Connect with us

Știri

Dotare cu laboratoare “SmartLab” în Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița prin PNRR

Published

on

Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița va beneficia de două laboratoare SmartLab, în urma aprobării unui important proiect de modernizare finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta C15: Educație/ Pilonul VI. Acest proiect are ca scop asigurarea echipamentelor și resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ și reprezintă un pas important spre îndeplinirea obiectivului stabilit de Comisia Europeană pentru orizontul 2030, acela de a promova o educație digitală eficientă și de înaltă calitate.

VIZITEAZĂ SMARTLAB-UL ÎNTR-UN TUR VIRTUAL AICI

Astfel, acest colegiu devine cea mai importantă unitate de învățământ din al doilea municipiu al județului Călărași care va beneficia de laboratoare SmartLab, contribuind astfel la crearea unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță.

Tehnologia este un instrument puternic care sprijină și transformă educația la nivel mondial. Prin intermediul tehnologiile educaționale, designerii educaționali pot profita la maximum de oportunitățile oferite de tehnologie pentru a schimba fața educației, astfel încât educația eficientă să fie disponibilă tuturor beneficiarilor de pretutindeni.

Advertisement

Achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă una dintre preocupările principale ale statelor membre ale Uniunii Europene, iar utilizarea sistemelor de inteligență artificială pot să transforme metodele de învățare, oferind posibilitatea cadrelor didactice să ofere elevilor posibilitatea de învățare diferențiată sau individualizată.

Cu toate acestea, conform datelor furnizate de Indicele economiei și societății digitale 2022, România se află sub media UE în ceea ce privește competențele digitale. Prin urmare, achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă o preocupare majoră pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Tehnologiile educaționale, precum realitatea virtuală și realitatea augmentată, sunt instrumente puternice în procesul de învățare, permițând elevilor să experimenteze și să înțeleagă concepte complexe prin simularea experiențelor care nu sunt fezabile în realitate.

În plus, introducerea roboticii, a programării și a imprimării 3D în proiectele științifice școlare pregătește elevii pentru profesii populare pe piața muncii, cu un mare potențial de creștere și extindere viitoare.

Prin acest proiect, Colegiul Național „Neagoe Basarab” din Oltenița se aliniază cu tendințele educaționale la nivel global și contribuie la îmbunătățirea calității învățământului din România.

Advertisement

Alocarea financiară a apelului de proiecte

Alocarea apelului de proiecte este de 117.499.800,00 eur, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru finanțarea granturilor în vederea dotării laboratoarelor inteligente, astfel:

Tip achiziție Cost unitar laborator inteligent (Eur, fără TVA)

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun obligatorie pentru toate unitățile de învățământ secundar superior

● 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ secundar superior  60.000 de euro/ laborator inteligent

Advertisement

● 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun pentru toate unitățile de
învățământ secundar superior și va cuprinde în mod obligatoriu:

a) o tablă interactivă
b) o imprimantă 3D monocromă și/sau 3D policoloră
c) un scanner 3D fix
d) un robot cu braț multifuncțional
e) kituri robotice pentru începători sau avansați
f) creion 3D
g) ochelari de realitate virtuală VR/AR
h) cameră videoconferință
i) sistem sunet
j) un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop
k) cameră de documente

30.000 de euro/trunchi comun obligatoriu

50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de
tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de
învățământ secundar superior.

Cu titlu de exemplu,

Advertisement

a) pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale,
vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți
educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate
virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte
software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
b) pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate
augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu
instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali
multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare
robotică, plant lab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale
specifice etc.
c) pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile,
microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme
înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
30.000 de euro/opțional și diferențiat

Advertisement

Știri

Accident în Călărași: Un șofer neatent a provocat un accident rutier la Orizont

Published

on

În dimineața zilei de duminică, la ora 02:00, un nou accident de circulație a avut loc în municipiul Călărași, la intersecția Orizont. Un autoturism înmatriculat în Italia, condus de un șofer imprudent, a acroșat un Mercedes care circula regulamentar pe strada București, condus de un alt tânăr.

Polițiștii și o ambulanță s-au deplasat de urgență la fața locului. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Conform declarațiilor martorilor și verificărilor preliminare ale poliției, șoferul autoturismului înmatriculat în Italia a fost găsit vinovat pentru neacordarea priorității. Ca urmare, acestuia i s-a reținut permisul de conducere, devenind pieton pentru fapta sa.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Tragedie în Călărași: Bărbat găsit fără suflare în scara unui bloc. Polițiștii au împânzit zona

Published

on

Incident tragic în municipiul Călărași, sâmbătă seara. Un bărbat de aproximativ 70 de ani, recent mutat într-un bloc de pe strada Mușețelului, a fost găsit fără suflare după ce ar fi căzut patru etaje în gol pe casa scării.

Conform primelor informații, se pare că bărbatul se afla în stare de ebrietate în momentul accidentului. Locatarii blocului au fost cei care au alertat autoritățile, după ce au auzit zgomotul puternic și l-au găsit pe bărbat căzut în casa scării.

La fața locului s-au deplasat imediat polițiștii și un echipaj de ambulanță. Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru bărbat, aceștia declarându-i decesul pe loc.

Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs acest incident nefericit.

Advertisement

Vecinii bărbatului sunt în stare de șoc, mulți dintre ei fiind încă nedumeriți de ceea ce s-a întâmplat.

Trupul bărbatului va fi transportat la morga spitalului pentru efectuarea autopsiei, care va oferi mai multe detalii despre cauzele decesului.

Continue Reading

Știri

Flexibilitate în căutarea unui loc de muncă: Cum să te adaptezi la schimbările de pe piața muncii

Published

on

Experții de la agregatorul de joburi Jooble îți oferă 7 strategii eficiente care te vor ajuta să te adaptezi la schimbările de pe piața locurilor de muncă

În ultimii ani, piața muncii din România, la fel ca și cele din alte țări ale Uniunii Europene, a suferit numeroase schimbări importante, impulsionate de factori precum digitalizarea, progresul tehnologic și globalizarea. Aceste transformări au influențat și piața de locuri de muncă din Brașov. Unele joburi au început să piardă din popularitate, cum ar fi muncitori necalificați în producție, casieri în retail sau lucrători în tipografii. Pe de altă parte, a crescut semnificativ oferta de locuri de muncă pentru farmaciști, dezvoltatori de software, ingineri electrici și mecanici, specialiști în marketing digital, sau personal în turism și ospitalitate.

Astfel, este important să știi cum să te adaptezi la aceste schimbări, pentru a îți asigura un loc de muncă stabil, bine plătit și cu oportunități de avansare. Ne-am consultat cu experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble, pentru a îți oferi următoarele strategii pe care le poți adopta, pentru a rămâne competitiv și flexibil în căutările tale de joburi:

  • Dezvoltă-ți competențele

Pentru a fi competitiv pe piață, trebuie să investești în dezvoltarea continuă a propriilor competențe. Poți să înveți abilități noi și să le perfecționezi pe cele existente participând la diverse cursuri online, workshop-uri și conferințe. Platformele educaționale online precum Coursera, Udemy sau LinkedIn Learning oferă o sumedenie de cursuri care te pot ajuta să rămâi la curent cu ultimele tendințe din domeniul tău.

De asemenea, obținerea de certificări recunoscute în industrie este un mod foarte bun de a îți spori atractivitatea în fața angajatorilor. Aceste certificări le vor confirma că deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela în pozițiile la care aplici.

  • Fă cât mai mult networking

Dacă reușești să îți construiești o rețea de contacte profesionale, îți vei deschide multe uși către oportunități de angajare. Participă la cât mai multe evenimente de networking, aderă la grupuri profesionale și asociații din domeniul tău și folosește platformele online pentru a îți extinde rețeaua de contacte.

Mai mult, un profil de LinkedIn complet și actualizat, cu o fotografie profesională și o descriere clară a experienței și a competențelor tale, poate atrage atenția recrutorilor și îți poate facilita stabilirea conexiunilor profesionale.

Advertisement
  • Fii adaptabil și flexibil

Pentru a te adapta la schimbările permanente de pe piața muncii, este important să fii deschis la diferite tipuri de joburi și contracte de muncă. Fii dispus să iei în considerare oferte de muncă temporare, part-time sau chiar proiecte de freelancing. Aceste oportunități îți pot oferi experiențe inedite și pot duce ulterior la angajări permanente.

Lucrul remote a devenit din ce în ce mai popular, oferind flexibilitate și oportunitatea de a lucra pentru companii din alte orașe sau chiar țări. Familiarizează-te cu instrumentele de colaborare la distanță și dezvoltă abilitățile necesare pentru munca de la distanță, pentru a fi pregătit pentru aceste oportunități.

  • Pregătește-te serios pentru interviuri

O pregătire temeinică pentru interviuri îți va spori șansele să îi impresionezi pe angajatorii potențiali. Exersează răspunsurile tale la întrebări și pregătește exemple concrete care să îți confirme competențele și realizările. Simularea unui interviu cu un prieten sau cu o rudă te poate ajuta să capeți încredere în sine și să îți cizelezi răspunsurile.

De asemenea, informează-te despre companiile la care aplici, studiind valorile și cerințele acestora, pentru a îți adapta răspunsurile în consecință.

  • Monitorizează tendințele din industrie

Pentru a rămâne competitiv pe piața muncii, este important să fii la curent cu toate tendințele noi din domeniul tău. Citirea publicațiilor de specialitate, abonarea la reviste și newslettere de profil, precum și participarea la seminare web și conferințe te pot ajuta să fii la curent cu schimbările și să identifici oportunitățile noi.

  • Fii flexibil geografic

În anumite situații, poate fi necesar să te relochezi pentru noul tău loc de muncă. Astfel, flexibilitatea geografică îți poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un mare avantaj pentru angajatorii care caută candidați dispuși să se mute. În plus, posibilitatea de lucru remote îți permite să colaborezi cu companii din alte regiuni sau țări, fără a fi nevoie să te relochezi fizic.

  • Dezvoltă-ți abilitățile soft

Pe lângă competențele tehnice, cele ”soft” sunt din ce în ce mai apreciate de angajatori. Acestea includ comunicarea eficientă, munca în echipă, adaptabilitatea și gestionarea timpului. Dezvoltarea acestor abilități poate face diferența între a fi doar un candidat bun și a fi candidatul ideal pentru job.

Continue Reading

Cele mai vizualizate