Connect with us

Știri

FOTO. Festivitate de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național “Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol “Sandu Aldea” Călărași

Published

on

Ziua de astăzi a fost una importantă pentru elevi, dar și pentru părinții acestora. Sute de elevi au luat parte la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași.

Toate drumurile de astăzi au dus la școală. Mici sau mări, elevii s-au îndreptat astăzi către unitățile de învăţământ de care aceștia aparțin.

În județul Călărași sunt 362 de unități de învățământ ce astăzi și-au deschis porțile pentru elevi.

Se pare că, în acest an autoritățile locale n-au prea acordat importanță acestui eveniment. Doar o parte au participat la festivitățile de deschidere a anului școalar… De aici putem trage o scurtă concluzie referitoare la importanța pe care o dau aceştia sistemului de învăţământ.


„În ceea ce priveşte începutul anului şcolar, sunt de părere că ar trebui să privim puțin mai departe de bine-cunoscutele urări. Da, sunt de acord că e un moment festiv, însă cred că autoritățile locale care totuşi onorează invitațiile primite ar trebui să se focuseze preponderent asupra soluționării inconvenientelor şi asupra asumării educației drept o prioritate. În fiecare an, ne concentrăm asupra mesajelor optimiste, însă uităm că nu se investesc suficiente resurse în educație.

Un număr sporit de burse, transport local subvenționat măcar 50% sau aprobarea de fonduri pentru asigurarea pazei în şcoli, implicit, şi a accesului gratuit la educație ar trebui să facă parte din discursurile oficialităților la început de an şcolar. Noi vom face tot posibilul ca aceste inițiative să prindă contur şi ca anumite promisiuni să fie onorate.” – a declarat în exclusivitate pentru Călărași News, Alexandra TUȚĂ – Președintele Asociației Elevilor din Călărași

 

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018), împreună însumând 35 de săptămâni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018), vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

De asemenea, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Cursurile noului an scolar insumeaza 167 de zile lucratoare (35 de saptamani).
Structura noului an scolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 — 2 februarie 2018) si semestrul al II-lea (12 februarie 2018 — 15 iunie 2018)..
Elevii de clasa a V-a vor invata in prima parte a semestrului I dupa un Compendiul introductiv pentru gimnaziu pana la finalizarea manualelor necesare acestei clase.
Vacante 2017 — 2018
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018), vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018) si vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).
Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar beneficiaza de vacanta in saptamana 28 octombrie — 5 noiembrie 2017.
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 8 iunie 2018.

Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri in zilele libere prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil in invatamant.

Scoala altfel
Programul national ‘Scoala altfel’ are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 2 octombrie 2017 — 31 mai 2018 pe baza unei planificari, la decizia scolilor.

Desfasurarea programului ‘Scoala altfel’ nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale.

Teze, evaluari, evaluari nationale si olimpiade scolare
Tezele vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului.
Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific.
Evaluarile nationale la clasa a II-a a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7-24 mai.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc in perioada 7 — 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele doua discipline. Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, iar proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii minoritatilor nationale se va desfasura pe 10 mai.
Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a are urmatorul calendar: Limba romana — pe 15 mai, Matematica — 16 mai si limba materna — 17 mai.
Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V — VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii).
Absolventii claselor a VIII-a vor sustine prima proba a Evaluarii Nationale la limba si literatura romana, scris, in data de 11 iunie 2018.
Urmatoarea proba scrisa (matematica) se va desfasura in data de 13 iunie, iar ultima (limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 19 iunie (pana la ora 12,00) si in aceeasi zi, intervalul orar 14,00 — 19,00 se vor depune contestatiile. Acestea vor fi solutionate in perioada 20 — 22 iunie. Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.
Potrivit calendarului, inscrierea absolventilor clasei a VIII-a in vederea participarii la Evaluarea Nationala se face in perioada 4 — 8 iunie 2018.
Cursurile scolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1456997911057730.1073741853.603712659719597&type=1&l=01052ddf15

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

De 1 iunie, Primăria Călărași și SPCTA-FL oferă acces liber celor mici la Bazinul de înot didactic

Published

on

Bazinul de înot didactic va avea program normal de lucru, cu acces liber pentru copii, de 1 iunie. Astfel, de Ziua Internațională a Copilului, acesta va fi deschis între orele 08:30 și 19:45.
Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ (SPCTAFL) Călărași vă aduce la cunostință că, în zilele de 3, 4 și 5 iunie 2023, bazinul va fi închis publicului.
Bazinul de înot didactic, situat în Călărași, b-dul Republicii, nr. 2 C, funcționează după următorul program:
◾️ de luni până vineri, între orele 08:30-19:45;
◾️ sâmbătă și duminică, între orele 09:15-20:30.
Continue Reading

Știri

Trupa Kompas în concert la Muzeul Municipal din Călărași

Published

on

Trupa Kompas din Călărași va susține un concert extraordinar în seara de 1 iunie 2023, începând cu ora 19:00, la Muzeul Municipal din Călărași.

De data aceasta, vă invităm să petreceți o seară spectaculoasă într-un cadru deosebit, la Muzeul Municipal din Călărași, unde trupa noastră, Kompas, vă va oferi un show memorabil. Deschiderea va fi făcută de chitara lui Iustin Stan, cu acorduri clasice pline de mister.

Abia așteptăm să vă întâlnim acolo și să vă oferim o experiență muzicală de calitate, însoțită de momente de neuitat. Biletele sunt disponibile la sediul muzeului. Vă așteptăm cu drag!” transmite Trupa Kompas într-o postare pe Facebook

Continue Reading

Știri

Pasajul Drajna va fi inaugurat. CNAIR face ultimele precizări

Published

on

Pasajul Drajna se va deschide mâine, la ora 10:00, oferind o soluție mult așteptată pentru problemele de trafic. Lucrările la cei 2,7 km ai acestui pasaj s-au încheiat cu două luni mai devreme decât era planificat inițial, anunța directorul Pistol Cristian.

Odată cu inaugurarea Pasajului Drajna, se vor elimina blocajele obișnuite care se formau la intersecția cu linia de cale ferată de la Dragalina.


Pe durata sezonului estival, când frecvența trenurilor spre litoral crește considerabil, șoferii erau nevoiți să aștepte în coadă la barieră timp îndelungat. Această problemă va fi rezolvată odată cu deschiderea noului pasaj.

Pasajul Drajna, amplasat în județul Călărași, pe DN21, a fost construit cu fonduri europene (POIM). Acesta reprezintă prima etapă a proiectului de infrastructură rutieră Transregio Brăila – Slobozia – Călărași – Chiciu, aducând astfel beneficii semnificative pentru comunitatea locală și pentru toți cei care călătoresc în această zonă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole