Connect with us

Breaking News

Jirlău rămâne Căcâna orașului Călărași!

Jirlău. Cândva un canal de decantare al apelor uzate din Călărași. În denumirea lui populară: Căcâna. Acum ar trebui să fie un canal ecologic. O oază de liniște în partea de sud a orașului Călărași. Un canal care se întinde pe aproximativ 3 km. Începe din cartierul Mircea Vodă și se varsă în Borcea dar înainte de acest lucru Jirlăul trece prin schimbări majore. Este batjocorit de localnici și îngropat de gunoaie, neinteresant pentru autorități.

La marginea canalului Jirlău întâlnim un domn care își face de lucru cu un furcoi printre multe gunoaie. Strânge iarba de pe marginea canalului să o dea la animale. Ne spune că locuiește lângă lac și că de mult nu se mai deversează ape menajere în Jirlău. „A fost mai demult un canal de decantare. Acum nu mai este. Are și câțiva pești. Unii dau la pește pe canal, și-au amenajat pontoane, au bărcuțe… e frumos acum dar multă mizerie„.

Facem câțiva pași pe marginea lacului și observăm niște rațe. Își fac de cap printre stuful canalului și aparțin locuitorilor. Mulți și-au făcut de capul lor niște cocioabe pe marginea lacului. Cel mai rău este faptul că unii sunt certați cu mediul. Depozitează gunoailele pe marginea canalului Jirlău sau le dau foc. Tot pe canal găsim și o gură de scurgere din care iese apă. Nu este murdară, asta la prima vedere și vine din zona blocurilor nou construite pe strada Pescăruși.

Ne continuăm aventura noastră pe malul drept al canalului Jirlău și dăm de „o alee„ plină cu multe crengi tăiate și ulterior arse dar și multe reziduuri, materiale nefolosite de tip BCA. Sunt niște cocioabe străjuite cu lacăte la porți și mulți câini de pază. Unii își construiesc niște case pe terenurile de lângă canal. O dată ce ne apropiem de biserica Sfinții „Petru și Pavel„ din zona ANL-urilor, canalul Jirlău se îngustează și emană un miros urât.

Advertisement

Pe marginea lacului se observă gunoaie dar și multe case, vile mai exact. Multe gunoaie de tot felul de la peturi, hârtii, saci întregi cu reziduuri menajere, o calamitate. Se observă cu ochiul liber că Garda de Mediu Călărași nu a fost pe aici. Printre niște crengi se observă cu greu o plăcuță pe care scrie: „Depozitarea deșeurilor este interzisă„. Este ca și inexistentă. Canalul suferă, emană un miros urât și cu greu își face loc printre gunoaie spre brațul Borcea. El trece prin stația de tratare a apei aflată la intrarea în Parcul Dumbrava din Călărași și până să se verse în brațul Borcea ajunge în lacul Jirlău, (unde au fost cândva hidrobicicletele) o locație unde se fac lucrări de  modernizare. În 2013 consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a concesionat lacul Jirlău. Durata concesiunii este pe 49 de ani iar firma care se ocupă de reamenjarea lacului vrea să investească 500.000 de euro. Lucrările stagnează în aest moment acolo.  

În „Planul de dezvoltare al judeţului Călăraşi pentru perioada 2014-2020„ din cadrul Consiliului Județean se specifică faptul că ar urma să aibă loc o amenajare a lacului Jirlău în valoare de 9.000.000 ron. De asemenea, tot în planul de dezvoltare se mai spune că s-ar crea și amenaja o zonă ecologică – zona Jirlău în valoare de 4.000.000 de ron„. Intenții bune dar doar pe hârtie.

Primăria Municipiului Călărași ne-a specificat legat de subiectul nostru că: „a achiziționat documentația tehnică pentru proiectul “Regenerarea spațiului urban din municipiului Călărași prin amenajarea spatiilor verzi din zona de vest și a spațiului verde din zona Navrom”. Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului aflat pe lista de proiecte prioritate pe Axa Prioritară 4, Obiectului Specific 4.2, din cadrul POR, este de 2,5 milioane de euro. Tot în documentul de la Primăria Călărași se mai arată că: „Țintim, în cele doua zone, Navrom și iazul decantor (cunoscut ca și Căcâna), realizarea alei pietonale, amenajare spații verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate ( ex. locuri de joaca pt copii), dotare mobilier urban, racordare la utilități.

Aplicația va fi depusă până la sfârșitului anului 2018 în vederea finanțării„. Primăria ne-a mai precizat că atât lacul cât și canalul nu au fost colmatate niciodată. Ca și în planul de dezvoltare al Consiliului Județean, intențiile Primăriei Călărași vizavi de amenajarea canalului Jirlău sunt bune dar, doar pe hârtie.

Ani de zile, canalul Jirlău a fost „groapa de gunoi„ a orașului. Partea de sud a orașului Călărași s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. S-au construit blocuri, case, vile, locuințe de tip ANL, mulți și-au făcut căsuțe chiar pe malul canalului Jirlău. Autoritățile locale nu au făcut nimic pentru dezvoltarea acestei zone, fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. Un loc ce poate deveni o atracție în primul rând pentru călărășeni dar nu numai zace în mizerie. Se pot face multe amenajări, plimbări cu bărcuțele pe canal, locuri de joacă pentru copii, o faleză cu alei pietonale și poate chiar construcția unor podețe peste canal. Până când autoritățile locale își vor îndrepta atenția către această oază de liniște, canalul Jirlău este în prezent un focar de infecție într-o zonă destul de populată. Așteptăm o reacție pozitivă și pusă în practică vizavi de aspectele semnalate de noi.

Advertisement

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/2023949971228423/

Breaking News

Călin Georgescu trimis în judecată pentru promovarea unor personalități care au comis genocid

București, 2 iulie 2025 – Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv promovarea în public a cultului unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime contra umanității și crime de război, conform Ordonanței de Urgență nr. 31/2002.

Acuzațiile vin în contextul în care Georgescu a reprodus, într-o emisiune la Realitatea TV, un citat al fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, considerat de autorități drept promovare a ideilor legionare. De asemenea, acesta este cercetat pentru alte infracțiuni grave, printre care tentativa de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false și inițierea sau sprijinirea unei organizații cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Georgescu, care a fost sub control judiciar din 26 februarie 2025, cu interdicții de a părăsi țara și de a posta conținut extremist pe rețelele sociale, a fost inculpat oficial pe 27 iunie 2025. Potrivit surselor judiciare, trimiterea în judecată era așteptată până la finalul săptămânii trecute, iar astăzi, 2 iulie, dosarul a fost înaintat instanței.

Acuzațiile reflectă o anchetă amplă, care include și alte persoane din anturajul lui Georgescu, cinci dintre susținătorii săi fiind deja trimiși în judecată în luna martie pentru infracțiuni similare, inclusiv incitare la violență și promovarea ideologiilor fasciste.

Advertisement

Autoritățile continuă să monitorizeze cazul, iar procesul lui Călin Georgescu este așteptat să aducă noi dezvăluiri privind activitățile și declarațiile sale controversate.

Continue Reading

Breaking News

Călărași: Nivelul Dunării în scădere accentuată – Pompele ANIF de la Modelu, în pericol să rămână pe uscat

Situație critică pe Dunăre în județul Călărași. Nivelul fluviului continuă să scadă alarmant în ultimele zile, iar prognozele hidrologice indică valori și mai mici în perioada imediat următoare. Conform datelor publicate de Apele Române, astăzi, la stația hidrometrică Călărași, cota Dunării a atins ‑71 cm, înregistrând o scădere de 2 cm față de ziua precedentă.

Prognozele indică faptul că până sâmbătă, 5 iulie, nivelul ar putea ajunge la ‑88 cm – o valoare critică ce riscă să lase pompele de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pe uscat, mai ales în zona Modelu, una dintre primele afectate în astfel de situații.

“Modelu este prima stație unde pompele ar putea deveni nefuncționale din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării. Fără intervenții rapide, există riscul pierderii capacității de irigare într-o perioadă agricolă esențială,” au transmis surse din cadrul ANIF.

Precedente îngrijorătoare

Advertisement

În urmă cu doi ani, în aceeași perioadă, nivelul la Pietroiu a atins ‑159 cm, una dintre cele mai joase cote înregistrate vreodată. În prezent, Pietroiu se află la ‑65 cm, însă trendul descendent ar putea readuce acea situație extremă. Stațiile de la Chirnogi (zona Jihan) sunt și ele vulnerabile, iar în lipsa precipitațiilor consistente, Dunărea nu își va reveni prea curând.

Debitul Dunării sub medie

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de aproximativ 2350 m³/s – de peste 2,5 ori mai mic decât media multianuală a lunii iunie, care este de 6400 m³/s. Tendința este de stagnare sau scădere ușoară pe tot parcursul primei săptămâni din iulie.

Impact agricol major

Scăderea nivelului Dunării afectează direct capacitatea de irigare a terenurilor agricole din lunca fluviului, în plin sezon de cultură. Fermierii din județ avertizează că orice întrerupere a sistemului de irigații ar putea compromite recolta de porumb, floarea-soarelui și legume de sezon.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Traian Băsescu își recâștigă beneficiile de fost președinte: decizie istorică a C.C.R.

Pe 1 iulie 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, conform unor surse, restituirea drepturilor și beneficiilor de fost președinte al României lui Traian Băsescu, pierdute în urma deciziei din 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a confirmat colaborarea sa cu fosta Securitate. Această decizie a dus la retragerea privilegiilor prevăzute de Legea nr. 406/2001, inclusiv locuința de protocol, indemnizația lunară, paza și protecția SPP și folosința unui autoturism.

Decizia CCR, raportată de Antena 3 CNN, vine ca urmare a contestației formulate de Traian Băsescu, care a argumentat că aplicarea legii în cazul său a fost neconstituțională. Hotărârea CCR ar permite fostului președinte să beneficieze din nou de drepturile acordate foștilor șefi de stat, conform legii menționate. Aceasta include:

  • Folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu un spațiu destinat cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar.

  • O indemnizație lunară echivalentă cu 75% din indemnizația președintelui în exercițiu.

  • Pază și protecție asigurate de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), precum și folosința unui autoturism.

Această decizie marchează o schimbare semnificativă în situația juridică a lui Traian Băsescu, care a contestat constant verdictul privind colaborarea sa cu Securitatea și pierderea privilegiilor asociate statutului de fost președinte.

Advertisement
Continue Reading