Connect with us

Știri

Nae Sinel, alături de consilierii locali pun pe hârtie proiecte ale orașului Budești

Published

on

Miercuri, 23 mai 2018, consilerii locali ai orașului Budești au fost convocați în ședință ordinară alături de viceprimarul cu atribuții de primar, Nae Sinel. Pe ordinea de zi au fost peste 13 proiecte, plus diverse.

În prima parte a ședinței, Nae Sinel a spus că dorește reorganizare Primăriei Orașului Budești și punerea a mai mulor proiecte în aplicare, acestea fiind destinate dezvoltării orașului. Consilierii prezenți în cadrul ședinței s-au arătat interesati de proiectele primarului, aceștia venind chiar și cu propuneri, sau mici modificări ale proiectelor aflate in desfășurare în acest moment.

 

Primul punct pe ordinea de zi a vizar modificarea Organigramei și a Ștatelor de funcții ale aparatului de specialitate al primarului și ale serviciilor publice de interes local, aflate în subordinea Consiliul Local Budești. Acesta a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali din primărie. Nae Sinel, viceprimarul cu atribuții de primar a spus că dorește reformarea prin restructurare a  cadrelor din primărie, susținând că prin acest act se vor inființa posturi eficiente care să se plieze pe nevoile locuitorilor din Budești. Se vor înființa posturi pentru compartimentul de asistență socială. „V-am spus și vă repet. Suntem singurul oraș declarat din România cu populație majoritară de etnie romă. Decizia vine de la Resurse Umane.” – a spus Nae Sinel

 

Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a avut ca scop rectificarea bugetului local al orașului Budești. Contabilă șefă a explicat că este o singără rectificare bugetară pentru posturile ce vor fi înființate pentru persoanele ce vor face parte din cadrul angajatilor ce vor verifica lăuzele, copiii din grădinițe, avem nevoie de un asistent comunitar, Surdu Iulian, din Oltenița, a fost asistentă la Budești, în spital. Acum a preluat-o primăria Budești, în 2010.   iar  plățile pentru noile posturi vor veni prin virament de la Direcția de Sănătate Publică. La începutul anului, când am elaborat bugetul de 3.000 lei, bani ce au intrat în contul primăriei nu au putut fi prinsi în cheltuieli salariale. Acum am prins 10.000 lei pentru cheltuieli salariale. Nu pot sa plătesc banii pentru că nu am rectificarea bugetară.

 

Al treilea punct din ședință a făcut referire la aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în orașul Budești. Unul dintre consilieri a speculat problema comercianților, mai exact modul în care comercianții vor fi verificați să fie în confirmitate cu standardele impuse de lege. „În acest moment nu avem o persoană desemnată care să verifice comercianții. Vom desemna o persoană că să emită avize de funcționare pentru societăți și pentru tot ce e nevoie. Noi, primăria trebuie să emitez aviz de funcțioanarepentru orice comerciant care dorește să desfășoare activități comericale pe raza orașului Budești.  De vreo 2 ani nu mai există persoana aceasta. Tocmai de aceea am introdus în ordinea de zi acest proiect, pentru a rezolva acestă problemă. Vom nominaliza o persoană din cadrul instituției care să defășoare această activitate, fără să existe diferențe. In urma regulamentului va emite acest aviz de funcțioanare. Proiectul a trecut in unanimitate.

 

Punctul patru al ordini de zi a fost pentru revocarea HCL nr.30/2013 pentru aprobarea PUZ-ului – Parcuri Fotovoltaice în intravilanul orașului Budeșt, pentru introducerea terenului în intravilan a suprafeței de 382.601,00 mp  și revenirea terenului la starea inițială, extravilan agricol. La dezbaterea proiectului a participat și avocatul celui ce deține terenul intravilan. Avocatul a expus o serie de motive pentru care investitorul a renunțat la investiții.  Proprietățile sunt deținute de un cetățean străin cu domiciliul în Cipru. Acesta a încercat să ridice un parc fotovoltaic undeva langă orașul Budești. Având în vedere prevederile modificările legislative de acum câțiva ani, acesta a renunțat la inveștiție, înainte de a apuca să o începă. Niciun act de executare nu a fost început pe terenul respectiv, a aobținut autorizație de construire a unui gard, dar nici acesta nu a fost construit, imediat modificânu-se cadrul legislativ. Consilierii, la rândul lor au pus mai multe întrebări pentru a clarifica situația, totodată au vrut să se asigure de faptul că U.A.T. Budești nu are de suferit sub nicio formă în urma trecerii proiectului de Hotârâre emis de Consilul Local. 

Restul proiectelor au vizat proiecte executate de ECOAQUA S.A. pe raza localității Budești, urmând ca acestea să rămână în patrimoniul localității. Rețea de canalizare la sate, proiectul fiind aprobat, iar ultima etapa este cadastrul terenului Aprozi-Buciumeni. Tot în orașul Budești urmează să se înființeze Direcția Poliția Locală Budești și un centru ce imiplică impelentarea unui sistem de supraveghere in oraș. Nae Sinel, viceprimarul cu atribuții de primar a spus că acest proiect l-a gândit de foarte mult timp, dar nu a putut să îl pună în aplicare până în acest moment, dând vina pe diverși factori. Acesta s-a regăsit pe ordinea de zi având nr. 12 denumit „Sistem de monitorizare video în orașul Budești și localitățile arondate (Aprozi, Buciumeni și Gruiu) jud. Călărași ( faza – Studiu de Fezabilitate).

Ultimul proiect de pe ordinea de zi s-a referit la modificarea și completarea listei de investiții aferente bugetului de venituri și cheltuieli al orașului Budești, pentru 2018.

La diverse, Nae Sinel a venit cu inițiativa de a înființa ziua localității și conferirea titluli de cetățean de onoare oamenilor ce fac cinste localității.  „Proiectul cu înființarea zilei localității este al meu, gândit de 6 – 7 ani, dar nu a fost pus în aplicare. Iar dacă anul acesta este anul centenarului, propun ca anul acesta sa fie anul cu nr. 1 se serbare a localității.” – a afirmat Nae Sinel

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE)

Published

on

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

Recent, grație finanțării obținute din partea Agenției de dezvoltare Sud Muntenia, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888. 

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

Continuarea pe costeltudor.com

Continue Reading

Știri

Primarul Călărașiului, printre oameni, la Târgul de weekend. Ce a au hotărât pentru comercianți

Published

on

Municipiul Călărași are, în fiecare weekend, un târg de legume-fructe, cunoscut sub numele de Obor, care începe de la primele ore ale dimineții, până spre după-amiază. Călărășenii vin să ia pulsul, să-și facă provizii cu legume, ori să caute chilipiruri pe care alții le scot la vânzare.
Astăzi, 4 Decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a fost în târgul săptămânal, însoțit de Daniel Bălăngea – șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, Ion Găman – secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta cu oamenii despre oportunitățile de dezvoltare pe care locația unde se desfășoară Oborul le are.
„O locație cunoscută de mulți călărășeni pe care intenționăm, începând de anul viitor, să o modernizăm, oferind condiții mai bune comercianților, agenților economici și persoanelor fizice. Ba mai mult avem în vedere și organizarea unui Târg de Primăvară, urmând să stabilim împreună cu conducerea Serviciului Public Piețe și Oboare care administrează locația și perioada de desfășurare.” – a scris Marius Dulce, într-0 postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Cele mai accesate articole