Connect with us

Administrație

Jegălia: Primarul Aurel Vasile, inițiative de primăvară și proiecte în defășurare

Published

on

Echipa noastră a ajuns și în comuna Jegălia, acolo unde ne-am întâlnit cu primarul localității, Aurel Vasile. Pe domnul primar l-am prins la birou, discutând cu câteva cadre didactice din localitate, abordând problemele și necesitățile din instituțiile de învăţământ din comună.

Pentru prima întâlnire cu echipa noastră, edilul s-a arătat deschis tuturor discuțiilor abordate de noi. În prima parte a discuției am abordat nivelul realizărilor din comună, proiecte, promisiuni pentru locuitori..

Vasile Aurel: Sunt un primar care încearcă să-și facă treaba. Încerc să duc promisiunile la bun sfârșit.  Ne-ați prins într-un moment când puneam la punct luna lui martie, primele două luni ale anului, ianuarie și februarie, am votat bugetul pentru anul 2018, s-a votat mai exact la sfârșitul lui februarie. Iar în momentul de față, în lună martie. ca orice gospodar în casa lui, la fel și noi în primărie începem cu pregătirile de primăvară, curățenie și, de foarte multe ori, datorită aceste astenii de primăvară, ne vin și idei, ce să facem mai bun și cu ce să începem pentru comună.
Au venit aceste zile mai friguroase, cu zăpadă, ceea ce n-am avut până acum. Asta nu ne-ar împiedica să ne concretizăm planurile de viitor pentru anul 2018.

Reporter:Ne puteți da câteva repede, exemple ale proiectelor pe care le aveți în desfășurare?

Aurel Vasile: Cel mai bine ar fi, că tot am discutat proiectele P.N.D.L. , sunt deja ştiute. M-aş bucura dacă am discuta despre activitățile din lună martie și aprilie. Prioritățile unei localități, în această perioadă ar fi, stabilirea efectivelor de animale pe care le au crescătorii de animale, conform Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică… Suntem obligați să trecem la numărătoarea efectivelor pentru a putea stabili UMV per hectar. Acolo unde sunt mai multe animale să oferim mai mult, iar acolo unde sunt mai puține animale față de anul precedent să luăm din suprafețe.

Am reușit, împreună cu un colectiv format, atât din oameni ai primăriei, dar și oameni din cele două asociații ale crescătorilor de animale, am reuşit să efectuăm numărătoarea efectivelor, stabilirea suprafețelor de teren, ca oamenii să poată scoate animalele la pășunat. Din cauza condițiilor vitrege, aici nu mă refer la această zăpadă care va dura câteva zile, ci mă refer la faptul că Dunărea a crescut. Cotele ale apelor sunt de peste 522, cu o tendință continuă de creștere. Jegălia are 420 de ha., într-o zonă în care, pe vremuri a fost orezărie, fiind o zonă inundabilă. Vă dați seama, 420 de ha unde crescătorii noştri de animale, unde efectiv, pentru ei înseamnă viața și creșterea animalelor. Aceasta este cea mai mare problemă.

Trebuie să vedem cât va ține acest nivel al Dunării. O altă problemă pe care o avem în lună martie, astuparea gropilor de gunoi menajer, pentru că deja Jegălia are o societate care se ocupă de colectarea deșeurilor menajere din localitatea noastră și bineînțeles am stabilit și locurile unde cetățenii vor duce gunoiul de grajd. Începând din anul 2018 – 2019 – Jegălia a câștigat un proiect pentru a construi o stație de compost, adică gunoiul de grajd îl vom transforma în compost. Le vom asigura oamenilor din agricultură sol de calitate pentru a îngrășa solul într-un mod ecologic. Un alt segment important pe care îl avem în lună martie, înainte de luna aprilie, curățenia înainte de Paști. Vom începe să tăiem arborii de pe DN3B, au fost identificați în jur de vreo 50 de nuci, din 300 pe care urmează să îi tăiem. Vom planta în jur de 500 de arbori din specia pin negru.
Pe DN 3B avem la ora actuală, avem în Iezerul și Jegălia, numai la intrare pe partea stângă, vom pune și pe partea dreaptă, la fel și în Gâldăun, vom duce la bun sfârșit un proiect pe care l-am implementat în cadrul Consiliului Local Jegălia împreună cu mine, ca primar, acesta fiind stabilit de câțiva ani pentru finalizare.
Avem pentru Școala Generală, un proiect care sper ca până la jumătatea lunii lui aprilie să terminăm procedura de licitație a firmelor ce se vor ocupa de reabilitare “Înzestrarea și înfrumusețarea Școlii Generale și a grădinițelor”.. Vom dota, prin cele două proiecte dotarea cu absolut tot ceea ce este necesar.

Recent, Primăria Jegălia a deschis o licitație publică pentru asfaltarea a 7 km de drum, în procedura de licitație s-au înscris 3 firme, două dintre acestea au cerut clarificări și completări, comisia abilitată și bineînțeles proiectantul vor da verdictul dacă firma care s-a înscris îndeplinește condițiile de participare. La 1 aprilie ar exista posibilitatea de a începe asfaltarea în comună Jegălia.

Reporter: Ce alte necesități sunt în comună Jegălia?

Aurel Vasile: La ora actuală, problema cea mai mare pe care o aveam în comună Jegălia este la segmentul de apă. Suntem sub contract cu RAJA Constanța. Exista un contract de le RAJA Constata în valoare de 12,5 milioane de euro, însemnând canalizare 24 de km, o stație mare de apă, care va aduce apa în Iezeru și Jegălia și stația de epurare, aplasata undeva la ieșire din Gâldău. Problema este la calitatea apei, au venit săptămâna trecută și au început să curețe conductele, iar când timpul va fi mai frumos să se aducă toată aparatura. Problema nu a fost identificată din punctul de plecare al apei, ci pe parcurs, pe conducte.

Reporter: Aveți ceva de transmis locuitorilor?

Aurel Vasile: Le transmit locuitor comunei Jegălia gânduri bune, suflet curat, dorinţa de mai bine și să intrăm în sărbătorile pascale cu inima curată. Să dea Dumnezeu să avem timp frumos, să nu avem probleme cu apa, iar Dunărea să nu ne afecteze localitatea, să primim sărbătorile de primăvară cu gânduri curate iar Maica Domnului să ne dea sănătatea și fericire.

Text și video – Cătălin Cojocaru

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1641232895967563/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Lângă Portul Turistic, la Călărași ar putea apărea un parc acvatic

Published

on

Dacă Portul Turistic nu era suficient pentru Călărași, Consiliul Județean Călărași vine cu o altă investiție care să vină în completarea proiectului de lângă Borcea. Un parc acvatic ar putea fi realizat în completarea Portului Turistic, lucrare care nu a trecut de 40% din proiect.

Pentru a fi siguri de oportunitatea proiectului, CJ Călărași a avut o întâlnirea cu o firmă de consultanță pentru proiectul depus la Ministerul Turismului.

Vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă, prezent în conferința de presă de joi, 3 noiembrie a.c., a adus precizări despre investiția pe care administrația județeană a identificat-o pentru zona Portului Turistic.

„Tot legat de proiecte și ce ne dorim să dezvoltăm, ieri la sediul CJ am invitat o firmă de consultanță. Avem depus pe Ministerul Turismului acea zonă de agrement, care este complementară portului turistic. Există posibilitatea să finanțăm și acea zonă și intenționăm să dezvoltăm acolo un parc acvatic, atât indoor, cât și outdoor. Ieri am discutat toate amănuntele cu firma de consultanță. Noi suntem deja într-un proiect de Guvern, este în dezbatere publică, urmând ca până la sfârșitul anului să fie adoptată o Hotărâre de Guvern ca lista să rămână, urmând ca în termen de 30 de zile noi să depunem studiul de fezabilitate pentru a dezvolta și acest proiect.
Zona este exact de la Sălcii, toată zona aceea, până în port. Portul și zona de agrement le-am împărțit în două, 4 hectare le-am alocat pentru port și 4 hectare au rămas pentru această zonă de agrement. Noi intenționăm să facem acolo și niște spații de cazare. Aceste lucruri nu sunt finanțabile prin nicio axă.” a precizat Ion Samoilă, vicepreședintele CJ Călărași.

Continue Reading

Administrație

O nouă ședință ordinară la Consiliul Județean Călărași

Published

on

Se convoacă Consiliul Judeţean Călăraşi în şedinţă ordinară, la data de 26 Octombrie 2022, ora 1200, în sala de şedinţe ”Mihai Arbagic” din municipiul Călărași, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, cu următorul proiect al ordinii de zi:

1.Proiect de hotărâre privind aprobarea executiei  bugetului propriu al Judetului Calarasi la 30 septembrie 2022 nr.16211 din 19.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16212 din 19.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 16213  din 19.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

2.Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii nr.19/2021 privind contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei  nr.16255 din 19.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16256 din 19.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 16257 din 19.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

3.Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Judetului Calarasi pe anul 2022 nr.16290 din.20.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr. 16292 din 20.10.2022, Raportul Direcției Economice nr16293 din 20.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

4.Proiect de hotărâre privind aprobarea, de principiu, a Criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe de serviciu destinate închirierii şi în repartizarea acestora din Blocul de locuinţe realizat prin A.N.L., situat în municipiul Călărași, b-dul Nicolae Titulescu, nr. 1 bis, județul Călărași, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi  nr.14122 din 08.09.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.14123 din 08.09.2022, Raportul Comp.Juridic nr. 14124  din 08.09.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

5.Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Documentație DALI, expertiză tehnică și audit energetic pentru reabilitare energetică Școala Gimnazială Specială nr.1 Călărași”, aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 5, Axa 2, operațiunea B.2 nr.16066 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16067 din 17.10.2022, Raportul  comun al Direcției Economice și Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe nr. 16069 din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

6.Proiect de hotărâre privind aprobarea numărului și cuantumului burselor sociale pe criterii medicale acordate elevilor Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 Călărași pentru anul școlar 2022-2023 nr.15853 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15854 din 13.10.2022, Raportul comun al Direcției Economice și Direcției de Management și Resurse Umane nr. 15855  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

7.Proiect de hotărâre privind transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Local al Comunei Mânăstirea nr.15943 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15944 din 14.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15945  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

8.Proiect de hotărâre privind transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea Consiliului Local al Comunei Radovanu nr.15874 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15875 din 13.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15877  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

9.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea imobilului situat în Municipiul Călărași, str. București, nr. 219, Județul Călărași nr.15777 din 11.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15778 din 11.10.2022, Raportul Direcției Economice nr. 15780  din 11.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe;

10.Proiect de hotărâre privind înființarea Locuinței Maxim Protejate Casa Lotus” – serviciu social cu cazare pentru persoane adulte cu dizabilități, în comuna Ciocănești, județul Călărași, în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, precum şi aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a acesteia nr.15934 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15935 din 14.10.2022, Raportul  Comp.Guvernanță nr. 15938  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

11.Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Organigramei, Statului de funcții şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi nr.15954 din 14.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15955 din 14.10.2022, Raportul Comp.Guvernanță nr. 15956  din 14.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe, Comisia Învățământ-Sănătate și Comisia Juridică;

12.Proiect de hotărâre pentru modificarea Statului de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Săpunari nr.16030 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16031 din 17.10.2022, Raportul Comp.Sănătate nr. 16032  din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

13.Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării Statului de funcţii al Spitalului de Pneumoftiziologie Călărași nr.16116 din 18.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16119 din 18.10.2022, Raportul Comp.Sănătate nr. 16120  din   18.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Buget-Finanțe și Comisia Învățământ-Sănătate;

14.Proiect de hotărâre privind desemnarea celui de–al doilea reprezentant al Consiliului Judeţean Călăraşi în Consiliul de administraţie al Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 Călăraşi pentru anul şcolar 2022-2023 nr.15895 din 13.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.15896 din 13.10.2022, Raportul Comp. Guvernanță nr. 15897  din 13.10.2022, ce urmează a fi avizat de Comisia Învățământ-Sănătate;

15.Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judeţean Călăraşi în Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale nr.1 Călărași, pentru anul școlar 2022-2023 nr.16064 din 17.10.2022, însoțit de Referatul de aprobare al Președintelui CJC, nr.16065 din 17.10.2022, Raportul Comp.Guvernanță nr.16068  din 17.10.2022, ce urmează a fi avizat Comisia Învățământ-Sănătate.

16.Diverse.

Continue Reading

Administrație

Asfaltarea străzii Viitor, în grafic

Published

on

„Avem veşti bune! După o lună şi jumătate, lucrările de asfaltare a străzii Viitor sunt realizate în proporţie de 25% şi potrivit graficului s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor.
Pe tronsonul B-dul Cuza Vodă – str. 13 Decembrie, în lungime de 1.137 metri, s-a frezat întreaga suprafaţă carosabilă iar pe tronsonul B-dul Cuza Vodă – Str. Alexandru Sahia, în lungime de 550 de metri, trotuarele au fost deja asfaltate.
Investiţia este necesară pentru fluidizarea traficului rutier în contextul demarării proiectului privind modernizarea străzii Bucureşti, respectiv str. Prel. Bucureşti. La final, strada va deveni cu sens unic (de la B-dul Cuza Vodă către str. Portului). Dupa Rahova şi Plevna, Viitor devine a 3-a arteră importantă ce va fi modernizată în acest mandat. Străzi mai bune pentru călărășeni!

Continue Reading

Cele mai accesate articole