Connect with us

Știri

DGASPC Călărași face primele precizări despre starea fetiței de 12 ani traficată de părinți

Published

on

Cazul fetiței de 12 ani care a captat interesul opiniei publice prin formele de abuz și exploatare sexuală la care era supusă de însăși mama sa, se află în atenția DGASPC Călărași din data de 08.03.2023, când,  în jurul orelor 14,30 a fost predată de către organele de cercetare penală ale IPJ Călărași, Centrului de Primire în Regim de Urgență Sf.Maria Călărași, pentru acest copil stabilindu-se măsura specială de protecție – plasamentul în regim de urgență.

Imediat după primirea în centru, conform procedurilor interne, fetița a fost supusă unui proces de evaluare  a stării de sănătate fizice și psihice, în acest moment  fiind în măsură să transmitem următoarele:

Fetița prezintă o dezvoltare staturo-ponderală armonioasă, corespunzătoare vârstei cronologice, nu prezintă urme de abuz fizic, prezintă pe corp, cicatrice cheloide posttraumatism prin arsură cu lichide fierbinți (declarativ, prin accident casnic suferit la vârsta de 6 ani, în timp ce se afla în Franța), infirmă afecțiuni cronice, este orientată, conștientă, cooperantă, cu evidentă stare de anxietate (plânge ușor, este temătoare și  îngrijorată pentru situația ei și a părinților).  La momentul examinării medicale se constată o stare generală bună de sănătate. Au fost indicate analize medicale de laborator, în curs de efectuare.

Din punct de vedere psihologic, s-au conturat următoarele concluzii parțiale:

Advertisement

Aparent  minora manifestă  cooperare, docilitate,  complianță față de solicitările evaluatorului,  concomitent cu tendința de a oferi răspunsuri de fațadă pentru a crea o impresie pozitivă evaluatorului în ceea ce privește  repectarea de către aceasta și familia sa  a normelor sociale, nefiind dispusă să dea răspunsuri oneste,  mai ales despre cele petrecute în data de 19.02.2023, în cinematograful din Paris (aceste aspecte sunt reliefate de scorurile mari obținute la scalele de validitate ale testelor administrate minorei care indică: susceptibilitatea  de a fi deosebit de defensivă, evitantă; minora manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea şi reflectă tendinţa de negare, nevoia de a părea lipsită de simptome).

Minora aflată în perioada pubertății este atașată de părinți, manifestând un comportament ușor dependent de mamă, care reprezintă un model pentru aceasta, iar  relațiile de atașament create în interiorul familiei au construit convingerea minorei că părinții au o conduită adecvată și  acțiunile acestora sunt în acord  cu “binele” perceput de copil .

Deși minora neagă un comportament abuziv din partea d-nului. Michel Foulquier, numit de aceasta “bunicul francez”, persoană familiară minorei și familiei sale, testele administrate evidențiază prezența distresului sexual ceea ce reprezintă un indiciu al expunerii copilului la posibile activități de natură sexuală  nepotrivite pentru vârsta sa și dezvoltarea sa psiho-sexuală. Literatura de specialitate explică  faptul că divulgarea secretului produce copilului o stare de nesiguranță emoțională, de pierdere a suportului afectiv parental și destrămare a familiei, concomitent cu trăirea sentimentelor de vinovăție și rușine .

Se confirmă neglijarea educațională a minorei ,  aceasta  prezintă un nivel redus al achizițiilor școlare, neavând deprinderea de scris-citit consolidată. De altfel, conform verificărilor inițiate de DGASPC Călărași, fetița nu a fost niciodată școlarizată în țară, iar deficitul educațional identificat ridică suspiciuni asupra afirmațiilor conform cărora ar fi urmat școala în Franța.

Concomitent cu parcurgerea acestor etape ale evaluării psiho-fizice, la nivelul DGASPC Călărași, continuă procedurile privind evaluarea socială a membrilor familiei extinse în grija cărora a rămas fratele fetiței, în așa fel încât să putem acționa și pentru securizarea acestuia, dacă se va impune.

Advertisement

Daniela  Arbagic,

Director DGASPC Călărași

Actualitate

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară. Temperaturile ajung până la 34 de grade Celsius

Published

on

Joi, în București și în 14 județe din sudul țării, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben de disconfort termic ridicat. Totodată, ploile torențiale și vijeliile vor afecta mare parte din țară începând de joi după-amiază.

În regiunile vizate, temperaturile maxime vor fi în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jur de 80 de unități, anunță meteorologii.

Avertizarea de cod galben se aplică municipiului București și județelor Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea și Teleorman.

Vijelii și ploi torențiale în capitală și în alte 34 de județe

Advertisement

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă de joi, de la ora 17:00, până vineri la ora 6:00, pentru București și alte 34 de județe.

Conform ANM, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (cu rafale de 55-70 km/h), precum și grindină.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp și, izolat, pot depăși 40 l/mp.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Sărbătoare la Floroaica – Primarul Nelu Tatu și Vasile Iliuță Onorează Înălțarea Domnului și Eroii Grenadieri

Published

on

sursa foto: Ziarul Argument Călărași

Comunitatea din Floroaica a fost astăzi gazda unui eveniment deosebit, marcând sărbătoarea Înălțării Domnului și comemorarea eroilor grenadieri.

La manifestare au participat primarul comunei Vâlcele, Nelu Tatu, și președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, alături de locuitorii din zonă și de oficialități locale și județene.

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă, unde participanții s-au rugat pentru sufletele eroilor căzuți. Atmosfera solemnă a fost completată de discursurile emoționante ale oficialităților. Primarul Nelu Tatu a subliniat importanța acestei zile, menționând:

„Înălțarea Domnului este un moment de profundă spiritualitate, iar astăzi, ne aducem aminte și de eroii noștri, cei care au sacrificat totul pentru ca noi să trăim în pace. Este datoria noastră să le cinstim memoria.”

Advertisement

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a adăugat: „Astăzi, comemorăm curajul și devotamentul grenadierilor noștri. Eroi ca aceștia sunt piatra de temelie a istoriei noastre și trebuie să rămână veșnic în amintirea colectivă.”

Manifestările au continuat cu depunerea de coroane la monumentul eroilor din localitate și cu o defilare a gărzii de onoare, moment apreciat de toți cei prezenți. De asemenea, au avut loc activități culturale și artistice dedicate eroilor, susținute de elevii școlilor din comună.

Această zi de sărbătoare și comemorare a demonstrat încă o dată solidaritatea și respectul profund al comunității din Floroaica pentru tradițiile religioase și pentru eroii care au marcat istoria localității.

În încheiere, toți participanții s-au bucurat de un prânz comunitar, un prilej de a împărtăși amintiri și de a consolida legăturile dintre membrii comunității.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Trupa ALTAR va fi prezentă la Danubius MotorFest

Published

on

În perioada 21-23 iunie, Stadionul Ion Comșa din Călărași va deveni locul de întâlnire al pasionaților de motoare și muzică bună, găzduind a doua ediție a festivalului Danubius MotorFest. Acest eveniment promite să fie o adevărată explozie de adrenalină și entertainment de calitate, reunind iubitorii de motoare și fani ai muzicii rock și nu numai.

Festivalul va începe în forță vineri, 21 iunie, la ora 13:00, cu deschiderea oficială a evenimentului. Trupa Kompas va da tonul serii la ora 19:00, aducând pe scenă energia și entuziasmul tinerilor muzicieni Tudor-Andrei Mitrea, Florin Mitu, Vitalie Sergentu și Alin Sergentu. Acești tineri talentați vor pregăti publicul pentru un weekend de neuitat, deschizând calea pentru o serie de concerte electrizante.

Un moment deosebit de așteptat al serii de vineri este concertul trupei ALTAR, care va urca pe scenă la ora 21:00. Trupa ALTAR, cunoscută pentru sound-ul său energic și versurile profunde, va aduce un plus de adrenalină și vibrație serii. Prezența lor la Danubius MotorFest este una dintre principalele atracții ale evenimentului, promițând să ofere fanilor un spectacol memorabil. Alături de ALTAR, scena va fi incendiată și de formațiile Urma și Alternosfera, asigurând un început de festival pe măsura așteptărilor.

Festivalul va găzdui un număr impresionant de opt formații, fiecare aducând un stil unic și performanțe excepționale. Vineri seara, după ALTAR, Alternosfera va încheia seria concertelor, iar noaptea se va termina cu un after party la scena mică, animat de un DJ, începând de la miezul nopții.

Advertisement

Sâmbătă, 22 iunie, ziua va începe relaxant, cu cafea și mic dejun între orele 09:00 și 13:00. După-amiaza va fi dedicată paradei moto și concursurilor cu premii, alături de lecții de prim ajutor oferite de Crucea Roșie. Seara muzicală va fi deschisă de trupa Cuibul la ora 19:00, urmată de Byron, Trooper și, în final, Zdob și Zdub, care vor încheia seara cu un concert exploziv. După concert, Gili Barbu va continua petrecerea la scena mică.

Duminică, 23 iunie, ziua finală a festivalului, va începe din nou cu cafea și mic dejun de la 09:00 la 12:00, urmând ca la ora 12:00 să aibă loc închiderea oficială a evenimentului.

Danubius MotorFest nu este doar despre muzică. Evenimentul va oferi și parade moto spectaculoase, concursuri incitante și premii fabuloase, transformând festivalul într-un spectacol al vitezei și pasiunii pentru motoare. Publicul va putea să participe la diverse activități interactive, să învețe despre regulile de conduită preventivă în trafic și să se bucure de demonstrații impresionante.

Programul Danubius MotorFest

Vineri, 21 iunie 2024
– 13:00 – Deschiderea oficială a evenimentului
– 19:00 – Concert Kompas
– 20:00 – Concert Urma
– 21:00 – Concert Altar
– 22:00 – Concert Alternosfera
– 00:00 – After party la scena mică cu DJ

Advertisement

Sâmbătă, 22 iunie 2024
– 09:00 – 13:00 – Cafea, mic dejun
– 13:00 – Reguli de conduită preventivă și Parada moto
– 15:00 – Lecții de prim ajutor (Crucea Roșie)
– 16:00 – Concursuri cu premii
– 19:00 – Concert Cuibul
– 20:00 – Concert Byron
– 21:00 – Concert Trooper
– 22:00 – Concert Zdob și Zdub
– 00:00 – After party la scena mică cu Gili Barbu

Duminică, 23 iunie 2024
– 09:00 – 12:00 – Cafea, mic dejun
– 12:00 – Închiderea evenimentului

Danubius MotorFest 2024 se anunță a fi un eveniment de neuitat, plin de muzică de calitate, adrenalină și activități captivante. Fie că ești pasionat de motoare sau un iubitor al muzicii live, acest festival este locul perfect pentru a-ți petrece weekendul într-o atmosferă vibrantă și plină de energie. Nu rata ocazia de a vedea trupa ALTAR live și de a experimenta magia unui festival de neuitat!

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate