Connect with us

Actualitate

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași, acuzat de abuz, după ce ar fi încălcat legea oprind circulația pe un drum județean

Published

on

Cele mai surprinzătoare situații se petrec acolo unde legea nu își face simțită prezența. Este exemplu Orașului Budești din Călărași, o localitate îngenunchiată de mai multe administrații care s-au perindat în ultimii ani prin instituția care se face responsabilă în cele din urmă de soarta unei întregi comunități. Lupta pentru ieșirea la liman este departe de a fi luat sfârșit. Puține lucruri bune se pot spune, astăzi, despre ce se întâmplă aici.

După trei încercări eșuate, Mihai Ilie reușește în cele din urmă să ajungă primar în Orașul Budești în campania din toamna anului 2020, candidat din partea  PP-USL.  De atunci nu s-au întâmplat prea multe în localitatea mult dorită de  primarul Ilie Mihai. Câteva tiruri de piatră pentru străzile uitate secole în urmă, o mică lucrare de introducere a rețelei de canalizare pentru trei străzi, lucrare sărbătorită cu un șpriț dat de primar pentru domnu’ Doru, șeful de lucrare.

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași

Despre neregulile din Budești se vor mai scrie multe, însă atenția noastră se îndreaptă astăzi către o situație unică în România, descoperită chiar la Budești.
Primarul, hotărât și dornic de fapte mari, restricționează traficul auto și încală legea. Cu sau fără știință. Acesta justifică măsura luată printr-o serie de motive interesante.

DJ 401 C aparține Consiliului Județean Călărași și este administrat de Primăria Budești, însă primarul Ilie Mihai preferă să ocolească prevederile legale pentru a realiza proiectele localității. Acum este bun de plată.  Primăria Orașului Budești ar putea fi sancționată cu o amendă administrativă cuprinsă între 1.000 și 100.000 lei pentru încălcarea unor prevederi administrative în cazul efectuării lucrărilor fără autorizație.

În urma unor sesizări făcute de comercianții stradali care se declară nemulțumiți de decizia edilului, se descoperă abaterile legale care au formă infracțională. Este vorba despre un drum județean care traversează centrul localității Budești. În apărarea sa, Ilie Mihai spune că acest drum se afla într-o stare janică, explicând că existau foate multe pericole care au stat la baza deciziei de a aduce aceste modificări.

Ce spun specialiștii care au descoperit ilegalitatea

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Călărași, Porumbacu Constantin, alături de consilierii departamentelor resposabile au efectuat în ziua de vineri, 18 martie, un control asupra UAT BUDEȘTI pentru a verifica situația individuală a DJ 401 ( între DN4 și DJ 301 ), ce constituie strada Independeței, unde s-au descoperit mai multe nereguli.

Advertisement

Din verificarea efectuată s-au constatat următoarele aspecte:
În fapt: Din verificarea efectuată în ziua de 10.03.2022, pe teren a situației privind intravilanul drumului județean 401 C (între DN 4 și DJ 301), ce constituie Strada Independenței din orașul Budești, s-a constatat faptul că :

Calea de rulare a străzii (carosabilul), se constată că a fost parțial modificată prin bordurare și pregătire turnare asfalt, existând suspiciuni rezonabile privind faptul că aceasta a fost îngustată pe unele tronsoane și extinsă pe alte tronsoane.
Totodată, cu privire la calea de rulare (carosabil), se constată faptul că entitatea a procedat la schimbarea marcajelor rutiere aferente străzii, astfel față de o stradă cu două sensuri de mers, prin introducerea la capetele străzii a marcajului de sens unic s-a creat o stradă cu sens unic având două benzi pe sens, una din benzi având rolul de parcare.

Spațiul pietonal al străzii (ampriza) Din vizualizare la fața locului efectuată în data de 10.03.2022, se constată că pe această suprafață s-a realizat de către administratorul drumului Orașul Budești, în anul 2021, o lucrare de reparații prin anveloparea cu pavele pe ambele sensuri ale străzii, lucrarea fiind terminată pe partea dreaptă a drumului (în direcția DN 4), și parțial efectuată pe partea stângă a străzii. Prin lucrarea de anvelopare au fost modificate parțial suprafețele amprizei prin reconfigurarea suprafețelor de trotuar (lărgirea acestora), precum și a suprafeței spațiului verde și a rigolei existând suspiciuni rezonabile de modificare și a suprafeței carosabilului prin mărirea trotuarului și a rigolei.


Spatiul verde aferent amprizei drumului, a fost reconfigurat prin diminuarea acestuia și mărirea suprafețelor trotuarului.

“Sub aspect patrimonial, proprietarul de drept al acestei suprafețe de teren, este Județul Călărași ca persoană juridică de drept public, prin Consiliul Județean Călărași ca autoritate deliberativă și Președintelui Consiliului Județean Călărași ca autoritate executivă, așa cum rezultă din Cartea Funciară nr.23724 Budești și Planul de Amplasament și Delimitare în Zonă anexă la acesta. Județul Călărași fiind proprietar în limita atât a căii de rulare cât și a amprizei până la limita de proprietate a terenului privat al caselor de pe partea stângă și partea dreaptă.” se arată în raportul final realizat de comisia de control a Județului Călărași


În consecință se constată că activitatea desfășurată de Primaria Orașului Budești în vederea realizării acestor lucrări s-a derulat prin ocolirea cu bună știință a legislației in vigoare și inducerea în eroare a celor ce au eliberat avize si acorduri, înșelați fiind de documentațiile depuse pentru obținerea acestora, se arată într-un raport de control efectuat de specialiții CJ Călărași.

Raportul de control arată încălcarea mai multor prevederi legale: LEGEA nr. 265/2008 – Gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră și LEGEA 50/1991  privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;

Deputatul Coarnă: Primarul din Budești încalcă legile!

Deputatul Dumitru Coarnă critică modul în care Primăria Budești gestionează lucrurile. Coarnă a indicat încălcarea legii în formă abuzivă pentru obținerea acestor modificări, susținând că va face toate demersurile posibile pentru îndreptarea acestei situații inedite.

Advertisement

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Advertisement

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

Advertisement

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Advertisement

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate