Connect with us

Evenimente

Incendiu în comuna Grădiștea

Published

on

Intervenţie pentru lichidarea unui incendiu care se manifesta violent pe o suprafaţă de circa 30 de hectare la o  cultură de orz în comuna Grădiştea 

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călăraşi au acţionat eficient pentru stingerea incendiului cu două autospeciale de capacitate mărită timp de aproximativ o oră și 20 de minute, lichidând arderea în limitele găsite

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea lanului de orz

       În data de 01.07.2016, ora 19.10, două echipaje specializate de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călăraşi au fost solicitate să acţioneze pe raza comunei Grădiştea, pentru stingerea unui incendiu la un lan de orz, care se manifesta pe un teren agricol, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale cu profil agricol din localitate

Advertisement

       La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Trebuie menționat și faptul că din cauza vântului exista riscul ca arderea să se propage la vecinătăți.

        Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călăraşi s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ o oră și 20 de minute.

        Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea culturii de orz.

       În urma incendiului au ars aproximativ treizeci de hectare de orz, fiind înregistrate pagube materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei.

         Exista posibilitatea ca arderea să se extindă la alte culturi din imediata vecinătate, cât și la miriștile și suprafețele de vegetație uscată din apropiere, însă pompierii militari din cadrul Detaşamentului Călăraşi au intervenit prompt şi au lichidat incendiul în limitele găsite, eliminând pericolul în timp utilreuşind astfel să salveze bunuri materiale în valoare de 1440000 lei

Advertisement

 

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași                 

         Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

Advertisement

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Advertisement

 Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

Advertisement

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii; singerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

          Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.

 Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Advertisement

 În condiţiile respectării, după caz, a prevederilor mentionate mai sus, primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permiterea executării arderii miriştii, vegetaţiei uscate sau resturilor vegetale, iar pe cel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situatii de urgenţă.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetatţa uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

             În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp,

          la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere FUMATUL OPRIT, NU FOLOSI FOC DESCHIS.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000.

Advertisement

 Reguli la efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combine din lan

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, masive păduroase şi căile ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Lăţimea fâşiilor de izolare va fi de 20 m faţă de drumuri şi masive păduroase şi de 50 m faţă de calea ferată.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

          Alimentarea maşinilor cu carburanţi

Depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se face la o distanţă de minimum 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, bucătării, păduri şi cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii şi clădiri sau cale ferată.

Advertisement

În vederea stingerii incendiilor din lanuri, se va proceda astfel:

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Localizarea şi stingerea incendiului, folosindu-se după posibilităţi apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport de limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 m. Raza zonei de protecţie se va stabili în funcţie de viteza de propagare a incendiului. Lăţimea arăturii în partea spre care bate vântul va fi de minimum 20 m. Cositul se va face în direcţia opusă vântului iar cerealele cosite vor fi imediat evacuate. Art. 92 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Sărbătoare la Floroaica – Primarul Nelu Tatu și Vasile Iliuță Onorează Înălțarea Domnului și Eroii Grenadieri

Published

on

sursa foto: Ziarul Argument Călărași

Comunitatea din Floroaica a fost astăzi gazda unui eveniment deosebit, marcând sărbătoarea Înălțării Domnului și comemorarea eroilor grenadieri.

La manifestare au participat primarul comunei Vâlcele, Nelu Tatu, și președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, alături de locuitorii din zonă și de oficialități locale și județene.

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă, unde participanții s-au rugat pentru sufletele eroilor căzuți. Atmosfera solemnă a fost completată de discursurile emoționante ale oficialităților. Primarul Nelu Tatu a subliniat importanța acestei zile, menționând:

„Înălțarea Domnului este un moment de profundă spiritualitate, iar astăzi, ne aducem aminte și de eroii noștri, cei care au sacrificat totul pentru ca noi să trăim în pace. Este datoria noastră să le cinstim memoria.”

Advertisement

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a adăugat: „Astăzi, comemorăm curajul și devotamentul grenadierilor noștri. Eroi ca aceștia sunt piatra de temelie a istoriei noastre și trebuie să rămână veșnic în amintirea colectivă.”

Manifestările au continuat cu depunerea de coroane la monumentul eroilor din localitate și cu o defilare a gărzii de onoare, moment apreciat de toți cei prezenți. De asemenea, au avut loc activități culturale și artistice dedicate eroilor, susținute de elevii școlilor din comună.

Această zi de sărbătoare și comemorare a demonstrat încă o dată solidaritatea și respectul profund al comunității din Floroaica pentru tradițiile religioase și pentru eroii care au marcat istoria localității.

În încheiere, toți participanții s-au bucurat de un prânz comunitar, un prilej de a împărtăși amintiri și de a consolida legăturile dintre membrii comunității.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Ziua Copilului, plină de evenimente speciale și surprize, la Călărași! La ce activități au putut participa micuții

Published

on

By

Sâmbătă, 1 iunie, municipiul Călărași a fost cuprins de un val de entuziasm și veselie cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Diverse evenimente dedicate celor mici au avut loc în diferite puncte ale orașului, transformând ziua într-o adevărată sărbătoare pentru micii cetățeni.

Aniversarea hipopotamului Cooper la Grădina Zoologică

Primăria Municipiului Călărași a organizat un eveniment special la Grădina Zoologică, unde copii și părinți s-au adunat pentru a sărbători ziua hipopotamului Cooper, unde au primit dulciuri gratuite și au fost animați printr-o serie de activități interactive. De asemenea, acest moment a fost prilejul perfect pentru cei mici să interacționeze cu animalele și să învețe mai multe despre ele.

Spectacol de magie în Parcul de Vest

Advertisement

În Parcul de Vest (zona Jirlău), copiii au fost încântați de un spectacol de magie, unde trucurile uimitoare și iluzionismul au captivat atenția micuților spectatori. Tot aici, a fost organizată o tombolă cu premii speciale, care a adus zâmbete pe fețele copiilor norocoși. Seara s-a încheiat spectaculos cu un show de artificii fumigene și lansare de lampioane, creând un peisaj de vis la apusul soarelui.

Festivalul Copilăriei la Biblioteca Județeană Călărași

Biblioteca Județeană Călărași a găzduit Festivalul Copilăriei, un eveniment ce a inclus mai multe spectacole și activități dedicate copiilor. Prin acest festival, biblioteca și-a propus să promoveze activități culturale (precum teatru, dans și cinematografie) într-un mod atractiv și interactiv. Micuții au avut ocazia să participe la diverse ateliere creative, să se bucure de povești și să interacționeze cu personaje de basm, precum Motanul Încălțat.

Surprize Dulci și Plimbări cu Barca oferite de Poliția de Frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași au adus bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor printr-o serie de activități speciale. Cei mici au fost invitați la plimbări cu barca poliției de frontieră, trăind momente de neuitat pe apele Dunării. În plus, polițiștii au pregătit surprize dulci pentru fiecare copil, transformând ziua într-o experiență unică.

Advertisement

Jandarmeria Călărași în Parcul Dumbrava

În Parcul Dumbrava, Jandarmeria Călărași a dezvăluit copiilor tainele meseriei de jandarm. Prin demonstrații și prezentări interactive, cei mici au aflat mai multe despre rolul și responsabilitățile jandarmilor, trezindu-le interesul și respectul pentru această profesie. Evenimentul a fost conceput pentru a-i învăța pe copii despre importanța siguranței și a protecției în comunitate.

Ziua Copilului în Călărași a fost marcată de o serie de evenimente memorabile, care au adus bucurie și entuziasm în inimile celor mici. De la spectacole și activități educative, la surprize și demonstrații captivante, toate aceste inițiative au contribuit la crearea unei zile speciale pentru copiii din comunitatea noastră. Organizațiile locale, împreună cu autoritățile, au demonstrat încă o dată importanța dedicării timpului și resurselor pentru a sărbători copiii și copilăria.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

De 1 iunie, mii de copii au fost prezenți la ziua hipopotamului Cooper! Primarul Marius Dulce, încântat de modul în care s-a desfășurat Ziua Copilului la Zoo Călărași

Published

on

By

Sâmbătă, 1 iunie, de la 10:00 la 12:00, peste 1.000 de copiii s-au bucurat de o atmosferă de poveste la Complexul de Agrement Zoo Călărași, unde au sărbătorit aniversarea hipopotamului Cooper. Cu ocazia Zilei Copilului, micuții au avut parte de o mulțime de surprize.

De ziua lui, Cooper a primit un imens tort din salată, mere, morcovi și pepeni, iar cu ocazia împlinirii vârstei de 42 de ani, acesta le-a făcut cinste copiilor cu înghețată și acadele. De asemenea, cei mici au fost animați de mascotele din Paw Patrol printr-o serie de activități gratuite, precum face painting. Părinții și copiii au putut imortaliza aceste clipe speciale la oglinda foto, special adusă pentru acest eveniment.

„I-am cântat împreună, mai devreme, «La mulți ani» (n.r. lui Cooper) și suntem într-un număr foarte mare, neașteptat de mare aici, la Zoo. Foarte mulți copii, foarte mulți părinți au fost dornici să-l vadă pe hipopotamul nostru, unicul exemplar în România.Din partea lui Cooper, copiii au primit înghețată și acadele. plus multe alte surprize. (…)

Astăzi au participat la evenimentul lui Cooper  aproximativ 1.000 de copii, dacă nu mai bine, și îi așteptăm în număr la fel de mare sau poate chiar mai mare în Parcul Jirlău, de la ora 18:00. (…) Dragi copii, vă spunem și noi la mulți ani, vă îmbrățișăm și vă așteptăm să veniți cât mai des la Zoo.”, a transmis Nae Cosmina, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Agrement Zoo Călărași, pentru Călărași PRESS.

Advertisement

La sărbătoarea organizată la Zoo, cu ocazia Zilei Copilului, a fost prezent și primarul Marius Dulce, care s-a arătat foarte bucuros de impactul pe care l-a avut acest eveniment, întrucât a atras mii de părinți și copii din Bulgaria, Ialomița, Constanța și Giurgiu.

„Astăzi am serbat Ziua Copiilor, merită, pentru că ei înseamnă totul pentru noi. Așa cum ați văzut, am fost alături de Cooper, astăzi a împlinit 42 de ani. A fost un flux de peste 2.000 de persoane și ne bucură acest lucru, pentru că ne dorim să facem din Călărași un oraș turistic”, a declarat edilul.

De asemenea, de la ora 18:00, acesta îi invită pe părinți și copii în Parcul din zona Jirlău (zona de Vest), unde a fost amenajat un decor desprins din povestea „Alice în Țara Minunilor”. Acolo, la fel ca la Zoo, micuților li s-a pregătit o serie de surprize și activități interactive.

Copiii vor primi baloane, vor avea ocazia de a participa la o tombolă cu premii speciale și, până la lansarea de lampioane, care va marca finalul sărbătorii, aceștia vor putea asista la un spectacol de magie și se vor putea juca într-un castel gonflabil. Toate acestea le vor fi oferite în mod gratuit celor mici.

„După-amiază vă așteptăm în Parcul Regenerare Zonă Vest alături de noi”, a transmis primarul Marius Dulce.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate