Connect with us

Știri

O ploaie de meteori va fi vizibilă pe cer în această noapte. Fenomenul astronomic Orionidele 2024 poate fi observat și în România

Published

on

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2024, Orionidele vor oferi un spectacol ceresc, cu până la 30 de meteori pe oră. Acest fenomen poate fi admirat pe tot parcursul nopții cu ochiul liber, fără a fi necesar un echipament special.Orionidele poartă această denumire deoarece provin din constelația Orion.
Orionidele pot fi observate după miezul nopții până aproape de răsăritul Soarelui. Acest eveniment astronomic este vizibil din majoritatea regiunilor țării, însă cel mai bine se vede din zonele rurale sau departe de sursele intense de lumină artificială.
de meteori Orionide are loc anual între octombrie și noiembrie, când Pământul trece printr-o zonă bogată în particule de praf cosmic. Aceste particule provin de la asteroizi și comete, iar în cazul Orionidelor, ele sunt resturi lăsate de celebra cometă Halley, care orbitează Soarele o dată la 76 de ani. Pământul traversează această regiune de două ori pe an.
Deși par să provină din aceeași direcție, meteorii pot apărea în orice parte a cerului, fără o direcție preferențială, explică specialiștii.
„Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi……nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, conform adevarul.ro.
Curenți de meteori ușor observabili
În fiecare an avem parte de câțiva curenți de meteori semnificativi, ale căror denumiri provin de la constelația în care se află radiantul. Cele mai bune momente pentru a observa un număr mare de meteori sunt în preajma maximului curentului.

Anul debutează cu Quadrantidele, un curent de meteori al cărui radiant se află în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Maximul acestui curent are loc pe 3 sau 4 ianuarie, și este unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, cu un ritm de 100 până la 140 de meteori pe oră. Meteorii din acest curent sunt deosebit de strălucitori și foarte rapizi.

Lunile februarie și martie nu sunt favorabile pentru observarea meteorilor, deoarece nu există curenți bogați în această perioadă.

Odată cu venirea primăverii, meteoriții revin în prim-plan, începând din aprilie. Curentul de meteori Lyride atinge maximul între 20 și 22 aprilie, când pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră din constelația Lyra, lângă steaua strălucitoare Vega. Ocazional, Lyridele oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Urmează curentul de meteori eta-Aquaride, cu maximul pe 5 sau 6 mai, care poate fi observat în condiții favorabile, deoarece nopțile sunt mai calde. În această perioadă, se pot vedea între 40 și 85 de meteori pe oră, aceștia fiind deosebit de interesanți deoarece provin din faimoasa cometă Halley.

În luna iunie, șansele de a vedea mulți meteori sunt reduse, însă situația se schimbă începând cu mijlocul lunii iulie.

Advertisement

A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori, cu mai mulți curenți activi, având radianți apropiați în constelațiile Aquarius și Capricornus. În fiecare seară, pot fi observați între 15 și 30 de meteori pe oră.

În luna august, pe 11, 12 sau 13, are loc maximul curentului de meteori Perseide, cel mai cunoscut dintre toate. Acest curent produce între 50 și 80 de meteori pe oră, deși în unii ani activitatea poate fi chiar mai intensă.

Luna septembrie este una liniștită în privința meteorilor, însă în octombrie devine activ un curent important: Orionidele.

Între 21 și 22 octombrie, Orionidele pot produce până la 30 de meteori pe oră, toate provenind din fragmentele lăsate de cometa Halley.

Leonidele ating maximul între 16 și 18 noiembrie, cu o activitate de 10-15 meteori pe oră. Între 1998 și 2002, acest curent a fost deosebit de activ, datorită trecerii cometei Tempel-Tuttle la periheliu.

Advertisement

În decembrie, apare Geminidele, poate cel mai spectaculos curent de meteori, cu un maxim de 60-80 de meteori pe oră, mulți dintre ei fiind extrem de strălucitori (bolizi). Maximul se înregistrează în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este Ursidele, cu un maxim pe 22 sau 23 decembrie, când se pot vedea 5-10 meteori pe oră. Ocazional, acest curent oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.