Connect with us

Evenimente

Incendiu în comuna Grădiștea

Published

on

Intervenţie pentru lichidarea unui incendiu care se manifesta violent pe o suprafaţă de circa 30 de hectare la o  cultură de orz în comuna Grădiştea 

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călăraşi au acţionat eficient pentru stingerea incendiului cu două autospeciale de capacitate mărită timp de aproximativ o oră și 20 de minute, lichidând arderea în limitele găsite

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri  la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit o sursă de aprindere pentru a genera arderea lanului de orz

       În data de 01.07.2016, ora 19.10, două echipaje specializate de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călăraşi au fost solicitate să acţioneze pe raza comunei Grădiştea, pentru stingerea unui incendiu la un lan de orz, care se manifesta pe un teren agricol, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale cu profil agricol din localitate

       La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Trebuie menționat și faptul că din cauza vântului exista riscul ca arderea să se propage la vecinătăți.

        Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călăraşi s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ o oră și 20 de minute.

        Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea culturii de orz.

       În urma incendiului au ars aproximativ treizeci de hectare de orz, fiind înregistrate pagube materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei.

         Exista posibilitatea ca arderea să se extindă la alte culturi din imediata vecinătate, cât și la miriștile și suprafețele de vegetație uscată din apropiere, însă pompierii militari din cadrul Detaşamentului Călăraşi au intervenit prompt şi au lichidat incendiul în limitele găsite, eliminând pericolul în timp utilreuşind astfel să salveze bunuri materiale în valoare de 1440000 lei

 

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași                 

         Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

 Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii; singerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

          Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.

 Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

 În condiţiile respectării, după caz, a prevederilor mentionate mai sus, primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permiterea executării arderii miriştii, vegetaţiei uscate sau resturilor vegetale, iar pe cel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situatii de urgenţă.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetatţa uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

             În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp,

          la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere FUMATUL OPRIT, NU FOLOSI FOC DESCHIS.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000.

 Reguli la efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combine din lan

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, masive păduroase şi căile ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Lăţimea fâşiilor de izolare va fi de 20 m faţă de drumuri şi masive păduroase şi de 50 m faţă de calea ferată.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

          Alimentarea maşinilor cu carburanţi

Depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se face la o distanţă de minimum 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, bucătării, păduri şi cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii şi clădiri sau cale ferată.

În vederea stingerii incendiilor din lanuri, se va proceda astfel:

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Localizarea şi stingerea incendiului, folosindu-se după posibilităţi apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport de limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 m. Raza zonei de protecţie se va stabili în funcţie de viteza de propagare a incendiului. Lăţimea arăturii în partea spre care bate vântul va fi de minimum 20 m. Cositul se va face în direcţia opusă vântului iar cerealele cosite vor fi imediat evacuate. Art. 92 din O.M.A.A. Nr. 121/2000.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Muzică și tradiție la „Zilele Comunei Unirea” din 2023. Vezi programul evenimentului

Published

on

zilele comunei Unirea

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, comuna Unirea se pregătește să sărbătorească în stil mare prima ediție a evenimentului „Zilele Comunei Unirea”. Cu sprijinul dedicat al Primăriei și Consiliului Local, această manifestare promite două zile pline de momente artistice și bucurie.

De la ora 16:30 în fiecare zi, platforma dintre străzile Zorilor și Strada Teilor din localitatea Unirea se va umple de viață și culoare, datorită eforturilor susținute ale primarului Ciprian Andrei Olteanu. Cu mare atenție și pasiune, acest eveniment a fost planificat pentru a aduce comunitatea împreună într-un spirit de unitate și sărbătoare.

Prima zi a evenimentului va debuta cu momente artistice deosebite prezentate de Școala Generală Nr.1 Unirea, în colaborare cu talentata Oana Florea. Pe scenă vor urca interpreți consacrați, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicu Paleru și legendara formație Iris. Această seară promite să fie o incursiune muzicală în tradițiile și cultura locală, oferind momente de neuitat pentru toți cei prezenți.

A doua zi a evenimentului nu se lasă mai prejos, aducând pe scenă talente locale precum Hora Mică, Răducu Spătaru, Adriana Gavrilă, Cătălin Rusen și formația Tehnic Grup Original. De asemenea, Jan de la Craiova va aduce cu el muzică de excepție și bucurie în inimile celor prezenți. Serata se va încheia într-un spectaculos mod, cu un minunat foc de artificii, care va lumina cerul și sufletele celor adunați în această zi de sărbătoare.

Continue Reading

Evenimente

Încep “Zilele Municipiului Călărași”. Vezi programul complet

Published

on

Primăria și Consiliul Local Municipal pregătesc un eveniment special în zilele de 22 și 23 septembrie sub numele de „Zilele Municipiului Călărași”, marcând astfel 428 de ani de atestare documentară și 190 de ani de când orașul a devenit reședință de județ. Iată programul detaliat al acestor festivități:

Vinerea, 22 septembrie 2023

– 09.00 – Expoziția „190 de ani de când Călărașiul a devenit capitală de județ” va fi deschisă pe platoul din fața Primăriei, prezentând documente și fotografii din colecții și arhive, organizată de Muzeul Municipal.

– 10.30 – 12.30 – La Muzeul Municipal (Primăria veche):

  – Ceremonia oficială de deschidere;

  – Premierea tinerilor călărășeni pentru rezultatele lor deosebite;

  – Acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Călărași”;

  – Recital susținut de soprana Irina Baianț.

– 13.30 – La Restaurantul D’all Class: „Nunta de Aur” în onoarea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui un program artistic folcloric cu ansamblurile de copii participanți la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, vă puteți bucura de spectacole oferite de Catinca Leu, Cătălina Tudorache, Mariana Ionescu Căpitănescu, Greek 4U, urmat de un concert extraordinar cu Florin Ristei & Freestay Band.

Sâmbătă, 23 septembrie 2023

– 10.00 – 12.30 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui demonstrații sportive (box, karate, culturism).

– 10.00 – 12.30 – Pe platoul Piața Big, va avea loc un concurs de table și un program artistic folcloric prezentat de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 11.00 – La Muzeul Municipal Călărași, va avea loc lansarea cărții „Apusul stelelor de tinichea” de Dan Bițuică.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va fi dedicată unui program artistic folcloric susținut de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului” (Gala).

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, puteți urmări spectacole susținute de Adriana Gavrilă, CoSma, Gelu Voicu și taraful, cu un concert extraordinar oferit de Ștefan Bănică jr.

Evenimentul se va încheia într-un mod spectaculos cu un spectacol de artificii. În plus, pe data de 25 septembrie, festivități speciale vor avea loc pentru a sărbători Ziua Persoanelor Vârstnice începând cu ora 16.00.

Continue Reading

Evenimente

OFSD a demarat acțiunea ” Împreună Dăruim Bucurie”

Published

on

Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a demarat o acțiune intitulată cu mândrie ” Împreună Dăruim Bucurie”. Lidera lor, Ioana Ichim, a adus acest proiect în fața presei în cadrul unei conferințe, punând în valoare angajamentul și devotamentul membrilor săi.

„Săptămâna aceasta, împreună cu colegele mele de la Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate, avem o acțiune numită Dăruim Bucurie. Această acțiune a fost susținută de către domnul președinte al PSD, Vasile Iliuță, căruia îi mulțumim. A fost un maraton de 3 zile. 25 de localități, peste 400 de pachete – de rechizite și ghiozdane. Toate acestea au fost recompensate, cumva. Noi am dăruit bucurie și am primit înapoi zâmbete. Am primit emoție din partea părinților. Pentru familiile copiilor, ni s-a spus, a fost o gură de aer, acum la început de an școlar. Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă. Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați, ” a orecizat Ioana Ichim, lidera OFSD Călărași.

„Maratonul bucuriei” a durat 3 zile și a cuprins nu mai puțin de 25 de localități din județ. Efortul lor a constat în pregătirea și distribuirea a peste 400 de pachete, conținând rechizite și ghiozdane, către copiii din comunitate. Este un efort impresionant și demn de apreciat, dar, așa cum spune Ioana Ichim, lidera femeilor social-democrate, „toate acestea au fost recompensate, cumva.”

Bucuria sinceră din ochii copiilor și emoțiile sincere ale părinților au fost răsplata cea mai de preț pentru această organizație politică. Pentru mulți dintre acești copii și familiile lor, aceste pachete au însemnat mult mai mult decât simple obiecte școlare. A fost o rază de lumină într-un moment dificil, la începutul anului școlar. Ioana Ichim a subliniat: „Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă.”

Această acțiune nu a fost doar despre a oferi rechizite, ci despre a aduce bucurie și speranță în viețile copiilor și familiilor vulnerabile. Ea a adăugat: „Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați.”

Continue Reading

Cele mai vizualizate