Connect with us

Breaking News

DIICOT și avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă sunt de acord: cer 30 de ani de închisoare. Dincă vrea să fie condamnat „pentru orice, mai puţin pentru omor”

Au trecut trei ani de când Alexandra Măceşanu a sunat la 112, implorând zadarnic să fie ajutată. Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal acuzat de DIICOT că le-a ucis-o pe Alexandra, dar şi pe Luiza Melencu, așteaptă acum sentinţa, care nu va fi definitivă. Dincă a cerut joi să fie achitat pentru dublul omor, în timp ce avocatul său din oficiu a cerut pedeapsa maximă pentru acesta. Singurii care se opun condamnării sunt părinții Alexandrei Măceșanu, care vor reluarea căutărilor fiicei lor.

Joi, 16 iunie, la finalul procesului Caracal de la Tribunalul Olt, procurorul, avocaţii şi inculpaţii au vorbit pentru ultima oară în sala de judecată. Procurorul de şedinţă Alexandru Dragomir, şeful DIICOT Olt, a cerut instanţei ca Gheorghe Dincă să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, maximumul pe care l-ar putea primi având în vedere că a împlinit 69 de ani. Pentru celălalt inculpat, Ştefan Risipiţeanu, acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu, DIICOT a solicitat o condamnare la 12 ani de închisoare.  În ultimul cuvânt al inculpatului, Gheorghe Dincă a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”. El a susţinut în continuare în sala de judecată că nu le-a ucis pe cele două fete şi că nu există probe în acest sens la dosar.  Ştefan Risipiţeanu, la rându-i, a cerut achitarea pentru infracţiunea de viol. Şi avocatul din oficiu al acestuia a pledat pentru achitarea lui.  Avocatul lui Dincă: Din probe rezultă că el le-a omorât pe fete În ultimele lor pledoarii din faza pe fond a procesului, avocaţii au avut poziţii contradictorii în sala de judecată. Avocatul din oficiu care-l reprezintă pe Gheorghe Dincă a cerut pedeapsa maximă pentru clientul lui, pentru că, a explicat el, „din probele aflate la dosar rezultă că el le-a omorât pe cele două fete”.

Dacă avocatul din oficiu nu a fost în acord cu clientul lui, pe aceeaşi poziţie cu Gheorghe Dincă s-a situat, în schimb, aparătorul familiei Măceşanu, Aurel Moldovan. Acesta a cerut achitarea inculpatului pentru cele două infracţiuni de omor, precizând că nu este convins de probele din dosar că „în acel butoi au fost arse cadavrele”.

Familia speră că Alexandra este încă în viață și că, prin necondamnarea pentru omor a lui Dincă, certificatul de deces al fetei va fi anulat, iar căutările vor fi reluate.

Advertisement

Carmen Obîrşanu, avocata care le reprezintă pe rudele Luizei Melencu, a cerut ca Gheorghe Dincă să fie condamnat la pedeapsa maximă pentru fiecare acuzaţie reţinută în rechizitoriu.  Pledoariile din sala de judecată s-au încheiat după o oră, iar instanţa a rămas în pronunţare, fixând un prim termen pentru data de 12 august. Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, iar familiile celor două victime au anunţat deja că vor depune apel.

Alexandra Măceşanu avea doar 15 ani. Pe 24 iulie 2019, ea a plecat de acasă spre Caracal, ca să se întâlnească cu un prieten, și a dispărut fără urmă. A doua zi, Alexandra a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă.  Anchetatorii au așteptat până dimineața ca să intre în curtea lui Dincă. După ce au găsit acolo un butoi metalic, iar sub el, cenușă și fragmente de oase umane calcinate, au anunţat că Alexandra a fost ucisă. Cazul ei a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, pe 14 aprilie 2019.

Dincă este acuzat de dublă crimă Dincă a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop pe cele două fete, că le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis, arzând apoi cadavrele în acel butoi de tablă.

Gheorghe Dincă a împlinit în mai 69 de ani.

Luna viitoare se fac trei ani de când el e în arest preventiv.  Dosarul e în instanță de 2 ani şi jumătate  În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT – Structura Centrală sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Procurorii DIICOT au explicat traficul spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”. În acelaşi dosar, Ştefan Risipiţeanu, un bărbat de 48 de ani din Caracal, vecin cu Dincă, e acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu.

Dosarul e în instanță de 2 ani şi jumătate  În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT – Structura Centrală sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Procurorii DIICOT au explicat traficul spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”.

Advertisement

Citeşte întreaga ştire: DIICOT și avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă sunt de acord: cer 30 de ani de închisoare. Dincă vrea să fie condamnat „pentru orice, mai puţin pentru omor”

Breaking News

Călin Georgescu trimis în judecată pentru promovarea unor personalități care au comis genocid

București, 2 iulie 2025 – Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv promovarea în public a cultului unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime contra umanității și crime de război, conform Ordonanței de Urgență nr. 31/2002.

Acuzațiile vin în contextul în care Georgescu a reprodus, într-o emisiune la Realitatea TV, un citat al fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, considerat de autorități drept promovare a ideilor legionare. De asemenea, acesta este cercetat pentru alte infracțiuni grave, printre care tentativa de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false și inițierea sau sprijinirea unei organizații cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Georgescu, care a fost sub control judiciar din 26 februarie 2025, cu interdicții de a părăsi țara și de a posta conținut extremist pe rețelele sociale, a fost inculpat oficial pe 27 iunie 2025. Potrivit surselor judiciare, trimiterea în judecată era așteptată până la finalul săptămânii trecute, iar astăzi, 2 iulie, dosarul a fost înaintat instanței.

Acuzațiile reflectă o anchetă amplă, care include și alte persoane din anturajul lui Georgescu, cinci dintre susținătorii săi fiind deja trimiși în judecată în luna martie pentru infracțiuni similare, inclusiv incitare la violență și promovarea ideologiilor fasciste.

Advertisement

Autoritățile continuă să monitorizeze cazul, iar procesul lui Călin Georgescu este așteptat să aducă noi dezvăluiri privind activitățile și declarațiile sale controversate.

Continue Reading

Breaking News

Călărași: Nivelul Dunării în scădere accentuată – Pompele ANIF de la Modelu, în pericol să rămână pe uscat

Situație critică pe Dunăre în județul Călărași. Nivelul fluviului continuă să scadă alarmant în ultimele zile, iar prognozele hidrologice indică valori și mai mici în perioada imediat următoare. Conform datelor publicate de Apele Române, astăzi, la stația hidrometrică Călărași, cota Dunării a atins ‑71 cm, înregistrând o scădere de 2 cm față de ziua precedentă.

Prognozele indică faptul că până sâmbătă, 5 iulie, nivelul ar putea ajunge la ‑88 cm – o valoare critică ce riscă să lase pompele de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pe uscat, mai ales în zona Modelu, una dintre primele afectate în astfel de situații.

“Modelu este prima stație unde pompele ar putea deveni nefuncționale din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării. Fără intervenții rapide, există riscul pierderii capacității de irigare într-o perioadă agricolă esențială,” au transmis surse din cadrul ANIF.

Precedente îngrijorătoare

Advertisement

În urmă cu doi ani, în aceeași perioadă, nivelul la Pietroiu a atins ‑159 cm, una dintre cele mai joase cote înregistrate vreodată. În prezent, Pietroiu se află la ‑65 cm, însă trendul descendent ar putea readuce acea situație extremă. Stațiile de la Chirnogi (zona Jihan) sunt și ele vulnerabile, iar în lipsa precipitațiilor consistente, Dunărea nu își va reveni prea curând.

Debitul Dunării sub medie

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de aproximativ 2350 m³/s – de peste 2,5 ori mai mic decât media multianuală a lunii iunie, care este de 6400 m³/s. Tendința este de stagnare sau scădere ușoară pe tot parcursul primei săptămâni din iulie.

Impact agricol major

Scăderea nivelului Dunării afectează direct capacitatea de irigare a terenurilor agricole din lunca fluviului, în plin sezon de cultură. Fermierii din județ avertizează că orice întrerupere a sistemului de irigații ar putea compromite recolta de porumb, floarea-soarelui și legume de sezon.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Traian Băsescu își recâștigă beneficiile de fost președinte: decizie istorică a C.C.R.

Pe 1 iulie 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, conform unor surse, restituirea drepturilor și beneficiilor de fost președinte al României lui Traian Băsescu, pierdute în urma deciziei din 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a confirmat colaborarea sa cu fosta Securitate. Această decizie a dus la retragerea privilegiilor prevăzute de Legea nr. 406/2001, inclusiv locuința de protocol, indemnizația lunară, paza și protecția SPP și folosința unui autoturism.

Decizia CCR, raportată de Antena 3 CNN, vine ca urmare a contestației formulate de Traian Băsescu, care a argumentat că aplicarea legii în cazul său a fost neconstituțională. Hotărârea CCR ar permite fostului președinte să beneficieze din nou de drepturile acordate foștilor șefi de stat, conform legii menționate. Aceasta include:

  • Folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu un spațiu destinat cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar.

  • O indemnizație lunară echivalentă cu 75% din indemnizația președintelui în exercițiu.

  • Pază și protecție asigurate de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), precum și folosința unui autoturism.

Această decizie marchează o schimbare semnificativă în situația juridică a lui Traian Băsescu, care a contestat constant verdictul privind colaborarea sa cu Securitatea și pierderea privilegiilor asociate statutului de fost președinte.

Advertisement
Continue Reading