Connect with us

Știri

Consiliul Județean al Elevilor Călărași, acum cu asociație suport!

Published

on

Consiliul Județean al Elevilor Călărași, structura reprezentativă a elevilor la nivel județean, se poate mândri acum și cu existența unei asociații suport care să întregească activitatea și să contribuie decisiv în lupta pentru apărarea drepturilor principalilor beneficiari ai sistemului de învățământ.

Președintele din mandatul februarie 2016-mai 2017, Alexandra Tuță, alături de actualul președinte al structurii, Lorena Vulpe, și de încă 2 eleve ale Colegiului Național ”Barbu Știrbei”, Denisa Manda și Teodora Neagu, au decis în luna aprilie să înființeze Asociația Elevilor din Călărași, intrând astfel în sfera puținelor județe care și-au asumat mișcarea de reprezentare la standardele cele mai înalte. Decizia a survenit în urma dezvoltării vizibile a Consiliului Județean al Elevilor Călărași, care a atras cu sine și atitudini divergente, promotoare a abuzurilor și a neregulilor în climatul educațional local din partea celorlalți actanți implicați în procesul de învățământ. Astfel, a fost resimțită nevoia unei organizații care să posede personalitate juridică și să poată apela la instanțe superioare pentru a asigura existența firescului, a echității și a legalității în sistemul de învățământ călărășean. Decizia de admitere a dosarului privind acordarea personalității juridice Asociației Elevilor din Călărași a fost emisă joi, 25 mai, astfel încât organizația va începe cât mai repede să funcționeze la capacitatea sperată de elevi.

În urma victoriei mișcării de reprezentare călărășene, Biroul de Conducere a oferit următoarele declarații:

”În urmă cu trei săptămâni, predam mandatul de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Călărași, promițând că, în scurt timp, voi fi revăzută în mișcarea de reprezentare locală. La momentul respectiv, procedurile de înființare a asociației erau avansate, dar nu credeam că lucrurile se vor concretiza atât de repede și că, până la terminarea anului școlar, vom avea parte de o asemenea victorie pentru învățământul călărășean. Personal, îmi doream înființarea acestei asociații încă de anul trecut, când am conștientizat pentru prima oară caracterul ei imperativ în sfera educațională, însă conjunctura nu a fost favorabilă. Acum, acest vis mi s-a îndeplinit, datorită unor oameni dragi, care mi-au fost permanent alături, sprijinindu-mă,  și datorită implicării colegelor mele, care și-au asumat să lupte alături de mine pentru un învățământ centrat pe beneficiar și lipsit de abuzuri. Bineînțeles că responsabilitatea este mult mai mare atunci când conduci o asociație, însă și bucuriile pentru elevii pe care îi reprezentăm vor fi pe măsura muncii depuse. Îmi asum un mandat care să schimbe radical imaginea climatului educațional local, care să aducă îmbunătățiri vizibile și care să apere, prin toate resursele ce ne stau la dispoziție, elevii. Dacă și consiliul era implicat, de multe ori nu am putut duce până la capăt demersurile propuse din cauza absenței personalității juridice. Acum avem toate instrumentele necesare pentru ca drepturile elevilor să devină o prioritate și nu ne vom lăsa constrânse de niciun fel de impediment ce se poate remarca pe drum.”, a afirmat Alexandra Tuță, președinte al Asociației Elevilor din Călărași.

”Înființarea asociației a însemnat o oportunitate de dezvoltare și pot afirma că orașul nostru avea nevoie și de reprezentare juridică în cadrul structurilor de elevi, reprezentare care să combată posibilele abuzuri, nerespectarea drepturilor elevilor. Suntem la început de drum și sperăm să avem o colaborare cât mai deschisă cu elevii călărășeni, respectarea acestora ca beneficiari primari ai educației fiind unul dintre motivele principale pentru care am înființat asociația, dorind totodată o schimbare în cadrul sistemului abuziv practicat în mai multe școli din județul nostru și o promovare a drepturilor fiecărui elev. Sunt onorată să dispun de funcția de vicepreședinte și îmi propun ca în timpul mandatului meu să dezvolt cât mai mult această asociație alături de colegele mele și împreună să protejăm demnitatea elevilor din județul Călărasi.”, a afirmat Denisa Manda, vicepreședinte al asociației.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Autobuze electrice și stații încărcare rapidă pentru municipiul Călărași

Published

on

Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dl. Cseke Attila, a semnat contractul de finanţare, prin componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.1.1. Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul ”Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, depus de Primăria Municipiului Călăraşi.

Proiectul, care vizează operaționalizarea transportului public local la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Călărași, presupune investiții de modernizare a condițiilor de transport metropolitan și creșterea accesibilității acestuia, așa cum au fost acestea identificate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Zonei Urbane Funcționale Călărași, însemnând:

 • Autobuze electrice (10 m) dotate – 9 buc.
 • Stații de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice – 3 buc.
 • Stații de încărcare standard în autobaza de transport public – 9 buc.
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare standard în autobaza de transport public
 • Lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice.

Activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice) – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.

Valoarea investiției „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, a cheltuielilor legate de acest proiect şi a acordului de parteneriat aferent, încheiat cu UAT Cuza Vodă, este de 21.531.889,80 lei fără TVA / 25.622.948,86 lei cu TVA;

Valoarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice este de 5.784.172,50 lei fără TVA / 6.883.165,28 lei cu TVA;

Valoarea totală a proiectului este 27.316.062,30 lei fără TVA / 32.506.114,14 lei cu TVA.

Valoarea TVA, în cuatum de 4.091.059,06 lei, va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile și/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, aferente activităților Municipiului Călărași din proiect, dar care sunt absolut necesare pentru implementarea proiectului în condiții optime vor fi susținute din bugetul local al Municipiului Călărași (Lider de Parteneriat).

Continue Reading

Știri

Surse: Niciun candidat nu a promovat examenul de inspector-șef la IPJ Călărași

Published

on

Surprinzător sau nu, niciunul dintre cei cinci candidați înscriși pentru susținerea examenului privind ocuparea funcției de inspector-șef al IPJ Călărași nu a promovat concursul.  Potrivit unor surse demne de încredere din M.A.I., doi dintre candidați au obținut note de 3 și de 5, punctaj insuficient pentru promovarea acestui examen, minimul fiind de 7 puncte, iar restul de trei nu s-au prezentat.

Prezenți:

 • Dumitrașcu Petronel – 5,43;
 • Gheorghe Marian – 3,06;

Neprezentați:

 • Deacu Emil – neprezentat;
 • Petre Ștefan  -neprezentat;
 • Ivan Georgel- Cristian -neprezentat;

La conducerea Inspectoratului de Poliției Județean Călărași va rămâne Dumitrașcu Petronel.

 

 

Continue Reading

Știri

Patinoarul ruină de 120.000 de euro de la Călărași

Published

on

În timp ce călărășenii se duc să se distreze pe patinoarul amenajat în complexul Hestia Hotel, un alt patinoar artificial aflat în administrarea autorităților locale a fost lăsat de izbeliște în incinta Stadionului Municipal „Ion Comșa” din Călărași de mai mulți ani.

Patinoarul din stadion se degradează pe zi ce trece. Investiția a costat nici mai mult nici mai puțin de 120.000 de euro și a fost realizată în anul 2009 pe vremea Elenei Udrea. Sunt 6 astfel de investiții în România, majoritatea dintre ele se află în aceeași starea cu cel din Călărași.  Recepția proiectului a fost făcută într-un mod fără precedent, iar Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a sancționat Direcția Județeană de Sport și Tineret din Călărași cu amendă de 70.000 lei pentru abaterile descoperite privind procedura de achiziție. Suma a fost plătită la acea vreme din fondurile Ministerului Tineretului și Sportului și imputată fostului director al direcției DJST Călărași, Mihai Stroe, în prezent salariat al propriei firme. Funcționarea patinoarului a durat câteva luni, iar numărul biletelor vândute nu depășit 120.

Murdar, părăginit şi năpădit de buruieni: aşa arată, astăzi, patinoarul artificial din Călăraşi – o investiţie din 2009 a Direcţiei Judeţene pentru Sport. De la inaugurare, platforma de plastic a fost doar vreme de două luni deschisă patinatorilor, fiindcă nu au fost prevăzute fonduri şi pentru funcţionarea lui. Abandonat într-o stare deplorabilă, patinoarul a rămas o ruină în inima Complexului Sportiv Municipal „Dunărea” din Călăraşi. A rămas, în acelaşi timp, şi o gaură inutilă în bugetul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret.

Începând cu iarna anului 2017 pana în 2019, Primăria Municipiului Călărași a adus, anual, în parcarea instituției un patinoar închiriat de aproximativ 300 mp, care a stârnit multe discuții, majoritatea raportate la costurile mari și energia electrică folosită pentru întreținere. Din 2020 până în prezent, municipiul Călărași a renunțat la achiziționarea acestor servicii considerate costisitoare pentru comunitate.

De precizat faptul că, în ședința extraordinară din 22 noiembrie 2018, Nicolae Dragu, actualul viceprimar din Călărași, a propus achiziționarea unui patinoar artificial, care ar putea fi folosit și pe timpul verii.

Din ședința extraordinară 22 noiembrie 2018

*Prima intervenție privind patinoarul a fost făcută de fostul primarul al municipiului Călărași, Nicolae Dragu care a propus achiziționarea unui patinoar care să fie folosit în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar care ar putea fi folosit și in sezonul cald, motivând că închirierea anuală a unui astfel de patinoar implică costuri prea mari.

 • Primarul Daniel Ștefan Drăgulin a precizat că dacă nu vor mai fi probleme privind licitațiile și contestațiile, de anul viitor, Primăria Municipiului Călărași ar putea să se apuce de modernizarea platoului din fața Pieței Agroalimentare până la Prefectură.
 • Nicolae Dragu (PDS) a intervenit în discuție și propune ca acest patinoar care ar putea fi cumpărat să fie utilizat și pe timp de vară.
 • Ariciu Dumitru (PSD) a venit în completare cu o interpelare ce privește grafica utilizată pentru cele patru laturi ale pereților patinoarului. „Să scrie Consiliul Local al Municipiului Călărași„, nu „Primăria Municipiului Călărași„, sau să nu mai apară deloc.
 • Viorel Ivanciu, viceprimar al mun. Călărași a destins atmosfera cu o glumă: „Vin și eu cu o propunere! Pe o latură să punem „P.S.D.” și pe o latură „P.N.L.”.

Proiectul a fost aprobat de majoritatea consilierilor prezenți la ședință.*

Anul, pe tema patinoarului artificial adus în parcarea primăriei din municipiul Călărași au fost discuții aprinse care au vizat, printre altele, costurile ridicate pentru întreținerea, motiv pentru care s-a renunțat la aceste servicii.

Iată că nici în 2022, autoritățile din Călărași nu au identificat o soluție pentru a rezolva problema investiției din 2009 care a avut cu totul alt scop decât cel de a oferi călărășenilor o alternativă de a-și petrece timpul liber.

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole