Connect with us

Știri

FOTO. Festivitate de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național “Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol “Sandu Aldea” Călărași

Published

on

Ziua de astăzi a fost una importantă pentru elevi, dar și pentru părinții acestora. Sute de elevi au luat parte la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași.

Toate drumurile de astăzi au dus la școală. Mici sau mări, elevii s-au îndreptat astăzi către unitățile de învăţământ de care aceștia aparțin.

În județul Călărași sunt 362 de unități de învățământ ce astăzi și-au deschis porțile pentru elevi.

Se pare că, în acest an autoritățile locale n-au prea acordat importanță acestui eveniment. Doar o parte au participat la festivitățile de deschidere a anului școalar… De aici putem trage o scurtă concluzie referitoare la importanța pe care o dau aceştia sistemului de învăţământ.


„În ceea ce priveşte începutul anului şcolar, sunt de părere că ar trebui să privim puțin mai departe de bine-cunoscutele urări. Da, sunt de acord că e un moment festiv, însă cred că autoritățile locale care totuşi onorează invitațiile primite ar trebui să se focuseze preponderent asupra soluționării inconvenientelor şi asupra asumării educației drept o prioritate. În fiecare an, ne concentrăm asupra mesajelor optimiste, însă uităm că nu se investesc suficiente resurse în educație.

Un număr sporit de burse, transport local subvenționat măcar 50% sau aprobarea de fonduri pentru asigurarea pazei în şcoli, implicit, şi a accesului gratuit la educație ar trebui să facă parte din discursurile oficialităților la început de an şcolar. Noi vom face tot posibilul ca aceste inițiative să prindă contur şi ca anumite promisiuni să fie onorate.” – a declarat în exclusivitate pentru Călărași News, Alexandra TUȚĂ – Președintele Asociației Elevilor din Călărași

 

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018), împreună însumând 35 de săptămâni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018), vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

De asemenea, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Cursurile noului an scolar insumeaza 167 de zile lucratoare (35 de saptamani).
Structura noului an scolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 — 2 februarie 2018) si semestrul al II-lea (12 februarie 2018 — 15 iunie 2018)..
Elevii de clasa a V-a vor invata in prima parte a semestrului I dupa un Compendiul introductiv pentru gimnaziu pana la finalizarea manualelor necesare acestei clase.
Vacante 2017 — 2018
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018), vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018) si vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).
Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar beneficiaza de vacanta in saptamana 28 octombrie — 5 noiembrie 2017.
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 8 iunie 2018.

Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri in zilele libere prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil in invatamant.

Scoala altfel
Programul national ‘Scoala altfel’ are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 2 octombrie 2017 — 31 mai 2018 pe baza unei planificari, la decizia scolilor.

Desfasurarea programului ‘Scoala altfel’ nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale.

Teze, evaluari, evaluari nationale si olimpiade scolare
Tezele vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului.
Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific.
Evaluarile nationale la clasa a II-a a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7-24 mai.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc in perioada 7 — 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele doua discipline. Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, iar proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii minoritatilor nationale se va desfasura pe 10 mai.
Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a are urmatorul calendar: Limba romana — pe 15 mai, Matematica — 16 mai si limba materna — 17 mai.
Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V — VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii).
Absolventii claselor a VIII-a vor sustine prima proba a Evaluarii Nationale la limba si literatura romana, scris, in data de 11 iunie 2018.
Urmatoarea proba scrisa (matematica) se va desfasura in data de 13 iunie, iar ultima (limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 19 iunie (pana la ora 12,00) si in aceeasi zi, intervalul orar 14,00 — 19,00 se vor depune contestatiile. Acestea vor fi solutionate in perioada 20 — 22 iunie. Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.
Potrivit calendarului, inscrierea absolventilor clasei a VIII-a in vederea participarii la Evaluarea Nationala se face in perioada 4 — 8 iunie 2018.
Cursurile scolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1456997911057730.1073741853.603712659719597&type=1&l=01052ddf15

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Știri

Borcea: O femeie și-a găsit sfârșitul în casa cuprinsă de flăcări

Published

on

Sfârșit tragic pentru o femeie de 49 de ani din Borcea, care a fost găsită fără suflare, in timpul unui incendiu care a cuprins toată locuința. Soțul acesteia a scăpat cu viață, însă a suferit arsuri pe 5% din suprafața corpului

Incendiul a fost anunțat prin 112 la ora 17:24. Doi între vecini au sărit în ajutor, însă au ajuns în spital din cauza arsurilor, ambii au fost transportați la cele mai apropiate unități medicale pentru îngrijiri medicale.

La fața locului au intervenit două autospeciale de pompieri cu apă și spumă și un echipaj SMURD care a preluat victimele.

 

Continue Reading

Știri

Cine este bărbatul care a pus în alertă toate serviciile din Călărași cu amenințarea cu bombă

Published

on

Apelul prin 112 care a pus în alertă toate autoritățile din Călărași, prin care se anunțase o amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun, a fost dat de un bărbat de aproximativ  3o de ani, cu domiciliul pe raza localității Vlad Țepeș, pus pe glume. Acum, gestul tânărului  îl costa un dosar penal și o amendă de câteva mii de lei.

Apelul s-a dat la ora 20:20, iar discuția telefonică cu operatorul 112 a avut mai puțin de un minut.

La câteva minute după apelul bărbatului, dispeceratul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență a reapelat numărul de telefon de pe care se anunța amenințarea, însă telefonul era închis.

Autoritățile s-au mobilizat în doar câteva minute și au pus în aplicare măsurile necesare: evacuarea de urgență a populației din zona în care se bănuia că ar exista posibila amenințare.

Toată zona a fost rapid împânzita de jandarmi și polițiști, iar lucrătorii serviciilor speciale din cadrul SAS au asigurat zona.

În a doua încercare de a contacta persoana care anunțase amenințarea care punea în pericol oamenii aflați la eveniment, bărbatul le-a spus celor de la 112 că a fost doar o glumă.

COMUNICAT DE PRESĂ IPJ CĂLĂRAȘI

În seara de 2 decembrie a.c., în jurul orei 20.20, un bărbat a sesizat, prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Călărași este amplasată o bombă.

Numărul a fost reapelat, iar persoana a răspuns spunând ca a fost o glumă.

În cauză s-au efectuat verificări, în vederea identificării persoanei și luării măsurilor legale care se impun.

Ulterior, apelantul a fost identificat, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din comuna Vlad Țepeș, județul Călărași.

Cel în cauză a fost sancționat conform O.G. nr. 34/2008 privind  organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic Pentru Apeluri de Urgență, cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

 

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole