărași, peste drum de Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, de unde a sustras suma de 430 RON din sertarul casei de marcat, o mașină de scris de culoare verde, calculatorul de birou, încărcătoare de telefon, capsator și un placaj. Prejudiciul material al părții civile ajunge la 2.000 RON.

A doua faptă reținută în sarcina sa a avut loc o lună mai târziu, în noaptea de 13 septembrie 2020, orele 03:55 dimineața. A pătruns într-un autoturism lăsat descuiat în parcarea unei benzinării, din care a sustras carte de identitate, certificatul de înmatriculare și asigurarea RCA, toate din torpedoul mașinii.

Polițiștii au intrat pe fir și l-au identificat rapid. După ce au fost încheiate cercetările penale, bărbatul a fost găsit vinovat. Pensionarul nu s-a prezentat la termenul de judecată stabilit pentru soluționarea cauzei și nici nu a reușit să prezinte în fața legiuitorilor. Deși a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, martorii din actul de sesizare și declarațiile persoanelor în cauză regăsindu-se la dosarul cauzei au fost considerate suficiente pentru a finaliza procesul.

Cu privire la prima faptă, în care bărbatul de 67 de ani a pătruns în biroul de copiat acte, anchetatorii au reușit să-l identifice cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă și au observat că acesta a pătruns prin spatele biroului, deplasând o bucată de placaj, pe unde a pătruns în birou, de unde a sustras bunurile menționate anterior.

PORTOFELUL UITAT PE BANCHETĂ L-A DAT DE GOL

A doua zi după comiterea celei de a doua fapte, bărbatul a fost luat „la ocazie” de un conducător auto. Din neatenție sau grabă, bărbatul și-a uitat portofelul pe bancheta din spate a mașinii, ceea ce l-a determinat pe șofer să predea portofelul organelor de poliție. În portofelul uitat, polițiștii au găsit cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al autoturismului Volkswagen Golf, din care bărbatul a furat bunurile pe care a încercat să le valorifice.

SE SUSTRAGE DIN FAȚA LEGIUITORULUI

La trei ani de la comiterea faptei, în procesul de judecată ce a avut loc la Judecătoriei Călărași, legiuitorii au decis că pensionarul va fi condamnat la închisoare cu executare, reținând totodată că situația concretă a inculpatului, care nu s-a prezentat în fața instanței pentru a-și da acordul în vederea prestației unei munci neremunerate în folosul comunității, nu permite pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună renunțarea sau amânarea aplicării pedepsei sau condamnarea inculpatului și suspendarea exercitării pedepsei sub supraveghere.

Deoarece infracțiunile pentru care inculpatul a fost condamnat au fost săvârșite prin acțiuni distincte înainte ca acesta să fie condamnat pentru vreo altă infracțiune, sunt îndeplinite condițiile reținerii concursului de infracțiuni, așa cum este reglementat de Codul penal.

CONDAMNARE FĂRĂ ACORD DE RECUNOAŞTERE

Pe data de 22 martie 2023 a avut loc ultimul termen al procesului de furt calificat împotriva SC CLEAN SRL și lui Matei Constantin-Ștefănel. Inculpatul Costache Vasile a fost condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani și 4 luni de închisoare, care va fi executată în regim de detenție conform articolului 397 din Codul de procedură penală.

Potrivit aceleiași dispoziții legale, SC CLEAN SRL va primi o despăgubire în valoare de 2000 de lei, iar inculpatul va fi obligat să plătească 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, precum și suma de 1.495 de lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, avocatul Naum Leni.

Știri

Ambuteiaj de kilometri întregi la Stația de Taxare din Fetești în prima zi de Rusalii

Published

on

Sursa foto: Info Trafic & Radare în Călărași

Astăzi, în prima zi de Rusalii, s-a format un ambuteiaj de proporții la Stația de Taxare din Fetești, pe Autostrada A2, după eliminarea taxei de pod începând cu 1 iunie. Aglomerația la stația de taxare a  înregistrat cozi de mașini care se întindeau pe kilometri întregi, afectând șoferii care și-au dorit să-și petreacă această minivacanța pe litoralul Mării Negre.

Poliția Română a emis o recomandare către conducătorii auto, îndemnându-i să-și planifice cu mare atenție traseul de întoarcere și să fie pregătiți pentru un trafic intens pe Autostrada A2. Numărul mare de turiști care se află în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în ultimele zile ar putea duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a traficului, ceea ce a generat această situație de blocaj rutier și pe sensul Constanța – București. 

Pentru a face față acestei probleme, autoritățile au luat măsuri imediate.

Mâine, 5 iunie, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 22:00, polițiștii rutieri și administratorul drumului public vor devia circulația pe sensul de mers București – Constanța, Autostrada A2, prin nodul rutier Drajna. Această măsură va fi aplicată în funcție de valorile de trafic înregistrate.

De asemenea, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului de la Fetești, traficul este deviat către calea 1 pe tronsonul kilometric 142 – 148, iar circulația se desfășoară pe câte o bandă pe sens. Pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerația în această zonă, polițiștii vor opri circulația pe sensul către litoral în anumite intervale orare, astfel încât cei care circulă spre Capitală să poată utiliza două benzi.

Astfel, conducătorii auto care intenționează să plece dinspre București spre Constanța sunt sfătuiți să ia în considerare aceste modificări de trafic și să utilizeze rute alternative:

DN 2A Constanța – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – București;

• A2 – Fetești sau Drajna – DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – București;

• DN 3 Constanța – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călărași – DN 21 Călărași – Drajna – A2 Drajna – București (sau din municipiul Călărași – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – București).

Continue Reading

Știri

Un tânăr de 30 din Unirea s-a răsturnat cu mașina pe DN3 în dreptul localității Dichiseni

Published

on

În dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 06:00 dimineața, un accident rutier a avut loc în comuna Dichiseni, pe DN3. Un tânăr în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Unirea, în timp ce se deplasa pe un sector de drum, a pierdut controlul volanului în dreptul comunei Dichiseni și a ajuns cu mașina în afara părții carosabile.

Șoferul a îndepărtat autoturismul de lângă partea carosabilă cu ajutorul unui tractor, apoi a plecat. 

Din fericire, în urma accidentului, șoferul nu a suferit răni, fiind nevoie doar de îngrijiri medicale minore.

De asemenea, pentru a elimina suspiciunile cu privire la consumul de alcool, șoferul a fost supus testului cu aparatul etilotest, rezultatul acestuia fiind negativ.

Șoferul a fost sancționat de polițiștii rutieri în conformitate cu OUG 195/2002.

Continue Reading

Știri

Ciprian Andrei Olteanu – primarul tânăr care aduce schimbări în comuna Unirea

Published

on

Primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să aducă o serie de schimbări notabile care au transformat complet perspectiva localității. Fiind cel mai tânăr primar din județ, Ciprian Olteanu aduce un avantaj considerabil prin energia sa, puterea de muncă și eficiența în rezolvarea problemelor administrative.

Ciprian Olteanu este un fermier de succes în zona Bărăganului și implicarea sa în administrația publică locală reprezintă un semn clar de angajament. Educația, sănătatea și dezvoltarea sunt cele trei aspecte asupra cărora edilul se concentrează cu prioritate.

Unul dintre succesele primarului Olteanu constă în obținerea de fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura rutieră din comună. Prin intermediul organizației nonguvernamentale BookLand România, comunitatea a beneficiat de sprijin considerabil Școala Gimnazială nr. 1 Unirea a primit, sub forma unor donații, un rezervor de gaz care asigură căldura în sălile de clasă prin centrala termică montată.

Un alt proiect de succes inițiat de primarul Ciprian Olteanu este construirea unei noi școli generale în comuna Unirea, realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia). Acest demers reprezintă o investiție semnificativă în educație și va oferi un mediu modern și adecvat pentru elevi, contribuind astfel la viitorul educațional al comunității.

În plus, administrația locală condusă de Ciprian Olteanu a înțeles importanța transportului elevilor și a luat măsuri pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate acestui scop. Comunele Unirea, Dichiseni și Jegălia s-au asociat într-un proiect comun pentru a accesa fonduri și a oferi elevilor mijloace de transport în comun.

Alte realizări notabile includ îmbunătățirea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor de pământ și crearea unor locații dedicate activităților sportive. Aceste măsuri au devenit normale în comuna condusă de un primar tânăr și energic.

În ceea ce privește educația, Primăria Unirea a depus un proiect important prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă are ca scop dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Călărași cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Alocarea de peste 1 miliard de euro pentru educație în cadrul PNRR reprezintă o oportunitate unică pentru

România de a îmbunătăți sistemul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestor investiții pentru crearea unui mediu de învățare propice dezvoltării educaționale a fiecărui copil din țară.

Astfel, primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să obțină fonduri și să implementeze proiecte care au transformat radical localitatea. Implicarea sa activă și pasiunea pentru dezvoltarea comunității sunt elemente cheie în reușitele înregistrate. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, acest tânăr primar își propune să creeze un viitor mai bun pentru comuna Unirea și locuitorii săi.

Continue Reading

Cele mai accesate articole