Connect with us

Știri

GROW Games 2k18. Trei traineri internaționali au fost prezenți la Călărași

Published

on

GROW este un proiect educațional de anvergură națională pentru elevii de liceu, care oferă o experiență multiculturală de dezvoltare personală. Desfășurat vara, programul GROW Games promovează lucrul în echipă și comunicarea interculturală și dezvoltă trei îndemânări necesare pe piața muncii de astăzi: rezolvarea problemelor, gândirea critică și creativitatea. Toate acestea se fac prin intermediul unor ateliere organizate de traineri din alte țări, instruiți de echipa profesionistă a asociației Școala de Valori pentru a-și împărtăși cunoștințele cu elevii participanți.

Cele șapte ateliere s-au concentrat pe diverse abilități utile participanților, precum organizarea unui grup pentru îndeplinirea unei sarcini, cooperarea în lipsa comunicării obișnuite și obținerea încrederii reciproce între participanți. Trainerii internationali au folosit mijloace ingenioase pentru a promova aceste abilități, precum utilizarea jocurilor interactive, precedate de constientizarea si teoretizarea conceptelor si valorilor vizate si mereu urmate de o sesiune de feedback, extrem de utila atat pentru organizatori , cat si pentru participanti. În cadrul atelierelor, trainerii internaționali le-au permis elevilor să tragă propriile concluzii pentru a se asigura că scopul proiectului, anume dezvoltarea celor trei îndemânări de bază, este atins.

Cine sunt trainerii internaționali veniți pentru a-i ghida pe tinerii elevi în călătoria lor de dezvoltare? Jeremias Albertella, un profesionist desavarsit cu multa experienta in educatia non formala din Argentina, alaturi de Pedro și Marina, ambii din Spania- 3 tineri educati, cu pasiuni deosebite si extrem de generosi ce au ales orașul Călărași pentru a se bucura de `traiul linistit dintr-un oraș  mic de provincie, cu oameni calzi`, cum au declarat ulterior sosirii lor. Pedro si Marina sunt voluntari în programul european Erasmus+ și participă cu plăcere în diverse programe în țări străine, precum GROW, urmand sa petreaca 10 luni in tara noastra. Echipa de traineri a fost ajutata constant de echipa ambasadorilor GROW coordonata de Andrei Barz, elev in clasa aXII-a la CN Barbu Stirbei. Ambasadorii acestei editii au fost Liana Vasile, Alina Bucur, Alex Nedelcu, Alin Ion, Gabriela Oprea, Medeea Serban din CN Barbu Stirbei si Amalia Manea din LT Mihai Eminescu. De asemenea, elevii Alexandru Iacob si Valentina Barbu au ajutat ca si aceasta editie sa fie una de succes.  Experienta echipei organizatorice, precum si a celor 50 de liceeni implicati, a fost una deosebita, cu beneficii multiple si considerata `o experienta de invatare valoroasa impachetata sub forma unor jocuri creative`. Sesiunile de jocuri au fost precedate de un eveniment simpatic numit Swinter Party ( sprijinit de restaurantul Class si Cofetaria Alint), un fel de petrecere de iarna in mijlocul verii, cu scopul de a-i aduna in acelasi loc pe toti cei inscrisi la program astfel ca ei sa se poata cunoaste mai bine, sa isi gaseasca pasiuni comune, sa socializeze si sa isi creeze un orizont de asteptari vis a vis de editia de vara. Adolescentii au participat la o sesiunea de Tea Talk desfasurata in sala de sport a liceului CNBS . Urmand celebra metoda Walt Disney, s-au organizat 3 grupe de lucru si s-au generat idei de proiecte menite sa ajute comunitatea locala. Dupa 2 ore de munca in echipa, au ramas 7 proiecte in picioare, s-au format 7 echipe de proiect, s-au stabilit mici pasi de urmat, urmand ca in urmatoarele 6 saptamani echipele sa fie consiliate in scrierea si implementarea proiectului lor de catre un specialist voluntar din partea celebrei companii ORACLE Romania. Aceste mici proiecte, unele chiar ambitioase, se desfasoara sub denumirea de Community Challenges, participantii echipelor ce reusesc implementarea proiectului urmand a fi recompensati cu o diploma speciala din partea Scolii de Valori.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE)

Published

on

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

Recent, grație finanțării obținute din partea Agenției de dezvoltare Sud Muntenia, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888. 

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

Continuarea pe costeltudor.com

Continue Reading

Știri

Primarul Călărașiului, printre oameni, la Târgul de weekend. Ce a au hotărât pentru comercianți

Published

on

Municipiul Călărași are, în fiecare weekend, un târg de legume-fructe, cunoscut sub numele de Obor, care începe de la primele ore ale dimineții, până spre după-amiază. Călărășenii vin să ia pulsul, să-și facă provizii cu legume, ori să caute chilipiruri pe care alții le scot la vânzare.
Astăzi, 4 Decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a fost în târgul săptămânal, însoțit de Daniel Bălăngea – șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, Ion Găman – secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta cu oamenii despre oportunitățile de dezvoltare pe care locația unde se desfășoară Oborul le are.
„O locație cunoscută de mulți călărășeni pe care intenționăm, începând de anul viitor, să o modernizăm, oferind condiții mai bune comercianților, agenților economici și persoanelor fizice. Ba mai mult avem în vedere și organizarea unui Târg de Primăvară, urmând să stabilim împreună cu conducerea Serviciului Public Piețe și Oboare care administrează locația și perioada de desfășurare.” – a scris Marius Dulce, într-0 postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Cele mai accesate articole