Connect with us

Știri

Două utilaje șenilate SHERP au fost aduse în județ prin proiectul transfrontalier România – Bulgaria

Published

on

Consiliul Județean Călărași, în calitate de lider, termină proiectul „Management eficient în situații de urgență în regiunea transfrontalieră Călărași – Veliko Tarnovo”, în parteneriat cu Municipalitatea Pavlikeni din Bulgaria. Consiliul Județean Călărași a fost responsabil de achiziționarea a două echipamente, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași de unul, în timp ce bulgarii au reabilitat albia râurilor MIhalska și Lomya pentru îmbunătățirea cursului.

Consiliul Județean Călărași a achiziționat două vehicule cu capacitate de trecere crescută (SHERP) ce pot rula pe teren accidentat (teren mlăștinos, canale de irigații sau vaduri), dar și în situații meteo periculoase, cum ar fi zăpezi abundente, viscol și așa mai departe. 

Beneficiarul final al acestor echipamente este Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași.

De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a fost responsabil de achiziționarea unui vehicul de teren echipat cu camere de vizibilitate redusă, de bărci echipate cu camere de vizibilitate redusă pentru intervenție și pază în zone inundate; stație de lucru cu hartă GPS și aplicație pentru maparea zonelor de inundații sau de incendiu, care vor servi și pentru monitorizarea zonelor de intervenție în timp real. 

Advertisement

 

De partea cealaltă a Dunării, bulgarii au efectuat lucrări de reabilitate în zona albiei râurilor MIhalska și Lomya pentru îmbunătățirea cursului acestora și pentru a preveni inundațiile. 

În cadrul proiectului au fost elaborate nouă parteneriate comune, o strategie comună și un plan de acțiuni pentru situații de urgență. Au fost organizate și exerciții comune, româno-bulgare, în domeniul situațiilor de urgență. 

Autoritățile precizează că utilizarea eficientă a noilor echipamente în timpul misiunilor va permite menținerea riscurilor identificate la niveluri acceptabile, asigurarea unui nivel ridicat de protecție pentru cetățeni, asigurarea intervenției în timp util și limitarea pierderilor de vieți omenești, pagube materiale sau a efectelor adverse a asupra mediului. 

Advertisement

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, Axa 3: O regiune sigură, iar rezultatele acestuia vor contribui la îmbunătățirea calității gestionării comune a riscurilor, prin acțiuni de prevenire și intervenție, potrivit Consiliului Județean Călărași.