Connect with us

Actualitate

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași, acuzat de abuz, după ce ar fi încălcat legea oprind circulația pe un drum județean

Published

on

Cele mai surprinzătoare situații se petrec acolo unde legea nu își face simțită prezența. Este exemplu Orașului Budești din Călărași, o localitate îngenunchiată de mai multe administrații care s-au perindat în ultimii ani prin instituția care se face responsabilă în cele din urmă de soarta unei întregi comunități. Lupta pentru ieșirea la liman este departe de a fi luat sfârșit. Puține lucruri bune se pot spune, astăzi, despre ce se întâmplă aici.

După trei încercări eșuate, Mihai Ilie reușește în cele din urmă să ajungă primar în Orașul Budești în campania din toamna anului 2020, candidat din partea  PP-USL.  De atunci nu s-au întâmplat prea multe în localitatea mult dorită de  primarul Ilie Mihai. Câteva tiruri de piatră pentru străzile uitate secole în urmă, o mică lucrare de introducere a rețelei de canalizare pentru trei străzi, lucrare sărbătorită cu un șpriț dat de primar pentru domnu’ Doru, șeful de lucrare.

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași

Despre neregulile din Budești se vor mai scrie multe, însă atenția noastră se îndreaptă astăzi către o situație unică în România, descoperită chiar la Budești.
Primarul, hotărât și dornic de fapte mari, restricționează traficul auto și încală legea. Cu sau fără știință. Acesta justifică măsura luată printr-o serie de motive interesante.

DJ 401 C aparține Consiliului Județean Călărași și este administrat de Primăria Budești, însă primarul Ilie Mihai preferă să ocolească prevederile legale pentru a realiza proiectele localității. Acum este bun de plată.  Primăria Orașului Budești ar putea fi sancționată cu o amendă administrativă cuprinsă între 1.000 și 100.000 lei pentru încălcarea unor prevederi administrative în cazul efectuării lucrărilor fără autorizație.

În urma unor sesizări făcute de comercianții stradali care se declară nemulțumiți de decizia edilului, se descoperă abaterile legale care au formă infracțională. Este vorba despre un drum județean care traversează centrul localității Budești. În apărarea sa, Ilie Mihai spune că acest drum se afla într-o stare janică, explicând că existau foate multe pericole care au stat la baza deciziei de a aduce aceste modificări.

Advertisement

Ce spun specialiștii care au descoperit ilegalitatea

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Călărași, Porumbacu Constantin, alături de consilierii departamentelor resposabile au efectuat în ziua de vineri, 18 martie, un control asupra UAT BUDEȘTI pentru a verifica situația individuală a DJ 401 ( între DN4 și DJ 301 ), ce constituie strada Independeței, unde s-au descoperit mai multe nereguli.

Din verificarea efectuată s-au constatat următoarele aspecte:
În fapt: Din verificarea efectuată în ziua de 10.03.2022, pe teren a situației privind intravilanul drumului județean 401 C (între DN 4 și DJ 301), ce constituie Strada Independenței din orașul Budești, s-a constatat faptul că :

Calea de rulare a străzii (carosabilul), se constată că a fost parțial modificată prin bordurare și pregătire turnare asfalt, existând suspiciuni rezonabile privind faptul că aceasta a fost îngustată pe unele tronsoane și extinsă pe alte tronsoane.
Totodată, cu privire la calea de rulare (carosabil), se constată faptul că entitatea a procedat la schimbarea marcajelor rutiere aferente străzii, astfel față de o stradă cu două sensuri de mers, prin introducerea la capetele străzii a marcajului de sens unic s-a creat o stradă cu sens unic având două benzi pe sens, una din benzi având rolul de parcare.

Spațiul pietonal al străzii (ampriza) Din vizualizare la fața locului efectuată în data de 10.03.2022, se constată că pe această suprafață s-a realizat de către administratorul drumului Orașul Budești, în anul 2021, o lucrare de reparații prin anveloparea cu pavele pe ambele sensuri ale străzii, lucrarea fiind terminată pe partea dreaptă a drumului (în direcția DN 4), și parțial efectuată pe partea stângă a străzii. Prin lucrarea de anvelopare au fost modificate parțial suprafețele amprizei prin reconfigurarea suprafețelor de trotuar (lărgirea acestora), precum și a suprafeței spațiului verde și a rigolei existând suspiciuni rezonabile de modificare și a suprafeței carosabilului prin mărirea trotuarului și a rigolei.


Spatiul verde aferent amprizei drumului, a fost reconfigurat prin diminuarea acestuia și mărirea suprafețelor trotuarului.

“Sub aspect patrimonial, proprietarul de drept al acestei suprafețe de teren, este Județul Călărași ca persoană juridică de drept public, prin Consiliul Județean Călărași ca autoritate deliberativă și Președintelui Consiliului Județean Călărași ca autoritate executivă, așa cum rezultă din Cartea Funciară nr.23724 Budești și Planul de Amplasament și Delimitare în Zonă anexă la acesta. Județul Călărași fiind proprietar în limita atât a căii de rulare cât și a amprizei până la limita de proprietate a terenului privat al caselor de pe partea stângă și partea dreaptă.” se arată în raportul final realizat de comisia de control a Județului Călărași

Advertisement


În consecință se constată că activitatea desfășurată de Primaria Orașului Budești în vederea realizării acestor lucrări s-a derulat prin ocolirea cu bună știință a legislației in vigoare și inducerea în eroare a celor ce au eliberat avize si acorduri, înșelați fiind de documentațiile depuse pentru obținerea acestora, se arată într-un raport de control efectuat de specialiții CJ Călărași.

Raportul de control arată încălcarea mai multor prevederi legale: LEGEA nr. 265/2008 – Gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră și LEGEA 50/1991  privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;

Deputatul Coarnă: Primarul din Budești încalcă legile!

Deputatul Dumitru Coarnă critică modul în care Primăria Budești gestionează lucrurile. Coarnă a indicat încălcarea legii în formă abuzivă pentru obținerea acestor modificări, susținând că va face toate demersurile posibile pentru îndreptarea acestei situații inedite.

Actualitate

Se modifică legislația privind reciclarea sticlelor în România. Ce reguli trebuie să cunoască cei care returnează ambalajele

Published

on

Autoritățile române au comunicat că începând cu 3 iulie 2024, unele recipiente vor fi respinse de aparatele din cadrul Sistemului de Garanție și Returnare, indiferent că sunt realizate din plastic, sticlă sau metal.

Reciclarea deșeurilor reprezintă o componentă esențială în protejarea mediului înconjurător. Sticla este un material complet reciclabil, ceea ce înseamnă că poate fi refolosită repetat fără a-și pierde proprietățile inițiale.

SGR a devenit obligatoriu în România, cerându-se consumatorilor să plătească o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum cuprins între 0,1 și 3 litri.

Ambalajele care necesită plata garanției sunt identificate prin sigla “Ambalaj cu garanție”, semnalând astfel eligibilitatea lor în cadrul sistemului. Posibilitatea de a recupera garanția se aplică exclusiv acestor ambalaje, care sunt etichetate corespunzător.

Advertisement

Există situații în care sticlele nu sunt acceptate de automat, chiar dacă au eticheta SGR intactă. De ce? Mulți români nu sunt familiarizați cu modul corect de pregătire a sticlelor înainte de reciclare. Prin urmare, acestea trebuie să fie complet goale de conținut, însă nu este necesar să fie spălate.

În plus, sticlele trebuie să aibă forma intactă, identică cu cea de pe raft. În caz contrar, ambalajul va fi respins de automat. Dacă sticla a fost presată, eticheta și codul de bare pot fi deteriorate. Ca rezultat, posibilitatea de a introduce ambalajul respectiv în sistem poate fi compromisă.

Începând cu 3 iulie 2024, recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă (în cazul dopurilor de plastic). Noua regulă se aplică sticlelor din plastic destinate oricărui tip de conținut, inclusiv apă, băuturi carbogazoase, sucuri și băuturi alcoolice.

Astfel, cetățenii români pot recupera garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă introdusă în aparat. Procedura de recuperare a banilor este valabilă doar pentru ambalajele care sunt etichetate corespunzător și respectă noile cerințe impuse.

Pe de altă parte, este important ca oamenii să înțeleagă că nu ar trebui să arunce la gunoi recipientele care nu sunt acceptate în cadrul SGR. Acestea pot fi aduse la centrele de colectare corespunzătoare.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Cardurile sociale vor fi alimentate cu suma de 250 de lei. Ce persoane beneficiază de acest ajutor

Published

on

Începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 de lei vor beneficia de carduri sociale în valoare de 250 de lei, utilizabile pentru alimente și mese calde.

Ministrul Investițiilor şi al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat pe pagina sa personală de Facebook că alimentarea cardurilor sociale cu o nouă tranșă de 250 de lei va începe vineri, 14 iunie, „Procesul de încărcare a cardurilor se va desfășura în perioada 14-25 iunie 2024”, a transmis ministrul. Aproximativ 2,6 milioane de persoane eligibile vor beneficia de această măsură.

Procesul de încărcare a cardurilor sociale se va desfășura până pe 25 iunie, perioadă în care beneficiarii vor primi sumele necesare pentru a achiziționa alimente sau mese calde.

Acest program guvernamental este conceput pentru a sprijini categoriile vulnerabile din România, oferindu-le un ajutor esențial pentru asigurarea necesităților de bază.

Advertisement

Beneficiarii acestui program sunt diversificați și includ mai multe grupuri sociale. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Adrian Câciu, sprijinul este destinat următoarelor categorii de persoane și familii:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați la casele de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate conform legilor speciale, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  •  Persoanele, atât copii cât și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii realizate sub 2.000 de lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venituri lunare pe membru de familie sub 675 de lei;
  • Familii monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie sub 675 de lei;
  • Familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost conform reglementărilor legale în vigoare.

Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Continue Reading

Actualitate

„Mai bine nu mă duceam la vot!”. Bătrână din Belciugatele, martoră involuntară a disputelor politice. Drama pensionarei de 88 de ani: „Acum sunt pe drumuri”

Published

on

By

Comuna Belciugatele, situată la 30 de kilometri de București, a ajuns în centrul atenției din cauza unei altercații între susținătorii PNL și PSD pe 1 iunie, în timpul campaniei electorale locale. Atmosfera zilei de votare a fost, de asemenea, una foarte tensionată.

Conflictul dintre candidați a avut un efect neprevăzut asupra unei bătrâne de 88 de ani, care a ajuns, fără voia ei, să-și dezamăgească familia. Aceasta povestește cum a fost luată de pe drum de un bărbat pe care nu-l recunoștea ca fiind primarul. Acasă, nepoata a mustrat-o aspru pentru că a venit la vot împreună cu el.

Bătrâna, confuză și supărată, mărturisește că nu avea cum să știe cine era acel om, considerându-l un simplu trecător care i-a oferit o mână de ajutor. Cu regret, spune că, dacă ar fi fost mai puternică, ar fi mers pe jos cei 2 kilometri până la secția de votare. Acum, se teme să se întoarcă la casa nepoatei, singurul loc pe care îl mai are după ce și-a vândut cele cinci pogoane de pământ.

„Mai bine nu mă duceam la vot! (…) M-a luat de pe drum, n-am știut că-i primarul. M-a făcut nepoată-mea în tot felul, că de ce am venit cu el. Păi, eu am știut cine e, mamă? Am zis și eu că e un om acolo ca toți oamenii. Ce mi-a făcut? Că n-a zis, săracul, nimic decât: «Mamaie, mergi la vot?», «Da, mămică!». Dar încolo n-a zis, săracul, nimic. Și-acolo m-a făcut în tot felul nepoata!”, a declarat bunicuța, pentru Libertatea.

Advertisement

Viața bătrânei este marcată de suferință și lipsuri. Plânge în timp ce își amintește cum nepoatele i-au consumat toți banii, iar ea rămâne deseori nemâncată și neîngrijită. Reflectând asupra situației, femeia exprimă o dorință sinceră pentru o lege care să protejeze și să sprijine bătrânii, mai ales pe cei aflați în situații similare cu a ei.

„Le-am dat lor, am vândut cinci pogoane de pământ (n.red. – în jur de 2,5 hectare) și-acum sunt pe drumuri! Stau nemâncată, stau nespălată. Am nevoie… Vin la fata asta (n.red. – vecina) de mă-mpletește și mă piaptănă. Și nepoatele mi-au mâncat banii! Am fost o proastă, că n-am știut. Legea să mai fie și cu ăștia bătrânii, că uite, are copii care nu vede de ei”, a mai spus pensionara necăjită, conform sursei citate.

În săptămâna premergătoare alegerilor, susținătorii PSD și PNL din Belciugatele s-au ciocnit violent pe marginea drumului, incident ce a dus la vărsare de sânge și la deschiderea unui dosar penal. Imaginile filmate cu telefonul au circulat rapid, provocând indignare la nivel național, dar conflictul s-a estompat treptat. Totuși, tensiunile rămân încordate în această comună aflată la doar 30 de kilometri de capitală.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate