Connect with us

Știri

Dotare cu laboratoare „SmartLab” în Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița prin PNRR

Published

on

Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița va beneficia de două laboratoare SmartLab, în urma aprobării unui important proiect de modernizare finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta C15: Educație/ Pilonul VI. Acest proiect are ca scop asigurarea echipamentelor și resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ și reprezintă un pas important spre îndeplinirea obiectivului stabilit de Comisia Europeană pentru orizontul 2030, acela de a promova o educație digitală eficientă și de înaltă calitate.

VIZITEAZĂ SMARTLAB-UL ÎNTR-UN TUR VIRTUAL AICI

Astfel, acest colegiu devine cea mai importantă unitate de învățământ din al doilea municipiu al județului Călărași care va beneficia de laboratoare SmartLab, contribuind astfel la crearea unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță.

Tehnologia este un instrument puternic care sprijină și transformă educația la nivel mondial. Prin intermediul tehnologiile educaționale, designerii educaționali pot profita la maximum de oportunitățile oferite de tehnologie pentru a schimba fața educației, astfel încât educația eficientă să fie disponibilă tuturor beneficiarilor de pretutindeni.

Achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă una dintre preocupările principale ale statelor membre ale Uniunii Europene, iar utilizarea sistemelor de inteligență artificială pot să transforme metodele de învățare, oferind posibilitatea cadrelor didactice să ofere elevilor posibilitatea de învățare diferențiată sau individualizată.

Cu toate acestea, conform datelor furnizate de Indicele economiei și societății digitale 2022, România se află sub media UE în ceea ce privește competențele digitale. Prin urmare, achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă o preocupare majoră pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Tehnologiile educaționale, precum realitatea virtuală și realitatea augmentată, sunt instrumente puternice în procesul de învățare, permițând elevilor să experimenteze și să înțeleagă concepte complexe prin simularea experiențelor care nu sunt fezabile în realitate.

În plus, introducerea roboticii, a programării și a imprimării 3D în proiectele științifice școlare pregătește elevii pentru profesii populare pe piața muncii, cu un mare potențial de creștere și extindere viitoare.

Prin acest proiect, Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița se aliniază cu tendințele educaționale la nivel global și contribuie la îmbunătățirea calității învățământului din România.

Alocarea financiară a apelului de proiecte

Alocarea apelului de proiecte este de 117.499.800,00 eur, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru finanțarea granturilor în vederea dotării laboratoarelor inteligente, astfel:

Tip achiziție Cost unitar laborator inteligent (Eur, fără TVA)

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun obligatorie pentru toate unitățile de învățământ secundar superior

● 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ secundar superior  60.000 de euro/ laborator inteligent

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun pentru toate unitățile de
învățământ secundar superior și va cuprinde în mod obligatoriu:

a) o tablă interactivă
b) o imprimantă 3D monocromă și/sau 3D policoloră
c) un scanner 3D fix
d) un robot cu braț multifuncțional
e) kituri robotice pentru începători sau avansați
f) creion 3D
g) ochelari de realitate virtuală VR/AR
h) cameră videoconferință
i) sistem sunet
j) un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop
k) cameră de documente

30.000 de euro/trunchi comun obligatoriu

50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de
tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de
învățământ secundar superior.

Cu titlu de exemplu,

a) pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale,
vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți
educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate
virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte
software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
b) pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate
augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu
instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali
multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare
robotică, plant lab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale
specifice etc.
c) pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile,
microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme
înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
30.000 de euro/opțional și diferențiat

Știri

Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival

Published

on

Foto: Cosmin Șuțu / fb.com/PentruCalarasi

Nivelul crescut al Dunării pune în alertă localitățile riverane, în special pe cei care se bucură de plajele de pe malurile fluviului. În ultima perioadă, cotele Dunării au înregistrat valori îngrijorătoare, iar efectele acestui fenomen sunt impresionante. La data de 2 iunie, nivelul a atins cota de 479 cm, înregistrând o scădere de doar 2 cm față de ziua precedentă.

Una dintre zonele afectate de creșterea apelor Dunării este Călărași, unde Plaja Pod 4 Albatros, Plaja Tineretului și Plaja Mare au fost complet acoperite de apele Brațului Borcea. Această situație a compromis începutul sezonului estival din acest an, întrucât turiștii și localnicii nu au mai putut beneficia de aceste zone de relaxare.

Riscul de inundații este în continuare mare în această zonă. Într-o singură săptămână, cotele Dunării au crescut alarmant, de la o valoare de 370 cm la 482 cm pe data de 2 iunie. Specialiștii estimează că această tendință va continua, iar maximul atins va fi înregistrat duminică, 4 iunie, când se preconizează că nivelul ar putea ajunge la 493 cm.

Cu toate acestea, este important de menționat că faza de apărare încă nu a fost depășită, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție împotriva inundațiilor sunt încă valabile. Cota de alarmare pentru inundații este de 600 cm.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași efectuează tratamente împotriva țânțarilor

Published

on

Primăria Municipiului Călărași (PMC) va efectua tratamente avio de combatere a larvelor de țânțari și dezinsecție terestră pentru înlăturarea țânțarilor pe domeniul public al orașului, în perioada 07-10 iunie.

Tratamentele avio se vor desfășura în intervalul orar 06:00 – 11:00, iar cel terestru între orele 21:00 și 05:00. În funcție de vreme, perioada poate fi prelungită – fapt ce va fi comunicat ulterior de către PMC.

Substanțele active care vor fi folosite sunt următoarele: Cipermetrin, Piperonil butoxid, Praletrin, Deltametrin, Esbiotrin și Bacillus Thuringiensis.

Primăria transmite că tratamentele vor fi desfășurate în condiții corespunzătoare, prin respectarea prevederilor legale de protecție a mediului și sănătății populației.

Continue Reading

Știri

O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată pe cardurile sociale, de la 15 iunie

Published

on

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate, de la 15 iunie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Astfel, 600 de milioane de lei vor fi transferați pe cardurile sociale celor 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a scris pe Facebook ministrul citat, conform Digi24.

În privința cardurilor educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș atenționează că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri restante. În acest sens, 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. Ministrul mai spune că intenționează să crească acest ajutor la 750 de lei, începând cu anul viitor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Boloș a menționat că voucherul de 2.000 de lei oferit în programul „Sprijin pentru nou-născuți” poate crește în următorii ani la 3.000 de lei, potrivit unor analize efectuate, și susține că va propune această măsură în Guvern.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Continue Reading

Cele mai accesate articole