Connect with us

Știri

Dotare cu laboratoare “SmartLab” în Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița prin PNRR

Published

on

Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița va beneficia de două laboratoare SmartLab, în urma aprobării unui important proiect de modernizare finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta C15: Educație/ Pilonul VI. Acest proiect are ca scop asigurarea echipamentelor și resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ și reprezintă un pas important spre îndeplinirea obiectivului stabilit de Comisia Europeană pentru orizontul 2030, acela de a promova o educație digitală eficientă și de înaltă calitate.

VIZITEAZĂ SMARTLAB-UL ÎNTR-UN TUR VIRTUAL AICI

Astfel, acest colegiu devine cea mai importantă unitate de învățământ din al doilea municipiu al județului Călărași care va beneficia de laboratoare SmartLab, contribuind astfel la crearea unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță.

Tehnologia este un instrument puternic care sprijină și transformă educația la nivel mondial. Prin intermediul tehnologiile educaționale, designerii educaționali pot profita la maximum de oportunitățile oferite de tehnologie pentru a schimba fața educației, astfel încât educația eficientă să fie disponibilă tuturor beneficiarilor de pretutindeni.

Achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă una dintre preocupările principale ale statelor membre ale Uniunii Europene, iar utilizarea sistemelor de inteligență artificială pot să transforme metodele de învățare, oferind posibilitatea cadrelor didactice să ofere elevilor posibilitatea de învățare diferențiată sau individualizată.

Advertisement

Cu toate acestea, conform datelor furnizate de Indicele economiei și societății digitale 2022, România se află sub media UE în ceea ce privește competențele digitale. Prin urmare, achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă o preocupare majoră pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Tehnologiile educaționale, precum realitatea virtuală și realitatea augmentată, sunt instrumente puternice în procesul de învățare, permițând elevilor să experimenteze și să înțeleagă concepte complexe prin simularea experiențelor care nu sunt fezabile în realitate.

În plus, introducerea roboticii, a programării și a imprimării 3D în proiectele științifice școlare pregătește elevii pentru profesii populare pe piața muncii, cu un mare potențial de creștere și extindere viitoare.

Prin acest proiect, Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița se aliniază cu tendințele educaționale la nivel global și contribuie la îmbunătățirea calității învățământului din România.

Alocarea financiară a apelului de proiecte

Alocarea apelului de proiecte este de 117.499.800,00 eur, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru finanțarea granturilor în vederea dotării laboratoarelor inteligente, astfel:

Advertisement

Tip achiziție Cost unitar laborator inteligent (Eur, fără TVA)

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun obligatorie pentru toate unitățile de învățământ secundar superior

● 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ secundar superior  60.000 de euro/ laborator inteligent

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun pentru toate unitățile de
învățământ secundar superior și va cuprinde în mod obligatoriu:

a) o tablă interactivă
b) o imprimantă 3D monocromă și/sau 3D policoloră
c) un scanner 3D fix
d) un robot cu braț multifuncțional
e) kituri robotice pentru începători sau avansați
f) creion 3D
g) ochelari de realitate virtuală VR/AR
h) cameră videoconferință
i) sistem sunet
j) un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop
k) cameră de documente

30.000 de euro/trunchi comun obligatoriu

Advertisement

50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de
tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de
învățământ secundar superior.

Cu titlu de exemplu,

a) pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale,
vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți
educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate
virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte
software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
b) pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate
augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu
instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali
multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare
robotică, plant lab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale
specifice etc.
c) pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile,
microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme
înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
30.000 de euro/opțional și diferențiat

Advertisement

Știri

VIDEO. Acțiune de amploare într-o benzinărie din Călărași. Pompierii militari intervin cu efective mărite

Published

on

Continue Reading

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate