Connect with us

Știri

Pensionar din Grădiștea condamnat pentru mai multe furăciuni

Published

on

Un pensionar din comuna Grădiștea, județul Călărași, în vârstă de 67 de ani, văduv, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru furt calificat, după ce a săvârșit mai multe infracțiuni în decursul anului 2020 în municipiul Călărași.

Printre faptele sale se numără pătrunderea într-un birou de copiat acte, de unde a sustras bani și alte bunuri, precum și furtul documentelor unui autoturism. Dosarul său a fost înregistrat la Judecătoria Călărași în aprilie 2021, iar primul termen a avut loc în martie 2022. Deși a fost citat cu mandat de aducere, pensionarul nu s-a prezentat la proces și nu și-a dat acordul pentru a presta o muncă în folosul comunității.

A fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare. În prezent, bărbatul se sustrage executării mandatului de executare al pedepsei închisorii emis împotriva sa.

Prima faptă a acestuia a avut loc în noaptea de 12 spre 13 august 2020, când a pătruns într-un birou de copiat acte situat pe Bulevardul Republicii din municipiul Călărași, peste drum de Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, de unde a sustras suma de 430 RON din sertarul casei de marcat, o mașină de scris de culoare verde, calculatorul de birou, încărcătoare de telefon, capsator și un placaj. Prejudiciul material al părții civile ajunge la 2.000 RON.

Advertisement

A doua faptă reținută în sarcina sa a avut loc o lună mai târziu, în noaptea de 13 septembrie 2020, orele 03:55 dimineața. A pătruns într-un autoturism lăsat descuiat în parcarea unei benzinării, din care a sustras carte de identitate, certificatul de înmatriculare și asigurarea RCA, toate din torpedoul mașinii.

Polițiștii au intrat pe fir și l-au identificat rapid. După ce au fost încheiate cercetările penale, bărbatul a fost găsit vinovat. Pensionarul nu s-a prezentat la termenul de judecată stabilit pentru soluționarea cauzei și nici nu a reușit să prezinte în fața legiuitorilor. Deși a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, martorii din actul de sesizare și declarațiile persoanelor în cauză regăsindu-se la dosarul cauzei au fost considerate suficiente pentru a finaliza procesul.

Cu privire la prima faptă, în care bărbatul de 67 de ani a pătruns în biroul de copiat acte, anchetatorii au reușit să-l identifice cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă și au observat că acesta a pătruns prin spatele biroului, deplasând o bucată de placaj, pe unde a pătruns în birou, de unde a sustras bunurile menționate anterior.

PORTOFELUL UITAT PE BANCHETĂ L-A DAT DE GOL

A doua zi după comiterea celei de a doua fapte, bărbatul a fost luat “la ocazie” de un conducător auto. Din neatenție sau grabă, bărbatul și-a uitat portofelul pe bancheta din spate a mașinii, ceea ce l-a determinat pe șofer să predea portofelul organelor de poliție. În portofelul uitat, polițiștii au găsit cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al autoturismului Volkswagen Golf, din care bărbatul a furat bunurile pe care a încercat să le valorifice.

SE SUSTRAGE DIN FAȚA LEGIUITORULUI

La trei ani de la comiterea faptei, în procesul de judecată ce a avut loc la Judecătoriei Călărași, legiuitorii au decis că pensionarul va fi condamnat la închisoare cu executare, reținând totodată că situația concretă a inculpatului, care nu s-a prezentat în fața instanței pentru a-și da acordul în vederea prestației unei munci neremunerate în folosul comunității, nu permite pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună renunțarea sau amânarea aplicării pedepsei sau condamnarea inculpatului și suspendarea exercitării pedepsei sub supraveghere.

Advertisement

Deoarece infracțiunile pentru care inculpatul a fost condamnat au fost săvârșite prin acțiuni distincte înainte ca acesta să fie condamnat pentru vreo altă infracțiune, sunt îndeplinite condițiile reținerii concursului de infracțiuni, așa cum este reglementat de Codul penal.

CONDAMNARE FĂRĂ ACORD DE RECUNOAŞTERE

Pe data de 22 martie 2023 a avut loc ultimul termen al procesului de furt calificat împotriva SC CLEAN SRL și lui Matei Constantin-Ștefănel. Inculpatul Costache Vasile a fost condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani și 4 luni de închisoare, care va fi executată în regim de detenție conform articolului 397 din Codul de procedură penală.

Potrivit aceleiași dispoziții legale, SC CLEAN SRL va primi o despăgubire în valoare de 2000 de lei, iar inculpatul va fi obligat să plătească 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, precum și suma de 1.495 de lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, avocatul Naum Leni.

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate