Evenimente
Catastrofă pe Dunăre| Călărașiul va rămâne fără apă dacă nu se intervine

De mai bine de o luna, sute de ambarcațiuni de mari capacități, destinate transportului sunt blocate în gheață, pe Dunăre. O mare parte a proprietarilor acestor ambarcațiuni sunt de origine străină. Acestia au spus că sunt pregătiți să deschidă procese pentru posibilele pagube produse de sloiurile de gheață ce se vor rupe, și vor pleca cu tot cu ambarcațiuni și potoanele din porturi. Potrivit legilor internaţionale, ţara noastră are obligaţia de a curăţa şenalul, dar nu a făcut-o, principala vină aparţinând AFDJ Galați.
Călărașiul riscă să rămână fără apă. Incă de pe data de 7 ianuarie, s-a discutat despre această problemă serioasă.
Călărașiul riscă să rămână fără apă potabilă, datorită sloiurilor de gheață ce se pregătesc să se desprindă din banchizele de zeci de km. formate pe Dunăre, distrugând tot ceea ce va fi în calea banchizelor groase de câtiva metri.
Situația de pe Dunare se complică de pe o zi pe alta. Potrivit unui document transmis Ministerului Transporturilor de către 44 de proprietari (cei mai mulţi străini) de nave de transport fluvial, banchizele de gheaţă de pe fluviu au ajuns la dimensiuni impresionate.
Unele au zeci de kilometri lungime, iar grosimea stratului de gheaţă, supus permanentei presiuni a curenţilor, a ajuns pe alocuri la peste 6 metri grosime (prin efect de cumulaţie, adică prin suprapunerea unor sloiuri împinse în sus de forţa apei).
Practic, de la Călăraşi până la Brăila sunt, pe 70% din suprafaţa fluviului, adevăraţi munţi de gheaţă plutitori, aisberguri în toată regula, care sunt momentan fixaţi de maluri, dar care pot porni în orice clipă la vale, distrugând totul în calePe porţiunea amintită sunt la ancoră, cele mai multe prinse în gheaţă ca într-un cleşte, zeci de convoaie de mărfuri, însumând peste 100 de barje, remorchere şi împingătoare. Dacă banchiza se va urni aşa cum se anticipează – adică în bucăţi uriaşe, de mii de metri pătraţi fiecare – tăvălugul de gheaţă va scufunda navele captive şi va distruge infrastructura fluvială: pontoane, balizaj, totul. Până şi podurile de pe fluviu par să fie în pericol.
„Pe data de 20 ianuarie, ca urmare a deplasării unor părţi din podul de gheaţă, cele nouă barje şi şlepuri încărcate cu cereale din convoiul împingătorului Mercur 306, au fost rupte de la ancoră, deplasate aval, avariate şi împrăştiate între km 411 şi 408. Pentru aprovizionarea marinarilor blocaţi pe nave a fost necesară intervenţia ISU Călăraşi, care a trimis în acest scop un elicopter”, a informat Navrom SA.
Potrivit tratatelor internaţionale (cel mai important fiind Convenţia de la Belgrad, din 1948) şi a legislaţiei româneşti în vigoare (amintim aici HG nr 492/2003), statul român are obligaţia de a asigura circulaţia navelor pe Dunăre prin menţinerea deschisă a şenalului navigabil.
În acest sens a fost abilitată Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, instituţie care, din bani de la bugetul de stat (mai ales din taxele încasate de proprietarii de nave), dar şi de la autorităţile europene, are obligaţia să ţină adâncimea şenalului la minimum 7,62 metri (pe porţiunea maritimă) sau la 2,5 metri (pe restul Dunării).
De asemenea, AFDJ are obligaţia să semnalizeze şenalul navigabil, să emită avertizări legate de cotele Dunării către navigatori şi să cureţe şenalul de gheaţă, resturi, materiale poluante. Deşi aceste atribuţiuni nu sunt negociabile, pentru prima dată în ultimele şapte decenii, compania de stat a abandonat pentru o lună activitatea pe Dunăre, mărginindu-se la a asigura doar zona maritimă a fluviului (Brăila-Galaţi-Tulcea-Sulina).
Evenimente
PentruCălărași organizează un concurs prin care poți câștiga o ședință foto. Află ce trebuie să faci pentru a te înscrie

Echipa PentruCălărași, una dintre cele mai active comunități de fotografi din județul Călărași, a ajuns la 10.000 de urmăritori pe Facebook, motiv perfect prin care aceștia lansează un concurs special prin care poți câștiga o ședință foto de excepție. Ce trebuie să faci?
- 1. Apreciază pagina de Facebook PentruCălărași.
- 2. Distribuie ultima lor postare despre concurs.
- 3. Lasă un comentariu la postarea unde se organizează concursul.
V-am purtat în suflet în fiecare moment al călătoriei noastre și acum, datorită susținerii voastre necondiționate, am ajuns la cifra uluitoare de 10.000 de like-uri! Pentru asta, vă mulțumim din suflet!
Nu putem să nu sărbătorim această realizare deosebită, așa că am decis să organizăm un concurs, special pentru voi, în care puteți câștigă o experiență unică: o ședința foto, care vă va captura cele mai frumoase momente și vă va oferi amintiri de neuitat!
Un concurs fabulos, în care puteți câștiga o ședință foto de excepție.
Da, ați auzit bine – puteți câștiga o ședință foto de vis, pe care o veți păstra cu drag amintire toată viața.
Vor fi momente memorabile pe care le veți păstra pentru totdeauna în colecția de fotografii și mai ales în inimă!
Pentru a participa, tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu, dați like și distribuiți acest anunț.
Cu drag,
Echipa PentruCălărași
Evenimente
CJCC organizează Revelion în aer liber, la Călărași. Recitaluri live și focuri de artificii

Revelionul este o sărbătoare tradițională care marchează începutul anului nou, iar un mod popular de a o celebra este prin organizarea unui revelion in aer liber. La Călărași a devenit deja o tradiție pentru cei care aleg să-și petreacă trecerea dintre ani în aer liber, alături de familie sau alături de prieteni.
- Dacă îți place ce ai citit ne poți urmări
- Facebook – Călărași PRESS
- Instagram Călărași PRESS (@calarasipress.ro) •
- Nu uita! Dacă ai vreun pont, scrie-ne direct pe WhatsApp +40735128255
Cultură
Târgul de Crăciun. Elena Gheorghe, în weekend, la Călărași

Călărașiul este într-o petrecere de zile mari. Fiecare weekend aduce la Călărași artiști iar atomosefera de poveste este completată de căsuțe cu produse tradiționale, amenajate sub ghirlandele luminoase care au acoperit toată esplanada Consiliului Județean Călărași. Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor alături de Palatul Copiilor Nr 1, Călărași, vor urca pe scenă în seara de sâmbătă, 10 decembrie, urmând ca în ziua de duminică, pe scena de la Călărași sa urce Elena Gheorghe.






-
Știrio săptămână ago
VIDEO. Accident grav în Modelu. Un bărbat a traversat în grabă printr-un loc nepermis și a fost lovit în plin
-
Știri6 zile ago
Accident grav pe Prel. București în Călărași: Motociclist rănit grav de un șofer care a fugit de la fața locului
-
Știri3 zile ago
Călărașiul va avea încă un centru comercial important
-
INFO TRAFIC6 zile ago
Motociclistul rănit în accidentul rutier de aseară a fost transportat la București
-
Știri6 zile ago
Muzică, emoție și competiție: Festivalul-Concurs Național „Flori de Mai” revine într-o nouă locație spectaculoasă
-
Știri5 zile ago
Detalii: Aventura hoților veniți la furat în Călărași, surprins de camere de supraveghere
-
Știri5 zile ago
LIVE – Flori de Mai 2023 – prima seară
-
Știrio săptămână ago
Festivalul Dunării, pe Plaja Tineretului din Călărași