Connect with us

Breaking News

IPJ Călărași: Noi propuneri legislative din domeniul ordinii și siguranței publice

Published

on

În ziua de 10 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, a avut loc o conferință de presă la care au participat șeful Inspectoratului, comisar-șef de poliție, Marian Iorga, șeful Serviciului Ordine Publică, subcomisar de poliție, Cristian Dumitru, șeful Biroului Ordine Publică al Poliției Municipiului Călărași, inspector principal  de poliție, Valentin Buzatu, și șeful Postului de Poliție Lupșanu, agent șef principal de poliție, Florea Șovăr.

Tema dezbătută: Propunerile legislative din domeniul ordinii și siguranței publice pentru întărirea autorității personalului M.A.I..

Nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituțional la o realitate socială.

Cele mai frecvente proceduri care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției – se introduc în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii și pentru a elimina arbitrariul, subiectivismul și comportamentul abuziv. Cetățeanul va cunoaște care îi sunt drepturile, căror obligații trebuie să se conformeze, precum și care sunt limitele de acțiune ale polițistului.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente.

Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția.

MAI supune atenției publicului o serie de măsuri care au ca scop întărirea autorității polițistului, apreciind că în paralel cu discuțiile interne, cu organizațiile profesionale și sindicale, este nevoie și de un proces transparent de consultare a opiniei publice.

Stabilirea precisă şi la nivel de lege a regulilor de intervenție ale poliţistului. Cele mai frecvente proceduri care vizează cetățenii, respectiv legitimarea, încătușarea sau conducerea la sediul politiei, ca mecanisme prin care Poliția Română îşi exercită atribuţiile în interesul comunităţii, vor fi detaliate, cu reguli procedurale clare, în Legea de organizare şi funcţionare a acestei instituţii.

Stabilirea unor instrumente de protecție fizică şi juridică a poliţiştilor.

Advertisement

În orice procedură de intervenție, activitatea polițistului trebuie să se desfășoare în siguranță; acest lucru implică și existența cadrului normativ necesar, care să prevină o posibilă agresiune. Astfel, urmează a fi reglementate, cu mai mare precizie, regulile de utilizare a forței fizice şi a mijloacelor din dotare. Totodată, este important ca autoritatea poliţistului să poată fi impusă şi prin mijloace de comunicare – atenționări sau solicitări clare adresate persoanei, de a face sau a nu face ceva.

Împiedicarea polițiștilor de a pune în aplicare o măsură polițienească ar putea deveni infracțiune. Interacțiunea dintre cetățean și polițist nu trebuie să se transforme niciodată într-o negociere a legii.

Continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor, în cazul scandalurilor.

În cazul acelor scandaluri, petreceri în bloc sau nunți care se fac pe stradă și prin care se tulbură liniștea și ordinea publică poliția ia măsuri de sancționare prin amenzi contravenționale. Intenționăm ca în asemenea situații, după ce Poliția constată un astfel de scandal și aplică o amendă pentru tulburarea liniștii publice, dacă persoana continuă să deranjeze locatarii prin aceleași acțiuni ilegale, ignorând avertismentul Poliției, fapta să fie sancționată penal.

Creșterea cuantumului amenzilor contravenționale pentru refuzul de legitimare.

Sancționarea prin instrumente de drept penal a celor care folosesc cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. La acest moment Codul Penal sancționează ultrajul, care se referă la amenințări sau violenţe fizice. Considerăm că trebuie să introducem în sfera de protecţie a dreptului penal și violenţa non-fizică, ce constă în folosirea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Astfel de fapte afectează deopotrivă autoritatea statului, ordinea şi liniştea publică şi demnitatea şi reputația poliţistului, motiv pentru care trebuie pedepsită ca atare. Conduita similară a poliţistului este sancționată penal, ca purtare abuzivă.

Creșterea sancțiunilor pentru ultraj și pentru uciderea unui polițist

MAI a trimis deja Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață.

Crearea unor mecanisme de acordare a asistenței juridice pentru polițiștii care sunt victime ale unor infracțiuni de ultraj.

Advertisement

Achiziționarea de echipamente de protecție pentru polițiști.

Introducerea unor module de pregătire fizică și tactică pentru polițiștii care acționează în stradă.

Proiectul a fost elaborat pe baza propunerilor trimise de polițiști, fiind definitivat în urma mai multor runde de consultări cu organizația profesională și cu organizațiile sindicale. Pentru conturarea unui cadru legislativ clar care să asigure atât protecția și predictibilitatea, cât și eficiența acțiunilor polițienești a fost analizată legislația și practica polițiilor din statele europene.

Textul proiectului de Lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Viiturile amenință județul Călărași – Localitățile Ciocănești și Borcea, în pericol de inundații!

Published

on

Sute de saci de nisip sunt montați în regim de urgență în localitățile Ciocănești și Baital, pe brațul Borcea, în județul Călărași, pentru a preveni dezastrul cauzat de creșterea alarmantă a debitului Dunării. Reprezentanții Apelor Române au demarat acțiuni de construire a unor diguri provizorii, paralele cu linia de apărare existentă, pentru a proteja comunitățile locale.

Echipele Apelor Române Buzău-Ialomița, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călărași, acționează non-stop pentru a ridica aceste bariere temporare. Peste 400 de saci au fost deja plasați pe o lungime de 350 de metri în zona Baital, iar alți 180 de saci au fost montați pe 150 de metri în zona Ciocănești.

Debitul Dunării, aflat astăzi la 7300 mc/s, este în creștere rapidă și se preconizează că va atinge 8000 mc/s în următoarele zile. Echipele continuă să monitorizeze situația și sunt pregătite să ridice nivelul digurilor dacă debitul va crește din cauza precipitațiilor suplimentare. Prognozele indică valori de până la 9500 mc/s pe anumite secțiuni din aval de Turnu Măgurele.

Reprezentanții Apelor Române au avertizat că, în cazul apariției unor breșe, intervențiile vor fi extinse pentru a proteja cât mai multe zone.

Continue Reading

Breaking News

Județul Călărași, sub cod portocaliu de ploi torențiale. Sunt așteptate precipitații de peste 100 l/mp

Published

on

Începând cu data de 29 septembrie 2024, ora 10:00, și până pe 30 septembrie, ora 12:00, jumătatea de vest a județului Călărași se află sub avertizare de Cod Portocaliu de vreme severă. Conform informărilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași, în acest interval se așteaptă averse torențiale și furtuni puternice, cu cantități de apă cuprinse între 50 și 90 l/mp, iar în unele zone izolate cantitățile ar putea depăși 100 l/mp.

Fenomenele meteo prognozate includ nu doar precipitații abundente, ci și intensificări ale vântului, care pot amplifica riscul de inundații locale și alte pagube materiale. Locuitorii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție și să evite deplasările inutile pe durata avertizării.

Cetățenii din zonele vizate sunt sfătuiți să-și protejeze bunurile și să fie atenți la actualizările meteorologice. Se recomandă verificarea scurgerilor de apă din gospodării și asigurarea că rigolele și canalele de scurgere nu sunt blocate pentru a preveni acumularea de apă.

Continue Reading

Breaking News

Breaking news. Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs luni după-amiază

Published

on

Actualizare, 18:30: INFP a revizuit din nou magnitudinea. Cutremurul a avut 5,4 grade pe scara Richter. 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs luni după-amiază în zona seismică Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a fost resimțit și în București. 

„În ziua de 16.09.2024, 17:40:21 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km E de Brasov, 64km V de Focsani, 73km NE de Ploiesti”, a transmis INFP

INFP a transmis inițial că seismul a avut magnitudinea de 5,5. 

Cutremurul s-a mai resimțit în Bulgaria, Moldova și Ucraina. 

Un alt cutremur a avut loc în aceeași zonă din Vrancea zilele trecute, pe 14 septembrie, în jurul orei 18. Seismul a fost mai slab, cu o magnitudine de 3.3, la adâncimea de 114.3 km. 

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate