in ,

Jegălia: Primarul Aurel Vasile, inițiative de primăvară și proiecte în defășurare

Pentru prima întâlnire cu echipa noastră, edilul s-a arătat deschis tuturor discuțiilor abordate de noi. În prima parte a discuției am abordat nivelul realizărilor din comună, proiecte, promisiuni și realizări.

Echipa noastră a ajuns și în comuna Jegălia, acolo unde ne-am întâlnit cu primarul localității, Aurel Vasile. Pe domnul primar l-am prins la birou, discutând cu câteva cadre didactice din localitate, abordând problemele și necesitățile din instituțiile de învăţământ din comună.

Pentru prima întâlnire cu echipa noastră, edilul s-a arătat deschis tuturor discuțiilor abordate de noi. În prima parte a discuției am abordat nivelul realizărilor din comună, proiecte, promisiuni pentru locuitori..

Vasile Aurel: Sunt un primar care încearcă să-și facă treaba. Încerc să duc promisiunile la bun sfârșit.  Ne-ați prins într-un moment când puneam la punct luna lui martie, primele două luni ale anului, ianuarie și februarie, am votat bugetul pentru anul 2018, s-a votat mai exact la sfârșitul lui februarie. Iar în momentul de față, în lună martie. ca orice gospodar în casa lui, la fel și noi în primărie începem cu pregătirile de primăvară, curățenie și, de foarte multe ori, datorită aceste astenii de primăvară, ne vin și idei, ce să facem mai bun și cu ce să începem pentru comună.
Au venit aceste zile mai friguroase, cu zăpadă, ceea ce n-am avut până acum. Asta nu ne-ar împiedica să ne concretizăm planurile de viitor pentru anul 2018.

Reporter:Ne puteți da câteva repede, exemple ale proiectelor pe care le aveți în desfășurare?

Aurel Vasile: Cel mai bine ar fi, că tot am discutat proiectele P.N.D.L. , sunt deja ştiute. M-aş bucura dacă am discuta despre activitățile din lună martie și aprilie. Prioritățile unei localități, în această perioadă ar fi, stabilirea efectivelor de animale pe care le au crescătorii de animale, conform Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică… Suntem obligați să trecem la numărătoarea efectivelor pentru a putea stabili UMV per hectar. Acolo unde sunt mai multe animale să oferim mai mult, iar acolo unde sunt mai puține animale față de anul precedent să luăm din suprafețe.

Am reușit, împreună cu un colectiv format, atât din oameni ai primăriei, dar și oameni din cele două asociații ale crescătorilor de animale, am reuşit să efectuăm numărătoarea efectivelor, stabilirea suprafețelor de teren, ca oamenii să poată scoate animalele la pășunat. Din cauza condițiilor vitrege, aici nu mă refer la această zăpadă care va dura câteva zile, ci mă refer la faptul că Dunărea a crescut. Cotele ale apelor sunt de peste 522, cu o tendință continuă de creștere. Jegălia are 420 de ha., într-o zonă în care, pe vremuri a fost orezărie, fiind o zonă inundabilă. Vă dați seama, 420 de ha unde crescătorii noştri de animale, unde efectiv, pentru ei înseamnă viața și creșterea animalelor. Aceasta este cea mai mare problemă.

Trebuie să vedem cât va ține acest nivel al Dunării. O altă problemă pe care o avem în lună martie, astuparea gropilor de gunoi menajer, pentru că deja Jegălia are o societate care se ocupă de colectarea deșeurilor menajere din localitatea noastră și bineînțeles am stabilit și locurile unde cetățenii vor duce gunoiul de grajd. Începând din anul 2018 – 2019 – Jegălia a câștigat un proiect pentru a construi o stație de compost, adică gunoiul de grajd îl vom transforma în compost. Le vom asigura oamenilor din agricultură sol de calitate pentru a îngrășa solul într-un mod ecologic. Un alt segment important pe care îl avem în lună martie, înainte de luna aprilie, curățenia înainte de Paști. Vom începe să tăiem arborii de pe DN3B, au fost identificați în jur de vreo 50 de nuci, din 300 pe care urmează să îi tăiem. Vom planta în jur de 500 de arbori din specia pin negru.
Pe DN 3B avem la ora actuală, avem în Iezerul și Jegălia, numai la intrare pe partea stângă, vom pune și pe partea dreaptă, la fel și în Gâldăun, vom duce la bun sfârșit un proiect pe care l-am implementat în cadrul Consiliului Local Jegălia împreună cu mine, ca primar, acesta fiind stabilit de câțiva ani pentru finalizare.
Avem pentru Școala Generală, un proiect care sper ca până la jumătatea lunii lui aprilie să terminăm procedura de licitație a firmelor ce se vor ocupa de reabilitare “Înzestrarea și înfrumusețarea Școlii Generale și a grădinițelor”.. Vom dota, prin cele două proiecte dotarea cu absolut tot ceea ce este necesar.

Recent, Primăria Jegălia a deschis o licitație publică pentru asfaltarea a 7 km de drum, în procedura de licitație s-au înscris 3 firme, două dintre acestea au cerut clarificări și completări, comisia abilitată și bineînțeles proiectantul vor da verdictul dacă firma care s-a înscris îndeplinește condițiile de participare. La 1 aprilie ar exista posibilitatea de a începe asfaltarea în comună Jegălia.

Reporter: Ce alte necesități sunt în comună Jegălia?

Aurel Vasile: La ora actuală, problema cea mai mare pe care o aveam în comună Jegălia este la segmentul de apă. Suntem sub contract cu RAJA Constanța. Exista un contract de le RAJA Constata în valoare de 12,5 milioane de euro, însemnând canalizare 24 de km, o stație mare de apă, care va aduce apa în Iezeru și Jegălia și stația de epurare, aplasata undeva la ieșire din Gâldău. Problema este la calitatea apei, au venit săptămâna trecută și au început să curețe conductele, iar când timpul va fi mai frumos să se aducă toată aparatura. Problema nu a fost identificată din punctul de plecare al apei, ci pe parcurs, pe conducte.

Reporter: Aveți ceva de transmis locuitorilor?

Aurel Vasile: Le transmit locuitor comunei Jegălia gânduri bune, suflet curat, dorinţa de mai bine și să intrăm în sărbătorile pascale cu inima curată. Să dea Dumnezeu să avem timp frumos, să nu avem probleme cu apa, iar Dunărea să nu ne afecteze localitatea, să primim sărbătorile de primăvară cu gânduri curate iar Maica Domnului să ne dea sănătatea și fericire.

Text și video – Cătălin Cojocaru

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

”VARIAȚIUNI ENIGMATICE”

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Călărași din data de 29 martie