Connect with us

Știri

DGASPC Călărași face primele precizări despre starea fetiței de 12 ani traficată de părinți

Published

on

Cazul fetiței de 12 ani care a captat interesul opiniei publice prin formele de abuz și exploatare sexuală la care era supusă de însăși mama sa, se află în atenția DGASPC Călărași din data de 08.03.2023, când,  în jurul orelor 14,30 a fost predată de către organele de cercetare penală ale IPJ Călărași, Centrului de Primire în Regim de Urgență Sf.Maria Călărași, pentru acest copil stabilindu-se măsura specială de protecție – plasamentul în regim de urgență.

Imediat după primirea în centru, conform procedurilor interne, fetița a fost supusă unui proces de evaluare  a stării de sănătate fizice și psihice, în acest moment  fiind în măsură să transmitem următoarele:

Fetița prezintă o dezvoltare staturo-ponderală armonioasă, corespunzătoare vârstei cronologice, nu prezintă urme de abuz fizic, prezintă pe corp, cicatrice cheloide posttraumatism prin arsură cu lichide fierbinți (declarativ, prin accident casnic suferit la vârsta de 6 ani, în timp ce se afla în Franța), infirmă afecțiuni cronice, este orientată, conștientă, cooperantă, cu evidentă stare de anxietate (plânge ușor, este temătoare și  îngrijorată pentru situația ei și a părinților).  La momentul examinării medicale se constată o stare generală bună de sănătate. Au fost indicate analize medicale de laborator, în curs de efectuare.

Din punct de vedere psihologic, s-au conturat următoarele concluzii parțiale:

Aparent  minora manifestă  cooperare, docilitate,  complianță față de solicitările evaluatorului,  concomitent cu tendința de a oferi răspunsuri de fațadă pentru a crea o impresie pozitivă evaluatorului în ceea ce privește  repectarea de către aceasta și familia sa  a normelor sociale, nefiind dispusă să dea răspunsuri oneste,  mai ales despre cele petrecute în data de 19.02.2023, în cinematograful din Paris (aceste aspecte sunt reliefate de scorurile mari obținute la scalele de validitate ale testelor administrate minorei care indică: susceptibilitatea  de a fi deosebit de defensivă, evitantă; minora manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea şi reflectă tendinţa de negare, nevoia de a părea lipsită de simptome).

Advertisement

Minora aflată în perioada pubertății este atașată de părinți, manifestând un comportament ușor dependent de mamă, care reprezintă un model pentru aceasta, iar  relațiile de atașament create în interiorul familiei au construit convingerea minorei că părinții au o conduită adecvată și  acțiunile acestora sunt în acord  cu “binele” perceput de copil .

Deși minora neagă un comportament abuziv din partea d-nului. Michel Foulquier, numit de aceasta “bunicul francez”, persoană familiară minorei și familiei sale, testele administrate evidențiază prezența distresului sexual ceea ce reprezintă un indiciu al expunerii copilului la posibile activități de natură sexuală  nepotrivite pentru vârsta sa și dezvoltarea sa psiho-sexuală. Literatura de specialitate explică  faptul că divulgarea secretului produce copilului o stare de nesiguranță emoțională, de pierdere a suportului afectiv parental și destrămare a familiei, concomitent cu trăirea sentimentelor de vinovăție și rușine .

Se confirmă neglijarea educațională a minorei ,  aceasta  prezintă un nivel redus al achizițiilor școlare, neavând deprinderea de scris-citit consolidată. De altfel, conform verificărilor inițiate de DGASPC Călărași, fetița nu a fost niciodată școlarizată în țară, iar deficitul educațional identificat ridică suspiciuni asupra afirmațiilor conform cărora ar fi urmat școala în Franța.

Concomitent cu parcurgerea acestor etape ale evaluării psiho-fizice, la nivelul DGASPC Călărași, continuă procedurile privind evaluarea socială a membrilor familiei extinse în grija cărora a rămas fratele fetiței, în așa fel încât să putem acționa și pentru securizarea acestuia, dacă se va impune.

Daniela  Arbagic,

Director DGASPC Călărași

Advertisement

Știri

VIDEO. Acțiune de amploare într-o benzinărie din Călărași. Pompierii militari intervin cu efective mărite

Published

on

Continue Reading

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate