Connect with us

Știri

Consiliul Județean al Elevilor Călărași, acum cu asociație suport!

Published

on

Consiliul Județean al Elevilor Călărași, structura reprezentativă a elevilor la nivel județean, se poate mândri acum și cu existența unei asociații suport care să întregească activitatea și să contribuie decisiv în lupta pentru apărarea drepturilor principalilor beneficiari ai sistemului de învățământ.

Președintele din mandatul februarie 2016-mai 2017, Alexandra Tuță, alături de actualul președinte al structurii, Lorena Vulpe, și de încă 2 eleve ale Colegiului Național ”Barbu Știrbei”, Denisa Manda și Teodora Neagu, au decis în luna aprilie să înființeze Asociația Elevilor din Călărași, intrând astfel în sfera puținelor județe care și-au asumat mișcarea de reprezentare la standardele cele mai înalte. Decizia a survenit în urma dezvoltării vizibile a Consiliului Județean al Elevilor Călărași, care a atras cu sine și atitudini divergente, promotoare a abuzurilor și a neregulilor în climatul educațional local din partea celorlalți actanți implicați în procesul de învățământ. Astfel, a fost resimțită nevoia unei organizații care să posede personalitate juridică și să poată apela la instanțe superioare pentru a asigura existența firescului, a echității și a legalității în sistemul de învățământ călărășean. Decizia de admitere a dosarului privind acordarea personalității juridice Asociației Elevilor din Călărași a fost emisă joi, 25 mai, astfel încât organizația va începe cât mai repede să funcționeze la capacitatea sperată de elevi.

În urma victoriei mișcării de reprezentare călărășene, Biroul de Conducere a oferit următoarele declarații:

”În urmă cu trei săptămâni, predam mandatul de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Călărași, promițând că, în scurt timp, voi fi revăzută în mișcarea de reprezentare locală. La momentul respectiv, procedurile de înființare a asociației erau avansate, dar nu credeam că lucrurile se vor concretiza atât de repede și că, până la terminarea anului școlar, vom avea parte de o asemenea victorie pentru învățământul călărășean. Personal, îmi doream înființarea acestei asociații încă de anul trecut, când am conștientizat pentru prima oară caracterul ei imperativ în sfera educațională, însă conjunctura nu a fost favorabilă. Acum, acest vis mi s-a îndeplinit, datorită unor oameni dragi, care mi-au fost permanent alături, sprijinindu-mă,  și datorită implicării colegelor mele, care și-au asumat să lupte alături de mine pentru un învățământ centrat pe beneficiar și lipsit de abuzuri. Bineînțeles că responsabilitatea este mult mai mare atunci când conduci o asociație, însă și bucuriile pentru elevii pe care îi reprezentăm vor fi pe măsura muncii depuse. Îmi asum un mandat care să schimbe radical imaginea climatului educațional local, care să aducă îmbunătățiri vizibile și care să apere, prin toate resursele ce ne stau la dispoziție, elevii. Dacă și consiliul era implicat, de multe ori nu am putut duce până la capăt demersurile propuse din cauza absenței personalității juridice. Acum avem toate instrumentele necesare pentru ca drepturile elevilor să devină o prioritate și nu ne vom lăsa constrânse de niciun fel de impediment ce se poate remarca pe drum.”, a afirmat Alexandra Tuță, președinte al Asociației Elevilor din Călărași.

”Înființarea asociației a însemnat o oportunitate de dezvoltare și pot afirma că orașul nostru avea nevoie și de reprezentare juridică în cadrul structurilor de elevi, reprezentare care să combată posibilele abuzuri, nerespectarea drepturilor elevilor. Suntem la început de drum și sperăm să avem o colaborare cât mai deschisă cu elevii călărășeni, respectarea acestora ca beneficiari primari ai educației fiind unul dintre motivele principale pentru care am înființat asociația, dorind totodată o schimbare în cadrul sistemului abuziv practicat în mai multe școli din județul nostru și o promovare a drepturilor fiecărui elev. Sunt onorată să dispun de funcția de vicepreședinte și îmi propun ca în timpul mandatului meu să dezvolt cât mai mult această asociație alături de colegele mele și împreună să protejăm demnitatea elevilor din județul Călărasi.”, a afirmat Denisa Manda, vicepreședinte al asociației.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro