Connect with us

Știri

DGASPC Călărași face primele precizări despre starea fetiței de 12 ani traficată de părinți

Published

on

Cazul fetiței de 12 ani care a captat interesul opiniei publice prin formele de abuz și exploatare sexuală la care era supusă de însăși mama sa, se află în atenția DGASPC Călărași din data de 08.03.2023, când,  în jurul orelor 14,30 a fost predată de către organele de cercetare penală ale IPJ Călărași, Centrului de Primire în Regim de Urgență Sf.Maria Călărași, pentru acest copil stabilindu-se măsura specială de protecție – plasamentul în regim de urgență.

Imediat după primirea în centru, conform procedurilor interne, fetița a fost supusă unui proces de evaluare  a stării de sănătate fizice și psihice, în acest moment  fiind în măsură să transmitem următoarele:

Fetița prezintă o dezvoltare staturo-ponderală armonioasă, corespunzătoare vârstei cronologice, nu prezintă urme de abuz fizic, prezintă pe corp, cicatrice cheloide posttraumatism prin arsură cu lichide fierbinți (declarativ, prin accident casnic suferit la vârsta de 6 ani, în timp ce se afla în Franța), infirmă afecțiuni cronice, este orientată, conștientă, cooperantă, cu evidentă stare de anxietate (plânge ușor, este temătoare și  îngrijorată pentru situația ei și a părinților).  La momentul examinării medicale se constată o stare generală bună de sănătate. Au fost indicate analize medicale de laborator, în curs de efectuare.

Din punct de vedere psihologic, s-au conturat următoarele concluzii parțiale:

Aparent  minora manifestă  cooperare, docilitate,  complianță față de solicitările evaluatorului,  concomitent cu tendința de a oferi răspunsuri de fațadă pentru a crea o impresie pozitivă evaluatorului în ceea ce privește  repectarea de către aceasta și familia sa  a normelor sociale, nefiind dispusă să dea răspunsuri oneste,  mai ales despre cele petrecute în data de 19.02.2023, în cinematograful din Paris (aceste aspecte sunt reliefate de scorurile mari obținute la scalele de validitate ale testelor administrate minorei care indică: susceptibilitatea  de a fi deosebit de defensivă, evitantă; minora manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea şi reflectă tendinţa de negare, nevoia de a părea lipsită de simptome).

Minora aflată în perioada pubertății este atașată de părinți, manifestând un comportament ușor dependent de mamă, care reprezintă un model pentru aceasta, iar  relațiile de atașament create în interiorul familiei au construit convingerea minorei că părinții au o conduită adecvată și  acțiunile acestora sunt în acord  cu „binele” perceput de copil .

Deși minora neagă un comportament abuziv din partea d-nului. Michel Foulquier, numit de aceasta „bunicul francez”, persoană familiară minorei și familiei sale, testele administrate evidențiază prezența distresului sexual ceea ce reprezintă un indiciu al expunerii copilului la posibile activități de natură sexuală  nepotrivite pentru vârsta sa și dezvoltarea sa psiho-sexuală. Literatura de specialitate explică  faptul că divulgarea secretului produce copilului o stare de nesiguranță emoțională, de pierdere a suportului afectiv parental și destrămare a familiei, concomitent cu trăirea sentimentelor de vinovăție și rușine .

Se confirmă neglijarea educațională a minorei ,  aceasta  prezintă un nivel redus al achizițiilor școlare, neavând deprinderea de scris-citit consolidată. De altfel, conform verificărilor inițiate de DGASPC Călărași, fetița nu a fost niciodată școlarizată în țară, iar deficitul educațional identificat ridică suspiciuni asupra afirmațiilor conform cărora ar fi urmat școala în Franța.

Concomitent cu parcurgerea acestor etape ale evaluării psiho-fizice, la nivelul DGASPC Călărași, continuă procedurile privind evaluarea socială a membrilor familiei extinse în grija cărora a rămas fratele fetiței, în așa fel încât să putem acționa și pentru securizarea acestuia, dacă se va impune.

Daniela  Arbagic,

Director DGASPC Călărași

Știri

Andrei are nevoie de ajutor! Cazul emoționant al unui copil care a primit un diagnostic cumplit

Published

on

Este foarte trist să aud despre cazul lui Andrei și să îmi închipui suferința prin care trece el și familia lui. Este o situație grea și trebuie să fim solidari și să încercăm să ajutăm cum putem. Andrei are nevoie de sprijinul nostru acum mai mult ca oricând. Este nevoie să fim uniți și să îi oferim întreaga noastră susținere, pentru ca el să poată învinge această boală și să revină la viața lui normală.

În acest moment, orice gest de ajutor poate face o diferență enormă. Putem dona pentru tratamentul lui Andrei sau putem să distribuim acest mesaj, astfel încât mai mulți oameni să afle despre situația lui. Haideți să ne unim forțele și să îi arătăm lui Andrei și familiei lui că nu sunt singuri în această luptă. Fiecare dintre noi poate face o diferență în viața lor și să îi ajute să depășească acest moment dificil.

Este vorba despre nepoțelul meu , ANDREI, un copilaș blând , iubareț, jucăuș – cel mai mic membru al familiei noastre . Totul a început cu o semipareza faciala pe partea stangă, au plecat la spitalul Grigore Alexandrescu iar acolo în urma unui computer tomograf au descoperit o tumora foarte urat poziționată și foarte mare de 81mm/ 74mm / 64 mm și un plămân nefuncțional , plin cu lichid . Tumora momentan nu este operabila deoarece a acaparat vase de sânge care duc către zona gatului . În urma interventei de astăzi au reușit extragă lichidul de la plămân . La aceasta intervenție exista posibilitatea el nu se mai trezească însă este un luptător și s-a trezit!
🙏 Incercam sa ne revenim putin si sa facem tot ce este de facut pentru ca Andrei sa fie bine.
🙏 Parintii lui vor sa plece cu el in Italia la spitalul BAMBINO GESU insa acest lucru necesita multe costuri.
🙏 Avem nevoie de ajutorul vostru : cu o rugaciune, o distribuire, cu o donatie ( mai jos am sa las conturile parinitlor pentru cine vrea sa doneze ) :
👉 POPESCU MARIAN – RO61OTPV430001435199RO01 – CONT IN LEI
👉 REVOLUT : 0723161737 SAU RO32 BREL 0005 5175 9995 0100
👉 POPESCU CRISTINA – RO16RNCB 0318077788560001 – CONT IN LEI
🙏Stim ca ne asteapta un drum lung insa mai stim ca totul o sa fie bine !
Continue Reading

Știri

O viață nouă pentru Plaja Tineretului: Proprietatea publică va fi preluată de Consiliul Județean Călărași

Published

on

Miercuri, 29 martie, Consiliul Local din Călărași se va întâlni în sala de ședințe a instituției pentru a discuta mai multe proiecte importante pentru oraș. Unul dintre aceste proiecte se referă la darea în administrarea Consiliului Județean Călărași a unui teren proprietate publică a Municipiului Călărași. Este vorba despre Plaja Tineretului, o locație cunoscută de mulți dintre locuitorii orașului.

Plaja Tineretului din Calarasi – Transformarea unei locații neglijate in una cu potențial uriaș

Plaja Tineretului a fost lăsată de izbeliște ani la rândul și nu a primit nicio îngrijire din partea autorităților locale. Cu toate acestea, se pare că această locație prezintă un interes crescut pentru autoritățile județene, care au de gând să organizeze evenimente specifice zonei de-a lungul anului.

În urma dezbaterilor care vor avea loc în cadrul ședinței Consiliului Local, se va decide ce utilitate va primi Plaja Tineretului dacă va fi preluată de Consiliul Județean Călărași. Este posibil ca această locație să devină o atracție turistică importantă pentru zonă și să fie folosită pentru organizarea de evenimente culturale, sportive sau de divertisment.

În orice caz, decizia finală privind Plaja Tineretului va fi luată în urma dezbaterilor care vor avea loc în cadrul ședinței Consiliului Local din Călărași, care va avea loc miercuri, 29 martie.

Ce credeți că ar putea face autoritățile din Călărași cu această locație?

Continue Reading

Știri

Analize gratuite pentru călărășenii din zone rurale pentru depistarea precoce a tuberculozei

Published

on

Caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va ajunge în 16 comune din județul Călărași, dând astfel posibilitatea locuitorilor să beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei. Consiliul Județean Călărași, Direcția de Sănătate Publică Călărași și Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași au încheiat un protocol de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti privind proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”din Bucureşti.
Proiectul oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judeţul Călărași cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. La nivelul județului Călărași activitatea de screening este planificată a se desfășura în perioada aprilie 2023 – mai 2023.
Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.
“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
” Semnarea protocolului de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie este foarte important pentru județul nostru. Prin intermediul acestui proiect putem crea o zonă de prevenție la nivelul întregului județ. Sănătatea trebuie tratată cu prioritate. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar și una dintre direcțiile principale ale Consiliului Județean Călărași, prin care ne dorim ca locuitorii județului să beneficieze de acces la servicii medicale de calitate, aproape de casă. În baza acestui protocol de colaborare, ne propunem să creștem nivelul de informare și conștientizare cu privire la această boală, dar și să subliniem necesitatea și importanța pe care o are prevenția în menținerea unei vieți și a unei comunități sănătoase”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.
Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei județul Călărași se situează în categoria județelor cu incidența peste media pe țară ( 52,4 la 100.000 locuitori în anul 2021), echipa de proiect a pre-selectat 16 comunități: Dragoș Vodă, Dragalina, Borcea, Jegălia, Roseti, Modelu, Ștefan Vodă, Alexandu Odobescu, Dor Mărunt, Plătărești, Sărulești, Gălbinași, Vasilați, Șoldanu, Curcani, Chinorogi. Astfel, timp de două luni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.
Eventualii pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare. Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.
Continue Reading

Cele mai accesate articole