Connect with us

Breaking News

Jirlău rămâne Căcâna orașului Călărași!

Published

on

Jirlău. Cândva un canal de decantare al apelor uzate din Călărași. În denumirea lui populară: Căcâna. Acum ar trebui să fie un canal ecologic. O oază de liniște în partea de sud a orașului Călărași. Un canal care se întinde pe aproximativ 3 km. Începe din cartierul Mircea Vodă și se varsă în Borcea dar înainte de acest lucru Jirlăul trece prin schimbări majore. Este batjocorit de localnici și îngropat de gunoaie, neinteresant pentru autorități.

La marginea canalului Jirlău întâlnim un domn care își face de lucru cu un furcoi printre multe gunoaie. Strânge iarba de pe marginea canalului să o dea la animale. Ne spune că locuiește lângă lac și că de mult nu se mai deversează ape menajere în Jirlău. „A fost mai demult un canal de decantare. Acum nu mai este. Are și câțiva pești. Unii dau la pește pe canal, și-au amenajat pontoane, au bărcuțe… e frumos acum dar multă mizerie„.

Facem câțiva pași pe marginea lacului și observăm niște rațe. Își fac de cap printre stuful canalului și aparțin locuitorilor. Mulți și-au făcut de capul lor niște cocioabe pe marginea lacului. Cel mai rău este faptul că unii sunt certați cu mediul. Depozitează gunoailele pe marginea canalului Jirlău sau le dau foc. Tot pe canal găsim și o gură de scurgere din care iese apă. Nu este murdară, asta la prima vedere și vine din zona blocurilor nou construite pe strada Pescăruși.

Ne continuăm aventura noastră pe malul drept al canalului Jirlău și dăm de „o alee„ plină cu multe crengi tăiate și ulterior arse dar și multe reziduuri, materiale nefolosite de tip BCA. Sunt niște cocioabe străjuite cu lacăte la porți și mulți câini de pază. Unii își construiesc niște case pe terenurile de lângă canal. O dată ce ne apropiem de biserica Sfinții „Petru și Pavel„ din zona ANL-urilor, canalul Jirlău se îngustează și emană un miros urât.

Pe marginea lacului se observă gunoaie dar și multe case, vile mai exact. Multe gunoaie de tot felul de la peturi, hârtii, saci întregi cu reziduuri menajere, o calamitate. Se observă cu ochiul liber că Garda de Mediu Călărași nu a fost pe aici. Printre niște crengi se observă cu greu o plăcuță pe care scrie: „Depozitarea deșeurilor este interzisă„. Este ca și inexistentă. Canalul suferă, emană un miros urât și cu greu își face loc printre gunoaie spre brațul Borcea. El trece prin stația de tratare a apei aflată la intrarea în Parcul Dumbrava din Călărași și până să se verse în brațul Borcea ajunge în lacul Jirlău, (unde au fost cândva hidrobicicletele) o locație unde se fac lucrări de  modernizare. În 2013 consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a concesionat lacul Jirlău. Durata concesiunii este pe 49 de ani iar firma care se ocupă de reamenjarea lacului vrea să investească 500.000 de euro. Lucrările stagnează în aest moment acolo.  

În „Planul de dezvoltare al judeţului Călăraşi pentru perioada 2014-2020„ din cadrul Consiliului Județean se specifică faptul că ar urma să aibă loc o amenajare a lacului Jirlău în valoare de 9.000.000 ron. De asemenea, tot în planul de dezvoltare se mai spune că s-ar crea și amenaja o zonă ecologică – zona Jirlău în valoare de 4.000.000 de ron„. Intenții bune dar doar pe hârtie.

Primăria Municipiului Călărași ne-a specificat legat de subiectul nostru că: „a achiziționat documentația tehnică pentru proiectul „Regenerarea spațiului urban din municipiului Călărași prin amenajarea spatiilor verzi din zona de vest și a spațiului verde din zona Navrom”. Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului aflat pe lista de proiecte prioritate pe Axa Prioritară 4, Obiectului Specific 4.2, din cadrul POR, este de 2,5 milioane de euro. Tot în documentul de la Primăria Călărași se mai arată că: „Țintim, în cele doua zone, Navrom și iazul decantor (cunoscut ca și Căcâna), realizarea alei pietonale, amenajare spații verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate ( ex. locuri de joaca pt copii), dotare mobilier urban, racordare la utilități.

Aplicația va fi depusă până la sfârșitului anului 2018 în vederea finanțării„. Primăria ne-a mai precizat că atât lacul cât și canalul nu au fost colmatate niciodată. Ca și în planul de dezvoltare al Consiliului Județean, intențiile Primăriei Călărași vizavi de amenajarea canalului Jirlău sunt bune dar, doar pe hârtie.

Ani de zile, canalul Jirlău a fost „groapa de gunoi„ a orașului. Partea de sud a orașului Călărași s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. S-au construit blocuri, case, vile, locuințe de tip ANL, mulți și-au făcut căsuțe chiar pe malul canalului Jirlău. Autoritățile locale nu au făcut nimic pentru dezvoltarea acestei zone, fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. Un loc ce poate deveni o atracție în primul rând pentru călărășeni dar nu numai zace în mizerie. Se pot face multe amenajări, plimbări cu bărcuțele pe canal, locuri de joacă pentru copii, o faleză cu alei pietonale și poate chiar construcția unor podețe peste canal. Până când autoritățile locale își vor îndrepta atenția către această oază de liniște, canalul Jirlău este în prezent un focar de infecție într-o zonă destul de populată. Așteptăm o reacție pozitivă și pusă în practică vizavi de aspectele semnalate de noi.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/2023949971228423/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Breaking News

VIDEO. Călărași / Crimă îngrozitoare, tată și fiică, găsiți fără suflare în propria locuință

Published

on

UPDATE: 14:00

Anchetatorii au descoperit criminalul și mobilul crimei. Potrivit unor surse judiciare, un bărbat de aproximativ 40 de ani, chiriaș în locuința celor doi ar fi recurs la acest gest teribil în urma unor discuții tensionate privind chiria bărbatului, pe care proprietarii ar fi vrut să o sisteze.

Chiriașul a fost cel care a anunțat „descoperirea”, ulterior  acesta recunoscându-și fapta. Conform unor informații, bărbatul este recidivist, în anul 2014- 2015 ar mai fi avut o tentativă de crimă.

Tragedie la Călăraș, tată și fiică, de 71 și respectiv 41 de ani, au fost găsiți fără suflare în propria locuiță din municipiul Călărași. Descoperirea sângeroasă ar fi fost făcută de chiriașul care locuia împreună cu cei doi.

Strada pe care s-a petrecut teribila crimă a fost împânzită de forțe de ordine și anchetatori. Vecinii sunt terifiați, criminaliștii prezenți la fața locului au ridicat mai multe probe. Potrivit unor surse, în familia unde s-a petrecut tragedia au existat mai multe conflicte.

Bărbatul, în vârstă de 71 ani, și fiica acestuia, în vârstă de 42 ani, au fost găsiți decedați în locuință, cu multiple leziuni prin înjunghiere.

Continue Reading

Breaking News

COD GABLEN de ploi, vânt puternic și vreme deosebit de rece

Published

on

Cod gaben

Interval de valabilitate: 10 aprilie, ora 11 – 11 aprilie, ora 21. Fenomene vizate: intensificări ale vântului. Zone afectate: estul, sud-estul și sud-vestul țării; zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură

În intervalul menționat, în estul, sud-estul și sud-vestul țării, local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h, iar luni (11 aprilie), în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei, rafalele vor depăși 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va continua să sufle tare, cu rafale de peste 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată

sursa: ANM

Continue Reading

Breaking News

DIICOT a destructurat o rețea de cinci români bănuiți că administrau site-uri care oferă servicii de asasinare la distanță, pe darknet

Published

on

DIICOT a destructurat o rețea de cinci iromâni bănuiți că administrau site-uri care oferă servicii de asasinare la distanță, pe darknet.

În urma cercetărilor, autoritățile de la Washington au stabilit că grupul în cauză este format din cinci sau mai multe persoane care locuiesc în România. La finalul acțiunii DIICOT, au fost aduși la audieri cinci suspecți și patru martori.

Biroul de presă al DIICOT informează că a realizat șapte percheziții la adrese din Gorj și Hunedoara, în urma unei cereri venite din partea autorităților americane care ”vizează activitatea unui grup infracțional organizat care a administrat pagini de internet pe care erau postate oferte pentru servicii de contractare asasinate la comandă”.

Respectivele site-uri puteau fi accesate numai prin browsere special dezvoltate, iar plata pentru servicii era acceptată numai în monede electronice, ale căror traseu este mult mai greu de urmărit.

Prejudiciul estimat în acest caz este de 500 de mii de euro. În urma perchezițiilor, au fost ridicate calculatoare, telefoane, înscrisuri și suma de 30 de mii de lei.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro