Connect with us

Știri

FOTO. Festivitate de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național “Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol “Sandu Aldea” Călărași

Published

on

Ziua de astăzi a fost una importantă pentru elevi, dar și pentru părinții acestora. Sute de elevi au luat parte la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”, Colegiul Economic și Colegiul Agricol “Sandu Aldea” din Călărași.

Toate drumurile de astăzi au dus la școală. Mici sau mări, elevii s-au îndreptat astăzi către unitățile de învăţământ de care aceștia aparțin.

În județul Călărași sunt 362 de unități de învățământ ce astăzi și-au deschis porțile pentru elevi.

Se pare că, în acest an autoritățile locale n-au prea acordat importanță acestui eveniment. Doar o parte au participat la festivitățile de deschidere a anului școalar… De aici putem trage o scurtă concluzie referitoare la importanța pe care o dau aceştia sistemului de învăţământ.


“În ceea ce priveşte începutul anului şcolar, sunt de părere că ar trebui să privim puțin mai departe de bine-cunoscutele urări. Da, sunt de acord că e un moment festiv, însă cred că autoritățile locale care totuşi onorează invitațiile primite ar trebui să se focuseze preponderent asupra soluționării inconvenientelor şi asupra asumării educației drept o prioritate. În fiecare an, ne concentrăm asupra mesajelor optimiste, însă uităm că nu se investesc suficiente resurse în educație.

Un număr sporit de burse, transport local subvenționat măcar 50% sau aprobarea de fonduri pentru asigurarea pazei în şcoli, implicit, şi a accesului gratuit la educație ar trebui să facă parte din discursurile oficialităților la început de an şcolar. Noi vom face tot posibilul ca aceste inițiative să prindă contur şi ca anumite promisiuni să fie onorate.” – a declarat în exclusivitate pentru Călărași News, Alexandra TUȚĂ – Președintele Asociației Elevilor din Călărași

 

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018), împreună însumând 35 de săptămâni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018), vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

Advertisement

De asemenea, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Cursurile noului an scolar insumeaza 167 de zile lucratoare (35 de saptamani).
Structura noului an scolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 — 2 februarie 2018) si semestrul al II-lea (12 februarie 2018 — 15 iunie 2018)..
Elevii de clasa a V-a vor invata in prima parte a semestrului I dupa un Compendiul introductiv pentru gimnaziu pana la finalizarea manualelor necesare acestei clase.
Vacante 2017 — 2018
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018), vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018) si vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).
Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar beneficiaza de vacanta in saptamana 28 octombrie — 5 noiembrie 2017.
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 8 iunie 2018.

Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri in zilele libere prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil in invatamant.

Scoala altfel
Programul national ‘Scoala altfel’ are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 2 octombrie 2017 — 31 mai 2018 pe baza unei planificari, la decizia scolilor.

Desfasurarea programului ‘Scoala altfel’ nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale.

Teze, evaluari, evaluari nationale si olimpiade scolare
Tezele vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului.
Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific.
Evaluarile nationale la clasa a II-a a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7-24 mai.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc in perioada 7 — 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele doua discipline. Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, iar proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii minoritatilor nationale se va desfasura pe 10 mai.
Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a are urmatorul calendar: Limba romana — pe 15 mai, Matematica — 16 mai si limba materna — 17 mai.
Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V — VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii).
Absolventii claselor a VIII-a vor sustine prima proba a Evaluarii Nationale la limba si literatura romana, scris, in data de 11 iunie 2018.
Urmatoarea proba scrisa (matematica) se va desfasura in data de 13 iunie, iar ultima (limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 19 iunie (pana la ora 12,00) si in aceeasi zi, intervalul orar 14,00 — 19,00 se vor depune contestatiile. Acestea vor fi solutionate in perioada 20 — 22 iunie. Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.
Potrivit calendarului, inscrierea absolventilor clasei a VIII-a in vederea participarii la Evaluarea Nationala se face in perioada 4 — 8 iunie 2018.
Cursurile scolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1456997911057730.1073741853.603712659719597&type=1&l=01052ddf15

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Întâlnire cu primarii din Călărași: Iliuță și Mircea Man (ANRE) discută extinderea rețelei de gaze în județ

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a făcut un pas important în direcția modernizării infrastructurii utilitare din județ, sau cel puțin a deschis o linie de dialog cu toți factorii din administrația locală călărășeană și ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Iliuță a organizat astăzi o întâlnire consultativă cu primarii din toate localitățile. La discuții a participat și Mircea Man, vicepreședintele ANRE, cu scopul de a identifica soluții pentru extinderea rețelei de gaze naturale în zonele rurale ale județului.

„Am o dorință mai veche care devine, pas cu pas, o realitate: să aducem rețeaua de distribuție a gazului natural în toate localitățile din județul Călărași,” a declarat Iliuță, subliniind importanța acestui proiect ambițios pentru creșterea calității vieții în mediul rural. Acesta consideră că accesul la utilități moderne, comparabile cu cele din mediul urban, va contribui la stoparea exodului forței de muncă și la atragerea de noi investitori în județ.

În cadrul întâlnirii, s-au abordat problemele care pot apărea în derularea proiectelor de extindere a rețelei de gaze naturale și soluțiile pentru accelerarea acestora. În plus, s-a discutat despre necesitatea modernizării infrastructurii de energie electrică, esențială pentru asigurarea unor condiții de trai mai bune și pentru sprijinirea dezvoltării economice.

Iliuță a evidențiat faptul că inițiativa își propune să aducă investiții în județ și să ofere locuitorilor din mediul rural aceleași beneficii ca și celor din orașe. Încurajând implicarea activă a primarilor, el a accentuat că aceste proiecte vor contribui nu doar la creșterea atractivității județului pentru investitori, dar și la îmbunătățirea generală a vieții locuitorilor.

I-am invitat pe primarii din județul Călărași la o întâlnire consultativă la care a fost prezent Mircea Man, vicepreședinte ANRE, pentru a discuta și găsi soluții pentru problemele care pot apărea la obiectivele de investiții din domeniul de distribuție a gazelor naturale…Îmi doresc ca fiecare colț din mediul rural să beneficieze de aceleași utilități și condiții de trai ca în mediul urban, acest lucru coroborat cu atragerea de investitori va duce la stoparea exodului forței de muncă și creșterea atractivității județului Călărași pentru rezidenți”, a scris Vasile Iliuță pe o rețea de socializare. 

 

Continue Reading

Știri

Nicolae Rîjnoveanu, 35 de ani de activitate in slujba comunității. Vasile Iliuță i-a acordat o plachetă de merit pentru munca depusă

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, îi înmânează primarului comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, o plachetă în semn de recunoștință pentru toată activitatea îndelungată din politică și administrație locală. Rîjnoveanu are o carieră de 35 de ani în politică, dintre care 24 dintre aceștia i-a petrecut ca primar al comunei Roseți, unul dintre cei mai longevivi primari ai județului. „Ați fost, sunteți, și veți rămâne un izvor nesecat de inspirație și înțelepciune politică”, i-a transmis Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași. 

„Vreau astăzi să-i ofer, în semn de respect pentru activitatea depusă de 35 de ani în slujba comunității comunei Roseți, domnului primar Nicolae Rîjnoveanu, în semn de apreciere pentru vasta activitate politică și administrativă, activitate politică începută în 1989. E un om politic care s-a implicat pentru binele și bunul mers al comunei Roseți. Din 1992 și-a asumat două mandate de viceprimar și șase manadte de primar pentru comuna Roseți, deci o activitate pe care cu toții trebuie să o apreciem. 

Ați fost, sunteți, și veți rămâne un izvor nesecat de inspirație și înțelepciune politică. Un primar luptător pentru care nu au existat uși închise sau piedici de netrecut atunci când a venit vorba de dezvoltarea comunei Roseți. Domnule primar, primiți placheta în semn de recunoștință și mulțumim pentru toată activitatea în slujba comunității din comuna Roseți”, a transmis Iliuță. 

Nicolae Rîjnoveanu a primit placheta în aplauze, iar pe lângă Vasile Iliuță, prezent a mai fost și Mircea Man, vicepreșdintele al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

„Vreau să spun că sunt onorat. Viața m-a adus să fiu alături de mulți primari cu mandate multe și în Maramureș, și știu ce înseamnă munca asta. Te felicit! Eu spun că e doar un nou început”, i-a spus Mircea Man lui Rîjnoveanu cu acest prilej. 

Nicolae Rîjnoveanu își încheie în aceste momente activitatea de primar, după ce a fost învins la alegerile locale de liberalul George Chiriță. Rîjnoveanu a servit comunitatea din Roseți în tot acest timp sub Partidul Social Democrat. Într-un interviu anterior pentru Călărași Press, edilul a menționat că plănuiește să se bucure de noul timp liber alături de familie. 

Continue Reading

Știri

Proiectul de suflet al primarului din Roseți: Rîjnoveanu își încheie cariera cu o promisiune împlinită – rețeaua de gaze naturale

Published

on

Lucrările pentru introducerea rețelei de gaze naturale în comuna Roseți, județul Călărași, au început de câteva zile, anunță primarul Nicolae Rîjnoveanu. Proiectul, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, are o valoare de peste 53 de milioane de lei și vizează realizarea unei rețele de 37,057 km, cu 1.755 de branșamente și instalații pentru instituțiile publice, echipate cu sisteme SMART de măsurare și control.

Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, oferă mai multe detalii despre proiectul ce vizează introducerea rețelei de gaze naturale, supranumit proiectul de suflet al edilului. Lucrările au început în urmă cu câteva zile, iar perioadă estimată de finalizare este de 22 de luni, deși constructorul a promis că proiectul poate fi gata în doar 6 luni: 

„Am declanșat lucrările acum două-trei zile. Valoarea lucrărilor este de 53.192.358,71 lei, din care de la bugetul de stat 49.687.468,34 de lei. De la bugetul local 3,504.890,37 de lei. El a fost diminuat cu aproape 50 de miliarde lei vechi, întrucât odată cu licitația, prețul a scăzut. A scăzut prețul lucrării, din ceea ce înseamnă coparticiparea noastră. Acum se execută pe două străzi – str. General Dragalina și pe str. Ecaterina Teodoroiu. Durata proiectului este de 22 de luni. Aveam promisiunea certă că se poate termina în 6 luni. Îmi închei mandatul cu un proiect nou. Ne-am făcut datoria așa cum am promis, de fapt, cetățenilor din comuna Roseți. Se lucrează în plin. Văd că oamenii își execută lucrările așa cum trebuie. La ora actuală sunt mulțumit de ritmul lucrărilor, dar după promisiunea constructorului, cred că treaba trebuie amplificată puțin – adică mai trebuie cel puțin o formație, sau chiar două”, declară Rîjnoveanu într-un interviu de pe teren.  

Nicolae Rîjnoveanu are poate unele dintre cele mai longevie cariere în calitate de primar al unei comune din județul Călărași. După o carieră de 24 de ani în fruntea primăriei Roseți, primarul își încheie activitatea administrativă toamna aceasta, când îi va preda ștafeta noului primar ales, liberalul Georghe Chiriță. 

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și coleg de partid, i-a acordat astăzi primarului și o diplomă în semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în politică și în administrația locală. Mai multe pe Călărași Press

Continue Reading

Cele mai vizualizate