Polițistul zilei este colegul nostru, agent șef principal de poliție Gabriel Andronescu, care a salvat trei persoane de la înec, cu ajutorul trecătorilor.
La data de 8 octombrie a.c., în jurul orei 15.35, în timp ce patrula în zona Portului Călărași, județul Călărași, colegul nostru a observat trei persoane care intrau în apă îmbrăcate.
Imediat, polițistul a oprit autoturismul, a strigat la acestea, dar văzând că nu a primit niciun răspuns a fugit către ele, s-a urcat într-o barcă și a reușit scoaterea la suprafață, în viață, a unei femei, de 73 de ani.
Celelalte două persoane au fost scoase la suprafață, la solicitarea polițistului, de către doi cetățeni care se aflau în zonă.
Toate cele trei persoane (mama și doi copii majori) au fost transportate la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Colegul nostru are 39 de ani și lucrează la Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Călăraşi.
În anul 2010, în timp ce se afla în timpul liber, același polițist a salvat dintr-un incendiu, care avea loc într-un apartament de pe scara blocului unde locuiește, o fetiță, pe care a dus-o la el acasă până la stingerea incendiului.
Intervenţie dificilă
Agent şef adjunct la Poliţia Transporturi Călăraşi, Gabriel Andronescu a povesti pentru Adevărul cum s-a petrecut incidentul. Duminică după-amiază patrula pe malul stâng al Borcei, în zona silozului Călăraşi.” Fusese vreme era, iar aoclo sunt mai multe ambarcaţiuni acostate.
Am mers cu maşina pe mal să văd dacă e totul ok. La câteva sute de metri am observat pe mal 3 persoane care au intrat în apă îmbrăcate şi se duceau spre larg. Mi-am dat seama că vor să se sinudică. Am început să strig , am pus girofarul în funcţiuni pentru a-i atenţiona, însă n-am primit niciun răspuns.
Când am ajuns în dreptul lor am găsit mai multe sticle cu sodă caustică. Băuseră înainte şi apoi au intrat în apă”, povesteşte poliţistul. Deoarece fiecare secundă era vitală pentru viaţa celor trei, poliţistul a sărit într-o barcă şi a ajuns la ei. Deja erau luaţi de curenţi şi înghiţiseră apă. A reuşit să prindă bătrâna de mână, iar ceilalţi doi, care erau încă în stare de conştienţă, refuzau categoric să fie salvaţi. „
La un moment dat pe mal au mai apărut 2 bărbaţi care au sărit într-o barcă şi mi-au venit în ajutor. A fost cumplit, mă puteau trage şi pe mine în apă, erau deja în stare critică.
Nu m-am gândit că sunt în pericol, abia la câteva ore am realizat, însă acesta a fost impulsul de moment, nu ştiam decât că trebuia să-i aduc vii la mal. Erau îmbrăcaţi gros, era frig afafă şi nici nu cooperau deloc pentru a fi salvaţi. Apa în acea zonă poate să aibă şi 15 metru adâncime, sunt gropi, sunt pericole imense”, spune Andronescu. Intervenţia a fost contracronometru pentru că nu era timp de peirdut. Gabriel Andronescu a mai povestit că abia după ce i-a scos din apă a sunat la 112 şi a cerut ajutoare.
Pe mal a găsit o geantă în care se aflau mai multe sticle cu sodă caustică. „Ei au dorit cu orice preţ să moară. Am aflat ulterior că nu au locuinţă, garsoniera în care au locuit a fost executată silit pentru datorii, iar acum sunt pe străzi. E cumplit, o siutaţie dramtică. Nu reuşim să-i găsim. Au rămas la spital la UPU duminică seară pentru a fi stabilizaţi însă au refuzat internarea şi trimiterea la Bucureşti.
E trist că trîim astfel de evenimente”, a spus poliţistul. Precedent periculos Gestul celor trei care au dorit să-şi curme viaţa are un precedent trist. O sinucidere macabră a avut loc pe 17 august, pe calea ferată.
Patru persoane au murit după ce au fost lovite de un tren interregio care circula cu o viteză de 160 de kilometri pe oră pe magistrala 800 Bucureşti – Constanţa, între localităţile ilfovene Pasărea şi Brăneşti.
Este vorba despre o femeie însărcinată şi de trei copii de 2, 10 şi 12 ani, care au fost spulberaţi pe loc de trenul care cirucla spre litoral.
Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a dezvăluit în cadrul conferinței de presă desfășurate marți, 19 septembrie, importante informații cu privire la bilanțul activităților polițienești desfășurate în ultimele 8 luni ale anului. Pe lângă acestea, au fost discutate și alte subiecte de interes pentru călărășeni.
Una dintre vestea notabile aduse în discuție a fost preluarea fostei clădiri a SRI Călărași de către Inspectoratul Județean de Poliție Călărași printr-un protocol, programată să se realizeze la sfârșitul lunii septembrie. Conducerea IPJ Călărași consideră că această preluare va rezolva problema spațiilor și birourilor aglomerate din instituție, estimând că procedura va dura aproximativ o lună sau o lună și jumătate.
De asemenea, un alt aspect semnificativ este mutarea efectivă a aparatului județean din IPJ Călărași în clădirea actualului sediu al SRI Călărași. Despre acest lucru, șeful Poliției din Călărași nu a oferit detalii exact pentru că nu au fost încă stabilite.
Acest pas va permite reorganizarea și relocarea personalului, având în vedere că SRI Călărași a redus semnificativ structura lor de personal prin reorganizarea teritorială.
Prin această mutare, IPJ Călărași se așteaptă să rezolve problemele de spațiu și să eficientizeze activitatea, împărțindu-și structura de personal între cele două clădiri. De asemenea, se ia în considerare organizarea astfel încât structurile care dețin comanda să rămână în locația actuală pentru a asigura o funcționare optimă a instituției.
„Sunt de acord cu desființarea Consiliului Județean Călărași.” – Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.
Joi, 14 septembrie 2023, liderul PSD Călărași și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a susținut o conferință de presă la sediul organizației politice pe care o conduce. În cadrul acestei întâlniri cu presa, Iliuță a făcut mai multe declarații curajoase privind reforma sistemului bugetar din România.
Unul dintre punctele-cheie ale discuției a fost numărul mare de directori la nivelul instituțiilor publice din țară. Potrivit lui Vasile Iliuță, România are 220.000 de directori, o cifră alarmantă care pune sub semnul întrebării eficiența și cheltuielile din sectorul public. Această dezvăluire vine în contextul discuțiilor purtate de Iliuță cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre promisiunile Guvernului de a reduce numărul „șefilor la banii publici”.
„(…) Suntem o țară de directori, o țară de conducători și din ce în ce, după câte vedem, noi, actualul administrativ, se slăbește. Putem să spunem că avem cât mai multe opinii, în loc să avem cât mai puține opinii și să muncim mai mult, avem mai multe opinii și muncim mult mai puțin. Eu cred că această reformă e binevenită” – apreciază Vasile Iliuță.
Guvernul României și-a asumat responsabilitatea de a tăia 200.000 de posturi la nivel național în aparatul bugetar, în cadrul unui proiect care a așteptat mult să fie pus în aplicare sub forma unei Ordonanțe de Urgență.
În plus, Iliuță a adus în discuție impozitarea pensiilor speciale și a făcut apel la responsabilitatea guvernamentală în acest sens. El a subliniat că urmează o asumare guvernamentală a acestei restructurări, care va afecta funcțiile, pensiile și veniturile obținute din bugetul de stat. În timpul ședinței Consiliului Politic Național, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evidențiat că România are 120.000 de funcții de directori la nivel național, o cifră care depășește media europeană.
Vasile Iliuță a susținut că reforma în sistemul bugetar este binevenită și că el a început să o pună în practică la nivelul județului Călărași, deși a întâmpinat obstacole și sancțiuni. A trebuit să împrumute Consiliul Județean pentru a plăti salariile, dar a subliniat că se supune legilor din România și hotărârilor judecătorești. În concluzie, el a reiterat angajamentul de a duce promisiunile făcute cetățenilor la bun sfârșit.
Declarațiile curajoase ale lui Vasile Iliuță au stârnit un val de reacții și dezbateri în spațiul public, subliniind importanța reformei în sistemul bugetar și necesitatea unor măsuri concrete pentru eficientizarea administrației publice din România.
Demisie la nivel înalt în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Secretarul de stat Ion Găman a renunțat la funcție, iar după luarea deciziei a transmis un mesaj către colectivul MADR cu care a colaborat. În spatele demisie ar fi mai multe motive, unele politice, bineînțeles.
Găman a demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. La încheierea mandatului său, Ion Găman a transmis un mesaj colegilor din minister.
„Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei”
„Astăzi este ultima mea zi de muncă ca Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și vreau să vă adresez mulțumirile mele pentru colaborarea pe care am avut-o în decursul acestui an, cu fiecare dintre dumneavoastră. În egală măsură, doresc să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră în cadrul instituțiilor pe care le conduceți și vă urez sănătate și mult succes în continuare. Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei și privesc cu optimism spre acest deziderat. Respectarea legislației naționale și europene dar în același timp apropierea față de fermieri, sunt și vor rămâne pentru mine întotdeauna foarte importante. Îmi exprim cu această ocazie aprecierea pentru efortul depus de dumneavoastră și colegii din structurile pe care le coordonați. Primiți gândurile mele bune și toată considerația”, a transmis fostul secretar de stat Ion Găman.
Ion Găman a ocupat funcția de secretar de stat începând din luna mai anul trecut, fiind susținut politic de PSD Călărași. Este de așteptat ca persoana care îl va succeda pe Găman la Ministerul Agriculturii să fie nominalizată tot din Călărași. Surse din rândul celor care cunost această situație spun că o femeie ar putea ajunge pe funcția ocupată până de curând de Găman.
Se pare că în spatele demisiei ar sta, de fapt, o serie de presiuni care s-au făcut asupra sa privind mai multe cerințe de partid pe care acesta nu le-ar fi îndeplinit. Surse din minister spun că i s-a cerut să facă mai multe angajări pe care acesta a refuzat să le ducă la bun sfârșit.