Connect with us

Actualitate

Muzeul Dunării de Jos organizează ȘCOALA DE VARĂ – Ediția a VII-a

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în luna iulie 2024

 ȘCOALA DE VARĂ – Ediția a VII-a

Acest proiect, început în anul 2018, face parte din Programul de Pedagogie Muzeală și urmărește câteva obiective importante:

Advertisement

1. Cunoașterea patrimoniului muzeal arheologic descoperit la Dunărea de Jos.
2. Cunoașterea principalelor situri arheologice din județul Călărași.
3. Înțelegerea necesității protejării, conservării și valorificării patrimoniului muzeal.
4. Cunoașterea și înțelegerea necesității cercetării permanente a patrimoniului muzeal arheologic.
5. Stimularea curiozității participanților prin activitățile practice la care vor participa.

Anul acesta, proiectul se va desfășura la cele două secții ale muzeului, după cum urmează:

Secția Etnografie

În perioadele 1-5 și 8-12 iulie, participanții vor avea următorul program, în intervalul orar 10:00 – 12:00:

1. Prezentarea expozițiilor și vizitarea tuturor secțiilor muzeului.
2. Activități:
– Confecționarea unui buchet de flori din hârtie creponată.
– Realizarea unui coș din farfurii de carton prins cu șnur.
3. Activități:
– Coasere pe etamină a unor semne și simboluri.
– Realizarea unui tablou, în tehnica decoupage, pe o bucată de placaj.
4. Activități:
– Împletirea unei brățări cu mărgele.
– Realizarea unui carusel cu elemente motivaționale.
5. Activități:
– Pictură pe carton pânzat, jocuri și activități distractive.
– Decernarea diplomelor de participare.

Advertisement

Preț participare: 8 lei/persoană/zi
Grupurile vor cuprinde maximum 12 persoane cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.
Pentru înscrieri sunați la tel. 0242.311.690 – Secția de Etnografie și Artă populară, de luni până vineri.

 Secția Arheologie

În perioadele 15-19 și 22-26 iulie, participanții vor avea următorul program, în intervalul orar 10:00 – 12:00:

1. Vizitarea expozițiilor găzduite de Muzeul Dunării de Jos. Spațiul muzeal va deveni pentru copii și adolescenți un centru de educație non-formală, vizitele urmând să se desfășoare la următoarele obiective muzeale: Secția Arheologie, Secția Etnografie și Secția Științele Naturii.
2. Introducere în arheologie – aplicații practice. Ești pasionat de istorie? Visezi că ești un mic arheolog, dar nu ai „instrumentele” necesare să descoperi și să cercetezi un sit arheologic? Atunci vino la atelierele de arheologie din cadrul ȘCOLII DE VARĂ.
3. Activități de conservare preventivă a patrimoniului cultural. Alături de specialiștii Secției Arheologie, cei mici vor învăța să identifice un obiect de patrimoniu și vor aplica tehnicile de conservare specifice, astfel încât obiectul să poată fi păstrat și pentru cei ce vor veni.
4. Cunoașterea patrimoniului muzeal – vizitarea spațiilor de depozitare a bunurilor culturale. Atelier de desen arheologic. Depozitul este locul unde obiectele descoperite sunt păstrate pentru viitor. Copiii vor învăța să curețe și să clasifice obiectele descoperite, să deseneze și să reconstituie un vas ceramic.
5. Atelier de modelaj în lut. Un atelier pentru copii, care să le permită explorarea fără limite. Pornind de la obiect, temele propuse au ca scop activarea imaginației, a răbdării și a îndemânării prin cultivarea creativității.

Preț participare: 8 lei/persoană/zi
Grupurile vor cuprinde maximum 12 persoane cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.
Pentru înscrieri sunați la tel. 0729.960.279; persoana de contact: Nedelcu Sorina.

Advertisement

Vă așteptăm!

Muzeograf Relații Publice,
Dr. Andreea Parnic

Actualitate

Accident rutier pe DJ 403 între Luica și Mănăstirea: Un microbuz și un autoturism s-au acroșat

Published

on

Astăzi, în jurul orelor 16:10, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 403, între comuna Luica și comuna Mănăstirea. În incident au fost implicate un autoturism și un microbuz. În urma coliziunii, au intervenit de urgență o autospecială SMURD și un echipaj de descarcerare pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Microbuzul, care transporta opt persoane, s-a acroșat cu autoturismul în care se aflau doi ocupanți.

La fața locului, echipajele de urgență au acționat pentru a evalua starea victimelor și a le transporta la spital, însă nu a fost necesar. Potrivit primelor evaluări, cel puțin două persoane au suferit răni ușoare care necesită îngrijiri medicale, fără ca persoanele să fie transportate la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Primele indicii sugerează că o posibilă neadaptare a vitezei la condițiile de drum ar putea fi una dintre cauzele coliziunii, însă această ipoteză urmează să fie confirmată după finalizarea cercetărilor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Avertizare meteo: Cod Galben de averse torențiale și vânt puternic în Călărași

Published

on

Locuitorii județului Călărași sunt avertizați să se pregătească pentru condiții meteorologice severe în următoarele 24 de ore. Începând cu ora 10:00 pe 24 iulie 2024 și până la ora 10:00 pe 25 iulie 2024, județul nostru se va afla sub incidența unui Cod Galben de averse torențiale, emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteorologică indică faptul că în acest interval se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, sunt așteptate intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente, ceea ce poate crea condiții periculoase atât pentru traficul rutier cât și pentru cel pietonal.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă cetățenilor să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja și a reduce riscul de accidente. Este esențial ca oamenii să evite deplasările pe cât posibil în timpul furtunilor și să fie atenți la alertele și recomandările transmise de autorități.

Sfaturi utile pentru populație:

Advertisement
  1. Evitați deplasările inutile: Pe durata avertizării, încercați să rămâneți în siguranța locuinței și să evitați deplasările neesențiale.
  2. Asigurați ferestrele și ușile: Închideți și asigurați ferestrele, ușile și alte deschideri pentru a preveni pagubele cauzate de vântul puternic.
  3. Deconectați aparatele electrice: Pentru a evita scurtcircuitele și alte incidente, deconectați aparatele electrice pe timpul furtunii.
  4. Evitați utilizarea dispozitivelor electronice în timpul descărcărilor electrice: Folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în aer liber pe timpul furtunii poate fi periculoasă.

Continue Reading

Actualitate

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași are noi polițiști

Published

on

La data de 22 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, a avut loc un eveniment important pentru comunitatea locală. Noii absolvenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024, au fost prezenți pentru a-și prelua atribuțiile de serviciu.

Tinerii ofițeri de poliție își vor desfășura activitatea în diverse structuri ale IPJ Călărași, inclusiv în cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Investigații Criminale, Compartimentului Juridic și Biroului Control Intern. Pentru următorul an, acești noi ofițeri vor fi sub îndrumarea unui tutore experimentat, care le va ghida primii pași în cariera lor de polițiști.

Îi felicităm pentru alegerea de a urma această profesie și le dorim o carieră strălucită și mult succes!“, a transmis conducerea IPJ Călărași într-un mesaj de bun venit adresat noilor colegi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate