Connect with us

Actualitate

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași, acuzat de abuz, după ce ar fi încălcat legea oprind circulația pe un drum județean

Published

on

Cele mai surprinzătoare situații se petrec acolo unde legea nu își face simțită prezența. Este exemplu Orașului Budești din Călărași, o localitate îngenunchiată de mai multe administrații care s-au perindat în ultimii ani prin instituția care se face responsabilă în cele din urmă de soarta unei întregi comunități. Lupta pentru ieșirea la liman este departe de a fi luat sfârșit. Puține lucruri bune se pot spune, astăzi, despre ce se întâmplă aici.

După trei încercări eșuate, Mihai Ilie reușește în cele din urmă să ajungă primar în Orașul Budești în campania din toamna anului 2020, candidat din partea  PP-USL.  De atunci nu s-au întâmplat prea multe în localitatea mult dorită de  primarul Ilie Mihai. Câteva tiruri de piatră pentru străzile uitate secole în urmă, o mică lucrare de introducere a rețelei de canalizare pentru trei străzi, lucrare sărbătorită cu un șpriț dat de primar pentru domnu’ Doru, șeful de lucrare.

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași

Despre neregulile din Budești se vor mai scrie multe, însă atenția noastră se îndreaptă astăzi către o situație unică în România, descoperită chiar la Budești.
Primarul, hotărât și dornic de fapte mari, restricționează traficul auto și încală legea. Cu sau fără știință. Acesta justifică măsura luată printr-o serie de motive interesante.

DJ 401 C aparține Consiliului Județean Călărași și este administrat de Primăria Budești, însă primarul Ilie Mihai preferă să ocolească prevederile legale pentru a realiza proiectele localității. Acum este bun de plată.  Primăria Orașului Budești ar putea fi sancționată cu o amendă administrativă cuprinsă între 1.000 și 100.000 lei pentru încălcarea unor prevederi administrative în cazul efectuării lucrărilor fără autorizație.

În urma unor sesizări făcute de comercianții stradali care se declară nemulțumiți de decizia edilului, se descoperă abaterile legale care au formă infracțională. Este vorba despre un drum județean care traversează centrul localității Budești. În apărarea sa, Ilie Mihai spune că acest drum se afla într-o stare janică, explicând că existau foate multe pericole care au stat la baza deciziei de a aduce aceste modificări.

Ce spun specialiștii care au descoperit ilegalitatea

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Călărași, Porumbacu Constantin, alături de consilierii departamentelor resposabile au efectuat în ziua de vineri, 18 martie, un control asupra UAT BUDEȘTI pentru a verifica situația individuală a DJ 401 ( între DN4 și DJ 301 ), ce constituie strada Independeței, unde s-au descoperit mai multe nereguli.

Din verificarea efectuată s-au constatat următoarele aspecte:
În fapt: Din verificarea efectuată în ziua de 10.03.2022, pe teren a situației privind intravilanul drumului județean 401 C (între DN 4 și DJ 301), ce constituie Strada Independenței din orașul Budești, s-a constatat faptul că :

Calea de rulare a străzii (carosabilul), se constată că a fost parțial modificată prin bordurare și pregătire turnare asfalt, existând suspiciuni rezonabile privind faptul că aceasta a fost îngustată pe unele tronsoane și extinsă pe alte tronsoane.
Totodată, cu privire la calea de rulare (carosabil), se constată faptul că entitatea a procedat la schimbarea marcajelor rutiere aferente străzii, astfel față de o stradă cu două sensuri de mers, prin introducerea la capetele străzii a marcajului de sens unic s-a creat o stradă cu sens unic având două benzi pe sens, una din benzi având rolul de parcare.

Spațiul pietonal al străzii (ampriza) Din vizualizare la fața locului efectuată în data de 10.03.2022, se constată că pe această suprafață s-a realizat de către administratorul drumului Orașul Budești, în anul 2021, o lucrare de reparații prin anveloparea cu pavele pe ambele sensuri ale străzii, lucrarea fiind terminată pe partea dreaptă a drumului (în direcția DN 4), și parțial efectuată pe partea stângă a străzii. Prin lucrarea de anvelopare au fost modificate parțial suprafețele amprizei prin reconfigurarea suprafețelor de trotuar (lărgirea acestora), precum și a suprafeței spațiului verde și a rigolei existând suspiciuni rezonabile de modificare și a suprafeței carosabilului prin mărirea trotuarului și a rigolei.


Spatiul verde aferent amprizei drumului, a fost reconfigurat prin diminuarea acestuia și mărirea suprafețelor trotuarului.

“Sub aspect patrimonial, proprietarul de drept al acestei suprafețe de teren, este Județul Călărași ca persoană juridică de drept public, prin Consiliul Județean Călărași ca autoritate deliberativă și Președintelui Consiliului Județean Călărași ca autoritate executivă, așa cum rezultă din Cartea Funciară nr.23724 Budești și Planul de Amplasament și Delimitare în Zonă anexă la acesta. Județul Călărași fiind proprietar în limita atât a căii de rulare cât și a amprizei până la limita de proprietate a terenului privat al caselor de pe partea stângă și partea dreaptă.” se arată în raportul final realizat de comisia de control a Județului Călărași


În consecință se constată că activitatea desfășurată de Primaria Orașului Budești în vederea realizării acestor lucrări s-a derulat prin ocolirea cu bună știință a legislației in vigoare și inducerea în eroare a celor ce au eliberat avize si acorduri, înșelați fiind de documentațiile depuse pentru obținerea acestora, se arată într-un raport de control efectuat de specialiții CJ Călărași.

Raportul de control arată încălcarea mai multor prevederi legale: LEGEA nr. 265/2008 – Gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră și LEGEA 50/1991  privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;

Deputatul Coarnă: Primarul din Budești încalcă legile!

Deputatul Dumitru Coarnă critică modul în care Primăria Budești gestionează lucrurile. Coarnă a indicat încălcarea legii în formă abuzivă pentru obținerea acestor modificări, susținând că va face toate demersurile posibile pentru îndreptarea acestei situații inedite.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Nicușor Cionoiu, mesaj de Ziua Drapelului Național

Published

on

Ziua Drapelului Național este marcată în România pe 26 iunie în fiecare an. În anul 1998 a avut loc proclamarea acestei zile prin promulgarea Legii nr. 96 din 20 mai 1998. Culorile drapelului național, roșu, galben și albastru, sunt aceleași de la Revoluția Română din 1848, doar dispunerea, raportul și intensitatea/saturarea culorilor diferă.

La nivelul județului Călărași, autoritățile județene, sprijinite de jandarmii călărășeni au coborât drapelul României de pe catargul din fața Consiliului Județean Călărași și a Primăriei Municipiului. Tricolorul a fost depus, pentru sfințire, în Catedrala Sfântul Nicolae, urmând să fie ridicat, din nou, pentru festivitatea dedicată celor trei culori.

Festivitățile de la Călărași prilejuite de Ziua Drapelului au avut loc  la ora 10:00 pe esplanada din Centrul Vechi al municipiului.

Drapelul, tricolorul tării, reprezintă simbolul unității și este unul dintre cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema şi Imnul naţional.
Cinstind drapelul, ne cinstim istoria, neamul, cultura și tradițiile care ne definesc ca popor!
În semn de recunoștință, să-l sărbătorim astăzi cu onoare!

Continue Reading

Actualitate

Bîrcă: La mulți ani, tuturor românilor și călărășenilor, de Ziua Drapelului Național!

Published

on

Anual, Ziua Drapelului Național este marcată în România pe 26 iunie. În anul 1998 a avut loc proclamarea acestei zile prin promulgarea Legii nr. 96 din 20 mai 1998. Culorile drapelului național, roșu, galben și albastru, sunt aceleași de la Revoluția Română din 1848, doar dispunerea, raportul și intensitatea/saturarea culorilor diferă.

La nivelul județului Călărași, autoritățile județene, sprijinite de jandarmii călărășeni au coborât drapelul României de pe catargul din fața Consiliului Județean Călărași și a Primăriei Municipiului. Tricolorul a fost depus, pentru sfințire, în Catedrala Sfântul Nicolae, urmând ca să fie ridicat, din nou, pentru festivitatea dedicată celor trei culori.

Festivitățile de la Călărași prilejuite de Ziua Drapelului au avut loc  la ora 10:00 pe esplanada din Centrul Vechi al municipiului.

“Astăzi, sărbătorim unul dintre simbolurile cele mai importante ale statului român, tricolorul. Drapelul nostru, alături de Stema și Imnul României sunt cele trei elemente naționale sfinte ale țării. Ele sunt garanția suveranității și independenței pentru care înaintașii au luptat neîncetat și față de care avem datoria de a le apăra pe mai departe pentru copiii noștri.
Sub acest tricolor pe care-l cinstim astăzi s-au purtat marile bătălii militare și politice. El a însoțit tot timpul cele mai mari reușite ale națiunii noastre. Așa cum a fost arborat el astăzi în toată țara, așa să-l arborăm și noi, în sufletul nostru, tot timpul.
El ne insuflă curajul de a vorbi și de a acționa în acord cu interesele noastre. El este simbolul libertății, al dreptății și al frăției, așa cum vorbesc de la sine cele trei culori care-l definesc.
Drapelul a fost și va fi mereu martorul tăcut al evoluției noastre ca stat. În timpul Războiului de Independență din 1877-78, armata română a fost unită permanent în jurul lui. În Primul Război Mondial, pentru apărarea drapelului de luptă, au avut loc mari jertfe, pentru că el însemna protejarea pământului țării și al onoarei militare. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, drapelele unităților românești au continuat să evidențieze curajul ostașilor noștri.
Drapelul nostru va fi mereu dovada că avem un viitor. Să ne înclinăm în fața lui și sub aceleași trei culori să lăsăm deoparte divergențele și să fim mereu uniți pentru binele României!” – a transmis deputatul PSD pe o rețea de socializare.

Continue Reading

Actualitate

Vasilați: Un bărbat s-a înecat în timp ce se afla la pescuit

Published

on

Tragedie în satul Nuci, comuna Vasilaţi din județul Călăraşi, noaptea trecută, după ce un bărbat în vârstă de 54 de ani, a murit înecat, în balta din localitate, în timp ce se afla la pescuit. Trupul neînsufleţit a fost găsit de pompieri şi adus la mal. 

Azi noapte in jurul orei 00.30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitați să intervină cu o autospecială și o barcă, iar salvatorii din cadrul Gărzii Budești să acționeze cu un echipaj de descarcerare și un echipaj de prim ajutor SMURD pentru căutarea și salvarea unui bărbat, depre care existau informații că a dispărut sub luciul apei și nu a mai ieșit la suprafață.
După aproximativ o oră și 20 de minute de căutări au găsit trupul neînsuflețit al bărbatului și l-au scos la mal, de unde a fost preluat de un echipaj SAJ.
Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanţă au declarat decesul persoanei.
Organele abilitate urmează să cerceteze și să stabilească cu exactitate împrejurările în care bărbatul, în vârstă de 54 de ani, si-a pierdut viața.

Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Știrbei al județului Călărași
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu


Recomandări pentru scăldat
„Cu apa nu-i de joacă!”
Ai grijă unde te scalzi!

Sezonul estival, cu perioade în care temperaturile cresc, reprezintă o tentație pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber la scăldat.
Ținând cont că majoritatea arealurilor din apropierea cursurilor de apă, bălților, lacurilor sau canalelor de irigație nu sunt amenajate și marcate corespunzător, crește pericolul de înec și accidente.
În acest context, este important ca cetățenii să conștientizeze riscul pe care și-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate unde există avertismentul ”Scăldatul interzis!”. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al Județului Calarasi recomandă:
• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
• respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
• evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
• nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
• de asemenea, părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
• urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
• echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
• purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
• explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism, constând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora “la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact. Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar și cazurile în care copii, tineri și adulti își pierd viața la scăldat.
În misiunile înregistrate în aceste cazuri nefericite, pompierii militari sunt pregătiți să intervină cu echipa de căutare-salvare în mediul acvatic cu echipamentele specifice și bărcile din dotare.
În cazul în care observati ca viața unei persoane este pusă în pericol, trebuie să apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro