Connect with us

Actualitate

Inundațiile au provocat anularea a zeci de zboruri pe aeroportul din Dubai. Cetățenii români nu se pot întoarce în țară: “Nu ştim nimic. Nu ştim dacă vom rămâne aici la nesfârşit”

Published

on

Miercuri, 17 aprilie 2024,  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că monitorizează situația a două grupuri de cetățeni români, blocați în Aeroportul Internațional Dubai, după ce cursele lor aeriene au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme care afectează Emiratele Arabe Unite.

MAE a precizat că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai au inițiat demersuri urgente în colaborare cu autoritățile aeroportuare și companiile aeriene pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor români afectați. Ei mențin un dialog constant cu persoanele în cauză și le-au recomandat să urmeze îndrumările autorităților locale pentru a evita riscurile asociate situației de urgență. În măsura în care circulația rutieră va fi reluată, reprezentanții Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa în vederea acordării de asistență consulară la fața locului.

„Aveam zbor ieri la ora 21.20. Nu zboară niciun avion. Nu ne-a anunţat absolut nimic, nu ştim nimic. Nu ştim dacă vom pleca sau dacă vom rămâne aici la nesfârşit” a declarat Gabi Mocanu, unul dintre românii blocați în Dubai.

„Situaţia este tragică. Toată lumea stă în aeroport. Nu putem comunica cu nimeni” a adăugat acesta. 

Conform informațiilor furnizate de autorități, se prognozează o îmbunătățire a condițiilor meteorologice, fiind luate măsuri pentru redeschiderea pistelor Aeroportului Internațional Dubai începând cu ora 17:00 (ora locală).

Ploile le-au dat bătăi de cap și conducătorilor auto

Advertisement

Unele autoturisme au fost parțial inundate, iar proprietarii au decis să le abandoneze. Meteorologii au declarat că nivelul de precipitații a fost extrem de ridicat, comparabil cu cel înregistrat pe durata unui an întreg și au emis avertizări pentru mai multe zone. În mall-uri, apa a ajuns până la nivelul gleznelor, iar o porțiune din tavanul unui centru comercial s-a prăbușit.

Situația a degenerat și în Oman, unde 18 persoane și-au pierdut viața din cauza inundațiilor. Autoritățile declară că unii oameni sunt încă dați dispăruți. Printre cei decedați se numără și zece copii cu vârste între 10 și 15 ani.

 

Advertisement

Actualitate

Un bătrân în nevoie de prim-ajutor a rămas blocat într-o fermă din cauza ploilor abundente. Cum au reușit pompierii să salveze bărbatul

Published

on

Un bătrân din comuna Grădiștea, județul Călărași, în nevoie de prim ajutor și îngrijire spitalicească a rămas blocat în dimineața aceasta într-o fermă din cauza ploilor abundente, ce au făcut ca drumurile să fie impracticabile pentru salvatorii din ambulanță. Pompierii militari călărășeni au intervenit astfel cu un echipaj de căutare – salvare, un echipaj de prim ajutor, o autospecială de intervenție, dar și cu un vehicul cu capacitate mărită de trecere SHEERP. Bărbatul a ajuns în siguranță la spital. 

În această dimineaţă, în jurul orei 7:00, pompierii militari călărăşeni au fost solicitați să intervină pe raza localităţii Grădiştea, la o fermă aflată la aproximativ 8 km de Drumul Naţional 31, pentru acordarea primului ajutor şi transportul la spital unui bărbat de aproximativ 70 de ani. 

Din cauza ploilor abundente, drumurile până la respectiva fermă au devenit impracticabile pentru ambulanţe. În aproximativ 55 de minute, pompierii au ajuns la fermă cu vehiculul cu capacitate mărită de trecere SHEERP şi au preluat persoana în stare de conştienţă. Ulterior a fost predată echipajului SMURD, care a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe  (UPU) a Spitalului din Călărași, relatează purtătorul de cuvânt al ISU Călărași. 

Continue Reading

Actualitate

Tragedie în Călărași: Bunica și nepoata au murit după ce au mâncat pește de Florii

Published

on

O familie din județul Călărași a fost lovită de o tragedie cumplită în ziua de Florii, după ce au consumat pește congelat în timpul unei mese de familie. Evenimentul tragic a avut loc ieri dimineață, când nepoata femeii, o copilă de patru ani, a fost adusă de urgență la UPU Călărași, în stare gravă, după ce a suferit un stop cardiorespirator.

Medicii au efectuat  manevre de resuscitare în speranța de a salva viața micuței, însă, din nefericire, eforturile lor s-au dovedit zadarnice, iar fetița a fost declarată decedată.

Și bunica a ajuns și ea la Spitalul din Oltenița, tot în stare gravă. Câteva ore mai târziu a murit.

În urma acestei tragedii, autoritățile au demarat o amplă anchetă pentru a clarifica circumstanțele și cauzele care au dus la decesele tragice. Poliția a deschis un dosar penal pentru a investiga posibile aspecte legate de siguranța alimentară și consumul de pește congelat. În același timp, Direcția de Sănătate Publică și Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor efectuează verificări riguroase pentru a stabili dacă există alte riscuri pentru sănătatea publică în comunitatea respectivă.

IPJ Călărași oferă primele informații 

Advertisement

La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră și bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanță și transportate la două unități spitalicești diferite, unde, ulterior, au decedat.

Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul.

De asemenea, la cercetarea la fața locului au participat reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare Călărași și ai Direcției de Sănătate Publică Călărași.

În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situației de fapt.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete. Ce condiții sunt obligatorii

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Luni, 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă motociclete cu transmisie automată, având o cilindree maximă de 125 cmc și o putere maximă de 11 kW.

Şeful statului a semnat, astăzi, decretul de promulgare a legii care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Luna trecută, Curtea Constituțională a respins o sesizare făcută de către președinte. Aceasta a fost depusă după ce Klaus Iohannis a trimis legea înapoi pentru reexaminare. Motivația sa a fost că parlamentarii au adoptat modificări legislative care depășesc limitele cererii sale de reexaminare, formulată în vara anului trecut.

Pe data de 19 decembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect care completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Acesta extinde valabilitatea permiselor de conducere emise pentru categoria B și pentru anumite tipuri de motociclete, cu condiția ca deținătorul permisului să aibă vârsta de 24 de ani împliniți și să fi obținut permisul pentru categoria B cu cel puțin trei ani în urmă.

Advertisement

Pentru a conduce astfel de motociclete, șoferii trebuie să dețină și o adeverință care să ateste absolvirea unui curs practic de pregătire de cel puțin 10 ore.

Permisul auto ar putea fi obținut de la 17 ani

Recent, comisia juridică și cea pentru apărare din Senat au emis un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ. Acesta propune ca un minor în vârstă de 17 ani, care deține permisul de conducere pentru categoriile B și BE, să poată conduce un autovehicul, dar numai însoțit de o persoană care deține permisul de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Conform argumentelor expuse în motivarea inițiativei, susținătorii acesteia, parlamentari din PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, consideră că este crucial să se adopte măsuri pentru a crește nivelul de responsabilitate al tinerilor care dețin permis de conducere auto.

Permițând obținerea permisului auto începând de la vârsta de 17 ani, se consideră că se promovează responsabilitatea în rândul tinerilor. Scopul este acela de a reduce comportamentele imprudente și iresponsabile.

 

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate